Kolektory na elewacji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Kolektory na elewacji
Myli Pan się, myśląc, że chamstwem Pan coś zwojuje - To są sprawdzone i oczywiste informacje -
Nawet gdyby zimą było tyle samo z kolektora 90 i 45' ( a jest więcej) to dalej są same zalety.
Nawet gdyby zimą było tyle samo z kolektora 90 i 45' ( a jest więcej) to dalej są same zalety.
Czy określenie p i e r d z i e l i jest chamskie, albo obraźliwe ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Myli Pan się, myśląc, że chamstwem Pan coś zwojuje - To są sprawdzone i oczywiste informacje -
.
Skoro informacja pewna, że odwołali, to proszę podać źródło.
Nie poda Pan, bo go nie ma czyli kłamstewko?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kolektory w naszej strefie klimatycznej fachowcy montują na elewacji -
- ogranicza to problemy z nadprodukcją ciepła latem
- daje większe zyski zimą
- pozwala utrzymać kolektor w czystości
- chroni przed śniegiem i gradem
- nie dziurawi dachu i ułatwia montaż
Pozdrawiam!
- ogranicza to problemy z nadprodukcją ciepła latem
- daje większe zyski zimą
- pozwala utrzymać kolektor w czystości
- chroni przed śniegiem i gradem
- nie dziurawi dachu i ułatwia montaż
Pozdrawiam!
-
instalator 7
- Zaawansowany

,,Fachowcy'' ocieplają też domy od środka i montują w domach ogrzewanie niecentralne, tzn grzejniki elektryczne lub maty grzejne elektryczne. I cieszą się że klient płaci potem kosmiczne rachunki za energię elektryczną, bo cała ich rodzina tych ,,fachowców'' pracuje w Spółce Energetycznej 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tak, Szanowny Panie - fizyka budowli wyklucza ocieplanie na zewnątrz muru - dlatego fachowcy tego nie robią. Podobnie jak z solarami - PV montuje się 45" ale kolektory lepiej 90'.
Czy poza głupimi uwagami ma Pan jakieś merytoryczne zalety montowania kolektorów 45' - bo jak na razie nikt nic nie podaje!
Czy poza głupimi uwagami ma Pan jakieś merytoryczne zalety montowania kolektorów 45' - bo jak na razie nikt nic nie podaje!
Proszę się zapoznać z faktami. http://www.enerbau.pl/kalkulacja.pdfinstalator 7 pisze:,,Fachowcy'' ocieplają też domy od środka i montują w domach ogrzewanie niecentralne, tzn grzejniki elektryczne lub maty grzejne elektryczne. I cieszą się że klient płaci potem kosmiczne rachunki za energię elektryczną, bo cała ich rodzina tych ,,fachowców'' pracuje w Spółce Energetycznej
Jeżeli dla Pana to są kosmiczne rachunki, to jakie są niekosmiczne. Można prosić o konkrety a nie ogólniki.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Ciekawe, nawet bardzo ciekawe.Tomasz_Brzeczkowski pisze:. Podobnie jak z solarami - PV montuje się 45" ale kolektory lepiej 90'.
A ma mistrz jakieś badania na poparcie tej nowatorskiej tezy ?
Bo wszystkie dostępne publikacje, raczej tej nowatorskiej tezie zaprzeczają i zalecają w Polsce montowanie paneli fotowoltaicznych pod kątem 35 37 stopni, a kolektory między 30 - 45 stopni.
Co więcej przeczy Pan swoim wcześniejszym stwierdzeniom, że tylko pionowa orientacja pozwala na utrzymywanie paneli w czystości, co przedkłada się na większe uzyski.
Dziwne to, bo brudny kolektor może mieć mniejszą sprawność do 3%, a zabrudzone ogniwo fotowoltaiczne nawet ponad 50% mniejszą sprawność.
A jak dodać do tego, że ogniwa są też narażone na zalegający śnieg, grad i dach też jest dziurawy, a i montaż podobny, to Zupełnie nie mam pojęcia jak jest to możliwe, że raz zaleta a raz wada dla tych samych warunków.
A se po 10 latach poszedłem na nowe szkolenie na kolektory
I co? Rozmawiałem z przedstawicielem marki SUNEX panem Rafałem Wiśniewskim solarów produkowanych w Polsze naszej ludowej kochanej. Owszem potwierdził iż by zyskać jak najwięcej z solarów w zimę należy je ustawić na elewacji lub bliżej konta 90' Ponieważ sprawność w dniach w których najmniej możemy je wykorzystać przy ustawieniu prawie 90' daje największe korzyści. Oczywiście na szkoleniu byli koledzy którzy chwalili się że rocznie montują ok 100-150instalacji i mieli swoje zastrzeżenia co do pracy kolektorów i przegrzewania się ich. Jak przedstawiciel zapytał który z nich zamontował chłodnicę do układu lub podpinał solary do UPSa to większość zamilkła. Odpowiedział proszę montować kolektory wg zasad doboru do zapotrzebowania albo skontaktować się ze mną w celu takowego ustalenia wtedy dobierzemy optymalny kąt. Ale po co kupuję zestaw, ustawiam kąt uniwersalny 45' i gitara - a zwykły Kowalski cieszy się że ciepła woda jest i kilkanaście tysi wyparowało mu z kieszeni do banków które właśnie zesponsorował. Montując coś takiego na pensjonacie w górach który jest nastawiony na turystykę narciarską skazujecie go na strzał w stopę.
Oczywiście największy uzysk mamy gdy słońce pada pod kątem 90' więc tak jak przy fotowoltaice należałoby montować panele na stelażu śledzącym ruch słońca.
Oczywiście największy uzysk mamy gdy słońce pada pod kątem 90' więc tak jak przy fotowoltaice należałoby montować panele na stelażu śledzącym ruch słońca.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

"Śledzenie" słońca ma sens w PV - tak nie ma czegoś takiego jak nadprodukcja. W przypadku kolektorów do CWU - nadprodukcja latem jest nie do wykorzystania. To tylko kłopot. Więc i "śledzenie" zwiększyłoby nakłady i kłopoty!
Dlatego kolektory do grzania wody użytkowej wiesza się na elewacji - 90'
Ja to sprawdziłem - Dospel doszedł do podobnych wniosków - i jak widać myślący fachowcy również!
Dlatego kolektory do grzania wody użytkowej wiesza się na elewacji - 90'
Ja to sprawdziłem - Dospel doszedł do podobnych wniosków - i jak widać myślący fachowcy również!
Oczywiście panie Tomaszu skoro mamy automatykę to "śledzik" mógłby obrócić panele w momencie gdy nie potrzeba nam energii.
I dzięki genialnemu "odkryciu" miszcza, zamiast zapłacić za porządną instalację około 10 do kilkanastu tysi, mamy skomplikowany wynalazek z zaawansowanym sterowaniem i konstrukcją wsporczą wymagającą w większości przypadków przebudowy więźby dachowej, dający zimą o 100 kWh więcej, ale już za cenę kilkudziesięciu tysi
A po co do kolektorów UPS? Przechodzą sobie w stan pary i instalacja stop, ruszą normalnie następnego dnia. Ile jest takich awaryjnych sytuacji - jedna w roku? Przy próżniowych jest problem, dlatego ich nie montuję - koszt UPS-a i koszt okresowej wymiany drogiego akumulatora rozwala bilans strat i zysków instalacji.
A po co do kolektorów UPS? Przechodzą sobie w stan pary i instalacja stop, ruszą normalnie następnego dnia. Ile jest takich awaryjnych sytuacji - jedna w roku? Przy próżniowych jest problem, dlatego ich nie montuję - koszt UPS-a i koszt okresowej wymiany drogiego akumulatora rozwala bilans strat i zysków instalacji.
Taaaa. Ciekawe kto w Dospelu jest to w stanie potwierdzić, Właśnie pozwoliłem sobie zadzwonić do nich i nikt tam nie słyszał o jakichkolwiek badaniach kolektorów czy baterii słonecznych.TB pisze:Ja to sprawdziłem - Dospel doszedł do podobnych wniosków - i jak widać myślący fachowcy również!
Miszcz może zaprezentuje te wnioski Dospelu. Ale nie zaprezentuje bo ich nie ma, zresztą jak zawsze.
Nie tak do końca. UPS można kupić za 200-300zł. Oczywiście można i dać więcej, ale te za tyle zupełnie starczą. Następnie wywala się z niego mały akumulator żelowy i podłącza się duży samochodowy za jakieś 250zł. A więc suma ok. 500zł z narzutami nie jest chyba jakaś wygórowana.Indiana pisze:Przy próżniowych jest problem, dlatego ich nie montuję - koszt UPS-a i koszt okresowej wymiany drogiego akumulatora rozwala bilans strat i zysków instalacji.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak odłożono prace nad energią solarna w Dospelu - to i fachowcy odeszli.
Drobne ślady i pozostałości są w necie http://www.berluf.com/hat_pl.php?prod=03 choć - może Pan zadzwonić - produktów i ludzi już nie ma!
Drobne ślady i pozostałości są w necie http://www.berluf.com/hat_pl.php?prod=03 choć - może Pan zadzwonić - produktów i ludzi już nie ma!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Napisali do mnie z firmy, która tu się reklamuje Despol ( nie mylić z Dospelem) - również coraz bardziej przekonują się do 90'
Tak. Po raz kolejny Miszcz dał wyraz niezwykłej wiedzy w temacie. Jak, dalej widać dla Miszcza to kolektor do ogrzewania (powietrzny) jest takim samym kolektorem jak kolektor do ogrzewania wody (cieczowym) i kolektor do pozyskania energii elektrycznej (bateria PV ). i podlegają one dokładnie tym samym warunkom usytuowania. Tym tokiem rozumowania można iść dalej, jak kolektor to kolektor i zakopać go do ziemi, bo i też tam takie są (ściekowy).TB pisze:Jak odłożono prace nad energią solarna w Dospelu - to i fachowcy odeszli.
laik
BACHUS