Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
andrzej-c
Początkujący
Początkujący

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: andrzej-c »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Myśli Pan, że użytkownicy się tym nie przejmują? Wszystkie domy weselne w których montowałem przez 20 lat wentylacje mechaniczne - rezygnowały z GWC właśnie z tego powodu!!!
Dlaczego nie proponował Pan w takim przypadku innego rozwiązania? Na przykład czerpni ściennej do gwc? Nikt nie mówi że czerpnia do gruntowego musi być terenowa i stać w miejscu dostępnym dla osób trzecich. Traci pan zarobek nie będąc wszechstronnym.
andrzej-c pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze: - widział Pan z czego jest wymiennik, wentylatory jeszcze z metalowym wirnikiem... Od kilku lat centrale mają 95% odzysku przy 130m3/h pobierają przy tym 15-18W poziom szumów 28dB. spręż 400-500Pa
Proszę podać namiary na taką centralę, bo parametry pracy jakie Pan podaje są dla mnie NIE DO PRZYJĘCIA. Centrala pracująca z wydajnością 130 m3/h zdławiona do 400 Pa pobiera 18W i pracuje ciszej niż cisza - pobiera dwukrotnie mniej energii niż mały notebook.
Proszę czytać uważnie. Nie napisałem, że Pan napisał, że gwc jest zagrzybiałe. Napisałem, że polepsza jakość powietrza eliminując zarodniki grzybów i bakterie.

Pompa ciepła nie może być inwerterowa, sprężarka w pompie może być inwerterowa. Bardzo dobrze wiem jak to działa. Ale jest to urządzenie i zawsze może się popsuć elektronicznie, mechanicznie, termodynamicznie. Wie pan przecież, że w układach stosuje się bardzo nieprzyjazne środowisku freony, które uwalniają się do poprzez wycieki. Ubytki trzeba uzupełniać, uwalniając przy okazji przedmuchiwania węży kolejne dawki freonów. Procesy takie jak odciaganie, uzupełnianie, odzyskiwanie gazów chłodniczych, są źródłem ich uwalniania do atmosfery. Urządzenie jest fajne jak jest nowe, potem trzeba czyścić, odgrzybiać. W końcu zaczyna głośno pracować wentylator, to łożyska, to zmęczenie materiału - w końcu trzeba wymienić i pojawia się problem z "trudnym" odpadem. Wiadomo, że kiedy psuje się sprzęt? Dzień po upływie gwarancji...

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Proszę czytać uważnie. Nie napisałem, że Pan napisał, że gwc jest zagrzybiałe. Napisałem, że polepsza jakość powietrza eliminując zarodniki grzybów i bakterie.
Jeżeli opiera się Pan na badaniach Pani B S (nazwisko usuniete) --- to są sfałszowane. Ale mniejsza o czystość - jak już powiedziałem - przestałem robić gwc bo technologia pomp ciepła sprawiła, że jest:
taniej w eksploatacji
taniej w instalacji
bardziej komfortowo.

Przyjedzie Pan zobaczyć jak pracują centrale?

Napisałem tez do inż z ebm...
te wentylatory D3G146 to takie dmuchawy z drobnymi łopatkami wygiętymi do przodu

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Pompa ciepła nie może być inwerterowa, sprężarka w pompie może być inwerterowa
. Nie może a musi - ekonomia i trwałość na tym ucierpi .
Ale jest to urządzenie i zawsze może się popsuć elektronicznie, mechanicznie, termodynamiczni
I spotkał Pan się z takim przypadkiem u fuji, toshiba, czy carrier , Jestem pewien, że wielokronie rzadziej niż wentylatory D3G146 ciągnące powietrze przez gwc.

Awatar użytkownika
andrzej-c
Początkujący
Początkujący

Post autor: andrzej-c »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jeżeli opiera się Pan na badaniach Pani B S--- to są sfałszowane.
Poddaje pan jakiś argument? To jest poważny zarzut i powinien Pan mieć na to poważne dowody.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:- widział Pan z czego jest wymiennik, wentylatory jeszcze z metalowym wirnikiem... Od kilku lat centrale mają 95% odzysku przy 130m3/h pobierają przy tym 15-18W poziom szumów 28dB. spręż 400-500Pa
Proszę napisać producenta i typ przytoczonej przez Pana centrali - ponawiam prośbę po raz trzeci. Ma Pan z tym jakiś problem? Nie mam czasu jechać do Pana.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Napisałem tez do inż z ebm...
te wentylatory D3G146 to takie dmuchawy z drobnymi łopatkami wygiętymi do przodu
Skoro musiał Pan się skonsultować z inżynierem z ebm, to nic nie szkodzi - kto pyta nie błądzi.
Ja doskonale wiem jak wygląda i działa taki wentylator.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Poddaje pan jakiś argument? To jest poważny zarzut i powinien Pan mieć na to poważne dowody.
Dowiedziałem się, że skierowano sprawę do PAN ( ale to nie ja) , a ja rozmawiałem z ta Panią osobiście i poprosiłem o adres badanego czy badanych gwc oraz datę . Niestety - nie było takiego badania . Zapytałem tez naukowców od mykologii i lekarzy - na konferencji Problemy Jakości Powietrza Wewnętrznego - czy jest możliwe, by gruntowy wymiennik ciepła filtrował lub likwidował bakterie i zarodniki grzybów strzępkowych ( są wielkości bakterii) - poza pukaniem się w głowę był jeszcze śmiech!.
Proszę napisać producenta i typ przytoczonej przez Pana centrali - ponawiam prośbę po raz trzeci. Ma Pan z tym jakiś problem? Nie mam czasu jechać do Pana.
Mimo wszystko zapraszam - włączymy Mistrala , onyxa czy brookventra czy Matalplasta czy nawet Larię ... zobaczy Pan, POSŁUCHA Pan porówna Pan jakość montażu , materiały....- Parę osób z tego forum już było słuchało oraz oglądało.
Szanowny Panie - kilka lat dobieraliśmy - jaki wymiennik, jakie wentylatory, jaka obudowa ( zostały kompozyty), wygłuszenie , nawet stosunek masy centrali do wydajności - tylko po to by stworzyć idealną serię central - z głównym nastawieniem na NIESŁYSZALNOŚĆ, a że przy okazji wyszły małe opory i zużycie energii - to już zasługa Holendrów i RS160 oraz bardzo precyzyjnie dobranych średnic kanałów . Nikt tych central nie chciał tego produkować - aż trafił się frapol - który nic na tańsze nie wymienił
http://www.facebook.com/pages/Rekuperat ... ref=stream

jah
Początkujący
Początkujący

Post autor: jah »

Witam, znalazłem coś takiego http://allegro.pl/angielski-rekuperator ... 42521.html i mam pytanie, bo o ile wymiennik jest dobry (recair rs160) to nie wiem jak wentylatory i ogólnie całość, może ktoś znający temat oceni czy ten sprzęt jest wart tej ceny?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Wentylatory... widać, jeszcze z metalowym kołem z poprzeczkami... te sam reku z nowszymi wentylatorami kosztuje 4500zł brutto 23%

midik69
Początkujący
Początkujący

Post autor: midik69 »

Witam,
śledzę z wielkim zainteresowaniem wszystkie wypowiedzi oraz podobne wątki i zastanawiam się na faktycznymi oszczędnościami spowodowane rezygnacja z kominów wentylacyjnych. O ile mi wiadomo wentylacja grawitacyjna zarówno w kotłowni jak i przy posiadaniu kominka jest obowiązkowa. W takim razie jak sobie z tym radzą użytkownicy wentylacji mechanicznej???
pozdrawiam
Darek
Midas

jah
Początkujący
Początkujący

Post autor: jah »

Dziękuję za pomoc, tylko chyba do tego reku trzeba zainwestować w jakiś regulator obrotów i znowu wydatek. Pozdrawiam

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

midik69 pisze:Witam,
śledzę z wielkim zainteresowaniem wszystkie wypowiedzi oraz podobne wątki i zastanawiam się na faktycznymi oszczędnościami spowodowane rezygnacja z kominów wentylacyjnych. O ile mi wiadomo wentylacja grawitacyjna zarówno w kotłowni jak i przy posiadaniu kominka jest obowiązkowa. W takim razie jak sobie z tym radzą użytkownicy wentylacji mechanicznej???
pozdrawiam
Darek
Radzą sobie, bo nie ma takiego obowiązku.
A oszczędności... wentylacja nie jest do oszczędzania - a rekuperacja w wentylacji... minimalna wentylacja 130m3/h podgrzać o 20 st. to 1kWh

No i na koniec... rekuperację w wentylacji oraz izolację termiczną wykonuje się po to by nie robić kotłowni!

midik69
Początkujący
Początkujący

Ciekawe...
o ile wiem to jeśli jest kominek to obowiązkowo musi być kanał wentylacyjny grawitacyjny w celu usunięcia wydobywającego się czadu itp i innych przypadków, a wentylacja mechaniczna nie jest kanałem który pozwoli na odprowadzenie gazów w razie braku prądu itp. to samo tyczyło by się kotłowni gdzie pojawił by się jako uzupełnienie piec gazowy lub inne źródło energii oczywiście jeśli zastosujemy takie rozwiązanie. Ale to pozostaje problem z kominkiem... jak to ktoś rozwiązał???
pozdrawiam
Darek
Midas

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Przecież kominek ma swoje zasilanie w powietrze! Nie z wentylacji. Jeżeli jest kominek otwarty, biorący powietrze z salonu, to można do centrali podłączyć UPS -a - współczesne centrale pobierają 13-18W!
Zawsze przy kominku lepiej mieć wentylację nadciśnieniową niż tzw grawitacyjną.
To co Pan podaje - kominek zasilany z pomieszczenia i wentylacja tzw grawitacyjna - to skrajny brak wyobraźni i zagrożenie,

midik69
Początkujący
Początkujący

Panie Tomku nie czyta Pan co piszę. To jest wiadome że kominek ma własne zasilanie w powietrze a nie z pomieszczenia to wiedza elementarna. Pytałem o konflikt czyli konieczność otworu wentylacyjnego w celu bezpieczeństwa życia i zdrowia.
dla sprecyzowania mówię o kominku z zamkniętą komora spalania i doprowadzonym powietrzem bezpośrednio do komory.
No ale już wszystko wiem prawo precyzuje i dopuszcza z nadciśnieniem tak jak Pan odpowiedział.
ciekawe czy ktoś miał problemy z odbiorem takiego rozwiązań w zderzeniu ze starą szkołą że jak jest jakieś palenisko musi być komin wentylacyjny i już :) .
Midas

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Pytałem o konflikt czyli konieczność otworu wentylacyjnego w celu bezpieczeństwa życia i zdrowia.
Nie ma takiej konieczności, a wręcz jest to niewskazane! Nie łączy się WM i konwekcyjnej - nawet w przepisach.

marcinkrol
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcinkrol »

witam,

przeczytalem prawie caly ten watek i wszystko co myslalem o wentylacji mechanicznej stanelo na glowie wiec mam pare pytania czy da sie to u mnie zrobic:

- Dom z poddaszem uzytkowym (dom w ananasach 2 - http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/ ... 139f596bdd)
- dom jest juz wykonczony
- mam obecnie wentylacje grawitacyjna
- kominek z otwarta komora spalania + doprowadzenie powietrza pod wklad (niestety tylko fi 50mm)
- rozprowadzenie cieplego powietrza do 3 pokoji na poddaszu, nawiewy sa tez niestety u gory, pod sufitem, ale bylo juz za pozno zeby zrobic to inaczej

Wentylacja grawitacyjna nie dziala jak nalezy, w zimie zdarza sie, ze wciaga powietrze do domu, zamiast je wyciagac, a z tym powietrzem zaciaga dym z kominka. Pomyslalem wiec, zeby zrobic wentylacje mechaniczna, aby zabezpieczyc sie przed wciaganiem powietrza z zewnatrz.
Ale przeczytalem tutaj , ze nie ma sensu robic WM jak rozprowadzenie cieplego powietrza jest u gory pomieszczen i na dodatek mam kominek z otwarta komora....

- czy robic WM?
- jezeli tak to czy mozna poprowadzic przewody wentylacyjne, w kanalach po wentylacji grawitacyjnej i anemostaty umiescic na scianach a nie w suficie?
- jak obliczyc o ile wieksze ma byc nadcisnienie?
- czy mozna wylaczyc latwo wywiew na sterowniku, gdy bede podkladal do kominka?
- czy mozna dac centrale na strychu, strych docieplony, zabudowalbym dodatkowo centrale, zeby na pewno nie zmarzla ;)
- czy WM prowadzic do kotlowni/garazu? nawiew czy wywiew?
- skad mam wiedziec ile powietrza powinienem dostarczyc do domu? (mam projekt z archonu, nie pamietam teraz ile tam bylo m3...), chodzi mi o to skad biora sie te wartosci...

- jezeli nie robic WM to jak poprawic wentylacje grawitacyjna? zeby miec pewnosc ze w domu nie bedzie podcisnienia i nie wciagnie mi dymu do domu?
Zauwazylem ze przy bardzo mocnych wiatrach (mam dom na szczycie gorki) dzieja sie dziwne rzeczy z wentylacja np wciaga powietrze do domu, jak otworze ktores okno (to zalezy z ktorej strony wieje wiatr) :)
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”