Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Śmiech na sali - ciepłe powietrze pod górkę....
Nie zamierzałem tego komentować ale jak to stwierdzenie zostało powtórzone to już nie mam wyjścia.
Istnieją takie parametry (czy też warunki) pracy wymienników gdzie mówiąc skrótowo, przyspieszenie ziemskie równoważone jest naporem powietrza na krople wody - cały proces wspomagany jest przez adhezję i napięcie powierzchniowe fazy ciekłej - wynikiem tego jest uwięzienie wody w wymienniku. Taki stan nazywa się fachowo zachłystywaniem. Nie dotyczy to tylko wymienników ciepła, ale też licznej aparatury procesowej do wymiany masy, gdzie mamy do czynienia z przepływami wielofazowymi.
Moim zdaniem, lepiej gdy powietrze wywiewane kierowane jest do dołu, wspomagając naturalny spływ. W wymiennikach z otwartą przestrzenią międzykanalikową od strony wywiewu kondensat spływa pionowo w dół, w przestrzeń gdzie temperatura jest już wyższa. Przez to zaszronienie występuje lokalnie. Wiadomo, w skrajnych przypadkach dochodzi do niedrożności - fizyka... W przypadku opisywanym przez pana TB zjawisko swobodnego spływu nie zachodzi i w przypadku zaszronienia rekuperatora, przepływ blokowany jest w całej objętości części wywiewnej.
Nie zamierzałem tego komentować ale jak to stwierdzenie zostało powtórzone to już nie mam wyjścia.
Istnieją takie parametry (czy też warunki) pracy wymienników gdzie mówiąc skrótowo, przyspieszenie ziemskie równoważone jest naporem powietrza na krople wody - cały proces wspomagany jest przez adhezję i napięcie powierzchniowe fazy ciekłej - wynikiem tego jest uwięzienie wody w wymienniku. Taki stan nazywa się fachowo zachłystywaniem. Nie dotyczy to tylko wymienników ciepła, ale też licznej aparatury procesowej do wymiany masy, gdzie mamy do czynienia z przepływami wielofazowymi.
Moim zdaniem, lepiej gdy powietrze wywiewane kierowane jest do dołu, wspomagając naturalny spływ. W wymiennikach z otwartą przestrzenią międzykanalikową od strony wywiewu kondensat spływa pionowo w dół, w przestrzeń gdzie temperatura jest już wyższa. Przez to zaszronienie występuje lokalnie. Wiadomo, w skrajnych przypadkach dochodzi do niedrożności - fizyka... W przypadku opisywanym przez pana TB zjawisko swobodnego spływu nie zachodzi i w przypadku zaszronienia rekuperatora, przepływ blokowany jest w całej objętości części wywiewnej.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie musi Pan komentować - to oczywiste sprawy , np. Bartosz to wykorzystuje.Śmiech na sali - ciepłe powietrze pod górkę....
Nie bardzo wiem o co Panu chodzi ja tylko napisałem, że nie jest człowiekiem technicznym ktoś komu strzeliło do głowy coś takiego jak duo - dwa wymienniki w szeregu.
Inwertorowa pompa ciepła pobierająca 370W daje 2 kW mocy chłodniczej - kosztuje od 1500 do 3000 zł -
- ile kosztuje gwc do centrali 400m3/h?
-ile pobiera centrala 400m3/h z GWC?
Testuję wszystkie centrale

Człowiekiem technicznym nie jest również osoba która nie rozumie podstawowych praw fizyki i wierzy w sprawność odzysku ciepła sięgającą 98% (nie muszę chyba przypominać że jeżeli mowa o sprawności "temperaturowej" to ma ona miarodajną wartość przy takim samym masowym natężeniu przepływu powietrza wywiewanego i nawiewanego). Uważam, że 98% jest wynikiem mocno naciągniętym, jak na standardowe warunki pracy centrali. Jednakże uważam, że taki wynik jest do osiągnięcia tylko w "szczególnych" laboratoryjnych warunkach, przy dużej delcie T, gdzie powietrze do testów może być przygotowane do odpowiedniego składu i stanu termodynamicznego.
Tak samo COP przytoczonego przez Pana klimatyzatora wynosi 5,4... Proszę podać model tego urządzenia. Świat faktycznie poszedł do przodu, ale chyba w dziedzinie marketingu.
GWC GEO400 jest w stanie osiągnąć ponad 3000 kW/h rocznie chłodu. Aktualne ceny GWC można przecież sprawdzić u instalatorów czy producenta. Ja nie zajmuję się sprzedażą ani reklamą systemów wentylacyjnych. Ani tym bardziej powtarzaniem handlowego kitu na temat jaki to jest super sprzęt który oferuję. Jeśli chodzi o zużycie energii centrali z podłączonym GWC to w przypadku pary wentylatorów EC EBM-D3G146-AG61 wynosi 170 W (przy połowicznej wydajności).
To że pokazuje Pan na zdjęciu stojące sprzed epoki centrale wentylacyjne nie daje mi nic zupełnie. Wyniki badań przeprowadzonych na stanowisku z komorą klimatyczną, były by może bardziej przekonujące.
Tak samo COP przytoczonego przez Pana klimatyzatora wynosi 5,4... Proszę podać model tego urządzenia. Świat faktycznie poszedł do przodu, ale chyba w dziedzinie marketingu.
GWC GEO400 jest w stanie osiągnąć ponad 3000 kW/h rocznie chłodu. Aktualne ceny GWC można przecież sprawdzić u instalatorów czy producenta. Ja nie zajmuję się sprzedażą ani reklamą systemów wentylacyjnych. Ani tym bardziej powtarzaniem handlowego kitu na temat jaki to jest super sprzęt który oferuję. Jeśli chodzi o zużycie energii centrali z podłączonym GWC to w przypadku pary wentylatorów EC EBM-D3G146-AG61 wynosi 170 W (przy połowicznej wydajności).
To że pokazuje Pan na zdjęciu stojące sprzed epoki centrale wentylacyjne nie daje mi nic zupełnie. Wyniki badań przeprowadzonych na stanowisku z komorą klimatyczną, były by może bardziej przekonujące.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dla tych co fizyki nie znają - jest włączony rekuperator z termometrami.Człowiekiem technicznym nie jest również osoba która nie rozumie podstawowych praw fizyki i wierzy w sprawność odzysku ciepła sięgającą 98%
Mam założoną w sklepie i w mieszkaniu Toshibę http://www.toshiba-aircon.jp/products/p ... seikai.pdf i też byłem sceptykiem - ale się potwierdziło przez kilka sezonów!Tak samo COP przytoczonego przez Pana klimatyzatora wynosi 5,4...
200m3/h ochłodzone o 15stC da 1.2kW mocy chłodniczej - na głębokości 1.5 a upały jest +14..+15st.C - 3000kWh : 1.2 = 2500 godzin musiałby być 30-to stopniowy upał!!!!! CHYBA PAN PRZESADZIŁ.przypadku pary wentylatorów EC EBM-D3G146-AG61 wynosi 170 W (przy połowicznej wydajności).
Zapraszam Pana na Bartycką
- zobaczy Pan sprawność wymienników RS160
- zobaczy Pan pobór mocy invertorowej pompy ciepła grzejącej 35m2 słabo izolowanego sklepu
- by Pana zachęcić DAM PANU ZA DARMO centralę Mistaral 400 - by zobaczył Pan, że by dała 2kW mocy chłodniczej - weźmie więcej jak 400W... przy czy proszę zauważyć, że gdy temperatura powietrza spada z +30 do + 25 spada znacznie moc chłodnicza GWC a nie spada pobór prądu przez wentylatory!!! W przypadku pompy ciepła - mniej mocy chłodniczej - mniejszy pobór!!!
Wie Pan już dlaczego na tym forum nie ma nic o tych centralach?
ZAPRASZAM!
Panie Tomaszu, jeśli chce się Pan pozbyć centrali Mistral 400 to bardzo chętnie ją przyjmę i przetestuję we własnym domu. Pozdrawiam
Witam rozważam zastosowanie kanałów pe-flex np http://sklep.termokontrol.com.pl/10-kan ... j-50m.html lub http://allegro.pl/przewod-smartflex-fi- ... 88808.html może ktoś wie czym one się różnią poza ceną oczywiście i kolorem?
Ktoś może używał?
Ktoś może używał?
Roznia sie srednica wewnetrzna. A tak na powaznie, to sledzac fora internetowe mozna wyciagnac wniosek ze nie roznia sie niczym w sensie jakosci i wlasciwosci. Sa jeszcze kanaly uniflexplus. Z tym ze uniflexplus jest kompatybilny ze skrzynkami wykonanymi z PE tej samej firmy. Tak przynajmniej twierdza wykonawcy i sprzedawcy. Czy inne sa kompatybilne to nikt si enie wypowiadal, albo przeoczylem. Ale jesli zamierzasz zastosowac skrzynki stalowe ocynkowane to lepiej wybrac najtansze kanaly z wyzej wymienionych.
-
Rafał Olejnik
- Początkujący

- Kontakt:
Witam,
Pisze Pan że:
1. Ułożenie rur w mojej instalacji będzie wyglądało praktycznie tak że jedna rura będzie przy drugiej i tu pytanie czy mogę je obie owinąc wełną lamelką.
Jeśli obie będą nawiewne lub wywiewne to tak można to tak wykonać
2. Czy owinięcie twardych rur stalowych spiro wełną lamelką 5cm jest wystarczające
Ta grubość jest jedną z częstszych w wykorzystaniu, natomiast grubość zależy od temperatury powietrza w kanałach, oraz temperatury która jest na zewnątrz kanałów. Należy to dobrać biorąc pod uwagę współczynniki izolacji.
3. Czy jeśli zrobię całą instalację z rur o przekroju 160 nie będzie błędem.
Polecam sukcesywnie redukować średnice aby mieć podobne ciśnienie i podciśnienie w całej instalacji, tak aby elementy nawiewne i wywiewne we wszystkich pomieszczeniach działały podobnie. Oprócz tego oszczędzane są koszty im mniejsza średnica tym mniejsze koszty.
4 Wiem że kiedyś ktoś (instalator) będzie musiał mi podłączyc rekuperator czy zatem najbezpieczniej będzie przy każdym wywiewie lub nawiewie zainstalowac przepustnicę czy może przy ostatnich wywiewach lub nawiewach jest to już zbędne.
Najlepiej wykonać projekt instalacji domku wówczas projektant znając parametry pomieszczeń będzie mógł to dokładnie zaplanować. Dobrze wykonana i zaprojektowana instalacja nie powinna mieć przepustnic do regulacji szczególnie w małych i średnich domkach
6. Czy czerpnia i wyrzutnia mogą znajdowac się na jednej ścianie jeśli tak to w jakiej odległości.
Im dalej tym lepiej, natomiast uznaje się że odległość 2-3 metrów jest odległoscia wystarczającą
W przypadku pytań proszę o kontakt z działem handlowym Alnor lub o odwiedzenie www.alnor.com.pl
Pisze Pan że:
1. Ułożenie rur w mojej instalacji będzie wyglądało praktycznie tak że jedna rura będzie przy drugiej i tu pytanie czy mogę je obie owinąc wełną lamelką.
Jeśli obie będą nawiewne lub wywiewne to tak można to tak wykonać
2. Czy owinięcie twardych rur stalowych spiro wełną lamelką 5cm jest wystarczające
Ta grubość jest jedną z częstszych w wykorzystaniu, natomiast grubość zależy od temperatury powietrza w kanałach, oraz temperatury która jest na zewnątrz kanałów. Należy to dobrać biorąc pod uwagę współczynniki izolacji.
3. Czy jeśli zrobię całą instalację z rur o przekroju 160 nie będzie błędem.
Polecam sukcesywnie redukować średnice aby mieć podobne ciśnienie i podciśnienie w całej instalacji, tak aby elementy nawiewne i wywiewne we wszystkich pomieszczeniach działały podobnie. Oprócz tego oszczędzane są koszty im mniejsza średnica tym mniejsze koszty.
4 Wiem że kiedyś ktoś (instalator) będzie musiał mi podłączyc rekuperator czy zatem najbezpieczniej będzie przy każdym wywiewie lub nawiewie zainstalowac przepustnicę czy może przy ostatnich wywiewach lub nawiewach jest to już zbędne.
Najlepiej wykonać projekt instalacji domku wówczas projektant znając parametry pomieszczeń będzie mógł to dokładnie zaplanować. Dobrze wykonana i zaprojektowana instalacja nie powinna mieć przepustnic do regulacji szczególnie w małych i średnich domkach
6. Czy czerpnia i wyrzutnia mogą znajdowac się na jednej ścianie jeśli tak to w jakiej odległości.
Im dalej tym lepiej, natomiast uznaje się że odległość 2-3 metrów jest odległoscia wystarczającą
W przypadku pytań proszę o kontakt z działem handlowym Alnor lub o odwiedzenie www.alnor.com.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Czy w wentylacji o której piszemy - redukowanie kanału ze 160 na na np. 125 spowoduje wzrost oporów czy spadek?Polecam sukcesywnie redukować średnice aby mieć podobne ciśnienie i podciśnienie
Jaka jest przyczyna, że Pan nie podaje: dlaczego nie wykonuje się takiej wentylacji na gładkich kanałach?Ta grubość jest jedną z częstszych w wykorzystaniu, natomiast grubość zależy od temperatury powietrza w kanałach, oraz temperatury która jest na zewnątrz kanałów. Należy to dobrać biorąc pod uwagę współczynniki izolacji.
Zaś co do izolacji kanałów - W większości dzisiejszych instalacji, różnica temperatur powietrza w kanale i poza nim jest pomijalna, dlatego odchodzi się od kanałów izolowanych.
Panie Tomaszu, Pańskie obliczenia są zbyt szacunkowe. Poza tym w sprawie GWC napisałem o maksymalnym rocznym obciążeniu (dla 400 m3/h), przy uwzględnieniu występowania wykraplania pary wodnej z powietrza. Dane te są wynikami badań nad rzeczywistymi pracującymi wymiennikami. Powstają nawet badawcze prace inżynierskie/magisterskie na ten temat. GWC ma swoje zalety, nie jest urządzeniem mechanicznym, nie wymaga żadnych nakładów na serwis, albo wymianę urządzenia itp. Zgadzam się z Panem, że GWC to nie klimatyzacja, owszem. Ale Pan ma i Pan zapomina... czy klimatyzacja jest równie bezobsługowa? Poza tym, jest potwierdzony atestem PZH fakt (mam kserokopię w domu), iż powietrze za wymiennikiem gruntowym bezprzeponowym jest lepszej jakości niż przed. Wynika to z panujących pod ziemią warunków sprzyjających eliminacji zarodników grzybów i bakterii. Ta sama sytuacja występuje latem w przypadku zysków energetycznych. Przypominam, że nad wymiennikiem mamy warstwę termoizolacji, co "podnosi" izotermy bliżej powierzchni i tworzy się w ten sposób pojemny bufor cieplny. W przypadku domów w lekkiej konstrukcji, łatwo wychładzających się, ma to ogromne znaczenie, gdyż same nie posiadają większej bezwładności. Tyle na temat GWC - wentylatory już zależą od zastosowanej centrali. Czy to będzie Provent czy inny producent to już nie ma znaczenia - idąc Pana tokiem rozumowania odnośnie zużycia energii.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wie Pan już dlaczego na tym forum nie ma nic o tych centralach?
ZAPRASZAM!
W ogóle rozważanie energochłonności central i rozgraniczanie tego między producentami zalatuje tutaj trochę jednak stronniczością (być może większymi rabatami dla instalatorów?). Przecież producenci wykorzystują te same modele wentylatorów w swoich centralach, automatyka central zamyka się z reguły w kilku watach. Większe znaczenie ma tu instalacja dystrybucji powietrza w budynku.
Ja niczego nie ukrywam, zdecydowałem się na Mistrala bo to dobry i sprawdzony polski produkt. Rozmawiałem kilka razy z serwisem w sprawie uruchomienia centrali i nie było nigdy z centralą problemów, tyle mogę powiedzieć. Zanim dokonałem zakupów - zapewniam - dobrze przeanalizowałem dane i podstawy komentarzy którymi internet jest zalewany. A że na termodynamice, mechanice płynów się trochę znam... taki wybór.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie twierdzę, że są szkodliwe - ale niedawno rozmawiałem z dr Krogulskim o gwc i nic o badaniach nie słyszał.Poza tym, jest potwierdzony atestem PZH fakt
A wyliczenia... nie są szacunkowe -
Inwertorowa pompa ciepła + splity - kosztuje taniej niż GWC, daje więcej mocy chłodniczej niż gwc,
Pobiera mniej energii niż wentylatory w gwc, można ukierunkować mos chłodniczą w pomieszczeniach nasłonecznionych, a nie rozbijać na wszystko, mamy pilota do regulacji temperatury.
Nie grozi nam, że jakiś dowcipniś czy nieuczciwy człowiek coś nam psiuknie gwc.
Pan wymieni jedną przewagę gwc nad invertorową pompa ciepła.
Dodam, że nie sprzedaję pomp ciepła a mam w ofercie gwc .
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, 15:28 przez Tomasz_Brzeczkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- widział Pan z czego jest wymiennik, wentylatory jeszcze z metalowym wirnikiem... Od kilku lat centrale mają 95% odzysku przy 130m3/h pobierają przy tym 15-18W poziom szumów 28dB. spręż 400-500PaJa niczego nie ukrywam, zdecydowałem się na Mistrala bo to dobry.
Pod tym linkiem jest zeskanowany dokument z podpisem Pani Krogulskiej - może Pan Krogulski z Panią Krogulską nie rozmawiał na ten temat...
http://www.wymiennikgruntowy.pl/img/nag ... untowy.jpg
Tutaj link do badań bakteriologicznych:
http://www.wymiennikgruntowy.pl/badania,pl,0.html
Tak dla wiadomości podaję. W mistralach 400 są od pewnego czasu inne wentylatory EC D3G146-HG01-08 z wirnikiem z tworzywa. Kolega w swojej centrali ma właśnie takie.
Wymiennik w centralach Pro-Vent jest z kanalikowych płyt PP w jarzmie z kwasówki.
Wracając jeszcze do tematu gwc, nie będę powtarzał tego co już zostało napisane na poprzednim wpisie, ani wiadomości ogólnodostępnych na temat gruntowego. Pan ma swoje zdanie, ja mam swoje. Nie zamierzam nikogo przekonywać - a już z pewnością nie Pana panie Tomaszu. Proszę też nie zaniżać poziomu dyskusji wypowiedziami typu "a jak jakiś dowcipniś coś wrzuci do gwc..", a czerpnia ścienna dla dowcipnisia stanowi problem?
http://www.wymiennikgruntowy.pl/img/nag ... untowy.jpg
Tutaj link do badań bakteriologicznych:
http://www.wymiennikgruntowy.pl/badania,pl,0.html
Tak dla wiadomości podaję. W mistralach 400 są od pewnego czasu inne wentylatory EC D3G146-HG01-08 z wirnikiem z tworzywa. Kolega w swojej centrali ma właśnie takie.
Proszę podać namiary na taką centralę, bo parametry pracy jakie Pan podaje są dla mnie NIE DO PRZYJĘCIA. Centrala pracująca z wydajnością 130 m3/h zdławiona do 400 Pa pobiera 18W i pracuje ciszej niż cisza - pobiera dwukrotnie mniej energii niż mały notebook.Tomasz_Brzeczkowski pisze: - widział Pan z czego jest wymiennik, wentylatory jeszcze z metalowym wirnikiem... Od kilku lat centrale mają 95% odzysku przy 130m3/h pobierają przy tym 15-18W poziom szumów 28dB. spręż 400-500Pa
Wymiennik w centralach Pro-Vent jest z kanalikowych płyt PP w jarzmie z kwasówki.
Wracając jeszcze do tematu gwc, nie będę powtarzał tego co już zostało napisane na poprzednim wpisie, ani wiadomości ogólnodostępnych na temat gruntowego. Pan ma swoje zdanie, ja mam swoje. Nie zamierzam nikogo przekonywać - a już z pewnością nie Pana panie Tomaszu. Proszę też nie zaniżać poziomu dyskusji wypowiedziami typu "a jak jakiś dowcipniś coś wrzuci do gwc..", a czerpnia ścienna dla dowcipnisia stanowi problem?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie pisałem, że GWC jest zagrzybione tylko, że nieekonomiczne! Powietrzna pompa ciepła sterowana inverterem - daje więcej mocy chłodniczej - sterowanej termostatem, przy mniejszym poborze energii i znacznie niższych kosztach inwestycyjnyhch! Przez 20 lat montowałem różne gwc ( bez żwirowego, bo to nie jest możliwe dobrze wykonać) i teraz przestałem ( chyba, ze klient sobie tego wyraźnie życzy) - Szanowny Panie - postęp technologiczny ( inverter sterujący pompą ciepła) to spowodował.
Kolejną przewagą ( poza zużyciem energii i termostatem) takiego rozwiązania nad GWC, jest możliwość ukierunkowania mocy chłodniczej na pomieszczenia od południa ( przy wentylacji jest 'po równo") oraz wspomożenie ogrzewania czy nawet jego zastąpienie. COP przy -20 st. C przekracza 3
Co do wentylatorów --- cóż innego mogę zaproponować jak zaprosić! Są centrale są podliczniki - Nie wierzy Pan - można się przekonać!
Kolejną przewagą ( poza zużyciem energii i termostatem) takiego rozwiązania nad GWC, jest możliwość ukierunkowania mocy chłodniczej na pomieszczenia od południa ( przy wentylacji jest 'po równo") oraz wspomożenie ogrzewania czy nawet jego zastąpienie. COP przy -20 st. C przekracza 3
Co do wentylatorów --- cóż innego mogę zaproponować jak zaprosić! Są centrale są podliczniki - Nie wierzy Pan - można się przekonać!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Myśli Pan, że użytkownicy się tym nie przejmują? Wszystkie domy weselne w których montowałem przez 20 lat wentylacje mechaniczne - rezygnowały z GWC właśnie z tego powodu!!!Pana panie Tomaszu. Proszę też nie zaniżać poziomu dyskusji wypowiedziami typu "a jak jakiś dowcipniś coś wrzuci do gwc.