Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
Re: Indiana,
@2, myslalem o tym na poczatku ale z tego co pamietam byly ograniczenia co do zasilania ciepla woda takich malych term, poza tym straty na smych termach ok 90zl/rok co przy 3 daje ok 270zl rocznie wydawalo mi sie drogo jak za samo 'standby' lub 'duty assist' w porownaniu z 'duty on call' ktore praktycznie nic nie kosztuje.
@1, uzytkownicy moze by sie przyzwyczaili ale gosci nie chcialbym za kazdym razem instruowac.
Poza tym co wylaczy pompe jak po 2 min woda wciaz leci?
A jak sie odkreci kran po 2,5 minucie, czy pompa ponownie sie uruchamia na 2 min?
Przy takich srednicach 10 sekund to moze byc nawet 2l wody..........
Jeszcze przemysle pkt 2 moze znajde cos co bedzie mialo mniej wad, bo jak narazie nie ma zloego srodka.
@2, myslalem o tym na poczatku ale z tego co pamietam byly ograniczenia co do zasilania ciepla woda takich malych term, poza tym straty na smych termach ok 90zl/rok co przy 3 daje ok 270zl rocznie wydawalo mi sie drogo jak za samo 'standby' lub 'duty assist' w porownaniu z 'duty on call' ktore praktycznie nic nie kosztuje.
@1, uzytkownicy moze by sie przyzwyczaili ale gosci nie chcialbym za kazdym razem instruowac.
Poza tym co wylaczy pompe jak po 2 min woda wciaz leci?
A jak sie odkreci kran po 2,5 minucie, czy pompa ponownie sie uruchamia na 2 min?
Przy takich srednicach 10 sekund to moze byc nawet 2l wody..........
Jeszcze przemysle pkt 2 moze znajde cos co bedzie mialo mniej wad, bo jak narazie nie ma zloego srodka.
Bo to był podgrzewacz ciśnieniowy o sterowaniu hydraulicznym. Elektroniczny był tylko pomiar temperatury i ewentualna modulacja grzałki.exeter pisze:Re: bajbaga
to byl przeplywowy podgrzewacz "bezfirmowy" firmowany jako JEWSON, na max temp dolotowa 40stC z elektronicznym pomiarem temperatury. Ten pomiar dzialal z opoznieniem dlatego, ze urzadzenie w uspieniu reagowalo na przeplyw zalaczajac grzalki a czujnik reagowal chwilke pozniej.
Należy szukać podgrzewaczy które reagują przy ciśnieniu załączającym mniejszym niż 0,3 bar. Im niższe tym lepiej.
Wbrew temu co pisze nasz Apacz, są to bardzo proste technicznie urządzenia, tak proste jak budowa cepa. Jedynym elementem mechanicznym jest turbinka przepływomierza, reszta to elektronika.
I jeszcze raz, głównym celem takiego przepływowego ogrzewacza CWU nie jest wcale cyrkulacja, tylko zapewnienie stałej temperatury CWU kiedy słoneczko strajkuje. Niewątpliwym plusem takiego rozwiązania, jest to, że aby rano umyć zęby, grzałka w zasobniku nie musi podgrzewać 200 czy więcej litrów wody. Dodatkowym atutem jest również fakt, że przy takim rozwiązaniu, kolektory mogą być dobrane na styk, bez przewymiarowania, a co za tym idzie, zdecydowanie zmniejsza się ryzyko nadwyżki ciepła w słoneczne dni. Nie potrzeba skomplikowanych systemów kierujących nadwyżki ciepła do gruntu, włączania ogrzewania w upalne dni (tak jak proponuje i stosuje Apacz), lub stosowania przysłon na kolektorach.
System taki pozwala również na całoroczne korzystanie z energii solarnej, bo nawet przy dobrze minusowych temperaturach i bezchmurnym niebie, kolektor podgrzewa (wstępnie) wodę, a przepływówka tylko uzupełnia różnicę temperatur.
Natomiast faktem niezaprzeczalnym jest to, że u nas króluje tradycyjny i nieefektywny sposób traktowania instalacji solarnych, co skutkuje utrudnionym dostępem do przepływowych podgrzewaczy CWU małej mocy, dedykowanych min. do instalacji solarnych. Nie mniej jednak świat je produkuje i są.
Głuptasie - nadmiar ciepła idzie w grzejniki tylko w czasie urlopu, gdy kompletnie nie ma rozbioru, a sauna w domu nikomu nie przeszkadza. Jest to znacznie tańsze, prostsze i higieniczniejsze niż układ zrzucania ciepła do gruntu. W większości konfiguracji z kotłem na paliwo stałe wymaga tylko przełożenia jednego czujnika z miejsca X do Y. Raz do roku.
W czasie normalnej pracy nigdy kolektory nie dobiły mi 400L do 85'C (granica wyłączenia solarów), nawet w największe upały. W upały zużywa się znacznie więcej wody, więc i zużycie ciepła też jest duże.
W czasie normalnej pracy nigdy kolektory nie dobiły mi 400L do 85'C (granica wyłączenia solarów), nawet w największe upały. W upały zużywa się znacznie więcej wody, więc i zużycie ciepła też jest duże.
@ bajbaga,
Bo to był podgrzewacz ciśnieniowy o sterowaniu hydraulicznym. Elektroniczny był tylko pomiar temperatury i ewentualna modulacja grzałki.
dokladnie taki udalo mi sie znalezc po wielu prubach i zmarowanym czasie
Należy szukać podgrzewaczy które reagują przy ciśnieniu załączającym mniejszym niż 0,3 bar. Im niższe tym lepiej
wiem czego szukac ale chyba nie jestem dobry w szukaniu
Nie mniej jednak świat je produkuje i są.
Czekam na jakies informacje, tak jak powiedzialem wczesniej do ok 6kW i do 600zl. Juz nie moge sie doczekac.
Moze inni tez byliby zainteresowani.
Bo to był podgrzewacz ciśnieniowy o sterowaniu hydraulicznym. Elektroniczny był tylko pomiar temperatury i ewentualna modulacja grzałki.
dokladnie taki udalo mi sie znalezc po wielu prubach i zmarowanym czasie
Należy szukać podgrzewaczy które reagują przy ciśnieniu załączającym mniejszym niż 0,3 bar. Im niższe tym lepiej
wiem czego szukac ale chyba nie jestem dobry w szukaniu
Nie mniej jednak świat je produkuje i są.
Czekam na jakies informacje, tak jak powiedzialem wczesniej do ok 6kW i do 600zl. Juz nie moge sie doczekac.
Moze inni tez byliby zainteresowani.
Najprościej; wyłącznik czasowy, o odpowiednio skalibrowanym czasie zadziałania.exeter pisze:Poza tym co wylaczy pompe jak po 2 min woda wciaz leci?
Bardziej finezyjnie; czujnik temperatury.
A ty slad wiesz bajbaga co indiana tam zamontowal?
Moze bys odpowiedzial o co ja sie zapytalem.
Zakladalem, ze wiesz o czym piszesz wiec mozesz sie wykazac, lub glupio sie wymadrzac.
Ja czekam na namiary uzadzen oktorych mowiles.
Moze bys odpowiedzial o co ja sie zapytalem.
Zakladalem, ze wiesz o czym piszesz wiec mozesz sie wykazac, lub glupio sie wymadrzac.
Ja czekam na namiary uzadzen oktorych mowiles.
Nie wiem co zamontował, ale wiem co można zamontować.exeter pisze:A ty slad wiesz bajbaga co indiana tam zamontowal?
exeter pisze: Ja czekam na namiary uzadzen oktorych mowiles.
Zbytnio nie szukałem, np. taki może być? : http://www.interex.strefa.pl/karty/STE/ ... logowa.pdf - dot. podgrzewacza DEM
-
instalator 7
- Zaawansowany

Długo mnie było na tym forum. Ostatnio montuję sporo systemów solarnych do wspomagania ogrzewania różnych rodzajów na kolektorach próżniowych. Na razie wszystko działa super. Za jakiś czas zdam relację który system najwydajniej pracuje.
A ja skutecznie to wybijam z głowy klientom. Bo zastosowanie 2-4 kolektorów więcej to zwykłe naciąganie. no bo jak skutecznie wspomóc ok.140m2 powierzchni domu 8m2 kolektora, szczególnie zimą, to kpina.instalator 7 pisze:Długo mnie było na tym forum. Ostatnio montuję sporo systemów solarnych do wspomagania ogrzewania różnych rodzajów na kolektorach próżniowych.
czekamy zniecierpliwieni.instalator 7 pisze: Na razie wszystko działa super. Za jakiś czas zdam relację który system najwydajniej pracuje.
pozdrawiam.
Witold
Popieram i z uporem maniaka znów zapytam, co z nadmiarem ciepła, które w przypadku przewymiarowania kolektorów jest nieuniknione latem i nie tylko kiedy nie ma rozbioru CWU.bachus pisze:A ja skutecznie to wybijam z głowy klientom. Bo zastosowanie 2-4 kolektorów więcej to zwykłe naciąganie. no bo jak skutecznie wspomóc ok.140m2 powierzchni domu 8m2 kolektora, szczególnie zimą, to kpina.instalator 7 pisze:Długo mnie było na tym forum. Ostatnio montuję sporo systemów solarnych do wspomagania ogrzewania różnych rodzajów na kolektorach próżniowych.
-
instalator 7
- Zaawansowany

Ze stoickiem spokojem odpowiadam że zaobserowałem, co pewnie wyda się wam dziwne, że na kolektorach próżniowych większe temperatury są często wiosną niż latem. Pewnie wynika to z pary wodnej zawartej w powietrzu której latem jest przeważnie więcej. Odpowiednio zaprojektowana instalacja do wspomagania ogrzewania na kolektorach próżniowych nie ma problemów z przegrzewami latem.bajbaga pisze: Popieram i z uporem maniaka znów zapytam, co z nadmiarem ciepła, które w przypadku przewymiarowania kolektorów jest nieuniknione latem i nie tylko kiedy nie ma rozbioru CWU.
-
instalator 7
- Zaawansowany

Proszę zwrócić uwagę, ze oprócz zimy mamy również wiosnę i jesień a jest to w sumie pół roku. Proszę zwrócić uwagę również na, to że w typowych instalacjach do podgrzewu zimnej wody przy wykorzystaniu dobrych kolektorów próżniowych częste są temperatury powyżej 60 stopni nawet wiosną i jesienią.bachus pisze:A ja skutecznie to wybijam z głowy klientom. Bo zastosowanie 2-4 kolektorów więcej to zwykłe naciąganie. no bo jak skutecznie wspomóc ok.140m2 powierzchni domu 8m2 kolektora, szczególnie zimą, to kpina.instalator 7 pisze:Długo mnie było na tym forum. Ostatnio montuję sporo systemów solarnych do wspomagania ogrzewania różnych rodzajów na kolektorach próżniowych.
Posłużę się przykładem. Podobnie jak w przypadku samochodów czas przejechania odcinka drogi i zużycie paliwa nie zależy od mocy maksymalnej silnika tylko od jazdy przy średnich prędkościach i umiejętności kierowcy.
Pozdrawiam i życzę większej otwartości umysłu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak z tym samochodem... zyski z kolektorów latem zależą od zużycia ciepłej wody, a nie ile dały kolektory!. Czyli by wykazać zyski trzeba" lać wodę"!
-
ireneuszirek
- Aktywny

Czy montowałeś może któryś z zestawów WATT-a do wspomagania CO?
Jeśli tak to jaki i jak to działa np. we wrześniu?
Jeśli tak to jaki i jak to działa np. we wrześniu?
Sam również wybijam z głowy klientom patenty ze wspomaganiem podgrzewania, chyba że ktoś uprze się na kominek z płaszczem (co też wybijam), to wtedy "wspomaganie ogrzewania" nie wymaga już żadnej dopłaty do ceny zestawu (bo bufor i tak musi być dla kominka) - jest to jedyna opcja, że te niewielkie nadwyżki ciepła wiosną i jesienią kiedyś się zwrócą
Zajmuję się instalacjami w nowych domach, więc gdzie tylko się da wciskam takie rozwiązania (pogrubione docieplenia, WM z odzyskiem ciepła), że dom w okresach przejściowych nie wymaga zbytnio dogrzewania. A już na pewno wtedy, gdy świeci Słońce, i zyski ciepła przez odpowiednio dobrane okna zapewniają ogrzewanie. Więc zataczamy koło - skoro dom w słoneczne, ale chłodne dni sam się nagrzeje, to po co wywalać kasę we "wspomaganie nagrzewania"? Jak ciepła ledwo starcza na zabezpieczenie CWU?
Zajmuję się instalacjami w nowych domach, więc gdzie tylko się da wciskam takie rozwiązania (pogrubione docieplenia, WM z odzyskiem ciepła), że dom w okresach przejściowych nie wymaga zbytnio dogrzewania. A już na pewno wtedy, gdy świeci Słońce, i zyski ciepła przez odpowiednio dobrane okna zapewniają ogrzewanie. Więc zataczamy koło - skoro dom w słoneczne, ale chłodne dni sam się nagrzeje, to po co wywalać kasę we "wspomaganie nagrzewania"? Jak ciepła ledwo starcza na zabezpieczenie CWU?