Dom Pasywny jakie koszty ?

Budownictwo energooszczędne zyskuje coraz większą popularność. Tu znajdziesz mnóstwo podpowiedzi na temat budowy domu energooszczędnego i pasywnego ? od opłacalności takiej inwestycji, poprzez wybór projektu i wykonawców, do technologii budowy i montażu instalacji.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

JBZ

Re: Dom Pasywny jakie koszty ?

Post autor: JBZ »

Kolejne wcielelenie TB? :lol:
Zbędny wysiłek! Nie może istnieć ani jeden popierający TB, gdyż kto poprze brednie?

Fizyki budowli nie ma jako przedmiotu na żadnej politechnice, ale całokształt wiedzy wyższej począwszy od roku III a na V skończywszy i obejmujący takie przedmioty jak: termodynamika, mechanika płynów, wymiana ciepła i masy, wentylacja i klimatyzacja, pompy i wentylatory, chłodnictwo, ogrzewnictwo i ciepłownictwo, systemy urządzeń cieplnych i zdrowotnych - dają wiedzę nazywaną fizyką budowli. Mając tę wiedzę, ma się podstawy do tworzenia wszelkich obiektów - w tym także o niskim zużyciu energii oraz o możliwie najniższych kosztach inwestycyjnych i eksploatacyjnych.

Tego wszystkiego Panu brak, niestety i dlatego nic Pan nie pojmuje czytając moje i innych wyjaśnienia i sprostowania Pana bredni. Z tego samego powodu, nie rozumie Pan też i nie potrafi skomentować ulotek reklamowych pisanych przez PR producentów czy sprzedawców.

Tworzenie domów o możliwie najniższym zużyciu energii czyli o możliwie najniższych kosztach eksploatacyjnych i jednocześnie o możliwie najniższych kosztach inwestycyjnych (budowy) - w trakcie projektowania jest oparte o dwie przeciwstawne relacje: im niższe koszt eksploatacyjny, tym wyższy koszt inwestycyjny - i odwrotnie. Zatem, nie jest niczym uzasadnione tworzenie domów jak najtańszych w budowie, ale drogich w eksploatacji - jak też nie jest niczym uzasadnione tworzenie domów jak najtańszych w eksploatacji, ale drogich w budowie!!! :twisted:

Świadome rozwiązanie można uzyskać wyłącznie drogą rachunku ekonomicznego i energetycznego - czyli mając wykształcenie wyższe. Powód jest prosty i jednoznaczny: do optymalizacji rozwiązania trzeba umieć napisać zależność ujmującą dla danego domu (o danej geometrii i architekturze) te dwie przeciwstawne relacje oraz znaleźć pochodną tej funkcji i przyrównać ją do zera, by znaleźć jej minimum.
To rozwiązanie jest szukaną ekonomicznie uzasadnioną wartością współczynnika przenikania ciepła U - dla każdej przegrody tracącej ciepło oddzielnie (ściany, fundamenty, podłogi na gruncie, dach czy stolarka). Z tej wartości U znajduje się grubość termoizolacji, a nie gdyba się wydumanymi grubościami!

Potem mając te dane przechodzi się do obliczeń cieplno-wilgotnościowych dobierając poszczególne warstwy przegrody, by wyeliminować kondensację pary wodnej. Podczas tych obliczeń znajduje się lokalizację termoizolacji (od zewnątrz, wewnątrz ściany czy od wewnątrz).

Potem, dobiera się urządzenia grzewcze i wentylacyjne - także kierując się rachunkiem ekonomicznym, by urządzenia wymagały jak najniższych kosztów inwestycyjnych i jak najniższych kosztów eksploatacyjnych.

Teraz kończy się projekt budowlany i tworzy się ew. projekt wykonawczy.
Na koniec projekt idzie do realizacji, a do wykonawców należy przestrzegać rozwiązań tam zawartych - niczego nie zmieniając, o co powinien zadbać kierownik budowy. Tylko wtedy projektowana charakterystyka energetyczna wybudowanego obiektu będzie zgodna z wystawionym na koniec świadectwem energetycznym.

Jak Pan widzi, nie ma w tym procesie miejsca dla konowałów takich jak np. Pan!

Może Pan być sprzedawcą materiałów czy systemów nawet, wykonawcą czy ich konserwatorem - wyłącznie! Innej roli dla takich demagogów jak Pan, nie ma i nie będzie! Żaden rozsądnie myślący inwestor nawet nie zamieni z Panem słowa podczas projektowania jego domu, a jedyne miejsce i czas może być podczas negocjacji ceny przy zakupie. Koniec i kropka!

Innej roli Pan nie znajdzie, gdyż jest laikiem w budownictwie. Nawet, gdyby Pan przeczytał 100 broszur, to będzie wyłącznie laikiem! Co by Pan nie napisał, zawsze będzie i powinno być odbierane jako beletrystyka - jak już określił to bodajże Docent. :lol:
Czy to jasne?

I proszę darować dalsze wypociny, gdyż jak mawiał niejaki Longinus Podbipięta - czytać hadko! Pana obecność na forum jest tylko i wyłącznie z tego pwodu, że ostre polemiki nakręcają oglądalność, o którą walczą admini. Gdyby nie to, dostałby Pan bana dożywotniego, gdyż wprowadza Pan czytających w błąd i naraża na wiele problemów: od naciągania na drogie rozwiązania, po problemy w eksploatacji.
Czy to jasne?

Jerzy Zembrowski

wito-pc
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: wito-pc »

A czytałem pański artykuł odnośnie izol fundam i tam jest pan NORMALNY
Cezar

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Obrazek
Panie Zembrowski, MOJE doświadczenia dla ściany w domach energooszczędnych czyli zużywających poniżej 30kWh/m2 rocznie.
Współczynnik przenikania 0.1W/m2 x K – faktyczny nie na papierze. Zawilgocenie przegrody do 1% -likwidacja mostka termicznego.
Pytam Pana zatem jak inżyniera, (bardzo proszę bez sarkazmów i elaboratów , bo to naprawdę „naukowej” chwały nie przynosi) Jak w/g Pana powinna wyglądać taka ściana? Proszę taż nie pisać czy to jest ekonomiczne, bo robię tak tanie ogrzewanie niecentralne i wentylację z odzyskiem ciepła, że w budżecie się zmieszczę.
Czy Pan to potrafi zrobić? Jeszcze raz : wykluczam zawilgocenie zimą powyżej 1% i przenikanie gorsze niż 0,1W/m2 x K Czy można to zrobić bez paroizolacji?

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:MOJE doświadczenia dla ściany w domach energooszczędnych czyli zużywających poniżej 30kWh/m2 rocznie.
Kiedyś już o to pytałem, ale odpowiedzi nie uzyskałem.
Te 30kWh/m2 rocznie dotyczy:
- tylko ogrzewania,
- ogrzewania i przygotowania ciepłej wody,
- całkowitego zużycia energii nieodnawialnej w domu?
Oczywiście do każdego z tych zużyć energii należałoby sprecyzować :
- temperaturę utrzymywaną w domu,
- intensywność wentylacji,
- ilość zużywanej ciepłej wody,
- wyposażenie domu w sprzęt AGD i RTV,
- ilość godzin spędzanych w domu przez jego mieszkańców.
No i jeszcze należałby sprecyzować czy jest to energia użytkowa, końcowa, czy pierwotna.
Bez takiego sprecyzowania może Pan napisać, że dom zużywa 5kWh/m2 rocznie i to też będzie prawda.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Współczynnik przenikania 0.1W/m2 x K – faktyczny nie na papierze. Zawilgocenie przegrody do 1% -likwidacja mostka termicznego.
Wie Pan przynajmniej jak wartość takiego faktycznego współczynnika wyznaczyć? Jakich narzędzi Pan do tego użyje?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Pytam Pana zatem jak inżyniera, (bardzo proszę bez sarkazmów i elaboratów , bo to naprawdę „naukowej” chwały nie przynosi) Jak w/g Pana powinna wyglądać taka ściana? Proszę taż nie pisać czy to jest ekonomiczne, bo robię tak tanie ogrzewanie niecentralne i wentylację z odzyskiem ciepła, że w budżecie się zmieszczę.
Czy Pan to potrafi zrobić? Jeszcze raz : wykluczam zawilgocenie zimą powyżej 1% i przenikanie gorsze niż 0,1W/m2 x K Czy można to zrobić bez paroizolacji?
A czy Pan taką ścianę kiedykolwiek zbudował? Nie chodzi tu o kolejna bajkę, tylko o realnie istniejący dom. Kompletny dom z oknami, drzwiami, instalacjami elektrycznymi oraz wod.-kan.
Jeżeli tak to proszę pokazać wyniki pomiarów takiej ściany.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Panie Zembrowski
to Pan?

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Panie Zembrowski
to Pan?
Rozumiem, że wygodnie Panu atakować jedną osobę, ale chyba prawda jest jedna i nie ma większego znaczenia kto ja głosi.

Panu oczywiście wygodniej zadawać pytania niż odpowiadać ;).
Tym niemniej proszę o odpowiedź na pytania, które zadałem (nie pierwszy zresztą raz).

tomek33
Aktywny
Aktywny

Post autor: tomek33 »

JBZ wszędzie widzi wcielenia TB. Czyżby obsesja? Czy jest na forum psychiatra?

wito-pc
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: wito-pc »

Dzisiejsza medycyna nie dysponuje wiedzą dla tak skomplikowanego zaburzenia , tu raczej pluton egzekucyjny by pomógł bo niestety wiedza przychodzi z wiekiem lecz dla niektórych jest to wieko od trumny , pozdrawiam świątecznie
Cezar

JBZ

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Obrazek
Panie Zembrowski, MOJE doświadczenia dla ściany w domach energooszczędnych czyli zużywających poniżej 30kWh/m2 rocznie.
Współczynnik przenikania 0.1W/m2 x K – faktyczny nie na papierze. Zawilgocenie przegrody do 1% -likwidacja mostka termicznego.
Pytam Pana zatem jak inżyniera, (bardzo proszę bez sarkazmów i elaboratów , bo to naprawdę „naukowej” chwały nie przynosi) Jak w/g Pana powinna wyglądać taka ściana? Proszę taż nie pisać czy to jest ekonomiczne, bo robię tak tanie ogrzewanie niecentralne i wentylację z odzyskiem ciepła, że w budżecie się zmieszczę.
Panie Brzeczkowski, elaboratem jest długi i nie na temat mocno rozmydlony tekst. Co dla jednego jest streszczeniem, to Panu elaboratem. Można i tak. :)
Napisałem sentencję wiedzy na temat tworzenia domów o niskim zużyciu energii tzw. domów energooszczędnych. To wiedza w pigułce - krócej się nie da. Jeśli ma Pan problem z przeczytaniem raptem jednej strony, to tylko potwierdza moją wcześniejszą Pana ocenę o niemożliwości zrozumienia prostych zdań o budownictwie - własnie z powodu braku wykształcenia. Cóż, prościej nie potrafię, a po prawdzie, to szybciej oczekuję zrozumienia przez czytających niż Pana i przez to uchronię chociaż tę garstkę osób przed naciąganiem z Pana strony na niepotrzebne i nie małe wydatki.

Teraz o rysunku skopiowanym z jakiejś ulotki. Stwierdzam w nim aż 7 błędów!
Wygląda, że stworzyła go osoba od marketingu albo ktoś Pana pokroju - czyli dyletant.
Rysunek dotyczy konstrukcji szkieletowej a nie murowanej, co znowu potwierdza, iż tych konstrukcji Pan nie odróżnia. Tyle, to już mógłby Pan potrafić? Inaczej, pierwsza z brzegu gospodyni domowa zapędzi Pana w kozi róg w temacie budowy domów. W takiej konstrukcji, niezbędne jest zastosowanie paroizolacji od strony wnętrza, ale nie tylko, gdyż ... dalsze uwagi dotyczyłyby błędów, o których wspomniałem.

Co do Pana zdolności tworzenia jakichkolwiek domów, to ustalmy: nie ma Pan żadnych praw do tworzenia czyli projektowania domów - o tym pisałem. Jedyny zakres, jakim może się Pan pochwalić, to ilość sprzedaży (a to mnie nie interesuje) lub zbudowanie domu wg czyjegoś projektu (także jest mi obojętne). Pana deklaracje są bezprzedmiotowe! Puste frazesy - jak słusznie podkreślił Pan HenoK.

Jerzy Zembrowski
Jeśli chce się Pan pochwalić

JBZ

zapraszam wszystkich do wątku
http://www.forumbudowlane.pl/vt/10304/1 ... torder=asc

gdzie sprawdzę prawdomówność TB!

Jerzy Zembrowski

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

JBZ pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Obrazek
Panie Brzeczkowski, elaboratem jest długi i nie na temat mocno rozmydlony tekst. Co dla jednego jest streszczeniem, to Panu elaboratem. Można i tak. :)
Napisałem sentencję wiedzy na temat tworzenia domów o niskim zużyciu energii tzw. domów energooszczędnych. To wiedza w pigułce - krócej się nie da. Jeśli ma Pan problem z przeczytaniem raptem jednej strony, to tylko potwierdza moją wcześniejszą Pana ocenę o niemożliwości zrozumienia prostych zdań o budownictwie - własnie z powodu braku wykształcenia. Cóż, prościej nie potrafię, a po prawdzie, to szybciej oczekuję zrozumienia przez czytających niż Pana i przez to uchronię chociaż tę garstkę osób przed naciąganiem z Pana strony na niepotrzebne i nie małe wydatki.

Teraz o rysunku skopiowanym z jakiejś ulotki. Stwierdzam w nim aż 7 błędów!
Wygląda, że stworzyła go osoba od marketingu albo ktoś Pana pokroju - czyli dyletant.
Rysunek dotyczy konstrukcji szkieletowej a nie murowanej, co znowu potwierdza, iż tych konstrukcji Pan nie odróżnia. Tyle, to już mógłby Pan potrafić? Inaczej, pierwsza z brzegu gospodyni domowa zapędzi Pana w kozi róg w temacie budowy domów. W takiej konstrukcji, niezbędne jest zastosowanie paroizolacji od strony wnętrza, ale nie tylko, gdyż ... dalsze uwagi dotyczyłyby błędów, o których wspomniałem.

Co do Pana zdolności tworzenia jakichkolwiek domów, to ustalmy: nie ma Pan żadnych praw do tworzenia czyli projektowania domów - o tym pisałem. Jedyny zakres, jakim może się Pan pochwalić, to ilość sprzedaży (a to mnie nie interesuje) lub zbudowanie domu wg czyjegoś projektu (także jest mi obojętne). Pana deklaracje są bezprzedmiotowe! Puste frazesy - jak słusznie podkreślił Pan HenoK.

Jerzy Zembrowski
Jeśli chce się Pan pochwalić
Panie Zembrowski -chodzi mi tylko o ścianę 0,1W/m2 xK gorsze mnie nie interesują. EKONOMIKA można bez eleboratów?

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Panie Zembrowski -chodzi mi tylko o ścianę 0,1W/m2 xK gorsze mnie nie interesują. EKONOMIKA można bez eleboratów?
A czy Pan taką ścianę kiedykolwiek zbudował? Nie chodzi tu o kolejna bajkę, tylko o realnie istniejący dom. Kompletny dom z oknami, drzwiami, instalacjami elektrycznymi oraz wod.-kan.
Jeżeli tak to proszę pokazać wyniki pomiarów takiej ściany.
Wie Pan przynajmniej jak wartość współczynnika wyznaczyć? Jakich narzędzi Pan do tego użyje?

Przepraszam, że się powtarzam, ale na moje poprzednie pytanie Pan nie odpowiedział.

Max van dal
Aktywny
Aktywny

Post autor: Max van dal »

Napiszę tak co z ścianą 0,1 jeśli tam jest jej 20%?

też trzeba oleum mieć żeby myśleć bo na razie pan TB lawiruje mąci nie odpowiada tyko rzuca hasła
bez względu czy to jest 20 czy 5% tylko ściany, ma być tak "0,1" i koniec.

Całość przegród w domu ma mieć to 0,1 a nie tylko ściana czy to takie trudne?

a na tym obrazku cóż ściana się trzyma w powietrzu hehehe
hihi

tomek33
Aktywny
Aktywny

Post autor: tomek33 »

To jest szkielet z cegłą licówką.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

na tym obrazku cóż ściana się trzyma w powietrzu hehehe
Szwedzi tak budują... skopiowane ze stron isovera. http://www.isover.se/byggkonstruktioner ... int%3dtrue
To jest szkielet z cegłą licówką.
Dom szkieletowy a na zewnątrz mur z "ładnej cegły" bez tynkowania. Ponieważ cegła klinkierowa jest droga - zastępuje się ją cegłą, która tylko jeden bok ( lico ) ma ładne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom energooszczędny i dom pasywny”