gunar cieśla
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Panie kochany numer na znajomego, któremu robię konstrukcje dachowe, a który za razem zna tego drwala z pod gniezna: zowie się Grzegorz Pawłowski 607215353. Swoją drogą pod poznaniem ja również wycinałem dachy, jak coś pomóc to mogę z chłopakami się wyrwać na kilka dni...gunar122@wp.pl
gunar-wycinam dachy z pasją
- hubapiet
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
a podziękował, podziękował... Z numeru skorzystam napewno, a pomoc może się przydać ale tak nie wcześniej niż za dwa miesiące. Planuję mały interesik w Poznaniu, może będę czasem potrzebował ekipy.
Nie wiem czy się dobrze określiłem, ja właśnie mam tartak i wycinam ELEMENTY więźb pod zamówienie, według specyfikacji z projektów budowlanych. Chodzi mi tylko o to, żeby robić to tak, żeby było jak najlepiej dla cieśli. Nie projektuję i staram się nawet nie doradzać jak klienci pytają bo wiem, że to niemała sztuka i odpowiedzialność.
Docencie56, dlaczego strugana?
Nie wiem czy się dobrze określiłem, ja właśnie mam tartak i wycinam ELEMENTY więźb pod zamówienie, według specyfikacji z projektów budowlanych. Chodzi mi tylko o to, żeby robić to tak, żeby było jak najlepiej dla cieśli. Nie projektuję i staram się nawet nie doradzać jak klienci pytają bo wiem, że to niemała sztuka i odpowiedzialność.
Docencie56, dlaczego strugana?
- hubapiet
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
A, no racja. Tylko czy klient (inwestor) będzie chciał zapłacić za struganie? To conajmniej 100 od kubika. Jak szukać klientów na takie więźby. Bo wiesz, struganie płatwi o przekroju z 250cm2 i długości dajmy na to 8mb to trochę zachodu.
Ale słyszałem (i uważam to za w pełni uzasadnione) że struganie zmniejsza palność drewna. No, płomień ma mniejszą powierzchnię do "załapania". Oczywiście nie ma drewna całkiem niepalnego, nawet po impregnacji ciśnieniowej. Producenci impregnatów na wyrost mówią o niepalności. Ale warto wydłużyć czas zapłonu, w razie czego.
Inna rzecz, którą uważam warto robić to podsuszanie. Mniej wilgotne drewno ma większą sztywność i podobno większą wytrzymałość no i jest lżejsze. Dla cieśli - jakiego by lewarka nie miał - to zawsze oznacza wygodniejszą, a więc dokładniejszą pracę i skrócenie jej czasu. Tak sądzę.
A Wy, fachury - co o tym myślicie?
Pozdrawiam.
Ale słyszałem (i uważam to za w pełni uzasadnione) że struganie zmniejsza palność drewna. No, płomień ma mniejszą powierzchnię do "załapania". Oczywiście nie ma drewna całkiem niepalnego, nawet po impregnacji ciśnieniowej. Producenci impregnatów na wyrost mówią o niepalności. Ale warto wydłużyć czas zapłonu, w razie czego.
Inna rzecz, którą uważam warto robić to podsuszanie. Mniej wilgotne drewno ma większą sztywność i podobno większą wytrzymałość no i jest lżejsze. Dla cieśli - jakiego by lewarka nie miał - to zawsze oznacza wygodniejszą, a więc dokładniejszą pracę i skrócenie jej czasu. Tak sądzę.
A Wy, fachury - co o tym myślicie?
Pozdrawiam.
- hubapiet
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
heh, naprawdę fajnie znaleźć się w takim gronie. Pogadaj z klientami którzy przychodzą zamówić elementy więźby. Przekonasz co dwudziestego. Chwała Ci, że robisz u najlepszych z nich. To znaczy, że jesteś dobry i "wyrywasz" perełki z tego rynku.
Wiesz może po ile chodzi teraz taka fest tarcica, strugana, podsuszana?
Wiesz może po ile chodzi teraz taka fest tarcica, strugana, podsuszana?
- hubapiet
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
hehe, wiem co to krajzega. u nas to krajżaga 
A jak fachowiec dobry to krajzegą lepiej zrobi niż oferma na porządnym traku.
Jakby ktoś mógł się wyrazić o cenach więźb (elementów) za kubik, w różnych opcjach - struganych, podsuszanych... Jak to teraz w różnych częściach kraju kształtuje, macie orientację?
A jak fachowiec dobry to krajzegą lepiej zrobi niż oferma na porządnym traku.
Jakby ktoś mógł się wyrazić o cenach więźb (elementów) za kubik, w różnych opcjach - struganych, podsuszanych... Jak to teraz w różnych częściach kraju kształtuje, macie orientację?
- hubapiet
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
nie? A czemu ludzie takich nie kupują mimo wszystkich zalet?
Jest oczywiście - jak zawsze - większość szukająca produktu przede wszystkim taniego, ale są też wymagający klienci, dla których najważniejsza jest jakość, cena na drugim miejscu. Co więc z nimi?
I czemu ludzie nie robią ciśneniówki - na Allegro dosłownie WSZYSTKO kąpane!
Zacząłem robić stronkę. Jakbyście mieli jakieś sugestie - będę wdzięczny.
wiezby.com.pl
Jest oczywiście - jak zawsze - większość szukająca produktu przede wszystkim taniego, ale są też wymagający klienci, dla których najważniejsza jest jakość, cena na drugim miejscu. Co więc z nimi?
I czemu ludzie nie robią ciśneniówki - na Allegro dosłownie WSZYSTKO kąpane!
Zacząłem robić stronkę. Jakbyście mieli jakieś sugestie - będę wdzięczny.
wiezby.com.pl
Byc moze powiem cos co nie wszystkim sie spodoba ale moim skromnym zdaniem wiezba ma byc swieza-mokra.
Dosychac ma pod obciazeniem dachu a nie w suszarniach.
Wszysto inne: altany, ogrody zimowe, konstrukcje ozdobne, powinno sie wykonac z drewna podsuszonego (sezonowanego), unikajac w ten sposob problemow z nieladnymi peknieciami.
Tak jak powiedzialem, to tylko moje zdanie, kazdy ma prawo do wlasnego.
Dosychac ma pod obciazeniem dachu a nie w suszarniach.
Wszysto inne: altany, ogrody zimowe, konstrukcje ozdobne, powinno sie wykonac z drewna podsuszonego (sezonowanego), unikajac w ten sposob problemow z nieladnymi peknieciami.
Tak jak powiedzialem, to tylko moje zdanie, kazdy ma prawo do wlasnego.