Świadectwo energetyczne

Jeżeli chcesz dowiedzieć się wszystkiego o certyfikatach energetycznych, w jakim celu są wykonywane, gdzie i do kogo zgłosić się w tej sprawie oraz jakie są regulacje prawne, to zapraszamy do tej sekcji.

Moderator: konsultant BuildDesk

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

w tym domu pasywnym 15kWh/m2 też wyliczono z normatywnego mostka do gruntu?
Heizwärmebedarf: 15 kWh/(m²a) berechnet nach PHPP
Gebäudeheizlast:
Primärenergiebedarf: 105 kWh/(m²a) Wohn-/Nutzfläche für Heizung, Warmwasser, Hilfs- und Haushaltsstrom berechnet nach PHPP

moniss
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: moniss »

Dom Lipińskich - wszystko zgodnie z założeniami domów pasywnych:
ogrzewanie 15 kWh/m2 rocznie
pozostałe źródła (ciepła woda, oświetlenie itp.) 105 kWh/m2 rocznie

"Według przyjętych w Europie zasad, o budynku pasywnym można mówić, gdy jego roczne zapotrzebowanie na energię cieplną nie przekracza 15 kWh/m2 rocznie i nie wiąże się z dodatkowym wzrostem zużycia energii na inne cele (np. energia elektryczna). Ponadto całkowita ilość zużywanej energii w budynku pasywnym nie może być większa niż 120 kWh/m2 (ogrzewanie, ciepła woda użytkowa, urządzenia elektryczne, oświetlenie)."

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

[quote="moniss"]Dom Lipińskich - wszystko zgodnie z założeniami domów pasywnych:
ogrzewanie 15 kWh/m2 rocznie
pozostałe źródła (ciepła woda, oświetlenie itp.) 105 kWh/m2 rocznie

"Według przyjętych w Europie zasad, o budynku pasywnym można mówić, gdy jego roczne zapotrzebowanie na energię cieplną nie przekracza 15 kWh/m2 rocznie i nie wiąże się z dodatkowym wzrostem zużycia energii na inne cele (np. energia elektryczna). Ponadto całkowita ilość zużywanej energii w budynku pasywnym nie może być większa niż 120 kWh/m2 (ogrzewanie, ciepła woda użytkowa, urządzenia elektryczne, oświetlenie)."

Polski dom pasywny
W Smolcu pod Wrocławiem powstał pierwszy - i jak na razie jedyny - w Europie Środkowo-Wschodniej budynek pasywny, posiadający certyfikaty Passive Haus Instytutu Domów Pasywnych w Darmstadt. Został zaprojektowany i wybudowany przez biuro "Lipińscy Domy", a partnerami przedsięwzięcia były m.in. firmy BASF i Termo Organika. Budynek zużywa zaledwie osiem razy mniej energii w porównaniu z tradycyjnymi domami.

Budynek pasywny to - najprościej mówiąc - obiekt bardzo dobrze izolowany, z odpowiednim systemem wentylacyjnym. W budownictwie tradycyjnym do ogrzania 1m2 zużywa się rocznie 35m3 gazu. W przypadku zastosowanej w budynku pasywnym technologii jest to zaledwie 1,5 m3 gazu na rok. Przy budynku o powierzchni np. 100 m2 pozwala to na zaoszczędzenie rocznie ok. 3350 m3 gazu. W przypadku oleju opałowego proporcje są podobne.

Według przyjętych w Europie zasad, o budynku pasywnym można mówić wówczas, gdy jego roczne zapotrzebowanie na energię cieplną nie przekracza 15 kWh/m2/rok i nie wiąże się z dodatkowym wzrostem zużycia energii na inne cele (np. energia elektryczna). Ponadto, całkowita ilość zużywanej energii w budynku pasywnym nie może być większa niż 120 kWh/m2/rok (ogrzewanie, ciepła woda użytkowa, urządzenia elektryczne, oświetlenie). Dodatkowe zapotrzebowanie na energię może być pokryte przez energię odnawialną.
Dom w Smolcu zużywa jedynie 1/8 ilości energii wykorzystywanej przez nowy budynk „nie pasywnym” Obiekt posiada system wentylacji, który pozwala na wymianę zużytego powietrza z wnętrza domu bez utraty ciepła. Jest to możliwe dzięki specjalnej konstrukcji, której centralny element stanowi wymiennik ciepła (rekuperator). Należy również wspomnieć, że budynek pasywny ma okna wykonane w najnowszej technologii, które pozwalają na przenikanie ciepła z promieni słonecznych do wnętrza domu, a jednocześnie zapobiegają "ucieczce" energii.

Dom pasywny ma grubą (30 cm) i szczelną warstwę izolacji. Ocieplony został od fundamentów po dach srebrnoszarym styropianem TermoOrganiki o nazwie Platinium Plus, poprawiającym właściwości izolacyjne. Platinium Plus produkowany jest na bazie innowacyjnego surowca NEOPOR ® firmy BASF z dodatkiem grafitu (stąd srebrzystoszary kolor). Właśnie dzięki grafitowi po raz pierwszy udało się w znacznej części wyeliminować działanie promieniowania cieplnego. Grafit pochłania i odbija promieniowanie podczerwone, dzięki czemu można już przy znacznie niższych (w porównaniu do klasycznego białego styropianu) gęstościach uzyskać znacznie lepszy efekt izolacji. Dzięki płycie Platinium Plus zawierającej NEOPOR ® uzyskuje się prawie 20% oszczędności energii więcej w porównaniu z analogiczną, białą płytą.

Założeniem autorów projektu domu pasywnego - architektów Ludwiki i Miłosza Lipińskich - było przystosowanie wytycznych projektowych dla budownictwa pasywnego do polskiego klimatu i jednocześnie wzniesienie domu z materiałów dostępnych na naszym rynku, tak aby można go było określić mianem racjonalnego. Bez tradycyjnego ogrzewania dom pasywny zużywa o 84% mniej energii niż potrzebne jest do ogrzania budynku tradycyjnego, a koszt wykorzystanej energii wynosi jedynie 450 PLN rocznie.

Certyfikowany dom pasywny w Smolcu koło Wrocławia jest obiektem pokazowym, prezentującym materiały i rozwiązania technologiczne dla budownictwa pasywnego i energooszczędnego, dostępne na rynku polskim.

Kampania Ciepły Dom dla Ciebie

Od stycznia 2007 trwa ogólnopolska kampania społeczna BASF, Termo Organiki i Fortis Bank, promująca budownictwo energooszczędne. W jej ramach już kilkadziesiąt osób nabyło innowacyjne projekty Ciepłego Domu, a kilkanaście z nich jest w fazie realizacji. Pierwsze budowy rozpoczęły się latem, więc jeszcze w tym roku będziemy mieć w kraju kolejne budynki energooszczędne. Na czym polega kampania? Jeśli inwestor zastosuje się do wytycznych technicznych projektu, wykorzysta materiały i technologie opisane w dokumentacji, organizatorzy akcji zwrócą mu 1/3 ceny projektu.
Warto dodać, że projekty z cyklu "Ciepły Dom dla Ciebie" to propozycja budynków nie tyle pasywnych, co energooszczędnych. Choć nie spełniają wyśrubowanych parametrów, jakimi musi charakteryzować się dom pasywny, pozwalają ograniczyć koszty zużywanej energii nawet o 70 % w stosunku do tradycyjnych rozwiązań. Domy został zaprojektowane z myślą znalezienia złotego środka między parametrami izolacyjnymi, architektoniczną urodą i ceną zastosowanych technologii.
- Wykorzystując wiedzę i doświadczenia, zdobyte przy projektowaniu i budowie domu pasywnego, zdefiniowaliśmy standard techniczny domu energooszczędnego – relatywnie taniego w budowie w stosunku do domu tradycyjnego, a zapewniającego 3-, 4-krotne oszczędności energii - podkreśla architekt dr Ludwika Juchniewicz-Lipińska - Opracowaliśmy kolekcję projektów domów energooszczędnych o doskonałych parametrach energetycznych, będących atrakcyjną propozycją realizacji domów jednorodzinnych na miarę XXI wieku.
Wkrótce, w ciągu kilku miesięcy, będzie możliwe nabycie domu energooszczędnego pod klucz.

dom 136m2 x 105 kWh = 14280 kWh na co jak nie na grzanie! Jeżeli tv komputery światło zużyją w 136 m2 domu za 600zł prądu miesięcznie to faktycznie ogrzewanie nie musi się załączać w ogóle To trzeba mieć trzy telewizory LCD w każdym pokoju!
Dom energooszczędny zużywa 40kWm2 na wszystko!!!!!! Oświetlenie woda ogrzewanie, dom Lipińskich ma pozostawiony mostek termiczny do gruntu, ma ogrzewanie pośrednie, nie ma paroizolacji w ścianie, NIGDY NIE BĘDZIE TAKA KONSTRUKCJA ENERGOOSZCZĘDNA.

Przekonano się, że taki dom jest drogi w budowie i energochłonny , więc już się takich nie buduje.

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Ale Pan głupoty wypisuje, 600 zł za prąd i to za dwa msc płaciłem w poprzednim budynku, gdzie było ogrzewanie elektryczne, w ścianie tylko 10 cm styropianu i mostki :lol:

To dom Lipińskich zużywa dwa razy tyle? Proszę o skan faktur za prąd!

Co tak Panu siadło, że Lipińscy potrafią tradycyjną metodą a Pan nie? :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Polski dom pasywny
W Smolcu pod Wrocławiem powstał pierwszy - i jak na razie jedyny - w Europie Środkowo-Wschodniej budynek pasywny, posiadający certyfikaty Passive Haus Instytutu Domów Pasywnych w Darmstadt. Został zaprojektowany i wybudowany przez biuro "Lipińscy Domy", a partnerami przedsięwzięcia były m.in. firmy BASF i Termo Organika. Budynek zużywa zaledwie osiem razy mniej energii w porównaniu z tradycyjnymi domami.
Panie Tomaszu, nie wiem jak traktować to co Pan pisze, czy jako Pana własne opinie, czy cytaty ?
Nie jest to jedyny dom pasywny w Polsce.
Dwa domy pasywne opisywane są w "Przewodniku Budowlanym" :
przewodnik-budowlany.com.pl/dompas
Drugi z tych domów o powierzchni 109,1m2 wybudowano w 8 tygodni za kwotę 380 tys. zł.
Udostępniono też świadectwo energetyczne tego domu :
przewodnik-budowlany.com.pl/index?action=pordet&t=17&id=146 .
Co Pan na to ?

moniss
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: moniss »

W Polsce jest o wiele więcej domów pasywnych niż te 3, lecz należą do osób indywidualnych, którzy nie robią własnej kampanii reklamowej ;)
Prawdą jest jednak, że poza domem Lipińskich żaden inny nie ma certyfikatu Passive Haus Instytutu Domów Pasywnych w Darmstadt.
I z pewnością nie mają tego certyfikatu nie dlatego, że nie spełniają jakichś niemieckich norm, lecz dlatego, że nie zależy im akurat na tym certyfikacie.

Co do zużycia energii przez dom Lipińskich, to znalazłam na innym forum budowlanym taką wypowiedź:
"Dzwoniłem do Lipińskich. Pytałem ile zuzyli prądu. 3000 kWh na wszystko / pół roku (tego z zimą) " zima 2007-2008"

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

dom 136m2 x 105 kWh = 14280 kWh na co jak nie na grzanie! Jeżeli tv komputery światło zużyją w 136 m2 domu za 600zł prądu miesięcznie to faktycznie ogrzewanie nie musi się załączać w ogóle To trzeba mieć trzy telewizory LCD w każdym pokoju!
Dom energooszczędny zużywa 40kWm2 na wszystko!!!!!! Oświetlenie woda ogrzewanie, dom Lipińskich ma pozostawiony mostek termiczny do gruntu, ma ogrzewanie pośrednie, nie ma paroizolacji w ścianie, NIGDY NIE BĘDZIE TAKA KONSTRUKCJA ENERGOOSZCZĘDNA.

Przekonano się, że taki dom jest drogi w budowie i energochłonny , więc już się takich nie buduje.
Moje jest zakończenie. Przepraszam, nie zauważyłem, że "cytat" nie wyszedł. To wina tego, że wszystko znika po wysłaniu postu.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Indiana pisze:Ale Pan głupoty wypisuje, 600 zł za prąd i to za dwa msc płaciłem w poprzednim budynku, gdzie było ogrzewanie elektryczne, w ścianie tylko 10 cm styropianu i mostki :lol:

To dom Lipińskich zużywa dwa razy tyle? Proszę o skan faktur za prąd!

Co tak Panu siadło, że Lipińscy potrafią tradycyjną metodą a Pan nie? :lol: :lol: :lol:
To nie ja wypisuję głupoty, to dane z notki certyfikacyjnej . Moniss podał tłumaczenie.
skoro dom na ogrzewanie zużył 15kWh /m2 a na resztę 105 a powierzchnia domu wynosi 136m2 to jaki rachunek wyjdzie?

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Ale gdybym wpuścił do Pańskiego domu moje dzieciaki i zaczęły by sobie napuszczać codziennie do wanny 100l wody to choćby zastosować nie wiadomo jakie baterie bezdotykowe za 10k PLN z hiperczujnikami i megaoszczędnymi podgrzewaczami elektrycznymi to już wyszłoby jakieś 150 zł miesiecznie za samą ciepłą wodę dla nich, i przy założeniu że to np. mieszkanie ma 60m2 samo cwu już wyniesie koło 50 kWh/m2/rocznie!!!!

A gdzie zużycie komputera, powiedzmy plazmy (najgorszy energetycznie)gdzie oświetlenie - czy jeśli ktoś woli jasne i na razie NAJBARDZIEJ ZBLIŻONE DO NATURALNEGO światło ze 100W żarówek tradycyjnych, to mamy mu tego zabronić? Bo co, bo mieszka w domu pasywnym to mu nie wolno?

Oczywiście ma Pan całkowitą rację, że zużycie w domku (i to w jakimkolwiek domku, niekoniecznie energooszczędnym) 15 000 kWh prądu na rok to jakieś cuda (sam nie wiem co oni tam robili, może np. wybudowali sobie saunę zewnętrzną lub jacuzzi ogrodowe otwarte (sam bardzo chcę takie sobie sprawić), przy częstym używaniu zimą wychodzi właśnie takie albo i wyższe zużycie energii)?
Zwyczaje użytkowników jednego domku nie mogą wpływać na ocenę całej branży domków pasywnych. W końcu licznik energii ogrzewania pokazał co pokazał - 15 kWh/m2 - i to jest OK.

Założę się, że gdyby wpuscił ich Pan (mieszkańców domku Lipińskich) do domku według Pana pomysłu (znaczy izolowanego od środka) to zużyliby albo tyle samo energii, albo uciekli od razu (gdyby np. okazało się że termy elektryczne mają zbyt małą moc do napuszczania np. pełnej wanny wody -bo trwa to zbyt długo)) :wink:

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

W Polsce wody na jednego mieszkańca mamy tyle co w Egipcie. W niedzielę na polach mokotowskich, grono zapaleńców zorganizowało dni ziem. Piszemy tu z celem i ideą oszczędzania energii wody… A Pan : jak to mam gdzieś bo moja rodzina będzie lał tak dużo ciepłej wody latem, by uzasadnić sens solarów.
Oczywiście wolno Panu (jeszcze ) tylko Pan się nie sili na energooszczędność. U mnie by ty dzieci nie zużyły bo nie mam wanny, a perlator przy kąpieli nie daje nawet trzech litów na minutę. Baterie elektroniczne zapobiegają „pustym przebiegom”
Co do telewizorów LCD komputerów ( jestem też zwolennikiem starych żarówek) – po to stosuję niecentralne źródła ciepła z systemem ASIC by bardzo precyzyjnie uzupełniać różnicę między potrzebami ciepła a ciepłem ze źródeł „pozagrzejnych” . Natomiast izolację i wentylację termiczną robię po to by wyżej wymieniona różnice była jak najmniejsza. Jest dla mnie śmieszna metodyka oddzielania ogrzewania (nie uwzględniania w ogrzewaniu) od innych źródeł ciepła gdy te inne źródła zużywają znacznie więcej kWh niż samo grzanie – Lipińscy 2000kWh ogrzewanie -14000 kWh pozostałe….

Ps, Skoro Pan nie chce pokazać mi jak się liczy mostek termiczny do gruntu czy straty energii przez ścianę – podając że załatwia to norma, to może poda mi Pan przykładową normę dla Pana ściany i jak twórca tej normy do tego doszedł?

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Ja Panu dałem do policzenia najprostszy możliwy przykład z liczenia przepływu energii w stanie ustalonym, a Pan wymyśla jakieś niestworzone zadania policzenia " jakiegoś mostka" bez podania ŻADNYCH danych.

Proszę podać precyzyjny rysunek techniczny tego mostka (wskazane w 3D), usadawienie elementów względem gruntu, typ gruntu, dane przewodnosci cieplnej elementów i temperatury w stanie ustalonym. Wtedy mogę dokładnie wyliczyć w Kobrze lub ręcznie parametry termiczne tego mostka.
Ale podstawa przy tego typu obliczeniach to dokładny, zwymiarowany rysunek.
Zadanie typu "policz pan mostek przy gruncie" bez podania jakichkolwiek danych do obliczeń świadcy niestety o kompletnej nieznajomości tematyki przez pytającego....

Ja Panu zadałem zadanie na poziomie fizyki z dawnej 8 klasy szkoły podstawowej, teraz jest to poziom drugiej klasy gimnazjum. Dwa wzory na krzyż i jest wynik.......

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Z tą ilością wody "jak w Egipcie" to jeden z paradoksów statystycznych. Egipt to po prostu duża pustynia z 1 dużą rzeką odprowadzającą wodę z połowy Afryki, no więc staystycznie ma dużo wody na łebka, co nie zmienia faktu że to pustynia.

A czy czasem w swoim domu z 3l/minutę prysznicem :lol: :lol: :lol:
nie czuje się Pan niewolnikiem licznika? Nawet takich przyjemności sobie odmawiać, zeby tylko mniej za prąd zapłacić.....

Z drugiej strony, gdybym był nieszczęśliwym posiadaczem termy elektrycznej to ze względów finansowych też nie pozwalałbym dzieciom napuszczać co dzień do wanny 100-150l ciepłej wody.
Na szczęście jestem szczęśliwym posiadaczem kotła kondensacyjnego, a już za niedługo baterii solarów (na nowym domu) i już teraz mam gdzieś te kilka groszy za gaz za ogrzewanie, a co dopiero jak 8m2 solara napełni mi energią 500l zasobnik cwu :wink:
Przy wielokrotnie droższym prądzie musiałbym uważać i pewnie za 20 lat też zużywałbym jak Pan 800 kWh na rok na rodzinę i to jeszcze pilnowałbym mycia się do 6 rano na tanim prądzie :lol: , a kąpiel wieczorna od 22 :?

A tak jestem wolnym czowiekiem, używam sobie wody ile chcę, nic za to nie płacę, a jak podniosą cenę m3 wody to wstawię hydrofor do studni i już totalnie środkowego palca pokażę fiskusowi i ruskim :lol:

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

To mamy różne pojęcia wolności. Czy wolny jest ten co peta czy papierek na ulicy rzuci, czy zaparkuje na środku? Czy wolny jest ten co pod moim oknem w imię wolności ryknie motorem? Czy wolny jest ten co śmieciami napali w kotłowni?
Nie Szanowny Panie nie jest Pan wolny, marnotrawstwo to nie wolność. Wanny wody u mnie Pan nie naleje, bo jej nie mam, nie mam też hamera i tu nie chodzi o kasę. Ja zajmuje się tylko budownictwem energooszczędnym, nic więcej, Pan jest wrogiem energooszczędności uważając ją za ograniczenie wolności. Ja staram się namówić na izolowanie domów by zrezygnować ze starych energochłonnych technologii typu „piec kondensacyjny” Pan jeszcze takie sprawy proponuje.

Nie Szanowny Panie energooszczędność, oszczędność wody, środowiska to nie OGRANICZANIE WOLNOŚCI.
Z drugiej strony, gdybym był nieszczęśliwym posiadaczem termy elektrycznej to ze względów finansowych też nie pozwalałbym dzieciom napuszczać co dzień do wanny 100-150l ciepłej wody.
Gdybym był nieszczęśliwy - nie miałbym w sobie pasji.
- Co Pan traci na komforcie, czy szczęśliwości, gdy w domu zamiast jednej dużej termy są trzy małe?
-Co Pan traci na komforcie czy szczęśliwości, gdy woda nie leci gdy Pan zabiera ręce spod kranu?
-Co Pan traci na komforcie, czy szczęśliwości, gdy rachunek za prąd do wody na dwie osoby wynosi 15zł/miesiąc?

Ps. Wie już Pan ile wynosi ta „norma” na fundament?

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Jakie marnotrawstwo? Przy założeniu, że pociągne sobie wodę z sieci, potem wypuszczę do oczyszczalni z której ona trafi do rzeki, a z rzeki z powrotem do sieci - gdzie tu się coś marnuje??? Ludzie w wodociągach mają pracę i przerób, trochę energii pochłania tłoczenie wody w filtry i w sieć, i tyle.

Skoro grzeję tą wodę darmowym Słońcem, zużywając śmieszne ilosci energii do napędu pompki obiegowej solar (a jak stanieją baterie fotowoltaiczne, to i nawet to odpadnie, bo najlepszym sterownikiem pompy obiegowej jest natężenie światła słonecznego padającego na baterie) - to gdzie tu cokolwiek marnuję?

W sumie zużyję znacznie mniej niż Pańskie 800 kWh - i to jest oszczędność i poszanowanie środowiska, a nie zużywanie energii elektrycznej z węgla (NA 1 kWh PRĄDU TRZEBA ZUŻYĆ 3 kWh WĘGLA!!!).
Pan zużywając z poświęceniem 800 kWh prądu rocznie emituje do atmosfery CO2 w ilości potrzebnej do wytworzenia ponad 2400 kWh energii cieplnej!!!
Czyli w przeliczeniu na liczby emituje Pan 4200 kg CO2!!
Natomiast osoba zużywająca rocznie 2400 kWh ciepłej wody (czyli 3-krotnie więcej od Pana, bez oszczędzania) za to opalająca swoją instalację gazem z kotłem kondensacyjnym wyemituje rocznie poniżej 480 kg CO2
I kto tu jest prawdziwym trucicielem środowiska?????
Co Pan na to?
I oszukuje sam siebie, że ponieważ zużywa "tylko 800 kWh prądu" jest ekonomiczniejszy od innych, opalajacych swoje instalacje np. gazem czy pompą ciepła. Bzdura!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Widzi Pan mamy zupełnie inne wiadomości i doświadczenia.
Mnie wyszło z instrukcji że pompka solar zasobnik ( sterowana solarem ) i pompka w domu (zasobnik krany) to 150kWh/rocznie . A straty zasobnika 300 l i rurek w okresie gdy nie wystarcza słońca to 600kWh.
800 kWh to nie jest na osobą a na trzy osoby. Ja zużywam na osobę rocznie od 220 do 250kWh

ODPOWIEDZ

Wróć do „Certyfikaty energetyczne”