Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Panie Tomaszu, Czy Pan jest mi w stanie zaprojektować i sprzedać zestaw "do samodzielnego montażu" czy zajmuje się Pan wyłącznie kompleksową usługą wraz z montażem ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To jest tak proste, że przygotowuję "klocki lego"
mam już tak wstępnie rozplanowane rozmieszczenie wszystkiego, ale czekam jeszcze na ostateczny projekt domu, rozumiem że jeśli Panu go prześlę to wyceni mi Pan taki zestaw klocków lego ?
Z ciekawości porównałem ceny reguatorów Vetnsta z Castoramą w Poznaniu
Tego, o którym mówicie nie mają i nie mieli i zamówić się nie da
, mieli podobny, z płynna regulacją
Vents RS-1-300, który kosztuje 128zł brutto, w tym sklepie internetowym http://instalszop.pl/do/item/RS_1_300/R ... i-RS-1-300 104zł brutto, Biorąc pod uwagę,że do Casto trzeba jechać, szukać wszystkiego i latać z pracownikami, których nigdy niema , a potem stać w kolejce to chyba wybrałbym opcję zakupu w internecie
.
Tego, o którym mówicie nie mają i nie mieli i zamówić się nie da
Vents RS-1-300, który kosztuje 128zł brutto, w tym sklepie internetowym http://instalszop.pl/do/item/RS_1_300/R ... i-RS-1-300 104zł brutto, Biorąc pod uwagę,że do Casto trzeba jechać, szukać wszystkiego i latać z pracownikami, których nigdy niema , a potem stać w kolejce to chyba wybrałbym opcję zakupu w internecie
Z ciekawości porównałem ceny reguatorów Vetnsta z Castoramą w PoznaniuMarco36 pisze:Oba podane sklepy raczej drogie. Regulator Vents 0 + 3 biegi w obu sklepach w okolicy 70 zł.Adam321 pisze:Cały sprzęt jaki potrzebujesz możesz kupić przez internet, Nie ma z tym problrmu korzystam regularnie, ceny są niższe niż w lokalnych sklepach gdzi konkurencja mała i zazwyczaj jest drogo. Jest sporo tego w necie polecam http://instalszop.pl/ albo http://www.foros.pl/. Powodzenia
Kupiłem ten sam w Castoramie za 45,23 zł.
Oferta rur to PCV gładko-ścienne, nie-nadają się do wentylacji mechanicznej (w dodatku się elektryzują). Dwa lata temu podłączyłem na takich rurach fi 100 wentylator kanałowy 2-biegi wyciąg powietrza z poddasza - i myślałem, że wentylator bije na ośce.
Ale po przeczytaniu tego tematu od początku - dochodzę do wniosku, że to nie wentylator dudni a powietrze rurach. Dudnienia nie słychać przy rurze a piętro niżej - niesie je po ścianach.
Tego, o którym mówicie nie mają i nie mieli i zamówić się nie da Smile, mieli podobny, z płynna regulacją
Vents RS-1-300, który kosztuje 128zł brutto, w tym sklepie internetowym http://instalszop.pl/do/item/RS_1_300/R ... i-RS-1-300 104zł brutto, Biorąc pod uwagę,że do Casto trzeba jechać, szukać wszystkiego i latać z pracownikami, których nigdy niema , a potem stać w kolejce to chyba wybrałbym opcję zakupu w internecie Smile.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tylko do czego w domu taki regulator???
Poza tym po co kupować w taaaak drogich sklepach - normalnie kosztuje 40-50zł
Poza tym po co kupować w taaaak drogich sklepach - normalnie kosztuje 40-50zł
Panowie,
po otrzymanych radach zdecydowałem się na lokalizację centrali w spiżarni. Jest to jednak niewielkie pomieszczenie - wykończne ma 168x122cm, jak na rysunku poniżej:

Martwią mnie dwie rzeczy: czy nie będzie przeszkadzał brak wentylacji (nawiewu ani wywiewu) oraz czy dopuszczalna jest "kiełbasa" z przewodów do czerpni i wyrzutni? Gdzieś tam obiło mi się o uszy, że odcinki kanałów dochodzące do centrali powinny być proste na długości 1m, a u mnie trzy zakręty po 90 stopni na wyjściu do wyrzutni...
po otrzymanych radach zdecydowałem się na lokalizację centrali w spiżarni. Jest to jednak niewielkie pomieszczenie - wykończne ma 168x122cm, jak na rysunku poniżej:

Martwią mnie dwie rzeczy: czy nie będzie przeszkadzał brak wentylacji (nawiewu ani wywiewu) oraz czy dopuszczalna jest "kiełbasa" z przewodów do czerpni i wyrzutni? Gdzieś tam obiło mi się o uszy, że odcinki kanałów dochodzące do centrali powinny być proste na długości 1m, a u mnie trzy zakręty po 90 stopni na wyjściu do wyrzutni...
Re: wyrzutnia przy kominie spalinowym
Zgodnie z zaleceniami pana Tomasza wyrzutnię planuję na dachu- tak się złożyło, że byłaby możliwość wyciągnięcia jej przy kominie spalinowym i zakończenia obok niego- czy jest to dobry pomysł? Czy lepiej w takim wypadku wyrzutnię skierować prosto do góry, czy na końcu zagiąć w bok?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Mozę dream 400 - łatwiej się tam pomieści.
A wyrzutnia... jak sie uda to bez "łamańców"
Re: wyrzutnia przy kominie spalinowym
Bardzo dziękuję- niestety Dream 400 odpada ze względu na moc.Mozę dream 400 - łatwiej się tam pomieści.
A wyrzutnia w kominie obok komina spalinowego kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania (zintegrowanego z poborem powietrza ("komin w kominie")) to dobry pomysł? Można skierować taką wyrzutnię do góry, czy lepiej zakręcić ją w bok przy końcu komina (wylot w poziomie)?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

O jaką moc chodzi?odpada ze względu na moc.
Wyrzutnia na elewacji... Należy pamiętać, że powietrze w kanale wylotowym ma wilgotność względną 100% - kratka wylotowa, może być na tyle zimna, że woda na niej osiądzie i zamarznie. Często też jest mokra elewacja wokół i szybko się wykrusza.
Pionowa wyrzutnia ma to do siebie, że nie zamarza.
Re: wyrzutnia przy kominie systemowym
"Moc" w rozumieniu ilości kanałów fi63, na jaką powinna być według Pana zaleceń rozbita powierzchnia króćców rekuperatora- Dream 400 daje 6-7 kanałów fi63 = pole powierzchni fi160, Classic 550 10 x fi63 = fi200. A dziesięciu kanałów właśnie potrzebuję.O jaką moc chodzi?
A robił Pan może wyprowadzenie wyrzutni kominem systemowym (tzn. izolowany przewód elastyczny w systemowych pustakach zewnętrznych i wyrzutnia przechodząca przez czapę betonową)?
Panie Tomaszu , czy czerpnię powietrza można dać od strony północnej ? czy lepiej będzie od cieplejszej strony czyli południa?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Lepiej latem gorącego powietrza nie czerpać. Od północy.
Myślałem o tym aby zimą ciut cieplejsze czerpać od południa, ale od północy bardziej mi pasuje