coraz bardziej przekonuje mnie teoria p. T. Brzęczykowskiego

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: coraz bardziej przekonuje mnie teoria p. T. Brzęczykowsk

Post autor: HenoK »

mpm pisze:chwila henok - to ja założyłem ten wątek za jakieś pół roku osiągnie absolutny rekord wejść
To popatrz najpierw na inne wątki - cieszą się trochę większą popularnością.
Daleko mu do takich wątków jak :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=997
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=9110
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=10317
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=3558
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=6254
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=3839
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=3861
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=9524

Ten wątek ma na razie 299postów i 15213 wyświetleń.
--------------------------------
Z uwagi na tysiące postów wprowadzających Forumowiczów w błąd postanowiłem zebrać je wszystkie w jeden wątek:
Błędy w teorii i poradach Tomasza_Brzeczkowskiego. Zapraszam do uzupełnienia tego wątku.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Za to we Francji ... Pan nie mógłby ocieplić inaczej jak od środka (prawo już zabroniło)
Podejrzewam, że to kolejny mit TB wyssany z palca. Jeśli jednak się mylę, to poproszę o źródło tej informacji - jaki akt prawny zabrania ocieplania budynków od zewnątrz.

Podejrzewam, że jest wręcz odwrotnie. Np. na Węgrzech budynki, a nawet poszczególne pomieszczenia muszą posiadać odpowiednio wysoką akumulacyjność cieplną. Nie dopuszcza się np. do budowy poddaszy użytkowych z ociepleniem od zewnątrz - powszechnie stosuje się tzw. dachy "trumienne" - żelbetowa konstrukcja ocieplona od zewnątrz.

marlon
Początkujący
Początkujący

Post autor: marlon »

Witam.P
Z mojej strony jako izolację termiczna polecam Insuladd,Stosowany od dawna w innych krajach barzdo dobrze sie sprawdza.Sam go zreszta sprawdziłem osobiście.Jak ktoś chce poczytac niech wejdzie na ich stronke bo ciekawy i sprawdzony temat

Gość8838

Post autor: Gość8838 »

Wszedłem na stronę i moim zdaniem Insuladd to zwykłe naciąganie. Brak jakiegokolwiek certyfikatu potwierdzającego parametry techniczne w dziale download. Na stronie, żadnych konkretów tylko sama marketingowa gadka, cześciowo zaprzeczająca zresztą sobie jeśli chodzi o zasadę działania (raz kulki z próżnią, potem odbijanie energii cieplnej, niewiele brakuje, a grawitacje też odbiją).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

niewiele brakuje, a grawitacje też odbiją).
a cóż byłoby w tym dziwnego? Spotykam do dziś takich co wentylację której siłą napędową jest konwekcja nazywają "grawitacyjną"

ble22
Aktywny
Aktywny

Post autor: ble22 »

Zanim się Pan zacznie specjalizować w fizyce gazów proszę poczytać trochę o konwekcji i naprawdę zrozumieć to zjawisko.
Ruch gazu musi być czymś wywołany, jeśli nie ma wymuszeń mechanicznych (wentylacji), to ruch jest wywołany różnicą gęstości, cięższe (zimniejsze) leci na dół, cieplejsze (lżejsze) ku górze. Żeby ciężkie było na dole a lekkie na górze niezbędne jest działanie siły grawitacji, więc Ci którzy na wentylację konwekcyjną mówią grawitacyjna robią to w sumie poprawnie, choć pewnie większość nie wie dlaczego.

marlon
Początkujący
Początkujący

Post autor: marlon »

A ja mam w domu i jest ok.Rachunki sa mniejsze.Nie o 30% ,ale da sie to odczuc ,że płacimy mniej.I co by kto nie mówił i pisal to ja to mam w domu!!!a nie specjalizuje sie w dywagacjach.Kupilem i sprawdzilem bo gdybac ,że nie ma tego czy tamtego i gadka marketingowa to możemy sobie :D zawsze.A może pan z konkurencji Insuladd :D .pozdrawiam.Mistrz teorii.NIE!!!!!!!UCZEŃ PRAKTYKI!!!!!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

ble22 pisze:Zanim się Pan zacznie specjalizować w fizyce gazów proszę poczytać trochę o konwekcji i naprawdę zrozumieć to zjawisko.
Ruch gazu musi być czymś wywołany, jeśli nie ma wymuszeń mechanicznych (wentylacji), to ruch jest wywołany różnicą gęstości, cięższe (zimniejsze) leci na dół, cieplejsze (lżejsze) ku górze. Żeby ciężkie było na dole a lekkie na górze niezbędne jest działanie siły grawitacji, więc Ci którzy na wentylację konwekcyjną mówią grawitacyjna robią to w sumie poprawnie, choć pewnie większość nie wie dlaczego.
Skoro chce Pan mnie uczyć - to może przeczyta Pan definicję grawitacji... jej cechami są :
-powszechność ! - nie jest to dziś cecha wentylacji
-działa tak samo na wszystkie obiekty fizyczne niezależnie od ich natury! - zupełnie nie jest to cecha naturalnej wentylacji
-Nie można w żaden sposób ani odizolować żadnego obiektu od wpływu ciążenia, ani zakłócić tego wpływu. Byłoby pięknie, gdyby była to cecha wentylacji
-kierunek.... ten się w ogóle nie zgadza
Choć muszę Panu przyznać, że patrząc na znakomitą większość współczesnych projektów dochodzę do przekonania, że architekci wierzą, bez zastrzeżeń, że jest wentylacja grawitacyjna i że jest :
Powszechna, działa niezależnie od warunków, nie można jej zakłócić.
Pozdrawiam… i życzę dalej tak dobrego humoru.

ble22
Aktywny
Aktywny

Post autor: ble22 »

Skończ Pan może jakąś szkołę, najlepiej fizykę (żeby się jej nauczyć i zrozumieć), albo jakąś filologię (żeby czytać ze zrozumieniem), lub też filozofię (co by chociaż trochę myśleć).
Dyskusji z Panem koniec, bo to nie ma sensu, w wątkach w których Pan się wypowiada widać jeden wzorzec, najpierw Pan sprowadza do swojego poziomu (niskiego), później bezlitośnie wykorzystuje swoje doświadczenie w prymitywnych pyskówkach (ubranych w ładne słówka), by przegadać lub też zamęczyć oponenta.

Gość8838

Nie jestem z konkurencji Insuladd i nie wiem czy taka istnieje, pewnie nie, choś o jakichś podróbkach na stronie piszą. Nie twierdzę, że nic też ten produkt nie daje. Twierdzę natomiast, że na pewno nie zastąpi izolacji termicznej domu. Skoro ktoś go wymyślił i sprzedaje to pewnie coś tam daje, nie ma natomiast na pewno oporu cieplnego większego znacząco niż wełna (zakładam optymistycznie, że maks 2x). Więc jak się pomaluje dom od środka i na zewnątrz wartwą około 1mm to da tyle co 4 mm wełny, dodatkowo jako ciągła powierzchnia (farba) pewnie bez mostków termicznych, więc oszczędność wystąpi.
Czy ma to uzasadnienie kosztowe, nie wiem bo nie wiem ile ten cud kosztuje, jeśli niewiele to pewnie warto, ale podejrzewam, że sporo, bo sposób promocji przypomina mi produkty sprzedawane w Mango telezakupy i tego typu wynalazkach (NASA i te sprawy).
Co do niższych rachunków, to oszczędność można potwierdzić tylko w warunkach labolatoryjnych, a nie w "praktyce", gdyż nie jest się w stanie zachować zasady "ceteris paribus" aby odnieść wartości kosztów ogrzewania przed użyciem preparatu i po.

Max van dal
Aktywny
Aktywny

Post autor: Max van dal »

Oj
Wyszło szydło z worka
Czytałem początek wątku...
Akumulacja ciepła od razu widać słuszność tego co pisze TB
Bo akurat ten akumulator to ściana :D ok tylko że on niechętnie oddaje to co zabrał a oddaje to w stronę izolacji zewnętrznej :D a nie do środka bo tam jest zimniej jak w pokoju a przepływ energii tj ciepła jest jak wiadomo od ciepłego do zimnego nie na odwrót.

Z pompą ciepła 40tys wow to wolę piec na gaz :D za 2tyś 14kW izolacja przyzwoita i taniość widzę. niczym te 40tys wydam na gaz to ho ho
po 2000zł sezon to mam 20 lat
dodam fajną izolację tak aby płacić 500zł tylko za gaz i mam 80 lat do przodu.
a prąd i tak musi iść w pompę ciepła choć by 1/5 kWh wyprodukowanej energii tj sytuacja idealna dobrze jest jak jest to 1/3 włożonego prądu :D

panie TB troszkę pana teorie są dziurawe
dla czego bo twierdzi pan że przy super sterowaniu ściana nie pochłonie energii :D
zawsze będzie ją chłonąć do puki się temp nie wyrówna
a automatyka będzie pchać w ten akumulator ze ścianą aż miło

tylko wewnętrzne ściany mogły by akumulować ciepło bo i tak oddadzą je do pomieszczeń
ale zewnętrzne puszczą w stronę izolacji zewnętrznej a nie w środek.

jedyną rzeczą w której będę obstawał przy swoim to grzanie prądem !

NIE I JESZCZE RAZ NIE DLA PRĄDU !

Chcę mieć dom pasywny dla kieszeni a nie dla picu i płacić energetyce

Gość8838

Nie zgadzam się, że ściana odda ciepło w stronę izolacji. Odda tam, gdzie ma mniejszy opór cieplny czyli do pokoju.

Max van dal
Aktywny
Aktywny

Post autor: Max van dal »

Może bardziej rozproszy to ciepło niż odda w stronę izolacji
jednak w stronę wewnętrzną nie wrócić tyle ile trzeba

Gość8838

Oczywiście, że nie wróci tyle samo ile zabrała na ogrzanie, cześć jednak mimo wszytko musi oddać przez izolację zewnętrzną, bo nie ma ona nieskończonego oporu cieplnego, o odprowadzeniu przez fundament nie wspominając.
Jaka to będzie część, zależy tylko od jakości samej izolacji. Nikt nigdy temu nie zaprzeczał (ja przynajmniej nie doczytałem), padały tylko sformuowania, że akumulacja ciepła przez ściany poprawia komfort użytkowania domu i z tym się jest trudno nie zgodzić.
Ktoś kto twierdzi, że jakikolwiek sposób gromadzenia energii powoduje jej oszczędność oczywiście mija się z prawdą, w najlepszym przypadku (chyba nie istniejącym w praktyce) można wyjść na zero.
Reasumując T.Brzeczkowski ma niezaprzeczalną rację w kilku elementach:

1. Najoptymalniej wykorzystuje się energię korzystając z niej dokładnie w tym momencie kiedy jest potrzebna.
2. Dobra izolacja domu powoduje znaczne oszczędności na ogrzewaniu.
3. Ogrzewanie elektryczne jest najtańsze w koszcie inwestycji.

Niestety zapomina, że w domu mieszkają ludzie i dom się buduje aby mieszkać w nim wygodnie, komfortowo, przyjemnie i w miarę możliwości oszczędnie, a nie żeby za wszelką cenę osiągnąć minimalne zuzycie energii, którym będziemy się mogli chwalić w folderach i znajomym.

Bow1
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bow1 »

Ja nie wypowiadałem się wcześniej na temat INSULADD teraz jednak już mogę się wypowiedzieć. W jednym z pokoi miałem problem mianowicie jedna ze ścian była zawsze zimna (zewnętrzna) właśnie ta ściana nie miała dodatkowej izolacji termicznej. Będę robił ja dopiero za dwa lata podczas remontu całej elewacji. Tymczasem kupiłem dwa pudełka INSULADD i dodalem około 0,7 kg tego proszku do 5 litrów farby lateksowej pomalowałem czterokrotnie ścianę. Jestem zaskoczony ale ta izolacja działa. Ściana jest teraz tak samo ciepła jak pozostałe. Nie wiem jakie będą skutki izolowania od strony wewnętrznej ale wiem, że ta substancja działa tzn bardzo skutecznie izoluje.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”