Jak ocieplić drewniany budynek z zewnątrz?

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Gość

Jak ocieplić drewniany budynek z zewnątrz?

Post autor: Gość »

Fachowiec chce od zewnatrz domu drewnianego położyc folię paroizolacyjną. Nastepnie mocować wełne wtopić siatkę polozyc tynk mineralny. Prosze o podanie jak krok po kroku powinno wygladac docieplanie budynku

T. Brzęczkowski

Post autor: T. Brzęczkowski »

Lepiej wełnę z folią od środka, ale folia jesy konieczna.

Slayer

Post autor: Slayer »

Panie TB, przecież człowiek pyta o docieplenie od zewnątrz, więc po co mu mącić z docieplaniem od środka.
Do pytającego. Fachowiec chce dobrze. Na ścianę folia, później wełna na ruszcie w dwóch warstwach na mijankę, na to folia wiatroizolacyjna i okładzina ścienna, lub jak radzi fachowiec - folia, wełna, siatka, tynk.

T. Brzęczkowski

Umiem czytać. Nie napisałem by tak jak radzi fachowiec nie robił, tylko jak byłoby lepiej.
Zmniejszenie potrzeb ciepła w istniejącym domu to nie tylko izolacja ale i zapewne szczelniejsze okna, a co za tym idzie większa wilgotność w domu. Drewniana konstrukcja na styku z fundamentem będzie miała temperaturę tegoż fundamentu 0 +5 st C Przy wilgotności minimalnej 35% i temperaturze 22 st C punkt rosy wynosi +8st, więc domek, który stał nawet wiele lat szybko zacznie gnić a konstrukcja "pracowa"

Gość

"pracować"

Gość

Anonymous pisze:"pracować"

nic mi nie pomogliscie.jeszcze raz:folia za zewnatrz paroizolacja,welna mocowana na wkrety,siatka grunt tynk silikatowy,z tego co wiem ten system zapewnia "oddychanie sciany" i czy ta folia jest potrzebna mi sie wydaje ze nie.

T. Brzęczkowski

Oddychająca przegroda termiczna będzie mokra. Popatrz jak robisz w dachu, folia hydroizolacyjna od środka. przekroje na www.nie-co.pl

T. Brzęczkowski

od oddychania jest skuteczna wentylacja.!

Gość

T. Brzęczkowski pisze:od oddychania jest skuteczna wentylacja.!

WELNE PRZYKLEJAMY NA KLEJ DO WELNY, DODATKOWO DAJEMY TALERZE DOCISKOWE +WKRETY SIATKA GRUNT TYNK.

CZY TAK BEDZIE ZLE,CZY TA FOLIA JEST POTRZEBNA NIE BARDZO ROZUMIEM PO CO TA FOLIA :oops:

T. Brzęczkowski

Po to samo co w dachu. By izolacja termiczna była sucha. W domu wilgotność wględna waha się od 35-65% temperatura 22-26 st. punkty rosy dla takich warunków są od +8 do +18 st.

Woltar
Aktywny
Aktywny

Post autor: Woltar »

Witam
Gościu nie słuchaj TB bo wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle.
Dom drewniany jest specyficzną budowlą więc radzę Ci zwrócić się do specjalisty, bo możesz więcej zepsuć niz się spodziewasz.
pozdrawiam

J. Abramczyk

Post autor: J. Abramczyk »

Dziwne, że mimo iż jest to w regulaminie forum admin pozwala abnegatowi Wolterowi szkodzić czytającem. Czy Pan Woltar, ma jakieś specjalne względy?

Woltar
Aktywny
Aktywny

Post autor: Woltar »

Witam
Abramczyk możesz mnie obrażać do woli, wisi mi to, a i tak nie zmieni to faktu iż nic dobrego do dyskusji nie wnosłeś, ale pewnie lepiej żebyście razem z Panem TB rzucali wyzwiskami we mnie inż doradzali na forum, przynajmniej nie narazicie innych na koszty.
pozdrawiam

[b]gość2[/b]

Brzęczkowski

Post autor: [b]gość2[/b] »

Po to samo co w dachu. By izolacja termiczna była sucha. W domu wilgotność wględna waha się od 35-65% temperatura 22-26 st. punkty rosy dla takich warunków są od +8 do +18 st.

Jak masz w domu 26 st i 65% wilgotności... to Cię serdecznie pozdrawiam... i twojego grzybka też :)[/u]

T. Brzęczkowski

Panie Woltar wyłącznie Pan mnie wyzywa, proszę poczytać swoje posty i moje posty. Ja sprzedaję, a z tego co wyczytałem Pan J. .. mieszka w domu izolowanym, więc ma inną ocenę Pana postów.
A Panie b podałem podręcznikową strefę komfortu. Proszę popatrzeć na skrajną dolną granicę, punkt rosy nie spada poniże +8 st.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”