Jak ocieplić drewniany budynek z zewnątrz?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Gość
Jak ocieplić drewniany budynek z zewnątrz?
Fachowiec chce od zewnatrz domu drewnianego położyc folię paroizolacyjną. Nastepnie mocować wełne wtopić siatkę polozyc tynk mineralny. Prosze o podanie jak krok po kroku powinno wygladac docieplanie budynku
-
Slayer
Panie TB, przecież człowiek pyta o docieplenie od zewnątrz, więc po co mu mącić z docieplaniem od środka.
Do pytającego. Fachowiec chce dobrze. Na ścianę folia, później wełna na ruszcie w dwóch warstwach na mijankę, na to folia wiatroizolacyjna i okładzina ścienna, lub jak radzi fachowiec - folia, wełna, siatka, tynk.
Do pytającego. Fachowiec chce dobrze. Na ścianę folia, później wełna na ruszcie w dwóch warstwach na mijankę, na to folia wiatroizolacyjna i okładzina ścienna, lub jak radzi fachowiec - folia, wełna, siatka, tynk.
-
T. Brzęczkowski
Umiem czytać. Nie napisałem by tak jak radzi fachowiec nie robił, tylko jak byłoby lepiej.
Zmniejszenie potrzeb ciepła w istniejącym domu to nie tylko izolacja ale i zapewne szczelniejsze okna, a co za tym idzie większa wilgotność w domu. Drewniana konstrukcja na styku z fundamentem będzie miała temperaturę tegoż fundamentu 0 +5 st C Przy wilgotności minimalnej 35% i temperaturze 22 st C punkt rosy wynosi +8st, więc domek, który stał nawet wiele lat szybko zacznie gnić a konstrukcja "pracowa"
Zmniejszenie potrzeb ciepła w istniejącym domu to nie tylko izolacja ale i zapewne szczelniejsze okna, a co za tym idzie większa wilgotność w domu. Drewniana konstrukcja na styku z fundamentem będzie miała temperaturę tegoż fundamentu 0 +5 st C Przy wilgotności minimalnej 35% i temperaturze 22 st C punkt rosy wynosi +8st, więc domek, który stał nawet wiele lat szybko zacznie gnić a konstrukcja "pracowa"
-
Gość
-
T. Brzęczkowski
Oddychająca przegroda termiczna będzie mokra. Popatrz jak robisz w dachu, folia hydroizolacyjna od środka. przekroje na www.nie-co.pl
-
Gość
-
T. Brzęczkowski
-
J. Abramczyk
-
[b]gość2[/b]
Brzęczkowski
Po to samo co w dachu. By izolacja termiczna była sucha. W domu wilgotność wględna waha się od 35-65% temperatura 22-26 st. punkty rosy dla takich warunków są od +8 do +18 st.
Jak masz w domu 26 st i 65% wilgotności... to Cię serdecznie pozdrawiam... i twojego grzybka też
[/u]
Jak masz w domu 26 st i 65% wilgotności... to Cię serdecznie pozdrawiam... i twojego grzybka też
-
T. Brzęczkowski
Panie Woltar wyłącznie Pan mnie wyzywa, proszę poczytać swoje posty i moje posty. Ja sprzedaję, a z tego co wyczytałem Pan J. .. mieszka w domu izolowanym, więc ma inną ocenę Pana postów.
A Panie b podałem podręcznikową strefę komfortu. Proszę popatrzeć na skrajną dolną granicę, punkt rosy nie spada poniże +8 st.
A Panie b podałem podręcznikową strefę komfortu. Proszę popatrzeć na skrajną dolną granicę, punkt rosy nie spada poniże +8 st.