piec na ekogroszek - ranking

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Doctor No
ZABLOKOWANY
Kontakt:

Re: piec na ekogroszek - ranking

Post autor: Doctor No »

maBy_energetyk pisze: Nie zdziwi si wcale, gdy pewnego dnia np. wystartuj z tzw. reklam porównawcz (taka jest dopuszczalna - gdy jest oparta na dowodach) i powiedz nasz X jest lepszy od tamtego Y bo nasz ma sprawno[ tyle i tyle, ma to i to, a tamten ma Kto wygra wojn? Ludzie w koDcu przestana wierzy cukierkowym obrazkom
i aran|owanym filmikom, a popatrz na rzetelne wyniki. Bo to si przekBada na ich kas.
I sami widzicie Herr Energetisch jak szybko duch w narodzie rosnie. Raptem tydzien jak mowilem o takiej koniecznosci (wszyscy pamietaja:-25st C) a Wy Maestro juz sami za tym optujecie. Naprawde, brawo! Slask gora!

Wlodek_PID
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Wlodek_PID »

Dobry wieczór,

Z zainteresowaniem śledzę Waszą dyskusję.
I myślę, że każdy powinien przynajmniej podać,
kogo reprezentuje :

Jacek Zawistowski - IchPW
maly_energetyk - ????
Jarecki - SEKOM

i tak dalej. To ułatwi ocenę obiektywizmu
danej osoby. Ja współpracuję z Elektr-Miz
(razem stworzyliśmy rodzinę sterowników PID).

Pozdrowienia,
Wlodek

zawijan
1 - ostrzeżenie!

Post autor: zawijan »

Wlodek_PID pisze:Dobry wieczór,

kogo reprezentuje :

maly_energetyk - ????
Jarecki - SEKOM

Pozdrowienia,
Włodku
Po co się do tego mieszasz? Nie masz o czym pisać? Przecież wiem, że masz. Napisz o swoich sterownikach PID. To naprawdę będzie ciekawsze.

mały_energetyk

Post autor: mały_energetyk »

re: Wlodek

Na forach reprezentuję samego siebie.
Nie mam zgody reprezentowania swojego pracodawcy.
A poza tym: wolni ludzie wolny kraj.
Przeszkadzam może Panu swoimi wypowiedziami? Jeśli tak, to proszę machnąć donos do admina, tak jak to zrobili na innym forum ci, którzy mieli dużo wpisów, tylko zero rzeczowego dorobku, wiec poczuli się zagrożeni. Administratorzy w swojej "wielkości i braku pojęcia" blokują wszystko, co się im wskaże.

Mogę również - dla spokoju szanownych państwa sam się usunąć. Nerwów zaoszczędzę i czasu wolnego.

Wesołych Świąt

Doctor No
ZABLOKOWANY
Kontakt:

Post autor: Doctor No »

Po co zaraz sie likwidowac moj drogi (choc niedawno zadaliscie tego np w stosunku do mnie). To juz zrobia z nami inni 17.06.2012. A Twoje wypowiedzi choc zjadliwe, a czesto po prostu glupie, sa jak najbardziej potrzebne w celu dojscia do sedna tym ktorzy wogole o niczym nie maja pojecia (0). Sam to pisales, prawda?

Wlodek_PID
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

@maly_energetyk

Ja wszędzie reprezentuję samego siebie :).
Tylko że to nie świadczy o mojej bezstronności.
Np. w sprawie sterowników jako ich twórca jestem
zainteresowany promowaniem swoich wyrobów.

Myślę, że gdybyś pracował np. jako nauczyciel j. polskiego,
pracodawca nie wyciągnąłby wobec Ciebie konsekwencji,
niezależnie od tego, co byś napisał.
Jeśli unikasz odpowiedzi, oznacza to, że jesteś w to
zaangażowany po uszy, podobnie, jak ja, tylko ja
o tym piszę otwarcie.

Sądzę, że jest to ważne dla oceny Twoich wypowiedzi.

Wesołych Świąt dla wszystkich,
Wlodek

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Jeżeli mowa o wyolbrzymianu problemów, to z kolei Ty (zawijan) to robisz odnośnie rusztów wodnych.

Konstrukcja UKS, budowana od lat 60-ych ubiegłego wieku ma wodne ruszta oraz rury na około paleniska. Rury maja na celu lepsze spalanie miału, gdyż kocioł był tradycyjny, bez sterowania i dmuchawy. Żar i płomienie omywały te rury i jakoś kotły potrafiły z żywotnością przekraczać 20lat. Czy zdarzało się, aby ktoś zakatował ten kocioł w 4lata, owszem, ale tak jest ze wszystkim, jak jakiś produkt trafi na niechluja, to nie ma prawa długo pociągnąć.

Baa większość kotłów tzw miałowych ma stałe ruszta wodne i żywotność spokojnie przekracza 10-15lat, szczególnie wymienników z kanałami górnymi. Jeżeli chodzi o koniec żywotności kotła, to najczęściej nie ruszta wodne ulegają awarii, tylko fragment kotła najbliżej ujścia spalin do komina. Kwestię tego problemu w znaczącym stopniu poprawiły sterowniki z PID, m.in. Płomyk PID, którego autorem jest Włodek PID.

Konstrukcja retortowa z wodnymi rusztami awaryjnymi np. kotła KLIMOSZ LING DUO osiąga dobre wyniki i uzyskała atest ekologiczny. Zatem to także wyolbrzymianie o wielkiej nieczystości spalania....

Wszystko ma swoje plusy i minusy.

Jeżeli chodzi o dane porównawcze modeli z kanałami górnymi i tylnymi, mam tylko z konstrukcji tłokowej od 2001r. Konstrukcje ślimakowe ze względów obsługi robimy tylko w wersjach z kanałami górnymi. Dane, to juz jednak nasza tajemnica.

Nie obawiaj sie wielkiej krytyki z mojej strony kanałów pionowych, wymieniłem tylko argumenty, które spotkalismy podczas swojej działalności. Bardzo dobrze, że jest wybór różnych konstrukcji, bo są zwolennicy wymienników z kanałami pionowymi i bardzo dobrze, że są producenci oferujący takie wyroby.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

mały_energetyk pisze:re: Wlodek

Na forach reprezentuję samego siebie.
Nie mam zgody reprezentowania swojego pracodawcy.
A poza tym: wolni ludzie wolny kraj.
Przeszkadzam może Panu swoimi wypowiedziami? Jeśli tak, to proszę machnąć donos do admina, tak jak to zrobili na innym forum ci, którzy mieli dużo wpisów, tylko zero rzeczowego dorobku, wiec poczuli się zagrożeni. Administratorzy w swojej "wielkości i braku pojęcia" blokują wszystko, co się im wskaże.

Mogę również - dla spokoju szanownych państwa sam się usunąć. Nerwów zaoszczędzę i czasu wolnego.

Wesołych Świąt
Bez przesady, usunęli Cie z innego forum, bo Twoje wypowiedzi przekroczyły najwyższy poziom chamstwa.

Masz ogromną wiedzę a to,że czasami się w jakimś temacie nie zgadzamy lub źle rozumiemy nie wpływa na całokształt. Jest wiele tematów, gdzie mamy wspólne zdanie i wnioski. Potrafisz pomóc innym, jeżeli tylko chcesz.

Jeżeli masz dość, zrób sobie przerwę. Jeżeli pomoc innym przestała sprawiać Ci przyjemność- zrób sobie przerwę.

Mówię za siebie, nie za innych, ja nie chcę, abyś się likwidował.

Pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt.

zawijan
1 - ostrzeżenie!

Jarecki79 pisze:Jeżeli mowa o wyolbrzymianu problemów, to z kolei Ty (zawijan) to robisz odnośnie rusztów wodnych.
Być może.

zawijan
1 - ostrzeżenie!

Jarecki79 pisze: Jeżeli chodzi o dane porównawcze modeli z kanałami górnymi i tylnymi, mam tylko z konstrukcji tłokowej od 2001r. Konstrukcje ślimakowe ze względów obsługi robimy tylko w wersjach z kanałami górnymi. Dane, to juz jednak nasza tajemnica.
Szkoda

Wlodek_PID
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

zawijan pisze:
Wlodek_PID pisze:Dobry wieczór,

kogo reprezentuje :

maly_energetyk - ????
Jarecki - SEKOM

Pozdrowienia,
Włodku
Po co się do tego mieszasz? Nie masz o czym pisać? Przecież wiem, że masz. Napisz o swoich sterownikach PID. To naprawdę będzie ciekawsze.
Napiszę.
Wlodek

mały_energetyk

Post autor: mały_energetyk »

re: Włodek PID

Tak. Masz rację. Nie jestem nauczycielem j. polskiego, tylko człowiekiem z branży produkcji kotłów. A ponieważ mam ochotę jeszcze trochę popracować i nie użerać się z pracodawcą, bo zaraz by chciał, abym mu cichą reklamę robił, dlatego nie ściągam majtek i nie pokazuję wszystkim, co w nich mam. Mam takie prawo.

re.Jarecki

Tak. Masz rację. Na tamtym forum Nawciskałem pewnemu d.niowi z pięciocyfrową ilością odwiedzin, który "poradził" jako wielce oświecony, pewnej osobie, aby sobie komin przeczyściła za pomocą szmaty w ropie utaplanej i podpalonej. Nawtykałem również kilku innym d.niom. Bo mam taką zasadę. Nie masz nic do powiedzenia w sprawie, to nie nabijaj postów. Ci.lasz ludzi w żywe oczy - podobnie. Szkoda tylko, że admin nie widzi, co mu za bzdury czasami na forum wypisują.

Jeśli Cię czymś uraziłem, to przepraszam.

re: Zawijan

Dziękuję za wsparcie. Dziękuję za możliwość wypowiadania się na Waszym blogu. Jeśli to będzie dalej możliwe, to z góry dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich

zawijan
1 - ostrzeżenie!

mały_energetyk pisze: re: Zawijan

Dziękuję za wsparcie. Dziękuję za możliwość wypowiadania się na Waszym blogu. Jeśli to będzie dalej możliwe, to z góry dziękuję.
Coś tak spotulniał? Z okazji Świąt?
Przecież nie pierwszy raz otrzymałeś ode mnie reprymendę. Co wcale nie znaczy, że Cię nie chcę widzieć na naszym blogu. Nasz blog rządzi się innymi prawami niż forum. Jeśli pewne "treści" w postach nie odpowiadają naszym wymaganiom - po prostu wycinamy je (czego już doświadczyłeś). Jeśli uważamy, że post jest - łagodnie mówiąc - "nie na temat", to wycinamy go w całości (czego jeszcze nie doświadczyłeś). I tyle.
Nie bronimy nikomu dostępu za karę.

MarcinBar
Początkujący
Początkujący

Post autor: MarcinBar »

Panowie bardzo daleko zboczyliście z drogi tematu założyciela postu.Ja zarejestrowałem się na tym forum ponieważ potrzebuje pomocy.Chyba jak większość tutaj zaglądających.Miałem do poprzedniej niedzieli piec marki Vigas 25kw.Ogrzewałem tym piecem 200kwadr,domku jednodzinnego przez 5 sezonów.U mnie sezon trwa cały rok,ponieważ pale w okresie letnim dla uzyskania ciepłej wody.Piec był bardzo ekonomiczny i na rok spalał drewna za 1600-1800zł .
Niestety po 5 latach w komorze spalania i woda w kotle.Pospawać się nie da.
I teraz moje pytania.Pieca zgazowujacego drewno juz chyba nie chce.Mam juz w sumie dość robali wałęsających sie po piwnicy.
Proszę o pomoc w wyborze pieca.Chciałbym kupic piec z podajnikiem.Paliwo :ekogroszek,miał i moze cos więcej..Wśród pieców z podajnikiem tłokowych interesują mnie dwa modele Defro Akm 22kw oraz Sas Eco23kw.Tyle ,ze podczas transportu tych piecy nie można oddzielić podajnika i przeraza mnie wnoszenie takiego kolosa prawie 500kg do mojej kotłowni w piwnicy.
Dlatego tez biorę pod uwagę piece z podajnikiem ślimakowym.Rozumiem ,ze wszystkie niedogodności w uzytkowaniu takich piecy wynikają z kiepskiej jakości paliwa tzn,nieodpowiednio suche,nieodpowiedniej granulacji,zabrudzone itd.Jestem tego świadom.Ale są piece i piece .Róznica z budowie ,palnikach itd.Więc znów proszę o pomoc w wyborze.
Zainteresowany jestem: HEF EKO PLUS MULTI 25 kW lub HEF EKO PLUS "U" 25 kW-ten ze wzgledu na to ,ze zostało mi sporo drewna .Mam pytanie czy w piecach Hefa montowane jest juz sprzęgło przeciążeniowe?
Inne moje typy to:Klimosz LING DUO 25 kW lub może Defro UKM?
Może fachowcy maja dla mnie inny typ.Prosze o podpowiedzi.
A przy okazji moze jest ktos zainteresowany.Odstapie cały osprzę t do Vigasa 25kw.Elektronika,dmuchawa itd.Wszystko pracowało nie nagannie.

trebor102
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: trebor102 »

witam
a co sądzicie o palnikach z f-my Ardeo.Producent opisuje ,że można nim spalać miał mieszany z ekogroszkiem.
proszę o informację.
pozdrawiam :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”