Dom Pasywny jakie koszty ?

Budownictwo energooszczędne zyskuje coraz większą popularność. Tu znajdziesz mnóstwo podpowiedzi na temat budowy domu energooszczędnego i pasywnego ? od opłacalności takiej inwestycji, poprzez wybór projektu i wykonawców, do technologii budowy i montażu instalacji.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

docent56
rekomendowany doradca

Re: Dom Pasywny jakie koszty ?

Post autor: docent56 »

1.To Pan tak uważa .Ważne że JBZ używa wzorów z mojej fizyki.
2.Po to by regulować temperaturę w określonym miejscu.
3.Proszę to udowodnić.
4.Zagięcie czasoprzestrzeni.(aktualny stan mojej wiedzy)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

1 -Pan naprawdę uważa, że Pan Zembrowski zna fizykę, czy Pan czytał to co pisze?
2.Nie bo to jest niemożliwe.Izolacja musi być pomiędzy źródłem ciepła a odbiornikiem.
A Pan Zembrowski uważa, że za odbiornikiem!
Uważam że izolacja termiczna powinna być przykryta paroizolacją od strony o wyższej temperaturze.
Tu Pan Zembrowski uważa, że nie!
3.Proszę to udowodnić.
Tak twierdzi założyciel NAPE prof. K. Żmijewski , a ja udowadniam to całą swoją działalnością. We wszystkich krajach gdzie izoluje sią od środka przechodzi się na systemy niecentralne.
A definicja grawitacji w mojej fizyce wyklucza by ona była siłą napędową wentylacji konwekcyjnej.

docent56
rekomendowany doradca

1.Dyskutuję z Panem a nie z JBZ.
2.Izolacja =styropian lub wełna mineralna na zewnątrz ściany budynku nie oznacza że izolacja cieplna jest na zewnątrz odbiornika ciepła.
3 .Tu się pan bardzo myli.Widać że inaczej niż ja, Pan rozumie to co pisze JBZ.
4 .Proszę podać odpowiednią literaturę.
5.Powiedziałbym że nawet przeszkadza ,co nie przeszkadza ją nazywać grawitacyjną bo dzieje się w polu grawitacyjnym.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

1 Z Panem JBZ nie ma o czym dyskutować, nie orientuje się w temacie "energooszczędność"
2 Nie ma czegoś takiego w fizyce jak skuteczna izolacja za notorycznym odbiornikiem ciepła - jakim jest ściana na fundamencie. Tak mogą twierdzić tylko ci co edukację zakończyli na domach energochłonnych z centralnym ogrzewaniem.
3Są pomiary i Pana słowa

musi być paroizolacja np. coś takiego jak ta pianka z tynkiem
Obrazek
4 Przecież piszę o wszystkim!
5 to i mechaniczną wentylację Pan nazwie grawitacyjną? jest też w polu grawitacji.
3.Uważam że izolacja termiczna powinna być przykryta paroizolacją od strony o wyższej temperaturze.

docent56
rekomendowany doradca

1.Wyraźnie ma Pan uraz do JBZ ale to nie moja sprawa tylko Pański problem.
2.NA tą chwilę jest z tym problem(w moim pojęciu i Pańskim bo to cały czas Pan powtarza ).Myślę że jednak to Pan ma wieksze problemy z mostkami cieplnymi.Nie wypowiadał bym się tak kategorycznie o przyszłości.
3.Musi.Ale niekoniecznie jak w Pańskim przykładzie.
4.I tu jest problem bo Pana nie rozumiem, chyba nie mówi pan językiem techniki.
5.Nie ,bo to określenie zarezerwowane zostało dla samoczynnej.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

1- Nie mam urazu, Pan JBZ ma alergię na mnie. Ja bardzo cenię (no może poza długością) teksty Pana Zembrowskiego, bardzo na nich łatwo jest pokazać wypaczenia z fizyki i "jak nie należy budować"
2-Izolacja od środka nie jest związana wyłącznie z wilgocią - to tylko jeden aspekt, głównie chodzi o mostki termiczne (ten największy do gruntu) i o komfort. Ważne jest też w energooszczędności programowanie -/temperatura/strefa/czas- a mur ocieplony od zewnątrz, doskonale to utrudnia.
3-W domach energooszczędnych izolacja termiczna to minimum 30cm (0.1W/mxK) a im grubsza izolacja tym większy problem z wilgocią.
4- straty na pośrednictwie i na trudności w sterowaniu i programowanie automatyki pokojowej są porównywalne w centralnym ogrzewaniu z potrzebami enegrooszczędnego domu
W przypadku domu 150m3 przekraczają 2500kWh rocznie!
5- w mojej fizyce, nie istnieje też wentylacja "samoczynna" - coś musi "pogonić' powietrze od nawiewnika do wywiewu. Skoro może się to w Pana fizyce dziać "samoczynnie" to i faktycznie może "grawitacyjnie"

Obrazek
Gdzie te mostki?
Obrazek

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:A definicja grawitacji w mojej fizyce wyklucza by ona była siłą napędową wentylacji konwekcyjnej.
To ciekawe! Co zatem jest siła napędową wentylacji konwekcyjnej? Czy Przy braku grawitacji taka wentylacja będzie działała?

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Gdzie te mostki?
Obrazek
Jeżeli twierdzi Pan, że to nie są mostki cieplne, to ma Pan blade pojęcie ich wpływie na straty ciepła w budynku.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie ja twierdzę, ja posługuję się licznikiem. Nie ma w fizyce izolacji termicznych za odbiornikiem ciepła. Panie Henryku takie coś jest tylko w fizyce budowli. Przecież izolacja termiczna jest po to by marginalizować najlepiej do zera rolę ogrzewania. Jeżeli teraz na tym samym wydziale, tych samych ludzi, uczy się centralnych systemów ogrzewania i izolacji termicznej - to wychodzi z tego karykatura izolacji termicznej.
Nie może szkoła uczyć Pana zarówno, jak skutecznie izolować ,skoro uczy o pompach ciepła - przecież to jedno wyklucz drugie!
Nie będzie państwo sponsorować szkoły, która uczyłaby jak izolować by wpływy z akcyz i VAT- u były 5 x mniejsze.
Skoro Pana dobrze wykształcono w pompach ciepła - musieli nauczyć Pana jak włożyć izolację by nie izolować. To się nie ma o co obrażać. Nie może ta sama szkoła uczyć izolacji i ogrzewania!
Żaden koncern naftowy nie sfinansuje badań nad silnikami elektrycznymi. Kopalnie węgla nie dadzą grosza na rozwój atomistyki, czy elektrowni wiatrowych. To normalka. Pan i Pan Zembrowski, Pana szkoła chcecie "zatrzymać " izolację na poziomie gdzie jest opłacalne stosowanie centralnych systemów ogrzewania. Mylę się? Uczyli Pana jak izolować by centralne było nieopłacalne????

docent56
rekomendowany doradca

1.Może ma Pan na ten tema inne zdanie ale proszę pozwolić mi mieć swoje i swoją opinię o tym co mówi JBZ ,inaczej pomyśle sobie że jest Pan członkiem PO.
2.Tu się różnimy w ocenie.
3.A nie np.30,5 cm?Tak.
4.Na temat strat zna Pan moje stanowisko.
5.Siłą napędowa wentylacji samoczynnej jest różnica temperatur która jest istotą funkcji jaką spełnia mieszkanie.Stąd pewnie potoczna nazwa tej wentylacji.
6.Trudno bardzo z Panem dyskutować ponieważ w znacznej mierze takim potocznym językiem się Pan posługuje w odniesieniu do opisów zjawisk fizycznych w technice.

docent56
rekomendowany doradca

7.Z punktu widzenia termodynamiki nie ma znaczenia gdzie znajduje się izolacja tylko ile jej jest.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jeżeli teraz na tym samym wydziale, tych samych ludzi, uczy się centralnych systemów ogrzewania i izolacji termicznej - to wychodzi z tego karykatura izolacji termicznej.
Systemów centralnego ogrzewania uczą, bo praktycznie nie ma innych systemów ogrzewania we współczesnym budownictwie. Pana propozycje to "partyzantka", bez żadnego wsparcia naukowego i teoretycznego.

Prosiłem Pana o podanie na jakich uczelniach uczą o "niecentralnych" systemach ogrzewania (niekoniecznie w Polsce) - nie odpowiedział Pan na to pytanie.

Pytałem o straty w niecentralnym systemie przygotowania ciepłej wody (z małymi termami) - brak odpowiedzi.

http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 5332#85332
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 675#100675
- pytałem o ceny domów w Norwegii zużywających 30-37,5kWh/m2 rocznie energii na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody (wg. Pana nie są one droższe niż standardowe domy budowane w Polsce) - do tej pory brak odpowiedzi.

Zaś jeśli chodzi o mostki cieplne, to wg Pana nie ma różnicy pomiedzy takimi dwoma rozwiązaniami?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

docent56 pisze:7.Z punktu widzenia termodynamiki nie ma znaczenia gdzie znajduje się izolacja tylko ile jej jest.

Racja, jeżeli bierzemy pod uwagę stany ustalone.

docent56
rekomendowany doradca

Lub długi czas trwania zjawiska.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

docent56 pisze:1.Może ma Pan na ten tema inne zdanie ale proszę pozwolić mi mieć swoje i swoją opinię o tym co mówi JBZ ,inaczej pomyśle sobie że jest Pan członkiem PO.
2.Tu się różnimy w ocenie.
3.A nie np.30,5 cm?Tak.
4.Na temat strat zna Pan moje stanowisko.
5.Siłą napędowa wentylacji samoczynnej jest różnica temperatur która jest istotą funkcji jaką spełnia mieszkanie.Stąd pewnie potoczna nazwa tej wentylacji.
6.Trudno bardzo z Panem dyskutować ponieważ w znacznej mierze takim potocznym językiem się Pan posługuje w odniesieniu do opisów zjawisk fizycznych w technice.
1- Przecież może Pan mieć swoje zdanie.
2- Gdyby Pan budował w obu technologiach ocena mogłaby być uczciwa.
3 standard, czy norma w izolacji termicznej nie oznacza, że tak trzeba, ale, że nie ma sensu dawać mniej.
4 Jeżeli jest zbliżone do stanowiska JBZ to w pełni popiera to co napisałem.
5 Nie proszę Pana - różnica temperatur "napędza wentylację konwekcyjną" samoczynna działa bez żadnej siły napędowej a grawitacyjną napędza powszechne ciążenie, którego zakłucić nie możemy brakiem nawiewników ...
6 – Co do języka… potoczny dla łatwiejszego zrozumienia . To czyta cała masa ludzi nie znających fizyki. Są nawet tacy co im „zimno wchodzi” ( potrafią przykleić styropian z jedne strony fundamentu w domu niepodpiwniczonym) są tacy co mylą punkt rosy z punktem zero…

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom energooszczędny i dom pasywny”