coraz bardziej przekonuje mnie teoria p. T. Brzęczykowskiego

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Fajne, ale powrotu do takiego "budownictwa" jakie pan prezentuje, nie będzie. Budownictwo energooszczędne ma przyszłość, czy Panu to się podoba czy nie. Ośmieszanie roli izolacji termicznej we współczesnym budownictwie, propagowanie energochłonnych drogich instalacji, nic Panu nie pomoże i tak wszystko weryfikuje licznik. Pana dom jest najlepszym przykładem fatalnego poziomu Pana wiedzy .
Budownictwo, które ja prezentuje ma się całkiem dobrze w odróżnieniu od proponowanych przez Pana rozwiązań, które na szczęście są jego marginesem.
Nie ośmieszam izolacji, tylko sposób w jaki Pan proponuje ją stosować (bez żadnych projektów, obliczeń, często bez większego sensu).
Rozwiązania, które proponuje przynoszą realne oszczędności w zakresie kosztów eksploatacji budynków - możliwe do policzenia już na etapie opracowania projektu.
Rozwiązania, które Pan proponuje, to "gruszki na wierzbie" - nie potrafi Pan przewidzieć ile będzie kosztował dom i jakie będą koszty jego eksploatacji. Całe ryzyko przerzuca Pan na klientów, którzy Panu zaufali (przecież to nie Pan ten dom projektuje, Pan co najwyżej "doradza").

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Pan swój dom nazywa "dobrze"?
Nie widzi Pan ile szkody przynosi walka z izolacją termiczną?
Nie wyciąga Pan wniosków z własnych błędów! To co jak wiedza i doświadczenie (nawet własne) Pana nie jest w stanie niczego nauczyć?

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Pan swój dom nazywa "dobrze"?
Nie widzi Pan ile szkody przynosi walka z izolacją termiczną?
Nie wyciąga Pan wniosków z własnych błędów! To co jak wiedza i doświadczenie (nawet własne) Pana nie jest w stanie niczego nauczyć?
Każdy ma prawo popełniać błędy. Ja, w odróżnieniu od Pana wiem jakie błędy popełniłem, i wyciągnąłem z nich wnioski. Może być Pan pewien, że przy budowie następnego domu takich samych błędów nie popełnię.
Skąd Pan wnioskuje, że walczę z izolacją termiczną ? Uważam tylko, że należy ją stosować zgodnie z rozsądkiem, czyli tam, gdzie zastosowanie jej przyniesie najlepsze rezultaty i w takiej ilości, aby rezultaty te były ekonomicznie uzasadnione.
W odróżnieniu od Pana potrafi policzyć tę granicę opłacalności.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Skąd Pan wnioskuje, że walczę z izolacją termiczną
Nie da się połączyć skutecznej izolacji termicznej i centralnego ogrzewania. Tak mi powiedział twórca NAPE prof. Krzysztof Żmijewski w 1990 roku. Badaniami rozwinąłem ten temat... i to jest prawda. Do czasu gdy będzie Pan zwolennikiem centralnego ogrzewania, gwarantuję - będzie Pan wrogiem skutecznej izolacji.
Gdy mój przyjaciel ( właściciel warsztatu samochodowego – specjalność gaźniki) zobaczył wielopunktowy wtrysk (79’) w moim VW„ogórku” powiedział: u nas to się nigdy nie przyjmie.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie da się połączyć skutecznej izolacji termicznej i centralnego ogrzewania. Tak mi powiedział twórca NAPE prof. Krzysztof Żmijewski w 1990 roku. Badaniami rozwinąłem ten temat... i to jest prawda.
Średnia cena energii elektrycznej dla gospodarstw domowych (taryfa G) wzrosła z 0,02 zł/1kWh w 1990 r. do 0,37 zł/1kWh w roku 2001. Po przeliczeniu na ceny stałe z 2001 r. wzrost w latach 1990-2001 wyniósł blisko 223%. Dzisiaj cena energii elektrycznej wzrosła powyżej 0,5zł/kWh.

Dopiero taki wzrost cen energii, nie tylko elektrycznej, spowodował, że stosowanie bardzo dobrej izolacji domów stało się ekonomicznie uzasadnione.
Skuteczna izolacja zmniejsza straty domu przez przenikanie. Nie jest to jedyna metoda oszczędzania energii. Równie ważna jest energooszczędna wentylacja, oszczędne przygotowanie ciepłej wody oraz wykorzystanie energii odnawialnej, np. energii słonecznej. Dopiero takie kompleksowe podejście do tematu może być skuteczne.

Ogrzewanie centralne może być w równej mierze energooszczędne, jak ogrzewanie niecentralne (cokolwiek to znaczy).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Dopiero taki wzrost cen energii, nie tylko elektrycznej, spowodował, że stosowanie bardzo dobrej izolacji domów stało się ekonomicznie uzasadnione.
A mnie w praktyce ( przeniesienie kosztów inwestycyjnych z ogrzewania na izolację i wentylację) opłacało się i 20 lat temu!
Dopiero takie kompleksowe podejście do tematu może być skuteczne
Inne niż kompleksowe podejście jest niepoważne i nieprofesjonalne.
-niska zabudowa i szczelne okna wymuszają wentylację mechaniczną
-automatyka w ogrzewaniu wymusza znaczne zmniejszenie akumulacji
-grubość izolacji wymusza stosowanie paroizolacji
itd itd....

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: -automatyka w ogrzewaniu wymusza znaczne zmniejszenie akumulacji
Równie dobrze można napisać znaczna akumulacja, przy dobrej izolacji i przy małych stratach ciepła na wentylację ogranicza możliwość stosowania skomplikowanej automatyki, a dodatkowo powoduje pełniejsze wykorzystanie darmowej energii - zysków bytowych i słonecznych, a tym samym zmniejszenie zużycie nieodnawialnej energii i zmniejszenie kosztów eksploatacji budynku.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Napisać wszystko można, tylko nie jest prawdą, że gotowanie beczki wody gdy chcemy filiżankę kawy jest ekonomiczne.
Ale Pan pisze, Pan dalej sobie teoretyzuje!

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Napisać wszystko można, tylko nie jest prawdą, że gotowanie beczki wody gdy chcemy filiżankę kawy jest ekonomiczne.
Ale Pan pisze, Pan dalej sobie teoretyzuje!
To nie teoria, to praktyka. Ja w swoim domu o znacznej akumulacji bez problemu mogę przebywać latem ciesząc się komfortową temperaturą.
Pan mieszkańców domu, który Pan proponuje wysyła na zewnątrz :
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Kto siedzi w upalny dzień w domu z zamkniętymi oknami i okiennicami?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

-Czy to
Kto siedzi w upalny dzień w domu z zamkniętymi oknami i okiennicami?
oznacza, że w domu lepiej izolowanym, z odpowiednio mniejszą akumulacją jest w upał chłodniej czy cieplej niż u Pana?
-
To nie teoria, to praktyka.
Bywałem w domach takich jak Pan, czy był Pan w domu z 50 cm wełną w dachu 30-40 w ścianie z reku + gwc? Bo pisze Pan „praktyka”

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:-Czy to
Kto siedzi w upalny dzień w domu z zamkniętymi oknami i okiennicami?
oznacza, że w domu lepiej izolowanym, z odpowiednio mniejszą akumulacją jest w upał chłodniej czy cieplej niż u Pana?
Oczywiście, że w takim domu będzie cieplej.
Tomasz_Brzeczkowski pisze: -
To nie teoria, to praktyka.
Bywałem w domach takich jak Pan, czy był Pan w domu z 50 cm wełną w dachu 30-40 w ścianie z reku + gwc? Bo pisze Pan „praktyka”
W moim domu także jest centrala wentylacyjna z odzyskiem ciepła i GWC (używany tylko sporadycznie). Te dwa elementy + dobra izolacja od zewnątrz (22cm styropianu) + akumulacyjna posadzka i ściany wewnętrzne powodują, że nie ma w nim problemów z utrzymaniem stałej temperatury latem.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

A nie jest ... OCZYWIŚCIE!

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:A nie jest ... OCZYWIŚCIE!
Nie jest, ...gdy pozamyka się okiennice i włączy na maxa wentylację z GWC.
OCZYWIŚCIE ;).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Czy wie Pan dlaczego nienawidzą mnie ci od klimatyzacji?

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Czy wie Pan dlaczego nienawidzą mnie ci od klimatyzacji?
Domyślam się. Jednak w moim domu klimatyzacja także jest zbędna.

Nie doczekałem się odpowiedzi na pytanie, które kiedyś Panu zadałem :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 3052#93052
W min. 90% budowanych w Polsce domów stosuje się zarówno ocieplenie od zewnątrz (ściany parteru), jak i od wewnątrz (skosy poddasza). W których pomieszczenia człowiek czuje się bardziej komfortowo zarówno latem, jak i zimą : w tych na parterze, czy w tych na poddaszu ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”