coraz bardziej przekonuje mnie teoria p. T. Brzęczykowskiego

Hałas w mieszkaniu czy domu może znacząco obniżyć komfort mieszkania. Straty ciepła przekładają się na rachunki za ogrzewanie. Co zrobić, żeby dom był cichy i ciepły? Jak odciąć się od hałasu i płacić mniej za ogrzewanie? Porady znajdziesz tutaj.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Najnowocześniejsze systemy ogrzewania na dom 200m2 to 3000-4000zł.
już z pełną automatyką .
skomplikowanych i drogich elementów automatyki
Co tu jest drogie?

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Najnowocześniejsze systemy ogrzewania na dom 200m2 to 3000-4000zł.
już z pełną automatyką .
skomplikowanych i drogich elementów automatyki
Co tu jest drogie?
To ciekawe 8) .
Niedawno pisał Pan :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 0487#90487
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dla porównania ceny najlepszych grzejników z systemem ASIC
500W- 304 zł 750 W -310 zł 1000W – 316 zł 1250W-353 zł 1500W-365 zł 1750W – 395 zł -2000W-401 zł
Mata grzewcza 5 m2 /100W/m2 600zł 5m2 /160 W/m2 670 zł.
Ile grzejników potrzeba na dom o powierzchni 200m2 ?
Ile m2 maty grzewczej ?
Montaż tych grzejników oczywiście będzie gratis 8) .
Instalacja elektryczna do nich także ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie pisaliśmy o montażu a o drogiej automatyce. Montaż grzejników z, czy bez automatyki kosztuje tyle samo- dwa otwory i dwa kołki rozporowe + ydy3x1.5.
Proszę policzyć znając ceny
salon - 2 x 2000W
5 pokoi po 1250 i 1500W
dwie łazienki. Matę się rozkłada przed przyklejeniem płytek
3600!

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie pisaliśmy o montażu a o drogiej automatyce. Montaż grzejników z, czy bez automatyki kosztuje tyle samo- dwa otwory i dwa kołki rozporowe + ydy3x1.5.
salon - 2 x 2000W
5 pokoi po 1250 i 1500W
3600!
Nie będę się powtarzał :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 2970#92970

Gość8838

Post autor: Gość8838 »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie pisaliśmy o montażu a o drogiej automatyce. Montaż grzejników z, czy bez automatyki kosztuje tyle samo- dwa otwory i dwa kołki rozporowe + ydy3x1.5.
salon - 2 x 2000W
5 pokoi po 1250 i 1500W
3600!
Miałem się nie odzywać, ale nie mogę czytać takich bzdur bezczynnie. 2*2kW+5*1,25kW+2*1,5kW=13,25kW (nie licząc maty !) mocy ogrzewania w domu zużywającym 15 kWh/m2 co dla 200m2 daje 3000kWh rocznie na wszystko (nie tylko ogrzewanie, tylko na wszystko jak Pan to wielokrotnie powtarzał co daje średnią moc stale działających odbiorników energii ok 0,35kW w całym domu) ? Czy Pan czyta czasami to co wypisuje ? Tego nawet przewymiarowaniem nie można nazwać ! Skąd Pan wziął te moce grzejników? Chyba teraz wymyślił. Dlaczego nie dać wszędzie po 5kW, albo lepiej po 10kW ?

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

08111976 pisze:Miałem się nie odzywać, ale nie mogę czytać takich bzdur bezczynnie. 2*2kW+5*1,25kW+2*1,5kW=13,25kW (nie licząc maty !) mocy ogrzewania w domu zużywającym 15 kWh/m2 co dla 200m2 daje 3000kWh rocznie na wszystko (nie tylko ogrzewanie, tylko na wszystko jak Pan to wielokrotnie powtarzał co daje średnią moc stale działających odbiorników energii ok 0,35kW w całym domu) ? Czy Pan czyta czasami to co wypisuje ? Tego nawet przewymiarowaniem nie można nazwać ! Skąd Pan wziął te moce grzejników? Chyba teraz wymyślił. Dlaczego nie dać wszędzie po 5kW, albo lepiej po 10kW ?
To akurat nie jest do końca bzdura. TB pisał o tym tutaj :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 0430#90430
i dalszej części tego wątku, zwłaszcza post http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 0487#90487, w którym TB po raz pierwszy chyba pisał w miarę spójnie i logicznie.
Podsumował te wypowiedzi :
konsultant BuildDesk pisze:Wszystko się zgadza w przyapdku który pan opisał. jednakże w momencie gdy dom użytkowany jest przez większą rodzinę (4+) zwłaszcza z dzieci, obniżanie temperatury nie jest wskazane.

Dlatego tez nie mogę się z Panem zgodzi co do tego że domy energooszczędne mają instalację powyzej 100 w/m2. Analizując Pana przykład (rodzaj domu, sposób eksploatacji) owo stwierdzenie sprawdzi sie, jednakże w przypadku większości domów dziś oddawanych do uzytkowania (na podstawie faktycznych danych) nie jest to prawdą.

Dlatego prosiłbym nieuogólniać - nie chcemy wprowadzać w błąd większości osób czytajacych to forum, prawda? :D
Masz rację co do jednego. Przy tak dużej mocy zainstalowane trzeba mieć też odpowiednio silne przyłącze elektryczne, chociaż z tym można sobie poradzić włączając ograniczniki w poszczególne obwody, które nie dopuszczą do przeciążenia.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Są ograniczniki mocy - wyłączniki priorytetowe (ja używałem schupa) - ale stosowane one było na początku lat 90'. Teraz ze 100W/m2 nie ma problemu.
Miałem się nie odzywać, ale nie mogę czytać takich bzdur bezczynnie.
Po to piszę by Szanowny Pan zrozumiał. Tego nie ma na uczelniach tam jeszcze zamierzchłe lata 80' i 90' Tam do dziś jest OZC , centralne ogrzewanie i izolowanie za odbiornikiem.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Po to piszę by Szanowny Pan zrozumiał. Tego nie ma na uczelniach tam jeszcze zamierzchłe lata 80' i 90' Tam do dziś jest OZC , centralne ogrzewanie i izolowanie za odbiornikiem.
W zdecydowanej większości domów, także domów energooszczędnych wykorzystanie programów typu OZC ma sens, podobnie jak ogrzewanie centralne i izolacja po zewnętrznej stronie przegrody budowlanej.
Nieliczne wyjątki nie są regułą.

Podawałem już ten przykład. W min. 90% budowanych w Polsce domów stosuje się zarówno ocieplenie od zewnątrz (ściany parteru), jak i od wewnątrz (skosy poddasza). W których pomieszczenia człowiek czuje się bardziej komfortowo zarówno latem, jak i zimą : w tych na parterze, czy w tych na poddaszu ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Szkoda, że nie ma nikogo kto by budował energooszczędnie stosował OZC - te sprawy się wykluczają!
Pan i ja jesteśmy najlepszym tego przykładem.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Szkoda, że nie ma nikogo kto by budował energooszczędnie stosował OZC - te sprawy się wykluczają!
Pan i ja jesteśmy najlepszym tego przykładem.
To też ciekawe, bo w każdym projekcie będącym podstawą do wydania pozwolenia na budowę musi być określone zapotrzebowanie na energię do ogrzewania.
Przecież Pan nie projektuje domów, więc skąd ma Pan wiedzieć, czy przy ich projektowaniu stosuje się OZC lub inny podobny program, czy nie.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Ci co projektują i budują domy energooszczędne mają podobne zdanie o OZC co ja.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ci co projektują i budują domy energooszczędne mają podobne zdanie o OZC co ja.
Zna Pan oczywiście wszystkich, którzy projektują i budują domy energooszczędne ?
Ach zapomniałem, przecież wg Pana
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dom energooszczędny to
-wentylacja z odzyskiem ciepła
-minimum 30cm izolacja zabezpieczona paroizolacją i bez mostków termicznych
-niecentralny system ogrzewania pomieszczeń i wody.
No jeśli tak, to rzeczywiście może Pan znać wszystkich. Wszystkich ... trzech. :lol:

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

To o trzech więcej niż Pan zna.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:To o trzech więcej niż Pan zna.
Całe szczęście, że tylko tylko trzech skusiło się na technologię a'la TB, która nie wymaga żadnych obliczeń :lol: .
Kto wie, może jak się nauczą obsługiwać programy typu OZC, to się do nich przekonają ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Fajne, ale powrotu do takiego "budownictwa" jakie pan prezentuje, nie będzie. Budownictwo energooszczędne ma przyszłość, czy Panu to się podoba czy nie. Ośmieszanie roli izolacji termicznej we współczesnym budownictwie, propagowanie energochłonnych drogich instalacji, nic Panu nie pomoże i tak wszystko weryfikuje licznik. Pana dom jest najlepszym przykładem fatalnego poziomu Pana wiedzy .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje termiczne i akustyczne”