już z pełną automatyką .
Co tu jest drogie?skomplikowanych i drogich elementów automatyki
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

To ciekaweTomasz_Brzeczkowski pisze:Najnowocześniejsze systemy ogrzewania na dom 200m2 to 3000-4000zł.
już z pełną automatyką .Co tu jest drogie?skomplikowanych i drogich elementów automatyki
Ile grzejników potrzeba na dom o powierzchni 200m2 ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dla porównania ceny najlepszych grzejników z systemem ASIC
500W- 304 zł 750 W -310 zł 1000W – 316 zł 1250W-353 zł 1500W-365 zł 1750W – 395 zł -2000W-401 zł
Mata grzewcza 5 m2 /100W/m2 600zł 5m2 /160 W/m2 670 zł.

Nie będę się powtarzał :Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie pisaliśmy o montażu a o drogiej automatyce. Montaż grzejników z, czy bez automatyki kosztuje tyle samo- dwa otwory i dwa kołki rozporowe + ydy3x1.5.
Proszę policzyć znając ceny
salon - 2 x 2000W
5 pokoi po 1250 i 1500W
dwie łazienki. Matę się rozkłada przed przyklejeniem płytek
3600!
Miałem się nie odzywać, ale nie mogę czytać takich bzdur bezczynnie. 2*2kW+5*1,25kW+2*1,5kW=13,25kW (nie licząc maty !) mocy ogrzewania w domu zużywającym 15 kWh/m2 co dla 200m2 daje 3000kWh rocznie na wszystko (nie tylko ogrzewanie, tylko na wszystko jak Pan to wielokrotnie powtarzał co daje średnią moc stale działających odbiorników energii ok 0,35kW w całym domu) ? Czy Pan czyta czasami to co wypisuje ? Tego nawet przewymiarowaniem nie można nazwać ! Skąd Pan wziął te moce grzejników? Chyba teraz wymyślił. Dlaczego nie dać wszędzie po 5kW, albo lepiej po 10kW ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie pisaliśmy o montażu a o drogiej automatyce. Montaż grzejników z, czy bez automatyki kosztuje tyle samo- dwa otwory i dwa kołki rozporowe + ydy3x1.5.
Proszę policzyć znając ceny
salon - 2 x 2000W
5 pokoi po 1250 i 1500W
dwie łazienki. Matę się rozkłada przed przyklejeniem płytek
3600!
To akurat nie jest do końca bzdura. TB pisał o tym tutaj :08111976 pisze:Miałem się nie odzywać, ale nie mogę czytać takich bzdur bezczynnie. 2*2kW+5*1,25kW+2*1,5kW=13,25kW (nie licząc maty !) mocy ogrzewania w domu zużywającym 15 kWh/m2 co dla 200m2 daje 3000kWh rocznie na wszystko (nie tylko ogrzewanie, tylko na wszystko jak Pan to wielokrotnie powtarzał co daje średnią moc stale działających odbiorników energii ok 0,35kW w całym domu) ? Czy Pan czyta czasami to co wypisuje ? Tego nawet przewymiarowaniem nie można nazwać ! Skąd Pan wziął te moce grzejników? Chyba teraz wymyślił. Dlaczego nie dać wszędzie po 5kW, albo lepiej po 10kW ?
Masz rację co do jednego. Przy tak dużej mocy zainstalowane trzeba mieć też odpowiednio silne przyłącze elektryczne, chociaż z tym można sobie poradzić włączając ograniczniki w poszczególne obwody, które nie dopuszczą do przeciążenia.konsultant BuildDesk pisze:Wszystko się zgadza w przyapdku który pan opisał. jednakże w momencie gdy dom użytkowany jest przez większą rodzinę (4+) zwłaszcza z dzieci, obniżanie temperatury nie jest wskazane.
Dlatego tez nie mogę się z Panem zgodzi co do tego że domy energooszczędne mają instalację powyzej 100 w/m2. Analizując Pana przykład (rodzaj domu, sposób eksploatacji) owo stwierdzenie sprawdzi sie, jednakże w przypadku większości domów dziś oddawanych do uzytkowania (na podstawie faktycznych danych) nie jest to prawdą.
Dlatego prosiłbym nieuogólniać - nie chcemy wprowadzać w błąd większości osób czytajacych to forum, prawda?![]()

Po to piszę by Szanowny Pan zrozumiał. Tego nie ma na uczelniach tam jeszcze zamierzchłe lata 80' i 90' Tam do dziś jest OZC , centralne ogrzewanie i izolowanie za odbiornikiem.Miałem się nie odzywać, ale nie mogę czytać takich bzdur bezczynnie.
W zdecydowanej większości domów, także domów energooszczędnych wykorzystanie programów typu OZC ma sens, podobnie jak ogrzewanie centralne i izolacja po zewnętrznej stronie przegrody budowlanej.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Po to piszę by Szanowny Pan zrozumiał. Tego nie ma na uczelniach tam jeszcze zamierzchłe lata 80' i 90' Tam do dziś jest OZC , centralne ogrzewanie i izolowanie za odbiornikiem.

To też ciekawe, bo w każdym projekcie będącym podstawą do wydania pozwolenia na budowę musi być określone zapotrzebowanie na energię do ogrzewania.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Szkoda, że nie ma nikogo kto by budował energooszczędnie stosował OZC - te sprawy się wykluczają!
Pan i ja jesteśmy najlepszym tego przykładem.

Zna Pan oczywiście wszystkich, którzy projektują i budują domy energooszczędne ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ci co projektują i budują domy energooszczędne mają podobne zdanie o OZC co ja.
No jeśli tak, to rzeczywiście może Pan znać wszystkich. Wszystkich ... trzech.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dom energooszczędny to
-wentylacja z odzyskiem ciepła
-minimum 30cm izolacja zabezpieczona paroizolacją i bez mostków termicznych
-niecentralny system ogrzewania pomieszczeń i wody.