Kuchenka gazowa? Płyta elektryczna? Indukcja? Pomocy!

Jeżeli zastanawiasz się nad kupnem nowej pralki czy telewizora, a nie wiesz co wybrać, poradź się innych forumowiczów i wybierz najlepszy dla siebie model. Tutaj znajdziesz informacje o najnowszych produktach RTV i AGD.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Arizona
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 03 maja 2009, 12:48

Kuchenka gazowa? Płyta elektryczna? Indukcja? Pomocy!

Post autor: Arizona »

Na początek przywitam się z forumowiczami :)
A teraz do konkretów: moja kuchenka gazowo to już prawdziwy relikt PRLu chciałabym z mężem kupić nową i teraz nie wiem co robić, koleżanka w bloku ma zwykłą elektryczna, czysto, fajnie, ale dość długo się nagrzewa, rachunki za energię elektryczną też dość wysokie, jest jeszcze indukcja: płyty dość drogie, ale słyszałam, że pod względem ekonomiczności może konkurować z gazową. Jak to ma się do rzeczywistości?
Czy może po prostu nie bawić się w nowinki i znowu kupić kuchnie na gaz?

Z góry dziękuje za pomoc!

Przemek

Post autor: Przemek »

jestem za płyta indukcyjną !

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1738
Rejestracja: 12 gru 2008, 21:47
Lokalizacja: Orle
Kontakt:

Post autor: MTW »

co do indukcyjnej pozwolę sobie wtrącić iż jeszcze należy doliczyć komplet garnków przystosowanych do tej kuchenki
Zepter AMC Philipiak być może i inne ale nie znam.
w zwykłych emaliowanych to na tej kuchence gotować się nie da

elektrob
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 04 maja 2009, 10:59
Lokalizacja: Śląsk i okolice

Post autor: elektrob »

Może zanim podejmiesz decyzję to sprawdzisz stan swojej instalacji elektrycznej?
Kuchnia elektryczna to pobór mocy rzędu 9-11kW.

Arizona
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 03 maja 2009, 12:48

Post autor: Arizona »

elektrob pisze:Może zanim podejmiesz decyzję to sprawdzisz stan swojej instalacji elektrycznej?
Kuchnia elektryczna to pobór mocy rzędu 9-11kW.
Nie znam się za bardzo, ale dom budowany 3 lata temu, chyba instalacja wytrzyma? I jak sprawdzić taki stan, poprosić fachowca, czy męża pomęczyć?
MTW
Tak o garnkach czytałam, że niestety trzeba będzie się zdecydować na dość drogie.
Druga sprawa jak indukcja to jaka? Firm jest dość dużo najbardziej podobały mi się 3 "polówki". A dokładniej jak pola są rozstawione chyba najbardziej praktycznie, tyle, że takich płyt jest jakoś niewiele i są zazwyczaj dość drogie...

dylot
Aktywny
Aktywny
Posty: 169
Rejestracja: 30 lis 2006, 14:36
Lokalizacja: Ustroń

Post autor: dylot »

Jeżeli masz gaz to będzie najtaniej i najekonomiczniej. Indukcyjna płyta jest fajna ale niestety bardzo droga i sporo prądu też pociągnie. Informacja z praktyki.

elektrob
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 04 maja 2009, 10:59
Lokalizacja: Śląsk i okolice

Post autor: elektrob »

Jeśli to nowa instalacja to raczej nie powinno być większych kłopotów.
Ważny jest rodzaj zasilania (230V, 400V), przekrój przewodu zasilającego, zabezpieczenie obwodu kuchni i zabezpieczenie główne.
W najbardziej niesprzyjających warunkach w pełni przygotowań do Świąt (wypieki, gotowanie) w czasie pracy odkurzacza, czajnika bezprzewodowego i bojlera elektrycznego... po prostu wywali główne zabezpieczenie.

Do podłączenia kuchni powinnaś wezwać elektryka, chyba że nie zależy Ci na gwarancji urządzenia. Elektryk nie jest potrzebny jedynie w przypadku gdy kuchnia ma gotowy przewód zakończony wtyczką 230V.

Awatar użytkownika
piotrkam1982
Aktywny
Aktywny
Posty: 110
Rejestracja: 28 kwie 2009, 19:45
Lokalizacja: Poznań-Kórnik
Kontakt:

Post autor: piotrkam1982 »

mam piecyk elektryczny...jeżeli opanujesz ceramikę to w połowie gotowania wyłączysz ją....trzyma ciepło.
indukcja...chmmm....te garnki widziałaś ile kosztują ? pobór czy te 11 kw to nie za dużo >??<
gaz....istnieją płyty montowane w zabudowę....też ciekawy efekt.... a ekonomia dopóki - dopóty PUTIN nie wyjedzie znów na wakacje....



ceramika - za 2 miesiące rachunek 120-130 zł
...praktyk wie jak zrobić, ale nie wie jak to działa... ...teoretyk wie jak to działa ale nie wie jak to zrobić....

elektrob
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 04 maja 2009, 10:59
Lokalizacja: Śląsk i okolice

Post autor: elektrob »

piotrkam1982 pisze:pobór czy te 11 kw to nie za dużo >??<
4 polowa płyta do zabudowy to pobór mocy rzędu 6-8 kW.
Jeśli mówimy o kuchni, a nie o samej płycie to dolicz dodatkowe 2-3kW - piekarnik.

A z tym jednym masz rację, kuchni elektrycznych trzeba się "nauczyć" i wykorzystywać ich bezwładność cieplną.

Arizona
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 03 maja 2009, 12:48

Post autor: Arizona »

Czyli jednak indukcja dużo droższa od gazu? Bo już chyba słyszałam wszystkie możliwe wersje, że nawet jest trochę oszczędniejsza włącznie...
elektrob nie no to oczywiście poproszę elektryka, gwarancja przyda się zawsze, nawet jak chce się kupić droższe urządzenia, wada może zdarzyć się zawsze.
A teraz konkretniej jakie macie płyty i które polecacie, albo odradzacie podoba mi się strasznie trzy polowa z franke, ale cena dość wysoka i stosunkowo mało opinii.
piotrkam1982 widziałam drogie są, ale nie muszę chyba kupować całych zestawów na raz? Zresztą jeszcze nie zdecydowałam się na indukcje, na razie drążę temat bo jak kupię gazówkę to przez parę ładnych lat, nie naciągnę męża na jej zmianę...

Campi_81
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 38
Rejestracja: 11 paź 2008, 14:42

Post autor: Campi_81 »

Widzisz 3 polowe indukcje są zawsze sporo droższe bo są co tu ukrywać niestandardowe, z drugiej strony są chyba najwygodniejsze, mają najlepiej rozstawione pola (a przynajmniej większość w tym ta którą podałaś). Ja jak teraz miałbym kupować płytę to albo bardzo tanią, albo bardzo dobrą.

Arizona
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 03 maja 2009, 12:48

Post autor: Arizona »

Dzięki za udział w dyskusji, zdecydowałam się na płytę trzypolową o które pisałam wcześniej, mam nadzieje, że do wtorku dojdzie :D Teraz jeszcze kilka garnków na dobry początek i można będzie szaleć, resztę z czasem się dokupi. Jeszcze raz dzięki za pomoc, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestię montażu

Campi_81
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 38
Rejestracja: 11 paź 2008, 14:42

Post autor: Campi_81 »

Powinnaś być zadowolona, tym bardziej, że zazwyczaj nie opłaca się kupować 4 polowych, ułożenie ich mniej praktyczne, a podczas pracy moc i tak jest przełączana... Firma też ok, także powodzenia na nowej drodze gotowania :) trochę czasu zajmie Ci wyczucie indukcji, ale potem już jest coraz lepiej.

makia
Początkujący
Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 14 lip 2009, 18:05

Post autor: makia »

jeśli lubisz gotować to...oczywiście, że GAZOWA!! żadne te badziewia indukcyjne. ogień łatwo można wyczuć, o wiele szybciej ci się na nim gotuje. zreszta powiedz mi jaki prawdziwy kucharz gotuje na indukcyjnej płycie?!

szykrek
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 25 lip 2009, 11:31

Post autor: szykrek »

MTW pisze:co do indukcyjnej pozwolę sobie wtrącić iż jeszcze należy doliczyć komplet garnków przystosowanych do tej kuchenki
Zepter AMC Philipiak być może i inne ale nie znam.
w zwykłych emaliowanych to na tej kuchence gotować się nie da
ja mam płytę od 4 lat i wszystkie garnki mam normalne...szczerze mówiąc nawet nie były zmieniane po zmianie kuchni...wszystko pięknie ładnie się gotuje bez żadnego przypalania itd...a gotuje na prawdę dużo...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt RTV i AGD”