Lubię gotować, ale nawet mając niezłą wentylacje i okap, przy gazowej pojawiał się tłusty nalot na meblach po prostu miałam już tego dość, po ponad 2 miesiącach od zakupu jestem zadowolona, chociaż faktycznie pierwszy tydzień to było "wyczuwanie" płyty.makia pisze:jeśli lubisz gotować to...oczywiście, że GAZOWA!! żadne te badziewia indukcyjne. ogień łatwo można wyczuć, o wiele szybciej ci się na nim gotuje. zreszta powiedz mi jaki prawdziwy kucharz gotuje na indukcyjnej płycie?!
Kuchenka gazowa? Płyta elektryczna? Indukcja? Pomocy!
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Kuchenka gazowa? Płyta elektryczna? Indukcja? Pomocy!
Ja polecam płytę ceramiczno-indukcyjną. Ma wskaźnik reszty ciepła pozostałego, pole szybkogrzejne wielofunkcyjne, blokada przed zmiana ustawień i wiele innych pomocnych udogodnień.
Andzia
-
Przemek
Re: Kuchenka gazowa? Płyta elektryczna? Indukcja? Pomocy!
Indukcja! jezeli tylko możesz kupuj bez wahania
-
Maciejbudowniczy
- Aktywny

- Posty: 139
- Rejestracja: 27 lut 2007, 12:17
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchenka gazowa? Płyta elektryczna? Indukcja? Pomocy!
Witam,
pewnie trochę spóźniona opinia ale może przyda się następnym niezdecydowanym.
Jeżeli moc doprowadzona do płyty jest wystarczająca to zdecydowanie polecam indukcję. Mamy przygotowane podejście gazu do płyty ale jak trochę poczytaliśmy decyzja padła na MASTERCOOK IDI64S.
Gaz niestety kopci i zostawia tłusty osad a co za tym idzie kuchnia szybciej się brudzi, sterowalność indukcji jest porównywalna z gazem, zanim kupisz garnki do indukcji można korzystać z stalowych emaliowanych i żeliwnych tylko aluminiowe odpadają - ostrożnie, żeby nie przypalić jak się coś wygotuje bo odprysk emalii na płytę może ją uszkodzić, widziałem coś takiego. Również jak wykipi coś słodkiego należy to zaraz usunąć NA GORĄCEJ PŁYCIE, indukcja nie toleruje cukru.
Zagotowanie następuje bardzo szybko i dlatego należy nauczyć się gotować jajka na miękko bo 3-4 minuty od zagotowania to za krótko - to dla nie jedyny minus indukcji
pewnie trochę spóźniona opinia ale może przyda się następnym niezdecydowanym.
Jeżeli moc doprowadzona do płyty jest wystarczająca to zdecydowanie polecam indukcję. Mamy przygotowane podejście gazu do płyty ale jak trochę poczytaliśmy decyzja padła na MASTERCOOK IDI64S.
Gaz niestety kopci i zostawia tłusty osad a co za tym idzie kuchnia szybciej się brudzi, sterowalność indukcji jest porównywalna z gazem, zanim kupisz garnki do indukcji można korzystać z stalowych emaliowanych i żeliwnych tylko aluminiowe odpadają - ostrożnie, żeby nie przypalić jak się coś wygotuje bo odprysk emalii na płytę może ją uszkodzić, widziałem coś takiego. Również jak wykipi coś słodkiego należy to zaraz usunąć NA GORĄCEJ PŁYCIE, indukcja nie toleruje cukru.
Zagotowanie następuje bardzo szybko i dlatego należy nauczyć się gotować jajka na miękko bo 3-4 minuty od zagotowania to za krótko - to dla nie jedyny minus indukcji
żeby było ładnie, ciepło, zdrowo i tanio...
Re: Kuchenka gazowa? Płyta elektryczna? Indukcja? Pomocy!
Drodzy forumowicze!!!
Przede mną jeszcze chwila do zakupu sprzętu AGD, jednakże już zaczynam się rozglądać. Na początek interesuje mnie płyta grzewcza - postawiliśmy na gaz, ale płyta ma być ceramiczna, co daje nam płytę gazową ceramiczną.
I tu proszę nie mylić z płytami pół na pół gazowo-elektrycznymi ani gazem na szkle.
Interesuje nas gaz przykryty w całości płytą ceramiczną. Znalazłam takie rozwiązanie w firmiy DYNAXO, robią płyty gazowe ceramiczne do campingów i na tej bazie zrobili 2 warianty domowe: płytę Dyna Cook X5 i X2 (odpowiednio z 2 i 5 palnikami). W związku z powyższym mam następujące pytania:
1. Czy ktoś z Was ma taką płytę i jak się ona sprawdza w praktyce? (a jeśli jest z Wrocławia lub okolic, to czy możnaby było "ją zwiedzić"?)
2. Czy widzieliście jakieś inne płyty gazowe ceramiczne ? (Widziałam jeszcze ofertę Mastercook-a, ale na jakiejś stronie o kuchenkach, a na stronie Mastrecook-a niestety nic na ten temat nie ma)
Pozdrawiam i czekam na wieści
Aga
Przede mną jeszcze chwila do zakupu sprzętu AGD, jednakże już zaczynam się rozglądać. Na początek interesuje mnie płyta grzewcza - postawiliśmy na gaz, ale płyta ma być ceramiczna, co daje nam płytę gazową ceramiczną.
I tu proszę nie mylić z płytami pół na pół gazowo-elektrycznymi ani gazem na szkle.
Interesuje nas gaz przykryty w całości płytą ceramiczną. Znalazłam takie rozwiązanie w firmiy DYNAXO, robią płyty gazowe ceramiczne do campingów i na tej bazie zrobili 2 warianty domowe: płytę Dyna Cook X5 i X2 (odpowiednio z 2 i 5 palnikami). W związku z powyższym mam następujące pytania:
1. Czy ktoś z Was ma taką płytę i jak się ona sprawdza w praktyce? (a jeśli jest z Wrocławia lub okolic, to czy możnaby było "ją zwiedzić"?)
2. Czy widzieliście jakieś inne płyty gazowe ceramiczne ? (Widziałam jeszcze ofertę Mastercook-a, ale na jakiejś stronie o kuchenkach, a na stronie Mastrecook-a niestety nic na ten temat nie ma)
Pozdrawiam i czekam na wieści
Aga
aga_z_wrocławia
- Markiz_de_zet
- Zainteresowany

- Posty: 64
- Rejestracja: 20 paź 2010, 11:54
Re: Kuchenka gazowa? Płyta elektryczna? Indukcja? Pomocy!
Uważam, że kuchnia gazowa jest zawsze najlepsza. Prąd drożeje znacznie szybciej niż gaz, a już sama cena wyjściowa była wyższa. Chyba każdy szuka byle możliwości, żeby tylko oszczędzić?!
