Znowu nie odpowiedział Pan konkretnie na żadne pytanie, które zadałem. Zamiast tego wprowadza Pan kolejne bzdury.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Panowie przekonuję mnie
-o wyższości ogrzewania nad izolacją,
Jeżeli potrafi Pan zaizolować dom do tego stopnia, że nie będzie wymagał ogrzewania, przestaniemy z Panem dyskutować. Do tego czasu w domu musi istnieć zarówno ogrzewanie jak i wentylacja.
- o wyższości mostka termicznego nad jego brakiem
Ne każdy mostek cieplny jest jednakowy. Są takie, które powodują ogromne straty energii. Od tego są programy typu Kobra, żeby ocenić wpływ danego rozwiązania na straty ciepła, czyli mówiąc w skrócie wielkość tego mostka termicznego. Tylko trzeba umieć się takim programem posłużyć.
-o wyższości zwiększonej wilgotności przegrody termicznej nad suchą przegrodą
Nie neguję wpływu wilgotności na izolacyjność przegrody. Interesują mnie tylko aspekty wielkości tego wpływu. Czy styropian zawierający 10% (wagowo) wilgoci, ma izolacyjność o 50% gorszą ?
- o tym, że ogrzewanie pośrednie zużywa mniej energii niż bezpośrednie
Ogrzewanie pośrednie może zużywać mniej energii końcowej lub pierwotnej niż ogrzewanie bezpośrednie. Przykładem tego są systemy ogrzewania z pompą ciepła, czy układy z kolektorami słonecznymi.
-o tym, że zupełnie oderwany od fizyki program OZC ma ogromną przewagę nad licznikiem, miernikiem badaniem i zdrowym rozsądkiem.
Program OZC nie jest oderwany od fizyki. Ma on pewne uproszczenia. Jednak z wystarczającą dokładnością pozwala określić sezonowe zapotrzebowanie na energię do ogrzewania.
Nawet najlepszy miernik i badania nie zastąpią wiedzy na temat fizyki, materiałoznawstwa, termodynamiki.
Zamiast odpowiedzieć na konkretne pytania, woli Pan po raz setny powtrzać, że
Ogrzanie 1m3 piasku o jeden stopień i utrzymanie tego przez sezon grzewczy to 400kWh
Nie ważne przy tym: z czym ten piasek się styka, na jakiej jest głębokość, w jakiej strefie klimatycznej były przeprowadzane badania (jeśli w ogóle były). Dla Pana wystarczy jedna liczba, żeby wyciągnąć wnioski, o jakich filozofom się nie śniło (np. to, że to dlatego dom w Smolcu ma takie a nie inne całkowite zużycie energii).