pytanie do właścicieli kolektorów

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Darek Łódź
Początkujący
Początkujący

Post autor: Darek Łódź »

zgadzam się tez jestem zwolennikiem kolektorów słonecznych ale próżniowych troche wiecej kosztują ale to nic przy tym jakie uzyski ciepła mamy i przede wszystkim zbiera promienie słoneczne rozproszone takze myslę że warto dołożyć te pare złotrych wkońcu to i tak nie mały wydatek. sam wiem bo zakładałem na swój dom. znaczy nie sam o tyle miałem wygode ze w firmie w której kupowałem kolektory słoneczne wraz z ta usługa był montaz takze 2 w 1 opłaciło sie bo gdybym miał to robić osobno to nawet nie chce myslec ile by mnie to wyniosło!!!!!!! a tak wilk syty i owca cała :D

solar fan
Początkujący
Początkujący

Post autor: solar fan »

Widze ze kolega Darek uprawia na forum jakąś formę reklamy i wpisuje to samo na każdy temat, ciekawe jaką to super firmę może polecić z Łodzi...pewnią tą w której sam pracuje...

Darek Łódź
Początkujący
Początkujący

Post autor: Darek Łódź »

widze ze "kolega" ma jakieś fanaberie!!!!!!!!!!!!!!! nawet nie wspomniałam o żadnej firmie i nikogo nie reklamuje po prostu chce doradzic chyba po to jest to forum by zabezpieczyc i ostrzec ludzi którzy chca kupic kolektory słoneczne, jestem ich właścicielem i mam jakies doświadczenie. A wiadomo jak robia firmy sprzedajace polecaja swój towar i żaden inny nie ważne czy to jest chiński chłam czy tez nie. Firmom zależy na sprzedaz -z czym wiąże sie ZYSK i tylko o to im chodzi!!!!!!!!!!!!! a ja nikogo nie reklamuje po prostu staram sie pomóc ja swój sposób i nikt mi tego nie zabroni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przemek

Post autor: Przemek »

REKLAMA

DACHOWY KONKURS Z NAGRODAMI
http://www.e-dach.pl/konkursy,krzyzowka,10397.html

elektrus
Aktywny
Aktywny

Post autor: elektrus »

roger74 pisze: przed inwwstycją podgrzewanie cwu kosztowało mnie około 80zł/miesiąc

zainwestwałem około 8000zł i teraz wydaj na cwu około 40zł
ta inwstycja zwróci mi się za 16 lat, nie birąc pod uwagę żadnej awarii i dodatkowych kosztów.

stawiam więc pytanie czy to ma sens?
jak widać nie ma, ale nie o to chodzi. Przecież nawet, gdyby rachunki spadły do zera opłacalność nie byłaby jakaś zabójcza.
Każda zmiana istniejącej instalacji grzewczej nie da zadowalającego efektu ekonomicznego (oczywiście pomijając skrajności).
Uznałbym, że takie rozważanie ma sens w sytuacji nowej inwestycji, kiedy jeszczenie zostały poniesione koszty na ogrzewanie.

Nie jest to jednak powód do dyskwalifikacji samego rozwiązania technicznego, tak samo jak nim nie jest różnica, pomiędzy testami producentów a faktycznym efektem pracy w określonych warunkach terenowych. Przecież tylko dlatego, że każdy producent samochodu podaje wartości spalania z kosmosu nie przestajemy korzystać z samochodów czy też ich sprzedawać.

Jeżeli jedynym powodem użycia kolektora jest uzyskanie efektu ekonomicznego w postaci zmniejszenia kosztów ogrzewania to porównać należy kolektory z innymi rozwiązaniami mającymi wpływ na koszt ogrzewania - niekonieczne związanymi z samym produkowaniem ciepła. I raczej nie ma sensu ich instalacji przy niskich rachunkach.

Rozważanie też jest zupełnie inne w sytuacji miesięcznego kosztu ogrzewania 80 zł i 2000 zł. Jeżeli płaciłeś 80 zł - to każde droższe rozwiązanie nie obroni się ocenie ekonomicznej - przecież ulokowanie 14 tyś w cokolwiek da większy zysk roczny niż 40 zł/miesiąc.

I tak wracamy do pytania: po co oszczędzać?

Jeśli masz kilka odpowiedzi na takie pytanie to instalacja kolektora była dobrą decyzją.

A jak będziesz budował basen to ten kolektor świetni się sprawdzi do ogrzewania w nim wody. A jak wiadomo nic tak nie rozbiera Pań jak ciepły basen….

pozdrowienia

msok
Początkujący
Początkujący

Post autor: msok »

witam.mam pytanko dotyczace ogrzewanie slonecznego.mieszkam obecnie w usa,pracowalem wczesniej w hurtowni elektrycznej i jakas tam firma przyslala nam swoja oferte wraz z panelami slonecznymi.maja one wymiar 1.2x0.6 metra i maja moc 37 watow.mam ich 9 szt.zamierzam wracac do polski i nie wiem,czy je zabierac ze soba.czy da sie z nich skorzystac w polsce,sa to kolektory do pradu nie maja jakichs rurek i nie maja dodatkowych urzadzen(same panele).chcialbym wiedziec co moge z nich wyciagnac tzn.jaki system mozna imi zasilac,ile kosztowalo by mnie mniej wiecej zainstalowanie i dokupienie osprzetu,baterii itp.jak cos to prosze o opisanie mi tego wszystkiego w zrozumialy sposob,poniewaz za bardzo dobry to z fizyki nie jestem:) z gory dziekuje
jnikbnibui

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Rocznie z jednego kolektora będzie w Polsce 60kWh x 0.5zł - 30zł - minus straty na akumulatorach. Łatwo policzyć czy warto?

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

kolektory

Post autor: Paweł_Małek »

Mozna to wykorzystac - bez zadnego akumulatora podlaczyc do dodatkowej grzalki w bojlerze - w sloneczne dni co da kolektor to nie zuzyjesz z energetyki.
Bedzie to jakies 250...300W co maksymalnie daje 3kWh uzysku dziennie w sloneczny dzien. (to tak samo jak 2h pracy grzalki zasilanej z sieci zakladajac moc grzalki zasilanej z sieci 1,5 kW). Termoregulator grzalki zasilanej z sieci ustawic ok. 15...20 stopni nizej niz tej zasilanej z tych kolektorow.

Raczej niema sensu do tego dawac modulu zwrotu energii na siec - modul taki nigdy sie nie zwroci przy tej mocy.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: kolektory

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Paweł_Małek pisze:Mozna to wykorzystac - bez zadnego akumulatora podlaczyc do dodatkowej grzalki w bojlerze - w sloneczne dni co da kolektor to nie zuzyjesz z energetyki.
Bedzie to jakies 250...300W co maksymalnie daje 3kWh uzysku dziennie w sloneczny dzien. (to tak samo jak 2h pracy grzalki zasilanej z sieci zakladajac moc grzalki zasilanej z sieci 1,5 kW). Termoregulator grzalki zasilanej z sieci ustawic ok. 15...20 stopni nizej niz tej zasilanej z tych kolektorow.

Raczej niema sensu do tego dawac modulu zwrotu energii na siec - modul taki nigdy sie nie zwroci przy tej mocy.
Szanowny Panie Pawle dodatkowa grzałka 12 V (a tam chyba i 12V nie ma) dająca 300W??? to 25A .Problem ze szczelnością bojlera i przesyłem takiego prądu!!
Czas „pracy” ogniw fotowoltaicznych jest podobny do czasu pracy pompki cyrkulacyjnej w zwykłych solarach czyli 1600h . Łatwo więc policzyć „zyski”

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

kolektor

Post autor: Paweł_Małek »

Pytajacy napisal, ze ma 9 kolektorow po 37W - nic nie napisal o tym jakie napiecie daja.
Niektore ogniwa mozna laczyc szeregowo - wtedy prad bedzie mniejszy.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: kolektory

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Paweł_Małek pisze:Mozna to wykorzystac - bez zadnego akumulatora podlaczyc do dodatkowej grzalki w bojlerze - w sloneczne dni co da kolektor to nie zuzyjesz z energetyki.

Szanowny Panie Pawle dodatkowa grzałka 12 V (a tam chyba i 12V nie ma) dająca 300W??? to 25A .Problem ze szczelnością bojlera i przesyłem takiego prądu!!
Czas „pracy” ogniw fotowoltaicznych jest podobny do czasu pracy pompki cyrkulacyjnej w zwykłych solarach czyli 1600h . Łatwo więc policzyć „zyski”
Jak już wcześniej napisano baterie można połączyć szeregowo, więc problem z dużymi prądami da się rozwiązać.
Jeżeli te kolektory miałyby być wykorzystane do podgrzewania ciepłej wody, to efekt z tego będzie marny. Dużo lepszy efekt można by uzyskać zasilając za pomocą tych paneli pompkę obiegową cieczowych kolektorów słonecznych. Ale wtedy oczywiście musi być cała instalacja (zasobnik ciepłej wody z wężownicą, zabezpieczenia, sterowanie). Zaletą jest to, że układ nie wymagałby żadnego zasilania zewnętrznego.

edwards
Początkujący
Początkujący

Post autor: edwards »

Witam wszystkich
Włączam informację do dyskusji - rozważań którą gdzieś skopiowałem ponieważ wydaje się być bardzo istotna dla wszystkich ( również dla mnie) którzy budują lub modernizują. Oto kopia
Systemy solarne - policz zanim utopisz pieniądze - aktualizacja
UWAGA: Ten artykuł stoi w całkowitej sprzeczności z tezami producentów i sprzedawców kolektorów słonecznych.

Pod wpływem reklam i rozpowszechnionych w mediach informacji tkwi w Tobie przekonanie że system kolektorów słonecznych daje realne oszczędności.

Niestety rzeczywistość jest zupełnie inna.

Aby określić opłacalność inwestycji w system solarny należy policzyć ilość energii słonecznej, którą wykorzystamy i porównać ją z kosztami początkowej inwestycji zakładając, że system taki ma określoną trwałość. W takiej sytuacji otrzymamy faktyczny koszt energii słonecznej którą możemy porównać z innymi kosztami energii z gazu, oleju, prądu elektrycznego itp. Po prostu otrzymujemy całkowity koszt zakupu i eksploatacji.

Kalkulacja przykładowego zestawu solarnego

Przeciętny koszt rozbudowy instalacji grzewczej o system solarny to około 10-15 tyś. złotych.
Koszt ten obejmuje:
• 3-4 kolektory słoneczne,
• dopłatę za zasobnik o dużej pojemności 300 litrów, który posiada dwie wężownice - przy normalnym systemie grzewczym wystarcza dużo tańszy zasobnik około 150 litrów,
• system sterowania wraz z pompą obiegową,
• montaż i uruchomienie.
czyli otrzymujemy zestaw jak na rysunku:

Podstawowe założenia do kalkulacji
• inwestycja jest finansowana z zasobów własnych inwestora lub kredytu bankowego,
• w domu mieszka 4-osobowa rodzina,
• dzienne zużycie ciepłej wody to około 200 litrów dziennie na rodzinne,
• czas "życia" instalacji solarnej to maksymalnie 20 lat,
• dla uproszczenia kalkulacji nie liczymy kosztów utrzymania instalacji solarnej w ruchu (przeglądy, naprawy, koszt energii elektrycznej do sterowania i pomp).
• w domu nie ma basenu ani innego odbiornika, który zużywa dużo ciepłej wody (np. agroturystyka, mini hotel) w sezonie letnim.
Zakładając, że zastosujemy 3 markowe kolektory płaskie, zgromadzą one w ciągu roku 2800 kWh energii cieplnej.
Niestety tylko cześć tej energii możemy wykorzystać. W praktyce będzie to około 40 % tej energii. Powody są następujące:
• energia słoneczna jest energią tzw. niskotemperaturową, w związku z tym przez dużą cześć roku temperatura wody z kolektorów będzie niższa niż wody w zasobniku podgrzewanej piecem co. Z reguły jest to około 45-50 stopni.
• w sezonie letnim ilość energii słonecznej z takiego zestawu kilkukrotnie przekracza nasze zapotrzebowanie na ciepłą wodę. W słoneczny dzień mamy tej energii nawet trzy razy więcej niż potrzebujemy,
• 300 litrowy zasobnik pozwala zgromadzić zapas ciepłej wody na maksymalnie 2 dni.
• energia z kolektorów jest przekazywana do zasobnika także z pewnymi stratami.
Czyli kolektory zgromadzą w roku 2800 kWh ale efektywnie możemy wykorzystać tylko 1120 kWh rocznie i o tyle obniżyć zapotrzebowanie na energię z pieca co.

Przyjmując, że system działa przez 20 lat bezawaryjnie, uzyskaliśmy 22400 kWh energii, która nas kosztowała jednorazowo 12 tyś. złotych - jest koszt zakupu systemu kolektorów.
Czyli 1 kWh energii słonecznej kosztuje nas 54 grosze.

Teraz warto zajrzeć do szuflady i sprawdzić ile płacimy za 1kWh energii elektrycznej która jest jednym z najdroższych mediów.

Jak z rachunku zsumujemy opłatę za energię oraz koszt dostawy to wyjdzie nam 1 kWh za około 44 grosze !!!

Popatrzmy jeszcze na koszty 1 kWh energii cieplnej wyprodukowanej za pomocą pieca co:
• gaz ziemny -> 15 groszy
• gaz płynny - > 30 groszy
• olej opałowy -> 24 grosze
• węgiel (eko-groszek) - > 10 groszy
• drewno opałowe -> 7 groszy

Policzmy jeszcze inaczej
Przeciętna rodzina wydaje rocznie na podgrzewanie ciepłej wody użytkowej użytkowej około 1000 zł.
Korzystając z założenia - które zalecają przyjmować producenci - że system omawianych kolektorów zaspokoi 30 % procent rocznego zapotrzebowania na ciepłą wodę, możemy zaoszczędzić 300 zł rocznie, czyli system wart 12 tyś. zł zwróci sie nam po 40 latach, czyli długo po tym jak przemieni się w stertę złomu.

Wnioski
• Energia słoneczna jest ekologicznym odnawialnym źródłem energii. Wszystkich dla których środowisko jest ważniejsze niż pieniądze zachęcamy do inwestowania w takie systemy.
• Powyższy system nawet gdyby był bardziej sprawny i tak nie ma szans się spłacić w polskich warunkach w rozsądnym czasie - szczególnie jak doliczymy koszty serwisowania, napraw i prądu.
• Zakup systemu solarnego do domu jest opłacalny, jeśli uzyskasz dopłatę, a kwota wyciągnięta z Twojego portfela nie jest większa niż 3-4 tyś. zł (dla systemu z trzema kolektorami płaskimi).
• Warto rozważyć zakup systemu grzewczego z możliwością rozbudowy o system solarny, jeżeli są szanse na dopłaty w perspektywie kilku najbliższych lat.
• Zapewnienia że taki system (3 kolektory) można wykorzystać do podgrzewania domu można włożyć między bajki - moc dostarczana przez kolektory w sezonie grzewczym (jesień, zima, wiosna) jest mniejsza od mocy suszarki do włosów.
Zachęcamy do samodzielnego powtórzenia obliczeń w oparciu o dane techniczne producenta konkretnego rozwiązania. Warto by dostawca przedstawił takie wyliczenia i załączył je jako załącznik umowy. To, czy taki dostawca się znajdzie, będzie kolejnym namacalnym dowodem na potwierdzenie opłacalności zakupu.

UWAGA: W sieci pojawił się polski program kolektorek.pl którzy w kilka minut pozwala na samodzielne zweryfikowanie opłacalności i czasu zwrotu inwestycji w kolektory słoneczne.
edwards

Sonergo
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Sonergo »

Witam.

Link do tego artykulu pojawil się juz kiedys na tym forum.
Firma ktora go napisala, jest dziwną firmą.
Z jednej strony sprzedaja kolektory słoneczne, zachwalając ich osiągi, a z drugiej strony pisze, ze są one nieoplacalne.

Nie uwzględnili jescze jednego sposobu liczenia, który pokazuje ze kolektory są opłacalne.

Załóżmy ze rodzina sklada się z 5 osób.
Według norm, przewiduje się 40 litrów cieplej wody o temperaturze 50*C, na osobe/dobe.
Temperatura wody z wodociągów, to 8*C.
Roznica temperatur DT=42K
Cieplo wlasciwe wody cw to 4199J/kgK = 0.0012kWh/kgK.
Ilość energii jaką nalezy zuzyc do podgrzania ciepłej wody dla jednej osoby w ciagu doby, o 42K to:
E=m*cw*DT
E=40kg*0.0012kWh/kgK * 42K
E=2.12 kWh

Dla pięciu osób energia wynosi 10.6kWh na dobe.
Cena energii elektrycznej to 0.5PLN/kWh.

Dzienny koszt energii elektrycznej na podgrzanie wody dla 5 osob to 5.3PLN.
Przy założeniu, ze energia na podgrzanie wody przez caly rok, to energia elektryczna, wychodzi nam w prosty sposób, ze roczny koszt podgrzania wody dla 5 osób to:
5.3PLN * 365dni = 1934.5 PLN/rok.

Jescze inaczej.
Dzienna energia potrzebna do podgrzania CWU dla 5 osób to 10.6kWh/dobe.
Roczna energia, to 3869 kWh/rok.

W Polsce jest okolo 1500 słonecznych godzin.
Pompa w instalacji słonecznej zuzywa okolo 0.04kWh, czyli godzina pracy słońca kosztuje nas : 0.04kWh * 0.5PLN/kWh = 0.02PLN.
Roczny koszt utrzymania instalacji słonecznej to 0.02PLN * 1500 = 30 PLN/rok.

1m2 kolektora słonecznego jest w stanie uzyskac 525kWh/rok.
Instalacja składa się z 5m2 kolektora, co za tym idzie instalacja uzyskuje ona 2625kWh/rok.

Potrzeba 3869 kWh/rok, a dysponujemy 2625 kWh/rok.

Wg. T.B. zbiorniki maja wieksze straty niz roczne uzyski z kolektorów.
Najgorszy zbiornik traci 0,4kWh/dobe.
W takim razie dysponujemy nie 2625, a 2625 - (0.4*365) = 2479 kWh.

Dzielac energie dostepna, przez potrzebną otrzymujemy:
2479/3869 = 64 % rocznego zapotrzebowania.

Oszczedzamy tym samym 64% z 1934PLN = 1239 PLN rocznie.
Nalezy rowniez uwzglednic koszt pracy instalacji czyli cale 30PLN rocznie.
Oszczędzamy wówczas 1209PLN rocznie.
Powyzsze ceny są podane w netto.

Koszt instalacji, która opisałem, to okolo 12100PLN netto (z montazem)
Dzieląc koszt instalacji przez oszczędności otrzymujemy:
12100/1209 = 10 lat czas zwrotu.

W powyzszych wyliczeniach nie uwzględnilem zmiany ceny energii, która nie tanieje.

Wg. mnie i pewnie wg. wielu moich kolegów z branzy, ten artykul, ktory Edwards zamiescil, myli się i to bardzo mocno.
Conajmniej o 400 %.

Link do mojego wyliczenia oraz innych kalkulacji znajduje się pod opłacalność instalacji słonecznych .

Pozdrawiam Serdecznie
Maciej Płokarz
SonErgo

edwards
Początkujący
Początkujący

Post autor: edwards »

W oparciu o powyższe odpowiedzi nasuwa mi się tylko jedno pytanie.
Jaki czas eksploatacji jest przewidziany dla kolektorów słonecznych przy zachowaniu ich pierwotnej sprawności - 20, 30, 50 lat? Kto jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Internet mamy zaledwie w Polsce od 1991 roku ( nie wszyscy oczywiście), pompy ciepła znamy od ponad 20 lat a ile lat pracuje już pierwszy zestaw kolektorów słonecznych w naszym kraju?
Nie jest to miejsce jak domniemam na akademickie popisy więc wszyscy forumowicze którzy czytają i szukają informacji będą zapewne zachwyceni podstawowymi informacjami pozwalającymi im podjąć indywidualne decyzje.
Czytając wiele odpowiedzi musiałem uzbroić się w nieziemską cierpliwość. Kilku panów zapomniało do czego służy "linia prywatna" i wciska innym teorie które burzą wszystkie plany i koncepcje. Nie opłaca się instalować pomp ciepła ( lepiej szuflować węgiel i popiół), nie opłaca się izolować bo to i owo. Domy i tak będą budowane. Raz lepiej,raz gorzej ale będą powstawać. Na tym forum chodzi nam wszystkim o to aby znaleźć odpowiedź krótką i rzetelną. Mile widziane byłyby opisy tych którzy już korzystają z kolektorów słonecznych, pomp ciepła i innych źródeł energii mając swoje uwagi dla innych, przestrogi lub porady pomocne przy doborze i wyborze urządzeń lub rozwiązań. Myślę że większość ze mną się zgodzi.
edwards

Sonergo
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Sonergo »

No ja ze swojego doswiadczenia moge powiedziec, ze kolektory słoneczne w Polsce dzialaja juz od jakiegos czasu.
Moje najstarsze instalacje, na tych kolektorach które montuje (austriackie), dzialaja od 10 lat.
W austrii na tych kolektorach działaja od 30-tu lat.
Tuz przed podjeciem wspolpracy z producentem przeprowadzalem wywiad z ludzmi, ktorzy mają te kolektory zainstalowane.
Sa zadowoleni i nie narzekaja.

Popieram takie zdrowe podejscie do sprawy, kolego Edwards.

Pozdrawiam
Maciej Płokarz
SonErgo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”