pytanie do właścicieli kolektorów
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Darek Łódź
- Początkujący

zgadzam się tez jestem zwolennikiem kolektorów słonecznych ale próżniowych troche wiecej kosztują ale to nic przy tym jakie uzyski ciepła mamy i przede wszystkim zbiera promienie słoneczne rozproszone takze myslę że warto dołożyć te pare złotrych wkońcu to i tak nie mały wydatek. sam wiem bo zakładałem na swój dom. znaczy nie sam o tyle miałem wygode ze w firmie w której kupowałem kolektory słoneczne wraz z ta usługa był montaz takze 2 w 1 opłaciło sie bo gdybym miał to robić osobno to nawet nie chce myslec ile by mnie to wyniosło!!!!!!! a tak wilk syty i owca cała 
-
Darek Łódź
- Początkujący

widze ze "kolega" ma jakieś fanaberie!!!!!!!!!!!!!!! nawet nie wspomniałam o żadnej firmie i nikogo nie reklamuje po prostu chce doradzic chyba po to jest to forum by zabezpieczyc i ostrzec ludzi którzy chca kupic kolektory słoneczne, jestem ich właścicielem i mam jakies doświadczenie. A wiadomo jak robia firmy sprzedajace polecaja swój towar i żaden inny nie ważne czy to jest chiński chłam czy tez nie. Firmom zależy na sprzedaz -z czym wiąże sie ZYSK i tylko o to im chodzi!!!!!!!!!!!!! a ja nikogo nie reklamuje po prostu staram sie pomóc ja swój sposób i nikt mi tego nie zabroni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jak widać nie ma, ale nie o to chodzi. Przecież nawet, gdyby rachunki spadły do zera opłacalność nie byłaby jakaś zabójcza.roger74 pisze: przed inwwstycją podgrzewanie cwu kosztowało mnie około 80zł/miesiąc
zainwestwałem około 8000zł i teraz wydaj na cwu około 40zł
ta inwstycja zwróci mi się za 16 lat, nie birąc pod uwagę żadnej awarii i dodatkowych kosztów.
stawiam więc pytanie czy to ma sens?
Każda zmiana istniejącej instalacji grzewczej nie da zadowalającego efektu ekonomicznego (oczywiście pomijając skrajności).
Uznałbym, że takie rozważanie ma sens w sytuacji nowej inwestycji, kiedy jeszczenie zostały poniesione koszty na ogrzewanie.
Nie jest to jednak powód do dyskwalifikacji samego rozwiązania technicznego, tak samo jak nim nie jest różnica, pomiędzy testami producentów a faktycznym efektem pracy w określonych warunkach terenowych. Przecież tylko dlatego, że każdy producent samochodu podaje wartości spalania z kosmosu nie przestajemy korzystać z samochodów czy też ich sprzedawać.
Jeżeli jedynym powodem użycia kolektora jest uzyskanie efektu ekonomicznego w postaci zmniejszenia kosztów ogrzewania to porównać należy kolektory z innymi rozwiązaniami mającymi wpływ na koszt ogrzewania - niekonieczne związanymi z samym produkowaniem ciepła. I raczej nie ma sensu ich instalacji przy niskich rachunkach.
Rozważanie też jest zupełnie inne w sytuacji miesięcznego kosztu ogrzewania 80 zł i 2000 zł. Jeżeli płaciłeś 80 zł - to każde droższe rozwiązanie nie obroni się ocenie ekonomicznej - przecież ulokowanie 14 tyś w cokolwiek da większy zysk roczny niż 40 zł/miesiąc.
I tak wracamy do pytania: po co oszczędzać?
Jeśli masz kilka odpowiedzi na takie pytanie to instalacja kolektora była dobrą decyzją.
A jak będziesz budował basen to ten kolektor świetni się sprawdzi do ogrzewania w nim wody. A jak wiadomo nic tak nie rozbiera Pań jak ciepły basen….
pozdrowienia
witam.mam pytanko dotyczace ogrzewanie slonecznego.mieszkam obecnie w usa,pracowalem wczesniej w hurtowni elektrycznej i jakas tam firma przyslala nam swoja oferte wraz z panelami slonecznymi.maja one wymiar 1.2x0.6 metra i maja moc 37 watow.mam ich 9 szt.zamierzam wracac do polski i nie wiem,czy je zabierac ze soba.czy da sie z nich skorzystac w polsce,sa to kolektory do pradu nie maja jakichs rurek i nie maja dodatkowych urzadzen(same panele).chcialbym wiedziec co moge z nich wyciagnac tzn.jaki system mozna imi zasilac,ile kosztowalo by mnie mniej wiecej zainstalowanie i dokupienie osprzetu,baterii itp.jak cos to prosze o opisanie mi tego wszystkiego w zrozumialy sposob,poniewaz za bardzo dobry to z fizyki nie jestem:) z gory dziekuje
jnikbnibui
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

kolektory
Mozna to wykorzystac - bez zadnego akumulatora podlaczyc do dodatkowej grzalki w bojlerze - w sloneczne dni co da kolektor to nie zuzyjesz z energetyki.
Bedzie to jakies 250...300W co maksymalnie daje 3kWh uzysku dziennie w sloneczny dzien. (to tak samo jak 2h pracy grzalki zasilanej z sieci zakladajac moc grzalki zasilanej z sieci 1,5 kW). Termoregulator grzalki zasilanej z sieci ustawic ok. 15...20 stopni nizej niz tej zasilanej z tych kolektorow.
Raczej niema sensu do tego dawac modulu zwrotu energii na siec - modul taki nigdy sie nie zwroci przy tej mocy.
Bedzie to jakies 250...300W co maksymalnie daje 3kWh uzysku dziennie w sloneczny dzien. (to tak samo jak 2h pracy grzalki zasilanej z sieci zakladajac moc grzalki zasilanej z sieci 1,5 kW). Termoregulator grzalki zasilanej z sieci ustawic ok. 15...20 stopni nizej niz tej zasilanej z tych kolektorow.
Raczej niema sensu do tego dawac modulu zwrotu energii na siec - modul taki nigdy sie nie zwroci przy tej mocy.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: kolektory
Szanowny Panie Pawle dodatkowa grzałka 12 V (a tam chyba i 12V nie ma) dająca 300W??? to 25A .Problem ze szczelnością bojlera i przesyłem takiego prądu!!Paweł_Małek pisze:Mozna to wykorzystac - bez zadnego akumulatora podlaczyc do dodatkowej grzalki w bojlerze - w sloneczne dni co da kolektor to nie zuzyjesz z energetyki.
Czas „pracy” ogniw fotowoltaicznych jest podobny do czasu pracy pompki cyrkulacyjnej w zwykłych solarach czyli 1600h . Łatwo więc policzyć „zyski”
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

kolektor
Pytajacy napisal, ze ma 9 kolektorow po 37W - nic nie napisal o tym jakie napiecie daja.
Niektore ogniwa mozna laczyc szeregowo - wtedy prad bedzie mniejszy.
Niektore ogniwa mozna laczyc szeregowo - wtedy prad bedzie mniejszy.
Re: kolektory
Jak już wcześniej napisano baterie można połączyć szeregowo, więc problem z dużymi prądami da się rozwiązać.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Szanowny Panie Pawle dodatkowa grzałka 12 V (a tam chyba i 12V nie ma) dająca 300W??? to 25A .Problem ze szczelnością bojlera i przesyłem takiego prądu!!Paweł_Małek pisze:Mozna to wykorzystac - bez zadnego akumulatora podlaczyc do dodatkowej grzalki w bojlerze - w sloneczne dni co da kolektor to nie zuzyjesz z energetyki.
Czas „pracy” ogniw fotowoltaicznych jest podobny do czasu pracy pompki cyrkulacyjnej w zwykłych solarach czyli 1600h . Łatwo więc policzyć „zyski”
Jeżeli te kolektory miałyby być wykorzystane do podgrzewania ciepłej wody, to efekt z tego będzie marny. Dużo lepszy efekt można by uzyskać zasilając za pomocą tych paneli pompkę obiegową cieczowych kolektorów słonecznych. Ale wtedy oczywiście musi być cała instalacja (zasobnik ciepłej wody z wężownicą, zabezpieczenia, sterowanie). Zaletą jest to, że układ nie wymagałby żadnego zasilania zewnętrznego.
Witam wszystkich
Włączam informację do dyskusji - rozważań którą gdzieś skopiowałem ponieważ wydaje się być bardzo istotna dla wszystkich ( również dla mnie) którzy budują lub modernizują. Oto kopia
Systemy solarne - policz zanim utopisz pieniądze - aktualizacja
UWAGA: Ten artykuł stoi w całkowitej sprzeczności z tezami producentów i sprzedawców kolektorów słonecznych.
Pod wpływem reklam i rozpowszechnionych w mediach informacji tkwi w Tobie przekonanie że system kolektorów słonecznych daje realne oszczędności.
Niestety rzeczywistość jest zupełnie inna.
Aby określić opłacalność inwestycji w system solarny należy policzyć ilość energii słonecznej, którą wykorzystamy i porównać ją z kosztami początkowej inwestycji zakładając, że system taki ma określoną trwałość. W takiej sytuacji otrzymamy faktyczny koszt energii słonecznej którą możemy porównać z innymi kosztami energii z gazu, oleju, prądu elektrycznego itp. Po prostu otrzymujemy całkowity koszt zakupu i eksploatacji.
Kalkulacja przykładowego zestawu solarnego
Przeciętny koszt rozbudowy instalacji grzewczej o system solarny to około 10-15 tyś. złotych.
Koszt ten obejmuje:
• 3-4 kolektory słoneczne,
• dopłatę za zasobnik o dużej pojemności 300 litrów, który posiada dwie wężownice - przy normalnym systemie grzewczym wystarcza dużo tańszy zasobnik około 150 litrów,
• system sterowania wraz z pompą obiegową,
• montaż i uruchomienie.
czyli otrzymujemy zestaw jak na rysunku:
Podstawowe założenia do kalkulacji
• inwestycja jest finansowana z zasobów własnych inwestora lub kredytu bankowego,
• w domu mieszka 4-osobowa rodzina,
• dzienne zużycie ciepłej wody to około 200 litrów dziennie na rodzinne,
• czas "życia" instalacji solarnej to maksymalnie 20 lat,
• dla uproszczenia kalkulacji nie liczymy kosztów utrzymania instalacji solarnej w ruchu (przeglądy, naprawy, koszt energii elektrycznej do sterowania i pomp).
• w domu nie ma basenu ani innego odbiornika, który zużywa dużo ciepłej wody (np. agroturystyka, mini hotel) w sezonie letnim.
Zakładając, że zastosujemy 3 markowe kolektory płaskie, zgromadzą one w ciągu roku 2800 kWh energii cieplnej.
Niestety tylko cześć tej energii możemy wykorzystać. W praktyce będzie to około 40 % tej energii. Powody są następujące:
• energia słoneczna jest energią tzw. niskotemperaturową, w związku z tym przez dużą cześć roku temperatura wody z kolektorów będzie niższa niż wody w zasobniku podgrzewanej piecem co. Z reguły jest to około 45-50 stopni.
• w sezonie letnim ilość energii słonecznej z takiego zestawu kilkukrotnie przekracza nasze zapotrzebowanie na ciepłą wodę. W słoneczny dzień mamy tej energii nawet trzy razy więcej niż potrzebujemy,
• 300 litrowy zasobnik pozwala zgromadzić zapas ciepłej wody na maksymalnie 2 dni.
• energia z kolektorów jest przekazywana do zasobnika także z pewnymi stratami.
Czyli kolektory zgromadzą w roku 2800 kWh ale efektywnie możemy wykorzystać tylko 1120 kWh rocznie i o tyle obniżyć zapotrzebowanie na energię z pieca co.
Przyjmując, że system działa przez 20 lat bezawaryjnie, uzyskaliśmy 22400 kWh energii, która nas kosztowała jednorazowo 12 tyś. złotych - jest koszt zakupu systemu kolektorów.
Czyli 1 kWh energii słonecznej kosztuje nas 54 grosze.
Teraz warto zajrzeć do szuflady i sprawdzić ile płacimy za 1kWh energii elektrycznej która jest jednym z najdroższych mediów.
Jak z rachunku zsumujemy opłatę za energię oraz koszt dostawy to wyjdzie nam 1 kWh za około 44 grosze !!!
Popatrzmy jeszcze na koszty 1 kWh energii cieplnej wyprodukowanej za pomocą pieca co:
• gaz ziemny -> 15 groszy
• gaz płynny - > 30 groszy
• olej opałowy -> 24 grosze
• węgiel (eko-groszek) - > 10 groszy
• drewno opałowe -> 7 groszy
Policzmy jeszcze inaczej
Przeciętna rodzina wydaje rocznie na podgrzewanie ciepłej wody użytkowej użytkowej około 1000 zł.
Korzystając z założenia - które zalecają przyjmować producenci - że system omawianych kolektorów zaspokoi 30 % procent rocznego zapotrzebowania na ciepłą wodę, możemy zaoszczędzić 300 zł rocznie, czyli system wart 12 tyś. zł zwróci sie nam po 40 latach, czyli długo po tym jak przemieni się w stertę złomu.
Wnioski
• Energia słoneczna jest ekologicznym odnawialnym źródłem energii. Wszystkich dla których środowisko jest ważniejsze niż pieniądze zachęcamy do inwestowania w takie systemy.
• Powyższy system nawet gdyby był bardziej sprawny i tak nie ma szans się spłacić w polskich warunkach w rozsądnym czasie - szczególnie jak doliczymy koszty serwisowania, napraw i prądu.
• Zakup systemu solarnego do domu jest opłacalny, jeśli uzyskasz dopłatę, a kwota wyciągnięta z Twojego portfela nie jest większa niż 3-4 tyś. zł (dla systemu z trzema kolektorami płaskimi).
• Warto rozważyć zakup systemu grzewczego z możliwością rozbudowy o system solarny, jeżeli są szanse na dopłaty w perspektywie kilku najbliższych lat.
• Zapewnienia że taki system (3 kolektory) można wykorzystać do podgrzewania domu można włożyć między bajki - moc dostarczana przez kolektory w sezonie grzewczym (jesień, zima, wiosna) jest mniejsza od mocy suszarki do włosów.
Zachęcamy do samodzielnego powtórzenia obliczeń w oparciu o dane techniczne producenta konkretnego rozwiązania. Warto by dostawca przedstawił takie wyliczenia i załączył je jako załącznik umowy. To, czy taki dostawca się znajdzie, będzie kolejnym namacalnym dowodem na potwierdzenie opłacalności zakupu.
UWAGA: W sieci pojawił się polski program kolektorek.pl którzy w kilka minut pozwala na samodzielne zweryfikowanie opłacalności i czasu zwrotu inwestycji w kolektory słoneczne.
Włączam informację do dyskusji - rozważań którą gdzieś skopiowałem ponieważ wydaje się być bardzo istotna dla wszystkich ( również dla mnie) którzy budują lub modernizują. Oto kopia
Systemy solarne - policz zanim utopisz pieniądze - aktualizacja
UWAGA: Ten artykuł stoi w całkowitej sprzeczności z tezami producentów i sprzedawców kolektorów słonecznych.
Pod wpływem reklam i rozpowszechnionych w mediach informacji tkwi w Tobie przekonanie że system kolektorów słonecznych daje realne oszczędności.
Niestety rzeczywistość jest zupełnie inna.
Aby określić opłacalność inwestycji w system solarny należy policzyć ilość energii słonecznej, którą wykorzystamy i porównać ją z kosztami początkowej inwestycji zakładając, że system taki ma określoną trwałość. W takiej sytuacji otrzymamy faktyczny koszt energii słonecznej którą możemy porównać z innymi kosztami energii z gazu, oleju, prądu elektrycznego itp. Po prostu otrzymujemy całkowity koszt zakupu i eksploatacji.
Kalkulacja przykładowego zestawu solarnego
Przeciętny koszt rozbudowy instalacji grzewczej o system solarny to około 10-15 tyś. złotych.
Koszt ten obejmuje:
• 3-4 kolektory słoneczne,
• dopłatę za zasobnik o dużej pojemności 300 litrów, który posiada dwie wężownice - przy normalnym systemie grzewczym wystarcza dużo tańszy zasobnik około 150 litrów,
• system sterowania wraz z pompą obiegową,
• montaż i uruchomienie.
czyli otrzymujemy zestaw jak na rysunku:
Podstawowe założenia do kalkulacji
• inwestycja jest finansowana z zasobów własnych inwestora lub kredytu bankowego,
• w domu mieszka 4-osobowa rodzina,
• dzienne zużycie ciepłej wody to około 200 litrów dziennie na rodzinne,
• czas "życia" instalacji solarnej to maksymalnie 20 lat,
• dla uproszczenia kalkulacji nie liczymy kosztów utrzymania instalacji solarnej w ruchu (przeglądy, naprawy, koszt energii elektrycznej do sterowania i pomp).
• w domu nie ma basenu ani innego odbiornika, który zużywa dużo ciepłej wody (np. agroturystyka, mini hotel) w sezonie letnim.
Zakładając, że zastosujemy 3 markowe kolektory płaskie, zgromadzą one w ciągu roku 2800 kWh energii cieplnej.
Niestety tylko cześć tej energii możemy wykorzystać. W praktyce będzie to około 40 % tej energii. Powody są następujące:
• energia słoneczna jest energią tzw. niskotemperaturową, w związku z tym przez dużą cześć roku temperatura wody z kolektorów będzie niższa niż wody w zasobniku podgrzewanej piecem co. Z reguły jest to około 45-50 stopni.
• w sezonie letnim ilość energii słonecznej z takiego zestawu kilkukrotnie przekracza nasze zapotrzebowanie na ciepłą wodę. W słoneczny dzień mamy tej energii nawet trzy razy więcej niż potrzebujemy,
• 300 litrowy zasobnik pozwala zgromadzić zapas ciepłej wody na maksymalnie 2 dni.
• energia z kolektorów jest przekazywana do zasobnika także z pewnymi stratami.
Czyli kolektory zgromadzą w roku 2800 kWh ale efektywnie możemy wykorzystać tylko 1120 kWh rocznie i o tyle obniżyć zapotrzebowanie na energię z pieca co.
Przyjmując, że system działa przez 20 lat bezawaryjnie, uzyskaliśmy 22400 kWh energii, która nas kosztowała jednorazowo 12 tyś. złotych - jest koszt zakupu systemu kolektorów.
Czyli 1 kWh energii słonecznej kosztuje nas 54 grosze.
Teraz warto zajrzeć do szuflady i sprawdzić ile płacimy za 1kWh energii elektrycznej która jest jednym z najdroższych mediów.
Jak z rachunku zsumujemy opłatę za energię oraz koszt dostawy to wyjdzie nam 1 kWh za około 44 grosze !!!
Popatrzmy jeszcze na koszty 1 kWh energii cieplnej wyprodukowanej za pomocą pieca co:
• gaz ziemny -> 15 groszy
• gaz płynny - > 30 groszy
• olej opałowy -> 24 grosze
• węgiel (eko-groszek) - > 10 groszy
• drewno opałowe -> 7 groszy
Policzmy jeszcze inaczej
Przeciętna rodzina wydaje rocznie na podgrzewanie ciepłej wody użytkowej użytkowej około 1000 zł.
Korzystając z założenia - które zalecają przyjmować producenci - że system omawianych kolektorów zaspokoi 30 % procent rocznego zapotrzebowania na ciepłą wodę, możemy zaoszczędzić 300 zł rocznie, czyli system wart 12 tyś. zł zwróci sie nam po 40 latach, czyli długo po tym jak przemieni się w stertę złomu.
Wnioski
• Energia słoneczna jest ekologicznym odnawialnym źródłem energii. Wszystkich dla których środowisko jest ważniejsze niż pieniądze zachęcamy do inwestowania w takie systemy.
• Powyższy system nawet gdyby był bardziej sprawny i tak nie ma szans się spłacić w polskich warunkach w rozsądnym czasie - szczególnie jak doliczymy koszty serwisowania, napraw i prądu.
• Zakup systemu solarnego do domu jest opłacalny, jeśli uzyskasz dopłatę, a kwota wyciągnięta z Twojego portfela nie jest większa niż 3-4 tyś. zł (dla systemu z trzema kolektorami płaskimi).
• Warto rozważyć zakup systemu grzewczego z możliwością rozbudowy o system solarny, jeżeli są szanse na dopłaty w perspektywie kilku najbliższych lat.
• Zapewnienia że taki system (3 kolektory) można wykorzystać do podgrzewania domu można włożyć między bajki - moc dostarczana przez kolektory w sezonie grzewczym (jesień, zima, wiosna) jest mniejsza od mocy suszarki do włosów.
Zachęcamy do samodzielnego powtórzenia obliczeń w oparciu o dane techniczne producenta konkretnego rozwiązania. Warto by dostawca przedstawił takie wyliczenia i załączył je jako załącznik umowy. To, czy taki dostawca się znajdzie, będzie kolejnym namacalnym dowodem na potwierdzenie opłacalności zakupu.
UWAGA: W sieci pojawił się polski program kolektorek.pl którzy w kilka minut pozwala na samodzielne zweryfikowanie opłacalności i czasu zwrotu inwestycji w kolektory słoneczne.
edwards
Witam.
Link do tego artykulu pojawil się juz kiedys na tym forum.
Firma ktora go napisala, jest dziwną firmą.
Z jednej strony sprzedaja kolektory słoneczne, zachwalając ich osiągi, a z drugiej strony pisze, ze są one nieoplacalne.
Nie uwzględnili jescze jednego sposobu liczenia, który pokazuje ze kolektory są opłacalne.
Załóżmy ze rodzina sklada się z 5 osób.
Według norm, przewiduje się 40 litrów cieplej wody o temperaturze 50*C, na osobe/dobe.
Temperatura wody z wodociągów, to 8*C.
Roznica temperatur DT=42K
Cieplo wlasciwe wody cw to 4199J/kgK = 0.0012kWh/kgK.
Ilość energii jaką nalezy zuzyc do podgrzania ciepłej wody dla jednej osoby w ciagu doby, o 42K to:
E=m*cw*DT
E=40kg*0.0012kWh/kgK * 42K
E=2.12 kWh
Dla pięciu osób energia wynosi 10.6kWh na dobe.
Cena energii elektrycznej to 0.5PLN/kWh.
Dzienny koszt energii elektrycznej na podgrzanie wody dla 5 osob to 5.3PLN.
Przy założeniu, ze energia na podgrzanie wody przez caly rok, to energia elektryczna, wychodzi nam w prosty sposób, ze roczny koszt podgrzania wody dla 5 osób to:
5.3PLN * 365dni = 1934.5 PLN/rok.
Jescze inaczej.
Dzienna energia potrzebna do podgrzania CWU dla 5 osób to 10.6kWh/dobe.
Roczna energia, to 3869 kWh/rok.
W Polsce jest okolo 1500 słonecznych godzin.
Pompa w instalacji słonecznej zuzywa okolo 0.04kWh, czyli godzina pracy słońca kosztuje nas : 0.04kWh * 0.5PLN/kWh = 0.02PLN.
Roczny koszt utrzymania instalacji słonecznej to 0.02PLN * 1500 = 30 PLN/rok.
1m2 kolektora słonecznego jest w stanie uzyskac 525kWh/rok.
Instalacja składa się z 5m2 kolektora, co za tym idzie instalacja uzyskuje ona 2625kWh/rok.
Potrzeba 3869 kWh/rok, a dysponujemy 2625 kWh/rok.
Wg. T.B. zbiorniki maja wieksze straty niz roczne uzyski z kolektorów.
Najgorszy zbiornik traci 0,4kWh/dobe.
W takim razie dysponujemy nie 2625, a 2625 - (0.4*365) = 2479 kWh.
Dzielac energie dostepna, przez potrzebną otrzymujemy:
2479/3869 = 64 % rocznego zapotrzebowania.
Oszczedzamy tym samym 64% z 1934PLN = 1239 PLN rocznie.
Nalezy rowniez uwzglednic koszt pracy instalacji czyli cale 30PLN rocznie.
Oszczędzamy wówczas 1209PLN rocznie.
Powyzsze ceny są podane w netto.
Koszt instalacji, która opisałem, to okolo 12100PLN netto (z montazem)
Dzieląc koszt instalacji przez oszczędności otrzymujemy:
12100/1209 = 10 lat czas zwrotu.
W powyzszych wyliczeniach nie uwzględnilem zmiany ceny energii, która nie tanieje.
Wg. mnie i pewnie wg. wielu moich kolegów z branzy, ten artykul, ktory Edwards zamiescil, myli się i to bardzo mocno.
Conajmniej o 400 %.
Link do mojego wyliczenia oraz innych kalkulacji znajduje się pod opłacalność instalacji słonecznych .
Pozdrawiam Serdecznie
Maciej Płokarz
SonErgo
Link do tego artykulu pojawil się juz kiedys na tym forum.
Firma ktora go napisala, jest dziwną firmą.
Z jednej strony sprzedaja kolektory słoneczne, zachwalając ich osiągi, a z drugiej strony pisze, ze są one nieoplacalne.
Nie uwzględnili jescze jednego sposobu liczenia, który pokazuje ze kolektory są opłacalne.
Załóżmy ze rodzina sklada się z 5 osób.
Według norm, przewiduje się 40 litrów cieplej wody o temperaturze 50*C, na osobe/dobe.
Temperatura wody z wodociągów, to 8*C.
Roznica temperatur DT=42K
Cieplo wlasciwe wody cw to 4199J/kgK = 0.0012kWh/kgK.
Ilość energii jaką nalezy zuzyc do podgrzania ciepłej wody dla jednej osoby w ciagu doby, o 42K to:
E=m*cw*DT
E=40kg*0.0012kWh/kgK * 42K
E=2.12 kWh
Dla pięciu osób energia wynosi 10.6kWh na dobe.
Cena energii elektrycznej to 0.5PLN/kWh.
Dzienny koszt energii elektrycznej na podgrzanie wody dla 5 osob to 5.3PLN.
Przy założeniu, ze energia na podgrzanie wody przez caly rok, to energia elektryczna, wychodzi nam w prosty sposób, ze roczny koszt podgrzania wody dla 5 osób to:
5.3PLN * 365dni = 1934.5 PLN/rok.
Jescze inaczej.
Dzienna energia potrzebna do podgrzania CWU dla 5 osób to 10.6kWh/dobe.
Roczna energia, to 3869 kWh/rok.
W Polsce jest okolo 1500 słonecznych godzin.
Pompa w instalacji słonecznej zuzywa okolo 0.04kWh, czyli godzina pracy słońca kosztuje nas : 0.04kWh * 0.5PLN/kWh = 0.02PLN.
Roczny koszt utrzymania instalacji słonecznej to 0.02PLN * 1500 = 30 PLN/rok.
1m2 kolektora słonecznego jest w stanie uzyskac 525kWh/rok.
Instalacja składa się z 5m2 kolektora, co za tym idzie instalacja uzyskuje ona 2625kWh/rok.
Potrzeba 3869 kWh/rok, a dysponujemy 2625 kWh/rok.
Wg. T.B. zbiorniki maja wieksze straty niz roczne uzyski z kolektorów.
Najgorszy zbiornik traci 0,4kWh/dobe.
W takim razie dysponujemy nie 2625, a 2625 - (0.4*365) = 2479 kWh.
Dzielac energie dostepna, przez potrzebną otrzymujemy:
2479/3869 = 64 % rocznego zapotrzebowania.
Oszczedzamy tym samym 64% z 1934PLN = 1239 PLN rocznie.
Nalezy rowniez uwzglednic koszt pracy instalacji czyli cale 30PLN rocznie.
Oszczędzamy wówczas 1209PLN rocznie.
Powyzsze ceny są podane w netto.
Koszt instalacji, która opisałem, to okolo 12100PLN netto (z montazem)
Dzieląc koszt instalacji przez oszczędności otrzymujemy:
12100/1209 = 10 lat czas zwrotu.
W powyzszych wyliczeniach nie uwzględnilem zmiany ceny energii, która nie tanieje.
Wg. mnie i pewnie wg. wielu moich kolegów z branzy, ten artykul, ktory Edwards zamiescil, myli się i to bardzo mocno.
Conajmniej o 400 %.
Link do mojego wyliczenia oraz innych kalkulacji znajduje się pod opłacalność instalacji słonecznych .
Pozdrawiam Serdecznie
Maciej Płokarz
SonErgo
W oparciu o powyższe odpowiedzi nasuwa mi się tylko jedno pytanie.
Jaki czas eksploatacji jest przewidziany dla kolektorów słonecznych przy zachowaniu ich pierwotnej sprawności - 20, 30, 50 lat? Kto jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Internet mamy zaledwie w Polsce od 1991 roku ( nie wszyscy oczywiście), pompy ciepła znamy od ponad 20 lat a ile lat pracuje już pierwszy zestaw kolektorów słonecznych w naszym kraju?
Nie jest to miejsce jak domniemam na akademickie popisy więc wszyscy forumowicze którzy czytają i szukają informacji będą zapewne zachwyceni podstawowymi informacjami pozwalającymi im podjąć indywidualne decyzje.
Czytając wiele odpowiedzi musiałem uzbroić się w nieziemską cierpliwość. Kilku panów zapomniało do czego służy "linia prywatna" i wciska innym teorie które burzą wszystkie plany i koncepcje. Nie opłaca się instalować pomp ciepła ( lepiej szuflować węgiel i popiół), nie opłaca się izolować bo to i owo. Domy i tak będą budowane. Raz lepiej,raz gorzej ale będą powstawać. Na tym forum chodzi nam wszystkim o to aby znaleźć odpowiedź krótką i rzetelną. Mile widziane byłyby opisy tych którzy już korzystają z kolektorów słonecznych, pomp ciepła i innych źródeł energii mając swoje uwagi dla innych, przestrogi lub porady pomocne przy doborze i wyborze urządzeń lub rozwiązań. Myślę że większość ze mną się zgodzi.
Jaki czas eksploatacji jest przewidziany dla kolektorów słonecznych przy zachowaniu ich pierwotnej sprawności - 20, 30, 50 lat? Kto jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Internet mamy zaledwie w Polsce od 1991 roku ( nie wszyscy oczywiście), pompy ciepła znamy od ponad 20 lat a ile lat pracuje już pierwszy zestaw kolektorów słonecznych w naszym kraju?
Nie jest to miejsce jak domniemam na akademickie popisy więc wszyscy forumowicze którzy czytają i szukają informacji będą zapewne zachwyceni podstawowymi informacjami pozwalającymi im podjąć indywidualne decyzje.
Czytając wiele odpowiedzi musiałem uzbroić się w nieziemską cierpliwość. Kilku panów zapomniało do czego służy "linia prywatna" i wciska innym teorie które burzą wszystkie plany i koncepcje. Nie opłaca się instalować pomp ciepła ( lepiej szuflować węgiel i popiół), nie opłaca się izolować bo to i owo. Domy i tak będą budowane. Raz lepiej,raz gorzej ale będą powstawać. Na tym forum chodzi nam wszystkim o to aby znaleźć odpowiedź krótką i rzetelną. Mile widziane byłyby opisy tych którzy już korzystają z kolektorów słonecznych, pomp ciepła i innych źródeł energii mając swoje uwagi dla innych, przestrogi lub porady pomocne przy doborze i wyborze urządzeń lub rozwiązań. Myślę że większość ze mną się zgodzi.
edwards
No ja ze swojego doswiadczenia moge powiedziec, ze kolektory słoneczne w Polsce dzialaja juz od jakiegos czasu.
Moje najstarsze instalacje, na tych kolektorach które montuje (austriackie), dzialaja od 10 lat.
W austrii na tych kolektorach działaja od 30-tu lat.
Tuz przed podjeciem wspolpracy z producentem przeprowadzalem wywiad z ludzmi, ktorzy mają te kolektory zainstalowane.
Sa zadowoleni i nie narzekaja.
Popieram takie zdrowe podejscie do sprawy, kolego Edwards.
Pozdrawiam
Maciej Płokarz
SonErgo
Moje najstarsze instalacje, na tych kolektorach które montuje (austriackie), dzialaja od 10 lat.
W austrii na tych kolektorach działaja od 30-tu lat.
Tuz przed podjeciem wspolpracy z producentem przeprowadzalem wywiad z ludzmi, ktorzy mają te kolektory zainstalowane.
Sa zadowoleni i nie narzekaja.
Popieram takie zdrowe podejscie do sprawy, kolego Edwards.
Pozdrawiam
Maciej Płokarz
SonErgo