pytanie do właścicieli kolektorów
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Fizyka? Raczej matematyka
"""""z kolektorem próżniowo rurowym CPC o powierzchni czynnej 4,5m^2,""""""
""""""Od 10.04.2007 do 5.09.2008 uzysk wynosił 4208kWh" """""
4,5 m2 X 450 kWh = 2025 plus niecałe 5 miesięcy ... no niech będzie 1200kWh = 3225!
""""czas pracy pompy około 900h """
dni jest 520, więc pompka cyrkulacyjna nie mogła chodzić 900 godzin ...
Teraz 3000kWh = 320m3 gazu po 1.5zł = 480 zł
""""Koszt instalacji wynosił chyba w granicach 13-14kPLN.""""
14000zł przy "6%" w :lol: polbanku :lol: to 840zł / rok!!!!
A ponieważ u nas się buduje nie za gotówkę, a za kredyt, więc oprocentowanie jest wyższe niż 6%!!!!
Jak widać tylko z matematyki dlaczego kolektory to naciąganie!
"""""z kolektorem próżniowo rurowym CPC o powierzchni czynnej 4,5m^2,""""""
""""""Od 10.04.2007 do 5.09.2008 uzysk wynosił 4208kWh" """""
4,5 m2 X 450 kWh = 2025 plus niecałe 5 miesięcy ... no niech będzie 1200kWh = 3225!
""""czas pracy pompy około 900h """
dni jest 520, więc pompka cyrkulacyjna nie mogła chodzić 900 godzin ...
Teraz 3000kWh = 320m3 gazu po 1.5zł = 480 zł
""""Koszt instalacji wynosił chyba w granicach 13-14kPLN.""""
14000zł przy "6%" w :lol: polbanku :lol: to 840zł / rok!!!!
A ponieważ u nas się buduje nie za gotówkę, a za kredyt, więc oprocentowanie jest wyższe niż 6%!!!!
Jak widać tylko z matematyki dlaczego kolektory to naciąganie!
Skoro okres zwrotu kolektorów wynosi 8-10 lat, to dla mnie jest to bez sensu, bo po 10 latach będzie to urządzenie do naprawy lub wymiany na nowsze rozwiązanie.
Tak samo załatwiłem się z kominkiem za namowa sąsiada, zamontowałem płaszcz wodny, zainwestowałem w wężownice,bojler i i mnóstwo rurek , robociznę myślę ze ok 3000- 4000
i efekt jest taki oprócz mnie nie nie jest w stanie tego obsługiwać nawet moja zona o gościach nie wspominając.

Tak samo załatwiłem się z kominkiem za namowa sąsiada, zamontowałem płaszcz wodny, zainwestowałem w wężownice,bojler i i mnóstwo rurek , robociznę myślę ze ok 3000- 4000
i efekt jest taki oprócz mnie nie nie jest w stanie tego obsługiwać nawet moja zona o gościach nie wspominając.
jacek
To ja nie wiem jakie kolektory posiadają inni uzytkownicy.
Instalacje ktore ja robie, są oparte na elementach z niemiec i austrii.
Tam takie instalacje dzialaja okolo 30 lat.
W polsce najstarsze instalacje ktore robilem, maja juz okolo 12 lat.
Nic sie jakos nie zepsulo, pomimo tego ze okres gwarancji dawno minal.
Nigdy nie wymienialem "przegrzanego plynu" i nie skasowalem ani zlotowki za serwis - bo tego poprostu nie bylo.
Powtorze jeszcze raz. Gdyby to sie nie oplacalo ani niemcy, ani austriacy nie montowaliby kolektorow slonecznych.
Instalacje ktore ja robie, są oparte na elementach z niemiec i austrii.
Tam takie instalacje dzialaja okolo 30 lat.
W polsce najstarsze instalacje ktore robilem, maja juz okolo 12 lat.
Nic sie jakos nie zepsulo, pomimo tego ze okres gwarancji dawno minal.
Nigdy nie wymienialem "przegrzanego plynu" i nie skasowalem ani zlotowki za serwis - bo tego poprostu nie bylo.
Powtorze jeszcze raz. Gdyby to sie nie oplacalo ani niemcy, ani austriacy nie montowaliby kolektorow slonecznych.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przecież to Pan podał wyliczenie instytutu w Stuttgarcie. To jak się może opłacać?? Co tu jest niewiadomego.
Ja osobiście założyłem podliczniki w letnim miesiącu na wodę z instalacją solarną Veissemanna i bez cyrkulacji, termy tam gdzie karany bezdotykowe. I w tym drugim przypadku trzy osobowa rodzina mniej zużyła prądu niż instalacja z solarem, gdzie nikt jeszcze nie mieszkał!! 60st na 300litrowym zasobniku i cyrkulacja 2h rano i 5 wieczorem ,
W pierwszym przypadku podlicznik był na trzy termy (kuchnia + dwie łazienki)
W drugim na grzałkę 2kW dogrzewającą, oraz pompki cyrkulacyjne solar-zasobnik i zasobnik krany. Po tym badaniu definitywnie wyrzuciłem solary z oferty.
Ja osobiście założyłem podliczniki w letnim miesiącu na wodę z instalacją solarną Veissemanna i bez cyrkulacji, termy tam gdzie karany bezdotykowe. I w tym drugim przypadku trzy osobowa rodzina mniej zużyła prądu niż instalacja z solarem, gdzie nikt jeszcze nie mieszkał!! 60st na 300litrowym zasobniku i cyrkulacja 2h rano i 5 wieczorem ,
W pierwszym przypadku podlicznik był na trzy termy (kuchnia + dwie łazienki)
W drugim na grzałkę 2kW dogrzewającą, oraz pompki cyrkulacyjne solar-zasobnik i zasobnik krany. Po tym badaniu definitywnie wyrzuciłem solary z oferty.
roger74 pisze:RAPczyn pisze:AquaSystem 4m^2 netto, zbiornik 190l, pompa cyrkulacyjna c.w.u. z termicznym i czasowym wyłączeniem. Działanie instalacji od 13miesięcy, uzysk: 2767kWh, praca pompy solar: 635h; TSA > Max: 4h.
praca pompy solar: 635h; czy z tego wynika ze przez okres 12 miesięcy pompa pracowała 635godz?
pzdr
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szkoda, że takich kolektorów nie mają w .itw.uni-stuttgart.de.. 700kWh z m2 !!!!RAPczyn pisze:AquaSystem 4m^2 netto, zbiornik 190l, pompa cyrkulacyjna c.w.u. z termicznym i czasowym wyłączeniem. Działanie instalacji od 13miesięcy, uzysk: 2767kWh, praca pompy solar: 635h; TSA > Max: 4h.
4h dziennie pompki x 365 dni też nijak mi się nie zgadza te 635h, ale niech tam
2700kWh- to 300m3 gazu po 1,6 - czyli 480zł
Pan poda kwotę za materiał + montaż - policzy 5% odsetek ....
lub więcej jak ktoś się buduje nie za gotówkę a z kredytu i...
NAPISZE PAN ILE LAT I CZY W OGÓLE MOŻE SIĘ TO ZWRÓCIĆ
-
RAPczyn
- Aktywny

- Kontakt:
[/quote]roger74 pisze:praca pompy solar: 635h; czy z tego wynika ze przez okres 12 miesięcy pompa pracowała 635godz?
pzdr
Przez 13 miesięcy pompa solar pracowała 635h, przez 4h wciągu 13 miesięcy temp. przekroczyła temperaturę maksymalną pracy.
1. http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHome ... col338.pdf strona 11,
2. http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHome ... col235.pdf strona 9,
3. http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHome ... col240.pdf strona 10,
4. http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHome ... col129.pdf strona 8.
Przypuszczam, że ta instalacja mogła przynieść w 13stym miesiący (pażdziernik 2008) około 200kWh, więc 2767 - 200 = 2567 to podzielimy przez 4m^2 pow.netto kolektora otrzymamy 641kWh/m^2a ... co by się zgadzało.
Na rynku finansowym są również możliwości zarabiania i 30% w skali roku, znajomy nie wchodzi w biznes jak nie da mu zysku przynajmniej 100% w skali roku.
Przez 13 miesięcy pompa solar pracowała 635h, przez 4h wciągu 13 miesięcy temp. przekroczyła temperaturę maksymalną pracy.RAPczyn pisze:roger74 pisze:praca pompy solar: 635h; czy z tego wynika ze przez okres 12 miesięcy pompa pracowała 635godz?
pzdr
1. http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHome ... col338.pdf strona 11,
2. http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHome ... col235.pdf strona 9,
3. http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHome ... col240.pdf strona 10,
4. http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHome ... col129.pdf strona 8.
Przypuszczam, że ta instalacja mogła przynieść w 13stym miesiący (pażdziernik 2008) około 200kWh, więc 2767 - 200 = 2567 to podzielimy przez 4m^2 pow.netto kolektora otrzymamy 641kWh/m^2a ... co by się zgadzało.
Na rynku finansowym są również możliwości zarabiania i 30% w skali roku, znajomy nie wchodzi w biznes jak nie da mu zysku przynajmniej 100% w skali roku.[/quote]
witam ponownie
ja zamontowałem zestaw we wrzesniu. na tą chwię sterownik pokazuje 265godzin pracy pompki. co tu jest nie tak
zestaw urlich 300
czy normalna rzecza jest max temperatura w zbiorniu około 42st C(pełne słońce, brak rozbioru wody)
dzieki za informacje
pzdr
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
RAPczyn
- Aktywny

- Kontakt:
Widzisz, pierwsza różnica to to, że twój zestaw pracuje na glikolu, a ten pracuje na wodzie (AquaSystem). Skutek jest taki, że w glikolowych układach pompa solar pracuje średnio 2 razy więcej. Po drugie SD 300 ma powierzchnię brutto 3,9m^2 ale NETTO bodaj 2,24 lub 2,36m^2 - nie pamiętam dokładnie, a ten ma 4,4m^2 brutto i 4m^2 netto.roger74 pisze:witam ponownie
ja zamontowałem zestaw we wrzesniu. na tą chwię sterownik pokazuje 265godzin pracy pompki. co tu jest nie tak
zestaw urlich 300
czy normalna rzecza jest max temperatura w zbiorniu około 42st C(pełne słońce, brak rozbioru wody)
dzieki za informacje
pzdr
A tu masz wyniki badań z tym, że 1800/18 http://www.solarenergy.ch/factsheets/scf846de.pdf
roger74 moim zdaniem powinieneś dokupić drugi kolektor aby być naprawdę zadowolonym z instalacji. To jest najłatwiejsze rozwiązanie w tym momencie.
RAPczyn pisze:Widzisz, pierwsza różnica to to, że twój zestaw pracuje na glikolu, a ten pracuje na wodzie (AquaSystem). Skutek jest taki, że w glikolowych układach pompa solar pracuje średnio 2 razy więcej. Po drugie SD 300 ma powierzchnię brutto 3,9m^2 ale NETTO bodaj 2,24 lub 2,36m^2 - nie pamiętam dokładnie, a ten ma 4,4m^2 brutto i 4m^2 netto.roger74 pisze:witam ponownie
zestaw urlich 300
dzieki za informacje
pzdr
A tu masz wyniki badań z tym, że 1800/18 http://www.solarenergy.ch/factsheets/scf846de.pdf
roger74 moim zdaniem powinieneś dokupić drugi kolektor aby być naprawdę zadowolonym z instalacji. To jest najłatwiejsze rozwiązanie w tym momencie.
dzieki za opowiedz
tez sie nad tym zastanawiałem ale czy to sie opłaca?
przed inwwstycją podgrzewanie cwu kosztowało mnie około 80zł/miesiąc
zainwestwałem około 8000zł i teraz wydaj na cwu około 40zł
ta inwstycja zwróci mi się za 16 lat, nie birąc pod uwagę żadnej awarii i dodatkowych kosztów.
stawiam więc pytanie czy to ma sens?
finansowy oczywiście bo ekologiczny napewno
pzdr