Dokumentacja geotechniczna ustalająca warunki gruntowo-wodne przed budową domu

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Awatar użytkownika
Sławek12
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: Dokumentacja geotechniczna ustalająca warunki gruntowo-wodne przed budową domu

Post autor: Sławek12 »

Margo_ pisze: 13 lut 2026, 7:42 Niepokoi mnie ta sytuacja oraz to że generalnie woda nie wsiąka oraz nie ma miejsca aby ją jakoś "przemieścić".
Z analizy tego wątku oraz innych widzę, że poprzednicy mieli podobne problemy?
Co zrobić w takiej sytuacji?
Witam i przepraszam za tak późną odpowiedź...

Tak jak pojawiła się odpowiedź powyżej, będzie potrzebna analiza sytuacji pod względem geologicznym, geotechnicznym, hydrogeologicznym...

Rokietnica, a obecnie w związku z silną rozbudową również jej rejonu to temat obszerny. Sporo dzieje się na tych terenach. Możemy mieć tutaj warunki przyzwoite dla potrzeb posadowienia, średnie oraz gorsze, wymagającego specjalnego przygotowania pod posadowienie obiektu budowlanego.
Z opisanego problemu wynika, iż możemy mieć do czynienia z rejonem praktycznie powierzchniowego występowania utworów zapewne gliniastych, warstwowanych, które przyjmują wilgoć lecz odbywa się to niezwykle powoli.
Dodatkowym problemem, który wystąpił w tym roku to dość miąższa warstwa zmarzliny, którą w rejonie Rokietnicy stwierdziłem w tym roku (styczeń) do głębokości ok. 0,50 m. Tego rodzaju sytuacja ostatnim razem występowała przed 2015 rokiem (zimy -15, -20 stopni C). Zatem występowanie wody na powierzchni terenu zapewne również może być powiązanie z czynnikiem zamrozu.

Zatem mamy koincydencję przynajmniej dwóch czynników.

Problematyczne w tym rejonie może być nawet pozbywanie się wód opadowych (opady nawalne) już w trakcie eksploatacji obiektu budowlanego, gdyż biorąc prawdopodobną specyfikę tego terenu, może nie być możliwe wykonanie np. studni chłonnej, którą można by wykonać dla potrzeb funkcjonowania np. drenów ułożonych przy obiekcie budowlanym czy rozszerzonej sieci np. na część nieruchomości.

Biorąc pod uwagę skłanianie się Państwa do podjęcia procesu inwestycyjnego proponuję wykonać np. rozpoznanie geotechniczne, którego wynikiem będzie dokumentacja geotechniczna dla potrzeb lokalizacji obiektu budowlanego.
Rozpoznanie takie da nam odpowiedź na specyfikę geologiczną tego terenu, ułożenie warstw i ich zdefiniowanie, występowanie potencjalnie gruntów chłonnych, stopień uwilgotnienia gruntów, ich potencjalnego stopnia plastyczności, położenia zwierciadła wód podziemnych i ew. prognozy głębokości zalegania dla całego roku (prognoza). Koszty takiego rozpoznania dla budynku jednorodzinnego (?) są niewielkie i mieszczą się w zakresie do 2 tys. zł. Dokumentację taką spożytkujemy również na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę.

Proszę o informację jaki jest obecnie status ew. występowania wody na powierzchni nieruchomości.

Pozdrawiam.
geo-technika.pl

Krzysztof_94
Początkujący
Początkujący

Re: Dokumentacja geotechniczna ustalająca warunki gruntowo-wodne przed budową domu

Post autor: Krzysztof_94 »

Dzień dobry.

Mam działkę zlokalizowaną niedaleko jeziora w miejscowości Lubikowo (gm. Przytoczna).
Kupując, za ogrodzeniem występowało gęste trzcinowisko. Obecnie trzcinowisko zajmuje ok. 30% mojej nieruchomości, a dodatkowo, co jeszcze bardziej mnie zainteresowało (zaniepokoiło), po zimie teren jest "miękki".
Nie wiem jak to wytłumaczyć ale kiedy chodzę po działce to jakbym chodził po bardzo twardym materacu. Grunt jakby się lekko ugina (zapada) pod moimi stopami.
Dodatkowo w trzcinowisku za moim ogrodzeniem widziałem wodę, której wydaje mi się wcześniej tam nie było.
W Internecie przeczytałem, że płytkie występowanie wody może być problemem przy składaniu dokumentów na pozwolenie na budowę?
Tutaj pojawia się moje pytanie, tj. czy mam powody do niepokoju, że z działką jest coś nie tak?

Awatar użytkownika
Sławek12
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Dzień dobry.

Rejon Jeziora Lubikowskiego, szczególnie we wschodniej części obfituje w tereny podmokłe, pokryte trzcinowiskami, do których to gruntów dochodzą grunty "budowlane". Zakładam zatem, że to o tym rejonie prawdopodobnie jest mowa.
Charakterystycznym dla tego rejonu jest rynna o przebiegu Lubikowo - Przytoczna (z dalszą kontynuacją). Rynna ta pochodzenia polodowcowego prowadziła wody wytopiskowe i wykazuje dużą zmienność budowy geologicznej, tj. od typowych piasków z mułkami poprzez piaski i żwiry akumulacji szczelinowej, gliny zwałowe do torfów na piaskach i mułkach jeziornych.
Spora część terenów przyjeziornych poddana została zabiegom drenarskim (prawdopodobnie zarośnięta część jeziora ciągnąca się w rejon m. Lubikowo). Zakładam, że to o tm rejonie rozmawiamy. Teren ten charakteryzuje się przede wszystkim występowaniem gruntów zastoiskowych, w tym "współczesnych", tj. pochodzących z obumarłej części organicznej, a głębiej jak opisano powyżej.
"Miękkość gruntu" to nie zawsze wykładnia płytkiego występowania wód gruntowych (jeśli wilgoć nie wyciska się spod obuwia), często jest to oznaka dużej ilości obumarłej roślinności trawiastej i innej sezonowej. Jednak występowanie widocznych wód za ogrodzeniem w tych warunkach może być już niepokojącą oznaką.
Trudno cokolwiek wyrokować w tej sytuacji, gdyż tak jak pisałem, zmienność jest tutaj bardzo duża. Często w rejonach przyjeziornych można się spodziewać komplikacji w zakresie płytkiej budowy geologicznej (możliwość występowania gruntów typu iły, plastyczne gliny, namuły, gytie jeziorne etc.).
Trzeba "przebadać pacjenta" aby stwierdzić z czym faktycznie mamy do czynienia. Płytkie występowanie wód gruntowych uniemożliwi wykonanie piwnicy dla potrzeb domu jednorodzinnego. Może również skutkować potrzebą wyniesienia posadowienia, rezygnacji z posadowienia na ławach na rzecz płyty fundamentowej itd.
To wszystko ustali się już po prostym rozpoznaniu geotechnicznym.

W przypadku pytań zapraszam do kontaktu i pozdrawiam.
geo-technika.pl

Krzysztof_94
Początkujący
Początkujący

Post autor: Krzysztof_94 »

Dziękuję za tak konkretną i obszerną odpowiedź.
Co Pan rozumie pod pojęciem "wyniesienia"?

Awatar użytkownika
Sławek12
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Dzień dobry.

Pod pojęciem "wyniesienia" rozumiem np. po odpowiednim przygotowaniu podłoża stworzenie kontrolowanego nasypu budowlanego odpowiednio odizolowanego od "działalności wód podziemnych", tj. np. zerwanie podsiąku kapilarnego. Zależnie od warunków działanie takie wymaga jeszcze np. "obsypanie", "oskarpowanie" fundamentów aby ograniczyć ryzyko dotarcia zamrozu pod wykonany fundament.

Pozdrawiam serdecznie.
geo-technika.pl

wuhu
Początkujący
Początkujący

Post autor: wuhu »

Urząd ma prawo żądać zapewnienia dostępu do wody przed wydaniem pozwolenia na budowę, ale warto sprawdzić, czy warunki przyłącza lub studni nie wystarczą zamiast drogich ekspertyz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”