Docieplenie Ytonga - czy warto?

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Woltar
Aktywny
Aktywny

Post autor: Woltar »

Witam
Dla Pan wiadomości to pozwoliłem sobie zaniżyć swój poziom, aby dostosować się do Pańskiego i oburzenie z Pan strony nic tu nie pomoże.
A z dyskusji na tym i innym forum wynika, że nikt z Panem się nie zgadza (poza fantomami takimi jak Wentylek czy Zajdler, których sam Pan tworzysz)

PS. Panie TB argument, które są Panu przedstawiane odbijają się od Pana jak Groch od ściany i dlatego, będę Panu serwował teksty, jakimi mnie Pan raczyłeś do tej pory i aby nie być gołosłowny przytoczę Panu jeden z nich
cytat "...że jest Pan księdzem. Raczej mnichem.."
takich cytatów można u Pan znaleźć więcej, a jak stare przysłowie mówi "Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie",a przeciwnika zwalcza się najlepiej jego własną bronią
pozdrawiam

T. Brzęczkowski

Post autor: T. Brzęczkowski »

Rzeczowo i merytorycznie. Dziękuję.

Woltar
Aktywny
Aktywny

Witam
Proszę bardzo.
Polecam się na przyszłośc i mam nadzieję że to będzie rzeczowa dyskusja a nie przepychanka. :D
pozdrawiam

T. Brzeczkowski

Post autor: T. Brzeczkowski »

Ale dalej będę radził izolować i wentylować.

Woltar
Aktywny
Aktywny

Witam
Mi to nie przeszkadza ja również jestem za izolacją i wentylacją. Chodzi tylko o to żeby mógł Pan rzeczowo uzasadnić swoje porady, gdyż notoryczne powoływanie się na strony gdzie nie ma poparcia Pana słów do niczego nie prowadzi.
pozdrawiam

T. Brzęczkowski

Poprostu różnimy się w definicji izolacji. Pan proponuje stosowanie PN np. 0.25 W/m2K w ścianie... Ja uważam , ze dom się buduje na wiecej niż 5-10 lat i wg mnie naiwnością jest sądzić , że koszty energii , wody, ścieków będą podobne w 2015 czy dalej.
W związku z tym proponuję w od razu założyć 0.1W/m2K . A teraz gdy damy taką izolację bez zabezpieczenia od środka hydroizolacją (jak w dachu) nasza ściana zawilgotnieje i straci swoje włściwości izolacyjne, stanie się też siedliskiem grzybów.
Gdzie się mylę?

Woltar
Aktywny
Aktywny

Witam
Po pierwsze niech Pan wskaże dom który po 5-10 latach pójdzie do rozbiurki (nie ma takich przypadków za wyjątkiem katastrof budowlanych, które nie mają nic wspólnego z izolacjączy wentylacją), pojęcie którym się Pan posługujesz, jest czysto marketingowe nic nie mające wspólnego z rzeczywistością.
Po drugie nigdy nie proponowałem stosować PN
Po trzecie Pan daje izolacje dla ściany murowanej od środka (z czym ja się nie zgadzam) nie licząc się z konsekwencjami takiego rozwiązania (we wcześniejszych postach jest to dość dobrze opisane) ponadto brak Panu konsekwencji takiego rozwiązania (izolacja sufitów i podług pomjędzy kondygnacjami, oraz ścian działowych dochodzących do ścian zewnętrzych) specjalnych ram okiennych i drzwiowych itd... Tutaj nie da sięprzenieść technologi ścian szkieletowych, które non stop pan przytacza, a jedynym Pana argumentem jest ucieczka ciepła przez ścianę do fundamentu i do ziemi.
Panie TB jeżeli ktoś decyduje się na ścianę murowaną musi przyjąć jej wady i zalety, tak samo gdy zdecyduje się na budynek szkieletowy.
Chcąc więc zaizolować budynek murowany trzeba to robić jak najsumienniej od zewnątrz, a jaką warstwę wełny czy styropianu się przyjmie to już inna sprawa (jak ktoś chce to może i 30cm, tu musi sam decydować i z pewnością warto terz zasięgnąć rad specjalistów, żeby to zrobić dobrze).
Co do wentylacji to przez ściany ( i to te najbardziej oddychające uchodzi ok 3 - 4% wilgoci, więc nie ma to znaczenia dla całego bilansu, wniosek sprawna wentylacja jest potrzebna zawsze niezależnie od rodzaju ściany.
pozdrawiam

T. Brzęczkowski

No! Czyli się róznimy w definicji izolacji. Różnimy się też w podglądzie co do wzrostu kosztów utrzymania domu. Ja twierdzę , że izolacja ma zapewnić zużycie 40 kWh/m2/rok Pan że 150kW/m2/rok (ociplajęc niżej się nie schodzi niż 120). Ja twierdzę że proponowane przez Pana ocieplenia będą za 5-10 let bardzo kosztowne lub niemozliwe w utrzymaniu,. Pan nie widzi problemu i jest PEWIEN, że akcyz nie będzie , że ruscy cen gazu nie podniosą, że podatek kominowy nas ominie...
Róznimy się .. Ale już niedługo gwarantuję, że nie będziemy się różnić

Woltar
Aktywny
Aktywny

Witam
Panie TB niech Pan nie przekręca moich słów i nie dopatruje się w moich wypowiedziach czegoś czego tam nie ma.
cytat"twierdzę , że izolacja ma zapewnić zużycie 40 kWh/m2/rok Pan że 150kW/m2/rok "
w mojej wypowiedzi nie określiłem liczyby a :
ctyat "jeżeli ktoś decyduje się na ścianę murowaną musi przyjąć jej wady i zalety, tak samo gdy zdecyduje się na budynek szkieletowy." a to jest różnica. Moim zdaniem to Inwstor decyduje jaki dom chce wybudować i musi to zrobić na etapie projektu, a późniejsze przenoszenie technologii z jednego rodzaju budynku do drugiego (mur, szkielet) do niczego dobrego nie prowadzi.

Wracając do Pana liczb ma Pan swoje 40 kWh/m2/rok i płaci Pan 3x drożej bo opłaca Pan prąd, np ja mam 120 kWh/m2/rok i płacę za gaz bilans jest na zero, ale gdy prąd wyłączą Pan ma mokre ściany, a ja jestem spokojny.

Jak naraziw w Polsce jest 90% albo i wjęcej domów wybudowanych w technologi murowanej, czy według Pana za 15 lat ludzie będą w nich mieszkać w korzuchach bo nie będzie ich stać na ogrzewanie, czy może wszystkie zrówna się z ziemią i wybuduje szkieletowce?

pozdrawiam

T. Brzęczkowski

Pan nie nazywa szkieletowymi domów izolowanych.

Woltar
Aktywny
Aktywny

Witam
Znowu chce Pan coś dopisać do moich wypowiedzi.
To Pan twierdził że domu murowanego nie da się ocieplić do 40 kWh/m2/rok wjęc zostaje dom w konstrukcji szkieletowej, czyż nie?
pozdrawiam

T. Brzęczkowski

Nie. Niedawno zakładaliśmy wentylacje w Paryżu, budynek wielorodzinny z betonu. od środka były kładzine sprasowane płyty , 10 cm styropianu ,folia ,tynk.

Woltar
Aktywny
Aktywny

Witam
Panie TB czy 10 cm styropianu zapewniło 40 kWh/m2/rok ?
Czy styropian położono również na suficie i stropie między kondygnacjami?\
Czy ściany działowe też zostały ocieplone?
A co z oknami i drzwiami?

A tak wogóle to po co folia jeżeli ocieplenie jest ze styropianu???

Pytanie te można powtarzać na okrągło i zostają one bez odpowiedzi.

PS Wentylacje pewnie zakładaliście dlatego że ściany były mokre??? Wynika z tego że jakiś szaleniec zaizolował jak umiał i miał klopsa? A swoją drogą to ciekawe, że Francuzi potrzebowali fachowca z Polski aby sobie poradzić z tym problemem.
pozdrawiam

T. Brzęczkowski

Styropian dosyć mocno chłonie wodę.
A dlaczego chcą żeby wykonywali nasi, bo mamy najwięcej doświadczenia ,fajne urządzenia i atrakcyjne ceny.

Woltar
Aktywny
Aktywny

Witam
Ciekawe skąd u Pan takie informacje???
Czyżby jakiś nowy rodzaj styropianu
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”