Przemilczana prawda o zewnętrznej izolacji

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Galeria Parkietu Mława
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: Przemilczana prawda o zewnętrznej izolacji

Post autor: Galeria Parkietu Mława »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Oj! U nas ciepłownicy zajmują się izolacją. Do gruntu 20 cm to zdecydowanie za mało, w dach też, ale ściana? Już rozumiem wszędzie jednakowo, ale tylko kompletny ciepłownik może dać najmniej od gruntu.
Chciałem napisać "głupek", ale mi ręka zadrżała, że się jakiś głupek obrazi.
Co jest podstawą do sugerowania izolacji powyżej 20cm?

Jak pan do tego doszedł, skoro nie uznaje pan normalnych obliczeń ?

Jakie efekty oszczędnościowe przynosi zwiększanie izolacji pod podłogą, skoro pan to zaleca?
.

Nie interesują mnie inne straty ciepła poza podłogą.

Proszę o rzeczowość.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Galeria Parkietu Mława pisze: Proszę o rzeczowość.

Pozdrawiam.
Doradca_KAN-therm pisze: Od jakiegoś czasu obserwuje wypowiedzi Enerbau oraz Pana Tomasza B. i stają się one dość irytujące. Wynika z nich jeden wniosek - znaczna część ludzkości to idioci, nieuki i niepojętne istoty które zakładają centralne ogrzewanie (oczywiście ciepłowników już nie wspominam bo wedle nich to gatunek który powinien zginąć razem z dinozaurami).
Galeria, myślę, że to wystarczy jako komentarz
Oni po prostu robią sobie jaja ze wszystkich bo niby kto im tego zabroni.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Izolację opracowywano w 1990 roku, nie było wtedy komputerów i OZC. Ale mniejsza z tym.
Chodzi o to, by położyć komfortowe ogrzewanie podłogowe.
Na podłogach nie izolowanych, instalator nie położy ogrzewania podłogowego, bo zużycie kWh wzrośnie ponad racjonalną miarę. Jeżeli nie ma tych dwudziestu ( ja daję mini9mum 30 cm) styropianu, to instalator nie zamontuje podłogowego ogrzewania tylko grzejniki.
Przecież instalacja musi być tak zrobiona, by zużycie nie przekraczało 30kWh/m2. A efekt, inwestor bez problemów oceni.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Niestety, ciepłownicy wprowadzili liczenie, by oszukiwać inwestorów, że to dom może przez przegrody tracić 50 czy nawet 100kWh/m2. Po prostu, by wirtualnie udowodnić, że zużycie powyżej 30kWh/m2 jest możliwe i nawet inwestor powinien się cieszyć.
A teraz ci od OZC nie mają jak się wycofać. Nie chcą się przyznać, że oszukiwali.

Galeria Parkietu Mława
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Zamiast do rzeczy, to pan od rzeczy i to jest pańską specjalnością.

Jeden jest ciepłownikiem, inny ogrzewnikiem a inny bajarzem.

Każdy się w czymś specjalizuje.

Samo życie.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Galeria Parkietu Mława pisze:Zamiast do rzeczy, to pan od rzeczy i to jest pańską specjalnością.

Samo życie.
Bo Pan by chciał, by oszust był sędzią w swojej sprawie.
Ogrzewanie centralne (grzanie pośrednie przez bufor ) jest jednym z głupszych wynalazków ludzkości, a obliczenia (OZC itp) to tylko marketing, by wcisnąć ludziom gaz , olej czy węgiel.
Bardzo łatwo jest udowodnić, że dom jako bryła, termos, nie traci przez przegrody więcej ja 30kWh/m2, i oszustwem jest wykazywanie, że jest to więcej. Wystarczy chcieć!!! Wszystko co więcej to sprawa instalacji i instalatora .
By wykazać ile tracą przegrody - wystarczy zrobić wentylację z odzyskiem ciepła i system ogrzewania niecentralny (bez strat własnych) I MA PAN ZUŻYCIE DOMU!

Wymieniłem też błędy jakie robią instalatorzy:
Podstawowe błędy:
1) grzanie bufora i rozprowadzanie ciepła
2) nie instalowanie odzysku ciepłą z wentylacji
3) łączenie grzania domu z ogrzewaniem wody użytkowej
4) ogrzewanie podłogowe przy izolacji 20 i mniej cm styropianu
5)umieszczanie grzejników pod oknem
6)grzejniki konwekcyjne i drabinkowe w łazience
7) termostaty w górnej części grzejnika.
8) przewymiarowanie instalacji.
Co tu jest mało konkretne? Co Pan chce bardziej konkretnego?

Galeria Parkietu Mława
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
Galeria Parkietu Mława pisze:Zamiast do rzeczy, to pan od rzeczy i to jest pańską specjalnością.

Samo życie.
Bo Pan by chciał, by oszust był sędzią w swojej sprawie.
Ogrzewanie centralne (grzanie pośrednie przez bufor ) jest jednym z głupszych wynalazków ludzkości, a obliczenia (OZC itp) to tylko marketing, by wcisnąć ludziom gaz , olej czy węgiel.
Bardzo łatwo jest udowodnić, że dom jako bryła, termos, nie traci przez przegrody więcej ja 30kWh/m2, i oszustwem jest wykazywanie, że jest to więcej. Wystarczy chcieć!!! Wszystko co więcej to sprawa instalacji i instalatora .
By wykazać ile tracą przegrody - wystarczy zrobić wentylację z odzyskiem ciepła i system ogrzewania niecentralny (bez strat własnych) I MA PAN ZUŻYCIE DOMU!

Wymieniłem też błędy jakie robią instalatorzy:
Podstawowe błędy:
1) grzanie bufora i rozprowadzanie ciepła
2) nie instalowanie odzysku ciepłą z wentylacji
3) łączenie grzania domu z ogrzewaniem wody użytkowej
4) ogrzewanie podłogowe przy izolacji 20 i mniej cm styropianu
5)umieszczanie grzejników pod oknem
6)grzejniki konwekcyjne i drabinkowe w łazience
7) termostaty w górnej części grzejnika.
8) przewymiarowanie instalacji.
Co tu jest mało konkretne? Co Pan chce bardziej konkretnego?
Panie Tomaszu, zadaję panu proste pytana i o takie odpowiedzi proszę.

Co jest podstawą do sugerowania izolacji powyżej 20cm?

Jak pan do tego doszedł, skoro nie uznaje pan normalnych obliczeń ?

Jakie efekty oszczędnościowe przynosi zwiększanie izolacji pod podłogą, skoro pan to zaleca?
.

Nie interesują mnie inne straty ciepła poza podłogą.

Ponownie proszę o rzeczową odpowiedż i pozdrawiam.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Może Pan podać jakie obliczenia były w 1990 roku?
Może Pan powiedzieć o jakich obliczeniach Pan pisze?
Może Pan podać po co są takie obliczenia? Licznik nie wystarczy?
Jaki jest sens obliczeń, przecież nie da się tego inaczej uzasadnić jak NACIĄGANIE.

Jeszcze nikt nie wymyślił, metod obliczeniowych, przy tylu zmiennych i niewidomych. Nie jestem wrogiem liczenia, bo nie ma czegoś takiego.
To co jest uprawiane, to marketing i oszustwo.
Jeszcze raz Panu napiszę... Sprawdziłem to wieeelokrotnie od 25 lat montując ogrzewanie elektryczne niecentralne( bez strat na instalacji ) i odzysk ciepła z wentylacji ... Nie ma domów, których straty przez przegrody, wynosiłyby ponad 30kWh/m2.
Sam Pan widzi, że ci co liczą, nie znają się na fizyce.

asolt
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: asolt »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:[
Oszustem jest Pan, gdy jeszcze nie wykonywał Pan ogrzewania centralnego za pomocą pompy p-p
to nie wspominał Pan o buforze jako warunku centralnego, teraz gdy wykonuje Pan centralne ogrzewanie pompą p-p nagle potrzebny jest bufor aby było centralnym. Oszust i hipokryta.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Pan stosuje OZC i kogoś nazywa oszustem? Pan ma tak małą wiedzę czy robi to świadomie?
Przecież podawanie, że dom a nie instalacja zużywa ponad 30kWh/m2 jest oszustwem.
Nie wierzę, że Pan nikogo nie oszukał podając, że dom zużyje ponad 30kWh/m2 ???
Niech Pan udowodni, że ja tak podałem?

Ps. Od 1990 roku podaję, że jedną z głupszych rzeczy jest bufor i akumulacja ciepłą ( bufor jest akumulacją ciepłą) .
Nie ogrzewam pompą ciepła, tak jak nie ogrzewałem gwc INWERTOROWĄ POMPĄ CIEPŁA ZASTĄPIŁEM GWC.

Maniak
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Maniak »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Pan stosuje OZC i kogoś nazywa oszustem? Pan ma tak małą wiedzę czy robi to świadomie?
Przecież podawanie, że dom a nie instalacja zużywa ponad 30kWh/m2 jest oszustwem.
Nie wierzę, że Pan nikogo nie oszukał podając, że dom zużyje ponad 30kWh/m2 ???
Niech Pan udowodni, że ja tak podałem?

Ps. Od 1990 roku podaję, że jedną z głupszych rzeczy jest bufor i akumulacja ciepłą ( bufor jest akumulacją ciepłą) .
Nie ogrzewam pompą ciepła, tak jak nie ogrzewałem gwc INWERTOROWĄ POMPĄ CIEPŁA ZASTĄPIŁEM GWC.
CZyli bez wykorzystania ciepłego powietrza z inwertora montując wm i elektryczne ogrzewanie w uszczelnionym budynku nawet z lat 50tych również nie wyjdzie panu powyżej 30kWh/m2 rocznie?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

A co ma do strat ciepła przez przegrody inwerter czy inne źródło. Nie piszę o ogrzewaniu, tylko o stratach ciepła przez przegrody w kWh. Nie podaję kosztu uzyskania kWh.

Jeszcze raz.
Interesuje nas temat "straty ciepłą budynku"
Na ilość kWh zużywanych do ogrzania składają się
1-straty ciepła przez przegrody
2-straty ciepłą na wentylację
3-straty ciepła instalacji

Marginalizując punkty 2 przez odzysk ciepłą z wentylacji i punkt 3 przez elektryczne ogrzewanie niecentralne , otrzymamy punkt 1 ile kWh "ucieka" przez przegrody? .

Nie ma tu pomp ciepła i OZE.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nawet domy z lat 50-tych, po założeniu fachowo ogrzewania elektrycznego, bezpośredniego i dobrej wentylacji z odzyskiem ciepła, nie zużywają więcej jak 30kWh/m2
Dla pokazania tego w złotówkach
Oznacza to, że użytkownik domu 150m2 za samo ogrzewanie ( bez oświetlenia itp. bez ciepłej wody )
zapłaci w sezonie grzewczym 540 zł za miesiąc. NIE MA NAPRAWDĘ GORSZYCH DOMÓW!
WIĘKSZE ZUŻYCIE, TO WYMYŁ CIEPŁOWNIKÓW, BY UKRYĆ OGROMNE STRATY INSTALACJI.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Galeria Parkietu Mława pisze:Chciałbym uzyskać informację, popartą prostymi i zrozumiałymi dla przeciętnego użytkownika forum obliczeniami, o kosztach inwestycyjnych i eksploatacyjnych, preferowanych przez panów sposobów ogrzewania i zalecanej wielkości izolacji.

Przyjmijmy typowy budynek z ogrzewaniem podłogowym lub bez i dla takiego budynku proszę o analizę porównawczą wpływu wielkości izolacji pod podłogą na koszty inwestycyjne i eksploatacyjne (koszty strat ciepła).

Pytanie kieruję do przedstawiciela firmy ENERBAU i p. Tomasza Brzęczkowskiego.

Czekam na rzeczową odpowiedż, jako że pozycja na tym forum do tego zobowiązuje.
Pozdrawiam.[/list]
My nie projektujemy domów, a jedynie dostarczamy kompletne systemy grzewcze do ich ogrzewania.
O tym jak będzie budynek izolowany decyduje inwestor, a nie my!

Koszt instalacji uzależniony jest od powierzchni budynku i rodzaju zastosowanego ogrzewania.
Robimy bezpłatne wyceny do przedstawionych projektów. Konkretne informacje o kosztach systemu
podajemy na naszej stronie internetowej w dziale zużycie energii.
https://www.enerbau.pl/zuzycie-energii

Zużycie energii uzależnione jest od konstrukcji budynku i wartości jego izolacji. Na to nie mamy wpływu, ale zalecamy naszym inwestorom by dobrze izolowali budynki od gruntu.
Przez fundamenty tracimy nawet do 20 % energii.

Wszystkie domy pasywne powinny mieć izolację fundamentów bądź płyty fundamentowej o grubości
30 cm. Takie są wymagania techniczne dla tych budynków.

Informacje, których Pan od nas oczekuje można znaleźć w odpowiednich normach i projektach. My nie jesteśmy biurem architektonicznym i się tym nie zajmujemy.

W dzisiejszych czasach tylko ludzie niedouczeni budują i projektują domy o zapotrzebowaniu na energię potrzebną do ogrzewania, na poziomie 60 kWh/m2/rok.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

W dzisiejszych czasach tylko ludzie niedouczeni budują i projektują domy o zapotrzebowaniu na energię potrzebną do ogrzewania, na poziomie 60 kWh/m2/rok
Wszystko powyżej 30kWh/m2 to wina instalacji nie przegród. Bardziej prawidłowo będzie pisać, zapotrzebowanie instalacji nie domu!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”