Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

laszczyk
Początkujący
Początkujący

Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Post autor: laszczyk »

mariusz0776 pisze:Przy moich ustawieniach dla
100% mocy przerwa 35 sek ,dmuchawa 7
1% mocy przerwa 2:10,dmuchawa 1
podawanie 3 sekundy

kocioł 15kW spala mi przy takich temperaturach ok 13kg na dobę. W domu temp 23-24 stopnie.
A jaki masz dom, ocieplenie, ile podłogówki, bojler?

u mnie jak pisałem ogrzewani eok 120m, dobrze ocieplony, podłogówka ok 40m, bojler 140l ustawiony na 35C.

Piec mam SkamP Premium 12KW - i spala mi dwa razy tyle co u Ciebie? Jakaś musi być przyczyna...

Please o pomoc

mariusz0776
Początkujący
Początkujący

Post autor: mariusz0776 »

Ogrzewam 130m2 kotłem 15kW. Dom średnio ciepły.Okna plastiki 10cio letnie,na ścianach 10cm styropianu.
Stara instalacja ,grube rury,żeliwne grzejniki.Brak podłogówki ,wody w układzie ok.400l .Bojler 140l.

Jak chcesz mieć mniejsze spalanie to wyłącz pid, choć i tak jak na pracę na automacie to masz bardzo duże spalanie.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

To jest budowa?
Pierwszy sezon to najczęściej wyższe spalanie, trzeba sie pozbyć tzw wilgoci technologicznej
Normalny poziom będzie w 2im, 3cim sezonie grzewczym

Inne opcje to:
- błędy w wykonaniu instalacji grzewczej
- mostki cieplne

Tutaj dla przykładu Skam-P Premium 12kW opalany problematycznym miałem, powierzchnia 160m2, wentylacja mechaniczna, spalanie w okolicach 10kg/24h
https://ekotlownia.pl/sterownik/41

laszczyk
Początkujący
Początkujący

Jarecki79 pisze:To jest budowa?
Pierwszy sezon to najczęściej wyższe spalanie, trzeba sie pozbyć tzw wilgoci technologicznej
Normalny poziom będzie w 2im, 3cim sezonie grzewczym

Inne opcje to:
- błędy w wykonaniu instalacji grzewczej
- mostki cieplne

Tutaj dla przykładu Skam-P Premium 12kW opalany problematycznym miałem, powierzchnia 160m2, wentylacja mechaniczna, spalanie w okolicach 10kg/24h
https://ekotlownia.pl/sterownik/41
W domu palę pierwszy sezon: dom (120m) ocieplony 15m, podłoga 10cm, sufit 30cmwełna, dach, 20cm wełna. Nowe okna, instalacja... Więc tu raczej "lipy" nie ma...
"mostki cieplne" pewnie są, ale bez przesady,,,, "błędy w instalacji" - wykonywał instalacje człowiek z wieloletnim doświadczeniem, więc raczej jest OK.
Mówimy o różnicach rzędu 100% i więcej....
Jarecki czy Wy jako sprzedawcy tych pieców macie na terenie województwa łódzkiego (ja mieszkam obok Bełchatowa) jakiegoś instalatora, serwisanta, który mógłby u mnie zerknąć na miejscu "o co kaman"? pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Pierwszy sezon to zawsze wyższe spalanie, bardzo rzadko jest inaczej.
To najzwyczajniej w świecie trzeba wliczyć w koszty budowy domu.
Nastawy to kosmetyka, ilość to jakość paliwa i zapotrzebowanie budynku (uzupełnienie strat ciepła)

Bywa (na różnych kotłach),że w pierwszym sezonie spalanie potrafi dochodzić do 50kg/24h
Tutaj dla kotła o mocy 12kW mówimy o widełkach 20-25kg, więc ok. 45-50%mocy znamionowej.

Sens to ma próba ściągnięcia programu testowego dorobienia OZC i próby przeliczenia tego co wybudowane z tym co było w projekcie,
Sens ma rozważenie poszukania w okolicy profesjonalnego audytora i wykonania obliczeń na obiekcie właściwym, wykonania jakiś działań z użyciem kamery......

laszczyk
Początkujący
Początkujący

Jarecki79 pisze:Pierwszy sezon to zawsze wyższe spalanie, bardzo rzadko jest inaczej.
To najzwyczajniej w świecie trzeba wliczyć w koszty budowy domu.
Nastawy to kosmetyka, ilość to jakość paliwa i zapotrzebowanie budynku (uzupełnienie strat ciepła)

Bywa (na różnych kotłach),że w pierwszym sezonie spalanie potrafi dochodzić do 50kg/24h
Tutaj dla kotła o mocy 12kW mówimy o widełkach 20-25kg, więc ok. 45-50%mocy znamionowej.

Sens to ma próba ściągnięcia programu testowego dorobienia OZC i próby przeliczenia tego co wybudowane z tym co było w projekcie,
Sens ma rozważenie poszukania w okolicy profesjonalnego audytora i wykonania obliczeń na obiekcie właściwym, wykonania jakiś działań z użyciem kamery......
Czyli nie panikuję... :-) Zobaczymy co będzie w przyszłym sezonie.
Ma co prawda jeszcze pytania i wątpliwości co do współpracy z PilotemR (np: czemu muszę utrzymywać na nim temperaturę zadaną na poziomie ok 18stopni, aby mieć w domu temp. ok 24stopni? bo gdybym na pilocie ustawił 24 to byłoby tak gorąco że nie szłoby wytrzymać...)
Czy też ustawień temperatury na sterowniku pieca do do temperatury mieszacza - u mnie nie ma znaczenia czy zadam mu temeprtaturę 0 stopni czy 30 stopni - i tak utrzymuje się temperatura na termometrze na wyjściu na podłogówkę w granicach 38 stopni... Czyli de facto nie mam możliowości sterowania temperaturą podłogówki - chyba, że przejdę z ustawieniami na siłowniku z automatu na ręczny)

Piszesz o wykonaniu badań... tylko na dobrą sprawę co to mi da w tej chwili? tylko wiedzę, bo przecież nie będę jeszcze raz ocieplał domu.... może zatem lepiej nie wiedzieć....

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

laszczyk pisze:
Czyli nie panikuję... :-) Zobaczymy co będzie w przyszłym sezonie.
Ma co prawda jeszcze pytania i wątpliwości co do współpracy z PilotemR (np: czemu muszę utrzymywać na nim temperaturę zadaną na poziomie ok 18stopni, aby mieć w domu temp. ok 24stopni? bo gdybym na pilocie ustawił 24 to byłoby tak gorąco że nie szłoby wytrzymać...)
I. dobrać czas pracy pompy oraz pauze pompy do danego obiektu...
II. można dodatkowo obniżyć na ten czas nastawe na kotle lub na obiegu, bo nie wiem w które gniazdo podłączyłeś
laszczyk pisze: Czy też ustawień temperatury na sterowniku pieca do do temperatury mieszacza - u mnie nie ma znaczenia czy zadam mu temeprtaturę 0 stopni czy 30 stopni - i tak utrzymuje się temperatura na termometrze na wyjściu na podłogówkę w granicach 38 stopni... Czyli de facto nie mam możliowości sterowania temperaturą podłogówki - chyba, że przejdę z ustawieniami na siłowniku z automatu na ręczny)
..
a to znaczy,że instalator dał ciała, jak sterownik zmienia pozycję zaworu -ok, jak nim nie rusza- to dano ciała z podłączeniem kabelków
albo druga opcja w złym miejscu czujnik

Jak masz więcej czarów w instalacji (zawory n-drgowe, termostaty pokojowe itp), to u 3klientów lepiej wychodziła praca bez włączonego algorytmu pid.

darek_444
Początkujący
Początkujący

Post autor: darek_444 »

Witam!
Proszę o opinie i pomoc bo nie wiem czy tak to powinno wyglądac

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wcześniej już pisałem ale przypomnę
Kocioł 25 kW z palnikiem ekoenergi
Ustawiania:
temp 49
100: 37s, 16 bieg
1: 2min 30s ,2bieg
podawanie 5 s
około 140 ogrzewane instalacja mieszana spalanie około 20 kg na dobę
popiół 3/4 wiadra 10 litrowego lekkie spieki i niedopalony węgiel.
Większość popiołu spada od strony drzwiczek a w głębi kotła mniej.
Dostawca węgla podaje ze węgiel 27MJ z kopalni Kazimierz Juliusz.

Deflektor widoczny na foto jest 10cm nad krawędzią palnika czy to nie za nisko?
20 cm nad palnikiem jest już ruszt wodny i wyżej nie mogę podwiesić deflektora.
Czy można palić bez deflektora?

Proszę o opinie i porady

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Witam

Tutaj jest świeższa instrukcja obsługi.
http://img.bazarek.pl/290455/16439/shop ... 0.2014.pdf

Dodano rozwiązania do typowych sytuacji, sugestie jak ustawiać strefy czasowe itp.

[/quote]

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

darek_444 pisze:Witam!

Deflektor widoczny na foto jest 10cm nad krawędzią palnika czy to nie za nisko?
20 cm nad palnikiem jest już ruszt wodny i wyżej nie mogę podwiesić deflektora.
Czy można palić bez deflektora?

Proszę o opinie i porady
Mógłby być wyżej tak 17-20cm nad palnikiem
W popielniku mega koksu nie widać, widać brązowawe spieki, jak po skruszeniu w rękach nie ma w nich niespalonego węgla, to nie ma tragedii. Możesz dmuchnąć ze 2biegi mocniej albo w menu kodowym 99 dać dłuższe przedłużenie nadmuchu po podaniu np.12sekund
darek_444 pisze: Większość popiołu spada od strony drzwiczek a w głębi kotła mniej.
Taki urok jak za mało powietrza lub węgiel ma wyższą spiekalność, to na tych żeliwnych węgiel spiekający spada właśnie na jedną stronę palnika... ślimaki kręcą się w jedną stronę...

Także albo ciut więcej wiatru albo domieszaj czegoś słabszego o niskiej spiakalności np. Jaret, Retopal, czeski ekogroszek czy ziarno owsa lub pellet

Pablowro
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pablowro »

Witam całe forum, to mój pierwszy post
Czytam o tych ustawieniach sterowników, palnikach i już wiem co mnie będzie czekało :-) bo mam zamiar wymienić mój tradycyjny 40-sto letni kocioł zasypowy na kocioł z podajnikiem. Piec już w zasadzie wybrałem, ze względu na ograniczoną ilość miejsca w kotłowni oraz jej kształt potrzebuję kotła o niestandardowej konfiguracji a tu oferta firmy Kotły Witkowski jest bardzo bogata. Zastanawiam się nad kotłem KMB-RP Plus ze sterownikiem Iryd PID o którym też szeroko mowa w kilkunastu postach na tym forum. I Tu mam prośbę - poradźcie jak ten kocioł prawidłowo wpiąć do instalacji. Obecnie kocioł tradycyjny chodzi grawitacyjnie bez pompy i świetnie grzeje część mieszkalną, nieco gorzej z dogrzaniem piwnicy - ciepła woda niezbyt chętnie sama płynie w dół. Zakładając kocioł z podajnikiem nie ma problemu z dołożeniem pompy. Ale interesuje mnie kwestia związana z minimalną temperaturą powrotu oraz z utrzymaniem optymalnej temperatury na kotle. Chcę też zachować możliwość awaryjnego napalenia w kotle w układzie grawitacyjnym bez żadnej pompy. Wstępnie myślałem nad założeniem na wyjściu z kotła zaworu różnicowego, a obok tegoż zaworu dać pompę a za nią zawór trójdrogowy rozdzielający z siłownikiem. Taki układ pozwoli skierować część gorącej wody na dogrzanie powrotu (obecnie różnica temperatur między wyjściem z kotła a powrotem to ok 15-20 stopni - cyrkulacja grawitacyjna) W części mieszkalnej przydałby się przynajmniej regulator - termostat temperatury powietrza (wersja minimum) lub coś z regulacją dodatkowo przedziałów grzejnych ewentualnie cwu. (temat c.w.u nie jest najważnijszy - tu koszty ogrzania zasobnika kotłem gazowym nie są duże a działa to praktycznie bez obsługowo, problem zaczyna się jak przychodzi płacić rachunki za wspaniały wysokometanowy :-) gaz wykorzystywany do ogrzewania domu). I tu przechodzimy do sedna sprawy. Jak wg Was - forumowiczów sprawdzi się taki układ, jaką regulację proponujecie. Wody w instalacji c.o. mam ok 500 litrów, instalacja - układ otwarty, grzejniki alu, rury stalowe, zbiornik wyrównawczy na jednym z pionów - wyjście na ten zbiornik nie znajduje się bezpośrednio w kotłowni, tylko zbiornik założony na jednym z pionów (łazienkowym) a pozostałe piony - sprowadzone odpowietrzenia do tego zbiornika. Ze względu na konieczność zapewnienia nieograniczonego przepływu do tego zbiornika nie chcę stosować zaworu czterodrogowego. Dlatego też kombinuje układ z zaworem trójdrogowym. Jedynym zaworem na drodze do naczynia wyrównawczego będzie zawór różnicowy... Innego wyjścia nie ma. I jest jeszcze jeden warunek. W układ c.o. mam wpięty również wprost piec gazowy z pompą. Dobrze byłoby to tak podłączyć (zawory zwrotne) aby w sytuacji kiedy zechcę włączyć gaz (wczesna jesień, wiosna, ewentualnie wyjazd w zimie na urlop i utrzymanie minimalnej temp w domu) nie trzeba było kręcić zaworami (obecnie muszę zamykać zawór na zasilaniu kotła bo inaczej kocioł robi za podgrzewacz komina :-)
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Jak Waszym zdaniem sprawdzi się taki układ z jednym zaworem trójdrogowym?
Jak poradzi sobie IRYD PID z takim układem - czy da się nim wysterować tak wpięty zawór trójdrogowy?
Jak macie jakieś uwagi to piszcie

pozdrawiam
Paweł

darek_444
Początkujący
Początkujący

Post autor: darek_444 »

Jarecki79 pisze:
Mógłby być wyżej tak 17-20cm nad palnikiem
W popielniku mega koksu nie widać, widać brązowawe spieki, jak po skruszeniu w rękach nie ma w nich niespalonego węgla, to nie ma tragedii. Możesz dmuchnąć ze 2biegi mocniej albo w menu kodowym 99 dać dłuższe przedłużenie nadmuchu po podaniu np.12sekund

Taki urok jak za mało powietrza lub węgiel ma wyższą spiekalność, to na tych żeliwnych węgiel spiekający spada właśnie na jedną stronę palnika... ślimaki kręcą się w jedną stronę...

Także albo ciut więcej wiatru albo domieszaj czegoś słabszego o niskiej spiakalności np. Jaret, Retopal, czeski ekogroszek czy ziarno owsa lub pellet
Na wysokości 17-20 mam juz ruszt wodny.
Czy mozna palić bez deflektora czy w koncu przepalę ruszt?
Co zyskam na zwiekszeniu tej odległości bo jedyną opcją którą widze to obniżyć palnik ale to już duża przeróbka wiec pytam czy warto.
Czy ruszt wodny jest powodem dużęj ilosci sadzy w wymienniku?
Jest sucho ale czarno a nawet kolor brunatny na sciankach.
Zmieniłem paliwo na słabsze ( czeskie) Brak spieków i przesypywania niedopałów. Jak poprawic powietrze? czym sie kierować?
Czy w koronie palnika ekoenergi otwory okrągłe na górnej krawedzi korony lepiej zakleic czy pozostawic drożne bo teraz mam zaklejone.

mietek440
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mietek440 »

Ruszt wodny generuje bardzo dużo sadzy , również go posiadam .
https://zawijan.wordpress.com/poradnik- ... k-czy-nie/

sapient
Początkujący
Początkujący

Post autor: sapient »

halo halo bo coś tu cisza jak makiem....
Czy firma Prond budzi się powoli ze snu zimowego ?

jojoro
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: jojoro »

No właśnie, mieliśmy dostać nowości do IRYDA, może sterowanie przez internet. A od szumnej zapowiedzi mija rok i nic.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”