Podgrzewanie GWC żwirowego

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Podgrzewanie GWC żwirowego

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Piotr Nowik pisze:Bakterie nie są filtrowane przez żwir. Z bakteriami żyjemy i żyć będziemy. Są wszędzie. Chodzi co najwyżej o to, by nie szkodziły człowiekowi - by nie była to Ebola :-)

Podałem maksymalną wydajność mojej rekuperacji. A wiadomo, że prawie nigdy nie będzie ona chodziła na maksa. Skręcić w dół wentylatory można zawsze.

Nie wiem, jakie będzie powietrze. Przesuszone na pewno nie, bowiem nad żwirowiskiem zamontuję wodne zraszacze, które w razie konieczności (albo profilaktycznie) mogę włączyć.
OK widać, że zamiast podręcznika fizyki naczytał się Pan oszołomów

- na głębokości 1,5 ma Pan +5 st po nawilżeniu do 100% (więcej się nie da) gdy to powietrze wejdzie do domu i ogrzeje się di +22 to jaką będzie miało wilgotność względną?
Tu pada mit o nawilżaniu
130m2 /h ogrzane w gwc z o st.C ( średnia temperatura w okresie grzewczym), podgrzane do +5 st C to 0.15kW przy przejściu przez wymiennik 90 % zostaje 0.015 kW.
0.015kW x 24 h x 170 dni = 61 kWh w sezonie grzewczym
Ponieważ żwirowiec zwiększa opory a wiec i zużycie - to te 60kWh rocznie przepadnie.

PAN MI ODPOWIE JAK MOŻE SIĘ ZWRÓCIĆ GWC ? nawet niech będzie za darmo!

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Piotr Nowik »

...oraz:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Tomasz_Brzeczkowski pisze: - na głębokości 1,5 ma Pan +5 st po nawilżeniu do 100% (więcej się nie da) gdy to powietrze wejdzie do domu i ogrzeje się di +22 to jaką będzie miało wilgotność względną?
Tu pada mit o nawilżaniu
130m2 /h ogrzane w gwc z o st.C ( średnia temperatura w okresie grzewczym), podgrzane do +5 st C to 0.15kW przy przejściu przez wymiennik 90 % zostaje 0.015 kW.
Ponieważ żwirowiec zwiększa opory a wiec i zużycie - to te 60kWh rocznie przepadnie.

*Po pierwsze, zainstalowane nawilżanie żwirowiska nie jest po to, by lalo wodę non-stop, tylko okazyjnie.
**Po drugie, w lecie z ciepłego powietrza wchodzącego do chłodniejszego żwirowiska wytrąca się wilgoć, która spływa do ziemi. Powietrze do domu trafia zatem osuszone. Zimą natomiast, przy mrozach powietrze ma mniej wilgoci, niż latem.
***Po trzecie, i najważniejsze, element ekonomiczny w moim przypadku nie jest najważniejszym kryterium przy planowaniu budowy żwirowego GWC - tylko jakość powietrza.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Piotr Nowik pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze: - na głębokości 1,5 ma Pan +5 st po nawilżeniu do 100% (więcej się nie da) gdy to powietrze wejdzie do domu i ogrzeje się di +22 to jaką będzie miało wilgotność względną?
Tu pada mit o nawilżaniu

*Po pierwsze, zainstalowane nawilżanie żwirowiska nie jest po to, by lalo wodę non-stop, tylko okazyjnie.
**Po drugie, w lecie z ciepłego powietrza wchodzącego do chłodniejszego żwirowiska wytrąca się wilgoć, która spływa do ziemi. Powietrze do domu trafia zatem osuszone. Zimą natomiast, przy mrozach powietrze ma mniej wilgoci, niż latem.
***Po trzecie, i najważniejsze, element ekonomiczny w moim przypadku nie jest najważniejszym kryterium przy planowaniu budowy żwirowego GWC - tylko jakość powietrza.
Czytał Pan to?
Przecież to dotyczy gwc płytowego za kilkanaście tysięcy z filtrami i folią D2P ( antybakteryjną)
Mało tego - jest adnotacja, że dotyczy jednego gwc i nie należy tego rozpowszechniać!

Co do mikroklimatu.... Może Pan nawilżać - Pan sprawdzi na wykresie, że powietrze mające 5 st.C i 100% wilgotności ( a przeważnie z gwc wychodzi w mrozy 0-3) po ogrzaniu do 22 st. będzie bardzo suche.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

A ja wrzucę tylko filterki do wyboru i zastanawia mnie skoro żwirówki są takie super to dlaczego nie montują ich w szpitalach:
http://www.pro-vent.pl/klasyfikacja-fil ... rza,0.html

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Nie wiem, o co to kruszenie kopii.
Zraszacze żwirowiska - z tego, co mi wiadomo - nie służą do stałego nawilżania GWC, a jedynie do okresowego jego przepłukiwania.
A jeśli powietrze z GWC jest suche, to tym lepiej. Z wilgocią w domach/mieszkaniach z reguły jest więcej problemu, niż pożytku.

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Bolas pisze:...zastanawia mnie skoro żwirówki są takie super to dlaczego nie montują ich w szpitalach.
Ciesz się, że w Polsce w ogóle szpitale jeszcze są i biedę klepią.
Wiele rzeczy na świecie jest super, a w Polsce się tego nie robi - bo wszystko musi być jak najtaniej, więc i często partacko.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

O co kruszenie kopi? Bo czy jest coś równie głupiego dziś jak gwc do reku?
Jeszcze 5 lat temu, miało to jakiś sens ale dziś? nawet za darmo się nie kalkuluje.

ThermoM
Początkujący
Początkujący

Post autor: ThermoM »

Panie Tomaszu, a 5 lat temu co było inaczej? Proszę rozjaśnić bo zachodzę w głowę co Pan miał na myśli.

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Już kilka razy na ForumBudowlane.pl dawałem znać, że czynnik ekonomiczny w eksploatacji GWC żwirowego jest u mnie na drugim planie. Wystarczy mi, by koszta eksploatacji dodatkowego wentylatora równoważyły się z uzyskami ciepła, bądź chłodzenia w lecie.

GWC będę kopał i wykonywał samodzielnie, więc tu również kwotę inwestycji zminimalizuję na tyle, ile się tylko da.

Chodzi mi głównie o jakość powietrza. Żwirowisko traktuję jak dodatkowy filtr. Nie sądzę, by filtr w centrali rekuperacyjnej był taki super, a koszta jego systematycznych wymian na pewno są zdecydowanie większe, niż koszty prąd zasilający wspomagający GWC wentylator.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

ThermoM pisze:Panie Tomaszu, a 5 lat temu co było inaczej? Proszę rozjaśnić bo zachodzę w głowę co Pan miał na myśli.
Zima - centrale dziś nie zamarzają, a ich sprawność w odzyskiwaniu ciepła powoduje, że zużycie energii na pokonanie oporów jest większe niż zyski. Na wyrzutni pojawi się cieplejsze powietrze ze 100% wilgotnością względną, czyli mogą być dodatkowe problemy.
Lato - gwc ma bardzo małą moc chłodniczą i rozdziela ją po równo na wszystkie pokoje, wymaga też potężnej centrali ( 500-800m3/h) . Gwoździem do trumny gwc stały się powietrzne pompy ciepła które chłodzą z COP ponad 5 i grzeją z COP 4 a kosztują ,miej od gwc.

Co do jakości powietrza - to naiwnością jest sądzić że zalegająca w rowie z kamieniami czy rurze woda poprawia jego jakość. Jak się da warstwę antybakteryjną jak provent czy rehau to nie będzie gwc najwyżej szkodzić.
Naiwnością jest sądzić, że powierzchnię rury np rehau czy płyty prownet wykłada się warstwą antybakteryjną a dołek z kamieniami nie, bo żwir zabija bakterie. No ale wolno mieć takie myśli.

Nowe centrale do domów pasywnych

Obrazek

Obrazek
REGEN czy PASSIV nawet nie mają opcji z bypassem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”