SKAM-P Premium SEKOM - polecam
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
- chor_wirap
- Początkujący

Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam
Fakt jest taki, że wcześniej miałem ten san węgiel ale tak na oko był zupełnie suchy i to wykraplanie było mniejsze. Węgiel z kolejnej dostawy jest jakby trochę wilgotny ale nie jest mokry, jednak niestety tej wody w koszu jest więcej. Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana opału, a przy okazji postaram się zakleić ta dyszę. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Ten otworek jest m.in. elementem zgłoszenia patentowego.
Jego zadaniem jest dosuszanie paliwa przesuwanego w strone paleniska i zmniejszanie efektu wydymiania do kosza.
U klientów palących miałem węglowym zaklejenie tego otworku powodowało przesunięcie płomienia na środek paleniska i obniżenie temp. czujnika kosza.... więc warto spróbowac go zakleić, może w Twoich warunkach kotłowni, ciągu kominowego efekt będzie korzystniejszy z zaklejonym otworkiem.
Jego zadaniem jest dosuszanie paliwa przesuwanego w strone paleniska i zmniejszanie efektu wydymiania do kosza.
U klientów palących miałem węglowym zaklejenie tego otworku powodowało przesunięcie płomienia na środek paleniska i obniżenie temp. czujnika kosza.... więc warto spróbowac go zakleić, może w Twoich warunkach kotłowni, ciągu kominowego efekt będzie korzystniejszy z zaklejonym otworkiem.
Witam, proszę o podpowiedź pod który zacisk mogę podłączyć czujnik temperatury podłogowej? nr.1 czy nr.2

Mam pytanie do bardziej doświadczonych palaczy:
1. Jaki macie ustawiony tryb pracy pomp? U mnie jest priorytet CWU. Uwazam ze przy takim ustawieniu kocioł pracuje stabilniej. Nagrzewa pierw bojler a potem gdy sie dobrze rozchula zalaczaja sie pozostałe pompy i nadmiar tej energii cieplnej przekazuje na grzejniki i podłogowke.
2. Czy temperatura w kotłowni moze wplywac na zuzycie eko? Sadze, ze pomieszczenie w ktorym pracuje kocioł jak i instalacja, powinna miec najlepiej ok 15c lub wyzej. Sam kocioł oddaje sporo ciepla ale w duze mrozy wspomagam sie dodatkowym grzejnikiem.
Jakie macie swoje spostrzeżenia w tym temacie?
1. Jaki macie ustawiony tryb pracy pomp? U mnie jest priorytet CWU. Uwazam ze przy takim ustawieniu kocioł pracuje stabilniej. Nagrzewa pierw bojler a potem gdy sie dobrze rozchula zalaczaja sie pozostałe pompy i nadmiar tej energii cieplnej przekazuje na grzejniki i podłogowke.
2. Czy temperatura w kotłowni moze wplywac na zuzycie eko? Sadze, ze pomieszczenie w ktorym pracuje kocioł jak i instalacja, powinna miec najlepiej ok 15c lub wyzej. Sam kocioł oddaje sporo ciepla ale w duze mrozy wspomagam sie dodatkowym grzejnikiem.
Jak dobrze kojarzę teraz to rezerwa 1 ma być pod czujnik t.podłogowejProniu pisze:Witam, proszę o podpowiedź pod który zacisk mogę podłączyć czujnik temperatury podłogowej? nr.1 czy nr.2
- Nie mam podłogówkifaceoff pisze:Mam pytanie do bardziej doświadczonych palaczy:
- Dom stary, ilość wody w instalacji ogromna (tylko w 3pokojach nowe grzejniki, reszta z 280m2 to starutki fawiry....
U mnie zatem lepiej się sprawdza deczko wyższa temp. na kotle, za zaworem na dom niższa i dogrzewanie bojlera równolegle bez nadwyżki.
Re: - polecam
Mam pytanie o podłaczenie kotła SKAM-P Premium SEKOM piszecie na waszej stronie że może pracować tylko w instalacji systemu otwartego ,rozumiem ze wymagany jest zbiornik wyrównawczy (na poddaszu) . a co by sie stało jak by podłaczony był w systemie zamknietym (oczywiscie jakies zabezpieczenia typu zawór bezpieczeństwa by był)
Najlepiej i najbezpieczniej jest w układzie otwartym.
Gwarancja będzie obowiązywała także, gdy wszystko będzie zgodne z aktualnymi przepisami i normami:
1. Sam kocioł zabezpieczony w układzie otwartym, wymiennik płytowy i cała instalacja domowa w zamkniętym
2. Na kotle montaż wężownicy schładzającej typu WZS-1 lub WZS-2 i budowa z wężownicy układu zamkniętego. To wymaga także dostępu do wody bieżącej niezależnego od dostaw energii elektrycznej. Wodę "z kranu" podłącza się pod wężownicę, z wężownicy także trzeba zadbac o odprowadzenie gorącej wody odbieranej w sytuacji awaryjnej.
3. Na kotle montaż zaworu bezpieczeństwa typ DBV-1, podobnie doprowadzenie do tego wody bieżącej z kranu..., zastosowanie w instalacji odpowiednich zaworów (odpowietrzający, bezpieczeństwa...)
Takie rozwiązania są dopuszczalne.
Gwarancja będzie obowiązywała także, gdy wszystko będzie zgodne z aktualnymi przepisami i normami:
1. Sam kocioł zabezpieczony w układzie otwartym, wymiennik płytowy i cała instalacja domowa w zamkniętym
2. Na kotle montaż wężownicy schładzającej typu WZS-1 lub WZS-2 i budowa z wężownicy układu zamkniętego. To wymaga także dostępu do wody bieżącej niezależnego od dostaw energii elektrycznej. Wodę "z kranu" podłącza się pod wężownicę, z wężownicy także trzeba zadbac o odprowadzenie gorącej wody odbieranej w sytuacji awaryjnej.
3. Na kotle montaż zaworu bezpieczeństwa typ DBV-1, podobnie doprowadzenie do tego wody bieżącej z kranu..., zastosowanie w instalacji odpowiednich zaworów (odpowietrzający, bezpieczeństwa...)
Takie rozwiązania są dopuszczalne.
czy ma pan może rysunek poglądowy takiego podłączenia ?
Przykładowa fotka od klienta z zastosowaniem w instalacji zaworu DBV-1
Na przedzie kotła dodatkowo tzw grupa bezpieczeństwa (zawór odpowietrzający, termometr,zawór bezpieczeństwa)

Na przedzie kotła dodatkowo tzw grupa bezpieczeństwa (zawór odpowietrzający, termometr,zawór bezpieczeństwa)

Ja właśnie czekam na swój kociołek Skam-P Premium 12 kW ( ma być w piątek
) i będzie on w układzie otwartym, ale połączonym z układem zamkniętym (kocioł gazowy) poprzez wymiennik ciepła płaszczowy. Myślę, że jest to optymalne rozwiązanie i bezpieczne.
pozdrawiam Grzegorz, a przy okazji witam wszystkich
Moim zdaniem to najbezpieczniejsze połączenie kotła na paliwa stałe z układem zamkniętym.brzydzi pisze:Ja właśnie czekam na swój kociołek Skam-P Premium 12 kW ( ma być w piątek) i będzie on w układzie otwartym, ale połączonym z układem zamkniętym (kocioł gazowy) poprzez wymiennik ciepła płaszczowy. Myślę, że jest to optymalne rozwiązanie i bezpieczne.
Nie należy jednak do najtańszych.
Niestety za wygodę i bezpieczeństwo trzeba zapłacić. Obecnie nie jest toi aż tak drogie - wymiennik, dwie pompy, przyłączenia to koszt około 900 zł. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu 
Na razie czekam na kocioł, na pewno podzielę się spostrzeżeniami jak go podłączę.
Na razie czekam na kocioł, na pewno podzielę się spostrzeżeniami jak go podłączę.
Dziękuje za info .Rozmawiałem ze znajomym instalatorem,wie o co chodzi i ogarnie temat
Daj znać jak dojedzie, mile widziane fotki po podłączeniubrzydzi pisze: Na razie czekam na kocioł, na pewno podzielę się spostrzeżeniami jak go podłączę.
Unikaj węgla pieklorz, ekoret.
Szukaj retopal, jaret, jaret-plus, kazimierz-juliusz
Nie zaopatruj się też w skł..węgl... pl - reklamy w TV.... można trafić na błoto z kamieniami o niskiej kaloryczności w cenie extra węgla..