. A swoją drogą czy są dostępne skrzynki rozprężne (przy anemstatach) o wysokości do 5-6cm?
Kanał 53mm ma na zewnątrz 63mm a 63 mm -75mm. A skrzynka jest trochę grubsza. Są takie systemy ona kanałach płaskich
Pompę ciepła ewentualnie traktuję jako wspomaganie ogrzewania
U mnie ogrzewanie się od 4 lat mam powietrzne pompy nie załączało to kwestia potrzeb czyli izolacji i wentylacji. 350W pompa ogrzewa i chłodzi skep i 55m2 mieszkanie w starym budownictwie.
poprawa komfortu w lecie - zamiast gwc.
- GWC jest droższe nie ma sterowania na mniejszą moc i rozłożoą na więcej pomieszczeń,
ad.2. Jeśli dobrze rozumię to medium z energią z pompy ciepła jest woda aby ogrzać schłodzić powietrze potrzebny jest wymiennik?
BOŻE broń to byłoby centralne pompy ciepła w takim układzie są droższe mają mniejsze zyski i wymagają wyższej temperatury pracy
? Gdzie takie coś można nabyć? Jak to wygląda?
To jest komplet z PCI
ad.4. Co do czyszczenia kanałów to chodziło mi o to czy takie czyszczenie jest potrzebne podobnie jak w klimatyzacjach?
Jak będzie kanał do klimatyzacji to można odgrzybiać (ozonowanie) ale wentylacyjnych nie potrzeba.
Co do izloacji znam Pana opinię na ten temat, tj izolowanie od wewnątrz. Mam budynek izolowany od zew. styropianem - 15cm grafitowy, lambda teoretyczne 0.033.
Ma Pan styropian na ścianach, trudno to nazwać izolacją domu.
Gdyby miał Pan taki sam styropian bez mostków termicznych w podłodze i dachu. (taki sześcian ) to do gruntu uciekałoby więcej ciepła niż ścianami i dachem razem, Gdy Pan ma mostek termiczny do gruntu, to ucieka nim więcej niż ścianami. W następnej kolejności w takim pudełku jest wentylacja potem dach - mam nadzieję ,że ściana i dach mają paroizolację.
Ps a grafitowy... to marketing tak jak w czarna kropki czy pomarańczowe. Produkt musi się wyróżniać,choćby wypian był z jednego źródła .
Co do
lambdy 0.033 Styropian biały ma 0,034 czyli różni się o jedną tysięczną.
Ale mniejsza o to. To dane styropianu w warunkach stabilnych!!!! czyli idealnie suchego, gdy po obu stropnach jest te samo ciśnienie, gdy po obu stronach jest nieruchome powietrze. I GDY CIEPŁO IDZIE PROSTOPADLE DO STYROPIANU.
U ściany to nie to samo co lambda styropianu!!!
Brak paroizolacji w ścianie czy w dachu !!! spowoduje, że w styropianie zacznie kondensować się para wodna z dyfuzji.
Gdy włączy Pan ogrzewanie wzrośnie ciśnienie (jak w balonie na ciepłe powietrze i ściana czy dach bez folii będą przepuszczać powietrze
(Przykład: Pan stanie w wełnianym swetrze w chłodni -25sT.C i na zewnątrz przy 0zt, C i lekkim wietrze przekona się Pan, że izoluje nie sweter a unieruchomione w nim powietrze)
Kolejna sprawa to odprowadzanie ciepła do gruntu to nie jest prostopadły kierunek przepływu ciepła.
Dom będzie zużywał ponad (i to sporo)30kWh/m2 rocznie.