_ skupmy się na definicji
Konwekcja proces przekazywania ciepła związany z makroskopowym ruchem materii w gazie, cieczy bądź plazmie
Przy ruchu ogrzanego powietrza czy wody - mówimy o grawitacji czy konwekcji?Grawitacja -ciążenie powszechne
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Konwekcja proces przekazywania ciepła związany z makroskopowym ruchem materii w gazie, cieczy bądź plazmie
Przy ruchu ogrzanego powietrza czy wody - mówimy o grawitacji czy konwekcji?Grawitacja -ciążenie powszechne

Po prostu wychodzi na to, że kolega Indiana wydał na podgrzewanie ciepłej wody 1000zł mniej które normalnie zapłaciłby ogrzewając wodę energią elektryczną.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przy 200 litrach dziennie - ( przy takim zużyciu opłaca się pompę ciepła z zasobnikiem włączyć do gniazdka ) - wychodzi 450zł rocznie - to jak można zarobić 1000 zł ?

Ja nie teoretyzuję - już się naciąłem - Też tak pisałem jak Pan - ale ktoś mi doradził bym sprawdził - więc kupiłem i sprawdziłem - Czy podlicznik to teoria ? Podałem za 330 dni ( bo minimum miesiąc nas w domu nie ma.instalator 7 pisze:Po prostu wychodzi na to, że kolega Indiana wydał na podgrzewanie ciepłej wody 1000zł mniej które normalnie zapłaciłby ogrzewając wodę energią elektryczną.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przy 200 litrach dziennie - ( przy takim zużyciu opłaca się pompę ciepła z zasobnikiem włączyć do gniazdka ) - wychodzi 450zł rocznie - to jak można zarobić 1000 zł ?
Te 450 zł rocznie na podgrzanie 200l wody dziennie za pomocą pompy ciepła jest realne, ale tylko w teorii.
Można takie założenie (o oszczędności) przyjąć.Indiana pisze:Witam w Nowym Roku!
Odczytałem sobie z rana licznik ciepła na zestawie solarnym, i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony:
-za 2012r zestaw 3 kolektorów płaskich Hewalexa dostarczył mi do zasobników 2036,6 kWh (pomiar za wymiennikiem solar/CWU, czyli z uwzględnieniem strat na przesyle).
Przy cenie 0,51 zł/kWh energii elektrycznej kolektory zarobiły dla mnie w miniony rok ponad 1000zł..

instalator 7 pisze: Te 450 zł rocznie na podgrzanie 200l wody dziennie za pomocą pompy ciepła jest realne, ale tylko w teorii.
Ale z uwagi na to, że nie ogrzewa elektrycznością, to zaoszczędził tyle ile kosztuje go uzyskanie 1kWh ze stosowanego u siebie paliwa. I tak dla np. węgla to jest oszczędność około 0,5 tony węgla, a dla drewna około 1m3, lub około 180m3 gazu (przy kondensacie).instalator 7 pisze:
Po prostu wychodzi na to, że kolega Indiana wydał na podgrzewanie ciepłej wody 1000zł mniej które normalnie zapłaciłby ogrzewając wodę energią elektryczną.

A w odniesieniu (w przeliczeniu) na ogrzewanie energią elektryczną zostanie zachowana dokładnie taka sama zależność.Indiana pisze:.... ale z uwagi na spodziewany w przyszłości nawet 3-krotny wzrost cen energii elektrycznej, obawiam się, że za 5 lat nawet z PC będę płacił za podgrzew tyle co przed montażem solarów (czyli za dużo)..

Pan się nie ośmiesza! Przecież to będzie wymuszane ekonomicznie!Tylko NOWE DOMY mają być niskoenergetyczne