Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

marecki502
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: marecki502 »

6000 to ja nie mam na centralę.
Max 3000 jeżeli nie będę musiał zakładać filtrów zewnętrznych i falownika.
a skrzynka ponad 100zł.
Trochę drogo tam mają

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

marecki502 pisze:A
znalazłem taką stronę domwent.pl
Mają tam przewody sonolight fi 80/10m za 93zł
Szkoda, że pan nie może pojechać - powąchałby Pan sonolighta(to made in china) ... i wszystko byłoby jasne!!!
Mogę Panu załatwić sonoduct 68mm mogę Panu od monterów po 90zł za paczkę załatwić, ale na centrale za 4000 ( brutto 23%) musi Pan wyłożyć. Nie chcę kolejnego przypadku, że na noc się centralę wyłącza... albo ile prąd kosztuje!
Luna zeżre Panu tyle w miesiąc ile ja zużywam prądu do cwu na osobę!
Pan zadzwoni!

pmmisiek
Początkujący
Początkujący

Post autor: pmmisiek »

Agnieszka_G pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jak Panu nie chce się zamówić u blacharza, to można np. u Andrzej Mróz. Można też i u moich montażystów.
Dzień dobry,
Panie Tomaszu proszę mi napisać, czy robił Pan już wentylację mechaniczną na systemie PE-FLEX firmy Termokontrol?
http://termokontrol.com.pl/wentylacja-mechaniczna
według prezentacji, zamieszczonej na stronie widać że jest to prosty i konkurencyjny cenowo system wentylacji na rynku.
Witam,

1.
Co myślicie, żeby do skrzynki przyłączeniowej (przed anemostatem) np takiej: http://sklep.termokontrol.com.pl/67-skr ... 25mm.html#
Dołączyć jednym wejściem DGP a drugim Wentylację. Nie trzeba by było dawać dwóch anemostatów w suficie.

2.
Czy anemostaty montujecie za pomoca skrzynek jak wyżej, czy bezpośrednio do rury?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

A po co ciepłe powietrze pod sufitem???????

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

DGP nie powinno podawać powietrza z sufitu. A co się stanie gdy wentylator z DGP będzie dmuchał część ciepła w reku i na odwrót?

pmmisiek
Początkujący
Początkujący

Przy podłodze, dziecko mogło by się poparzyć. Poza tym czytałem, że DGP od sufitu też dobrze grzeje, nawet bez wentylatora. Zdecydowałem się na DGP od góry.

http://www.systemkominkowy.com/opis/ogo ... powietrza/

Teoretycznie powietrze pójdzie po najmniejszej linii oporu czyli do pokoju, nie będzie się cofało do skrzynki rozdzielczej i jeszcze dalej "pod prąd" do rekuperatora...

A jak jest z montażem anemostatów?
Montuje się przez te kątowe skrzynki rozprężne, czy bezpośrednio do kanału wentylacyjnego?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Zdecydowałem się na DGP od góry.
Pan to poważnie, czy sobie żarty z nas robi? Jak się dziecko w zimnym położy? Jakim cudem ciepłe powietrze zejdzie na dół. Takie ogrzewanie było już za czasów krzyżackich, Pan odwiedzi Malbork - gdzie są anemostaty!

A producent... http://www.systemkominkowy.com/opis/ogo ... powietrza/ producent będzie będzie wciskał swoje głupoty - to normalne!

Proszę sobie zmierzyć rozkład temperatur powietrza u Pana przy ogrzewaniu bez gdp. Poco dogrzewać tam gdzie i tak jest 30 st.C lub więcej!!!
Kolejną "zaletą" tego rozwiązania jest UTRATA wentylacji.
Jeżeli Pan chce koniecznie zrobić DGP niech Pan pod żadnym pozorem nie robi odzysku ciepła z wentylacji!!!

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Żeby mieć jakikolwiek pogląd na temat ogrzewania powietrzem wystarczy zobaczyć stronę producenta systemów takiego ogrzewania.

pmmisiek
Początkujący
Początkujący

Jeżeli Pan chce koniecznie zrobić DGP niech Pan pod żadnym pozorem nie robi odzysku ciepła z wentylacji!!!
Dlaczego? Za mało ciepła się odzyskuje w porównaniu do tego ile daje kominek?
W kominku nie zawsze będzie się paliło.

Rekuperacja "będzie przy okazji" głównym celem jest zrobienie sprawnej wentylacji.

W instrukcji podłączenia rekuperatora, jeden z producentów pokazuje jak włączyć DGP do WM, chociaż ostatecznie rozważam zrobienie osobnych anemostatów do DGP

Proszę spojrzeć na 19 str. pdf'a
http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

głównym celem jest zrobienie sprawnej wentylacji.
Właśnie dlatego!!! Powietrze przy reku już jest prawie w temperaturze pokojowej ! Ogrzane cokolwiek nie zejdzie w dół tam gdzie Pan przebywa! Straci Pan wentylację i nie skorzysta z ogrzewania!
W instrukcji podłączenia rekuperatora, jeden z producentów pokazuje jak włączyć DGP do WM, chociaż ostatecznie rozważam zrobienie osobnych anemostatów do DGP
Szanowny Panie - trudno jest mi tłumaczyć ludzi nie znających się na wentylacji. Firma ta zupełnie się nie zna na tym co robi - przykładem jest "rekuperator" duo - tylko ktoś bez technicznej wiedzy może umieścić wymienniki szeregowo - tak by jeden podgrzewał powietrze przed drugim zmniejszając jego sprawność i zwiększając opory przepływu!!

Obrazek

Pan też popatrzy na ich GWC - umieszczają je POD OBIEKTEM ( odbiera nasze ciepło) i i ich gwc jest wielokrotnie przewymiarowane. Tam nie ma nikogo kto ma techniczną wiedzę!

Staramy się namówić Pana, by nie zrobił Pan sobie krzywdy a Pan nie chce słuchać ... zrozumieć, że ciepłe powietrze jest lżejsze i pójdzie sobie pod sufitem do kuchni i łazienki - a Pan będzie siedział w chłodniejszym i zepsutym.

pmmisiek
Początkujący
Początkujący

Słucham słucham...
Dom jest parterowy, dlatego od góry jest wygodniej.
Osobne anemostaty będą lepsze czy zjechać z DGP przy podłogę?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

dlatego od góry jest wygodniej
Było coś takiego szukaniu pod latarnią...
Pan mi powie - PO CO PANU GORĄCE POWIETRZE POD SUFITEM?
Swieżemu powietrza 2 -3 st. potrzeba ( gdy jest reku ) by nie zeszło na dół

Nadmuch gorącego powietrza od dołu ( do 90 cm od podłogi z instrukcji zehndera) miał sens w starych domach - gdzie grube mury pełniły rolę pseudoautomatyki - stabilizowały temperaturę
- Jaką Pan będzie miał automatykę pokojową na kratce nawiewnej?
-Jak Pan zamierza kontrolować temperaturę?
- słuchał Pan wentylatora w DGP proponowanym przez darco?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Panie Tomaszu kolega nie widział nigdy rekuperacji i myśli że jak stanie pod anemostatem to będzie wiało z niego jak z suszarki. Niestety tak nie jest a dogrzewając te powietrze z DGP spowoduje pan tylko ruch w górnej części pomieszczeń. Poza tym proszę spojrzeć na wykres rozkładu temperatur w pomieszczeniu dla ludzi:
Obrazek

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Najbliżej do profilu idealnego jest ogrzewanie podłogowe!

Nie po to izolujemy, by robić centralne.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

5 za spostrzegawczość ale ty pewnie ten wykres znasz na pamięć :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”