Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
marecki502
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Sam robię wentylację mechaniczną
6000 to ja nie mam na centralę.
Max 3000 jeżeli nie będę musiał zakładać filtrów zewnętrznych i falownika.
a skrzynka ponad 100zł.
Trochę drogo tam mają
Max 3000 jeżeli nie będę musiał zakładać filtrów zewnętrznych i falownika.
a skrzynka ponad 100zł.
Trochę drogo tam mają
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szkoda, że pan nie może pojechać - powąchałby Pan sonolighta(to made in china) ... i wszystko byłoby jasne!!!marecki502 pisze:A
znalazłem taką stronę domwent.pl
Mają tam przewody sonolight fi 80/10m za 93zł
Mogę Panu załatwić sonoduct 68mm mogę Panu od monterów po 90zł za paczkę załatwić, ale na centrale za 4000 ( brutto 23%) musi Pan wyłożyć. Nie chcę kolejnego przypadku, że na noc się centralę wyłącza... albo ile prąd kosztuje!
Luna zeżre Panu tyle w miesiąc ile ja zużywam prądu do cwu na osobę!
Pan zadzwoni!
Witam,Agnieszka_G pisze:Dzień dobry,Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jak Panu nie chce się zamówić u blacharza, to można np. u Andrzej Mróz. Można też i u moich montażystów.
Panie Tomaszu proszę mi napisać, czy robił Pan już wentylację mechaniczną na systemie PE-FLEX firmy Termokontrol?
http://termokontrol.com.pl/wentylacja-mechaniczna
według prezentacji, zamieszczonej na stronie widać że jest to prosty i konkurencyjny cenowo system wentylacji na rynku.
1.
Co myślicie, żeby do skrzynki przyłączeniowej (przed anemostatem) np takiej: http://sklep.termokontrol.com.pl/67-skr ... 25mm.html#
Dołączyć jednym wejściem DGP a drugim Wentylację. Nie trzeba by było dawać dwóch anemostatów w suficie.
2.
Czy anemostaty montujecie za pomoca skrzynek jak wyżej, czy bezpośrednio do rury?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A po co ciepłe powietrze pod sufitem???????
DGP nie powinno podawać powietrza z sufitu. A co się stanie gdy wentylator z DGP będzie dmuchał część ciepła w reku i na odwrót?
Przy podłodze, dziecko mogło by się poparzyć. Poza tym czytałem, że DGP od sufitu też dobrze grzeje, nawet bez wentylatora. Zdecydowałem się na DGP od góry.
http://www.systemkominkowy.com/opis/ogo ... powietrza/
Teoretycznie powietrze pójdzie po najmniejszej linii oporu czyli do pokoju, nie będzie się cofało do skrzynki rozdzielczej i jeszcze dalej "pod prąd" do rekuperatora...
A jak jest z montażem anemostatów?
Montuje się przez te kątowe skrzynki rozprężne, czy bezpośrednio do kanału wentylacyjnego?
http://www.systemkominkowy.com/opis/ogo ... powietrza/
Teoretycznie powietrze pójdzie po najmniejszej linii oporu czyli do pokoju, nie będzie się cofało do skrzynki rozdzielczej i jeszcze dalej "pod prąd" do rekuperatora...
A jak jest z montażem anemostatów?
Montuje się przez te kątowe skrzynki rozprężne, czy bezpośrednio do kanału wentylacyjnego?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pan to poważnie, czy sobie żarty z nas robi? Jak się dziecko w zimnym położy? Jakim cudem ciepłe powietrze zejdzie na dół. Takie ogrzewanie było już za czasów krzyżackich, Pan odwiedzi Malbork - gdzie są anemostaty!Zdecydowałem się na DGP od góry.
A producent... http://www.systemkominkowy.com/opis/ogo ... powietrza/ producent będzie będzie wciskał swoje głupoty - to normalne!
Proszę sobie zmierzyć rozkład temperatur powietrza u Pana przy ogrzewaniu bez gdp. Poco dogrzewać tam gdzie i tak jest 30 st.C lub więcej!!!
Kolejną "zaletą" tego rozwiązania jest UTRATA wentylacji.
Jeżeli Pan chce koniecznie zrobić DGP niech Pan pod żadnym pozorem nie robi odzysku ciepła z wentylacji!!!
Żeby mieć jakikolwiek pogląd na temat ogrzewania powietrzem wystarczy zobaczyć stronę producenta systemów takiego ogrzewania.
Dlaczego? Za mało ciepła się odzyskuje w porównaniu do tego ile daje kominek?Jeżeli Pan chce koniecznie zrobić DGP niech Pan pod żadnym pozorem nie robi odzysku ciepła z wentylacji!!!
W kominku nie zawsze będzie się paliło.
Rekuperacja "będzie przy okazji" głównym celem jest zrobienie sprawnej wentylacji.
W instrukcji podłączenia rekuperatora, jeden z producentów pokazuje jak włączyć DGP do WM, chociaż ostatecznie rozważam zrobienie osobnych anemostatów do DGP
Proszę spojrzeć na 19 str. pdf'a
http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Właśnie dlatego!!! Powietrze przy reku już jest prawie w temperaturze pokojowej ! Ogrzane cokolwiek nie zejdzie w dół tam gdzie Pan przebywa! Straci Pan wentylację i nie skorzysta z ogrzewania!głównym celem jest zrobienie sprawnej wentylacji.
Szanowny Panie - trudno jest mi tłumaczyć ludzi nie znających się na wentylacji. Firma ta zupełnie się nie zna na tym co robi - przykładem jest "rekuperator" duo - tylko ktoś bez technicznej wiedzy może umieścić wymienniki szeregowo - tak by jeden podgrzewał powietrze przed drugim zmniejszając jego sprawność i zwiększając opory przepływu!!W instrukcji podłączenia rekuperatora, jeden z producentów pokazuje jak włączyć DGP do WM, chociaż ostatecznie rozważam zrobienie osobnych anemostatów do DGP

Pan też popatrzy na ich GWC - umieszczają je POD OBIEKTEM ( odbiera nasze ciepło) i i ich gwc jest wielokrotnie przewymiarowane. Tam nie ma nikogo kto ma techniczną wiedzę!
Staramy się namówić Pana, by nie zrobił Pan sobie krzywdy a Pan nie chce słuchać ... zrozumieć, że ciepłe powietrze jest lżejsze i pójdzie sobie pod sufitem do kuchni i łazienki - a Pan będzie siedział w chłodniejszym i zepsutym.
Słucham słucham...
Dom jest parterowy, dlatego od góry jest wygodniej.
Osobne anemostaty będą lepsze czy zjechać z DGP przy podłogę?
Dom jest parterowy, dlatego od góry jest wygodniej.
Osobne anemostaty będą lepsze czy zjechać z DGP przy podłogę?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Było coś takiego szukaniu pod latarnią...dlatego od góry jest wygodniej
Pan mi powie - PO CO PANU GORĄCE POWIETRZE POD SUFITEM?
Swieżemu powietrza 2 -3 st. potrzeba ( gdy jest reku ) by nie zeszło na dół
Nadmuch gorącego powietrza od dołu ( do 90 cm od podłogi z instrukcji zehndera) miał sens w starych domach - gdzie grube mury pełniły rolę pseudoautomatyki - stabilizowały temperaturę
- Jaką Pan będzie miał automatykę pokojową na kratce nawiewnej?
-Jak Pan zamierza kontrolować temperaturę?
- słuchał Pan wentylatora w DGP proponowanym przez darco?
Panie Tomaszu kolega nie widział nigdy rekuperacji i myśli że jak stanie pod anemostatem to będzie wiało z niego jak z suszarki. Niestety tak nie jest a dogrzewając te powietrze z DGP spowoduje pan tylko ruch w górnej części pomieszczeń. Poza tym proszę spojrzeć na wykres rozkładu temperatur w pomieszczeniu dla ludzi:

Najbliżej do profilu idealnego jest ogrzewanie podłogowe!
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
5 za spostrzegawczość ale ty pewnie ten wykres znasz na pamięć