Przebicie na zmywarce

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Przebicie na zmywarce

Post autor: bajbaga »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Bardzo fajny film Pan przysłał O TYM CAŁY CZAS PISZĘ - animacja nr1 to ochrona przed dotykiem bezpośrednim RCD jest 30mA

Może te animacje Pana przekonają, że RCD 30mA nie zabija gdy brak PE!

Tyle, ze akurat na tej animacji jest PE !

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

A tonący brzytwy się chwyta.
Gdzie tak napisałem ?
To co się Panu w tym co piszę nie podoba, gdzie jestem matołem. Zalecam PE i RCD - nie wszystkie urządzenia mają PE - ale powinny mieć RCD!!! Gdzie jest ta głupota, bo już nic nie rozumiem!!!
Odnoszę wrażenie, że do Pana dociera co piszę. Jest to na przysłanych przez Pana animacjach 30mA ratuje gościowi życie przy z uszkodzonym PE a 300mA gdy PE jest OK.!
Tak więc to Pan tonie!
http://www.schneider-electric.pl/sites/ ... ntact.page
A może "przepraszam" ? i skończmy ! Bo widzę, że Pan rozpuścił na elektrodzie, że ja odradzam PE!!! Nic dziwnego, że mnie obrażają, gdyby tak było - to należałoby się, ale to nie jest prawdą!!!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

na tej z RCD 300mA
Na tej gdzie jest 30mA - prąd płynie przez człowieka.

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

No zobacz, a tutaj -
http://www.schneider-electric.pl/sites/ ... ction.page
do pieca, pralki, i żarówek (patrz schemat /jeżeli umiesz czytać schematy/) różnicówki nie dali.

Musisz ich opierdzielić, że nie robią według twoich zaleceń.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Czemu Pan ich od matołów nie wyzywa - są urządzenia bez PE... I JEST RCD!
Szanowny Panie - wie Pan co znaczy "bezpośrednim" - że PE nie bierze w tym udziału!!!

elpapiotr

Jednak nie umie czytać. Schematów.

A opierdziel już dostali.
Też zaczęli się gęsto i głupio tłumaczyć, że poglądowe itd.
PE nie bierze w tym udziału!!!
Na wskazanym schemacie (do żarówek, pralki i pieca) RCD też nie bierze udziału :D

Miniax
Początkujący
Początkujący

Post autor: Miniax »

Szanowny Panie! O ile jestem jeszcze w stanie zrozumieć widoczny u Szanownego Pana brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, to już dla mnie co najmniej dziwnym jest zjawisko, że ktoś (tak jak Szanowny Pan) nawet nie posiada umiejętności pisania ze zrozumieniem.

Niech Pan zacznie od początku tematu i przeczyta PIERWSZY post, z którego wynika, że autor posiada urządzenie (zmywarkę) w pierwszej klasie ochronności z trzema żyłami.
Niech Pan później przeczyta swoją odpowiedź, w której Szanowny Pan namawia do zostawienia niepodłącznej żyły PE tego urządzenia i zastosowania aparatu RCD dopuszczając do pojawienia się niebezpiecznego potencjału na obudowie urządzenia co jest NIEDOPUSZCZALNE.

Dodatkowo Szanowny Pan nie zna różnicy pomiędzy urządzeniem a instalacją elektryczną.
Według Szanownego Pana w momencie, gdy podłączę golarkę do gniazdka mogę powiedzieć - "zamontowałem instalację elektryczną".
Ja sugeruję Panu nawet nie naukę od podstaw, bo to może być za trudne dla Pana, ale rozpoczęcie od nauki pojęć i definicji.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Odnoszę podobne wrażenie. Mam do czynienia z ludźmi bez wiedzy nie rozumiejących tekstu.
Nazywanie mnie matołem, że doradzam zamontowanie żyły PE oraz RCD jest po prostu chore. Pisanie, że instalacja z RCD bez PE jest bardziej niebezpieczna, niż bez PE i RCD świadczy o nieznajomości tematu. Zgadzam się z Panami od początku co do PE - nie mogę się zgodzić, że gdy PE jest uszkodzone, czy go nie ma RCD jest niebezpieczne i zwiększa zagrożenie.
Nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć
Uważam że animacja podana przez Pana Piotra jest w 100% tym o czym od początku piszę.
Nie mogę tylko zrozumieć tej wrogości ( wręcz) Panów do wyłączników RCD!
Natomiast zwykłym idiotyzmem jest pisanie, że ja odradzam PE!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Niech Pan później przeczyta swoją odpowiedź, w której Szanowny Pan namawia do zostawienia niepodłącznej żyły PE tego urządzenia i zastosowania aparatu RCD dopuszczając do pojawienia się niebezpiecznego potencjału na obudowie urządzenia co jest NIEDOPUSZCZALNE.
To co Pan pisze to nie jest niewiedza. To skrajne szkodnictwo. Takie działania by nie stosować RCD gdy nie ma PE lub jest uszkodzone, powinny być karane. To czysty debilizm!
Zabranianie powszechnego stosowania RCD - jest śmieszne. Przepraszam, ale jak takie kretynizmy czytam - to z największą przyjemnością chcę być przez takich idiotów nazwany matołkiem.
PE nie zadziała bez RCD ale RCD 30mA zadziała bez PE - co nie oznacza, że nie montować PE.
Animacja przedstawiona przez Pana Piotra jest w 100% słuszna!

elpapiotr

On dalej nic nie rozumie. Nic nie dotarło. Opóźniony w rozwoju czy jak ?
Już prędzej małpę nauczy podstawowej wiedzy technicznej, niż tego matoła.

Jest jeszcze jedna możliwość - jawne kpiny sobie robi, ale raczej w to nie wierzę.
Za tępy, nawet jak na warszawiaka.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Zabranianie RCD w ochronie bezpośredniej - jest Szanowny Panie szkodnictwem - i o tym cały czas piszę.
Co tu jest do rozumienia?

elpapiotr

Co tu jest do rozumienia?
No właśnie nic ... dla matołów.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Matołkom - to Szanowny Pan nawet trzech postów nie poświęca.
Jeżeli jest idiotyczny przepis zabraniający ochrony bezpośredniej przez RCD gdy nie ma żyły PE lub jest uszkodzona - to trzeba to zmienić- powinno być tak jak na animacji. mam w zmienianiu przepisów praktykę, więc od jutra trzeba zacząć. Zabranianie stosowanie RCD TO GŁUPOTA.
Bardzo dobra animacja Panie Piotrze

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Całe te wywody o ochronie człowieka przez RCD w tym temacie, Pan TB opiera na błędnym założeniu, że:
Tomasz_Brzeczkowski pisze: Minimalny prąd, który może człowieka uszkodzić to 500mA przez 5 sek.. .
I pewnie dlatego zaproponował eksperyment ze swoim udziałem.

Reasumując:

1. Nie ma tu żadnego wpisy, który zabrania poprawnego montowania RCD, ani jednego.
2. Nie ma takiej woli, ani najmniejszych oznak, aby usankcjonować rzekomy zakaz instalacji RCD.
3. To są tylko konfabulacje sfrustrowanego człowieka.
4. Jest natomiast, zdecydowany sprzeciw, przeciwko stwierdzeniom, że RCD - ZAWSZE zadziała i ZAWSZE ochroni przed porażeniem i KAŻDEGO.
5. Lansowanie ułudy, że RCD, ZAWSZE, w KAŻDYCH warunkach zadziała jest nieprawdziwe.
6. Lansowanie tezy, że nieprawidłowo zainstalowany RCD, działa dokładnie tak samo jak prawidłowo zainstalowany, jest skrajną nieodpowiedzialnością.
7. Nawet elektryka, prąd tyka a co dopiero przeciętnego Kowalskiego.

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: gdy nie ma żyły PE lub jest uszkodzona - to trzeba to zmienić- powinno być tak jak na animacji.
Na obu animacjach jest sprawny i działający PE gdyby nie było droga prądu (czerwona przerywana kreska) miałaby połączenie z ziemią a nie bezpośrednio z RCD. To tylko pogladowy przykład dla zobrazowania porażenia posredniego i bezposredniego w prawidłowo zainstalowanym RCD.

Zablokowany

Wróć do „Instalacje elektryczne”