Tak Szanowny Panie - usilnie namawiam do montażu RDC - nawet tam gdzie nie ma i nie będzie PE np. oświetlenie, golarka, odkurzacz...Miniax pisze:Szanowny Panie niech mi Pan wytłumaczy co ma wspólnego porada z montowaniem RCD w instalacji pracującej w układzie w TN-C, z tym że urządzenia w drugiej klasie ochronności mają dwie żyły bez PE ?
Szanowny Pan usilnie namawia do montażu RCD w TN-C gdzie rzekomo "zwiększając" bezpieczeństwo dla urządzeń w II klasie zmniejsza się je znacząco przy urządzeniach I klasy, przy których ryzyko przebicie jest znacznie bardziej prawdopodobne.
W układach z żyłą PE nie ma tego problemu.
Ale lepiej forsować swoje wyimaginowane pomysły...
Może Pan nie śledził od początku, ale tu chodzi nie o przepisy czy zalecenia:
ja namawiam by stosować RDC zawsze!
Pan Piotr twierdzi, instalacja dwużyłowa z RDC jest bardziej niebezpieczna niż z RDC!
Jeszcze raz zaznaczę nie namawiam do niestosowania PE tylko do dawania RDC w każdym wypadku. Wszystkie przedłużacze na budowie mam podłączone do tzw . piórnika ( używam firmy ABLsursum)
Co do grzejników w II klasie, przewody zasilające ( niebieski i brązowy) wewnątrz blaszanej obudowy są odsłonięte i bardzo blisko w/w obudowy. Grzejniki maja nie uziemioną obudowę dlatego instrukcja zaleca różnicówke. A trzeci przewód wychodzący z grzejnika to przewód również fazowy ( czarny) służy do zdalnego sterowania dlatego nie może być podłączony do PE.
Grzejniki takie są produkcji francuskiej, norweskiej szwedzkiej są u nas dopuszczone od 93
Jeszcze raz przypomnę o co jest kłótnia
Ja twierdzę, że urządzenie zasilane dwoma żyłami ( np. światło, golarka, TV, odkurzacz, wiertarka są bezpieczniejsze gdy jest RDC
Pan Piotr, twierdzi, że nie . Nie piszemy o przepisach!!!!