Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.
A teraz pytanie, jeśli odpowiesz to masz u mnie pełen szacunek: podaj schemat prawidłowego podłączenia mieszacza z instalacją cyrkulacji, tak aby cyrkulacja prawidłowo i ciągle pracowała na np. 45'C, podczas gdy w zasobniku mamy 85'C. Stawiam skrzynkę piwa, że nie masz o tym zielonego pojęcia
Sugeruję najpierw wyleczyć kompleksy , później zadawać pytania. żałosne żeby egzaminować ludzi na forum. Czy pochwali się pan nam zainteresowanym swoim rozmiarem członka? Na serio takiego zakompleksionego karła jak pan dawno nie spotkałem.Toż non stop przechwalanki ile to się czego projektuje, buduje ile chrustu w piecu spala bo kradzione i jak to w basenie z biedronki za 19.90 ogląda tv na tarasie.
Pan liczy kWh ze słońca jako zysk- to dyskwalifikuje pana jako człowieka ze sprawnym układem nerwowym.
Teraz już więcej użytkowników zauważyło pańską głupotę, wychodzi kujon niestety mało inteligentny.
Co do egzaminowania forumowiczow z obliczen to ja dodam jeszcze od siebie, ze chcial bym obliczyl % wykorzystania energii slonecznej z kolektorow w VI2012 na podstawie tego czym zaladowal zasobnik i z proporcji dni w miesiacu kiedy doplal z gory nie okreslona iloscia drwa i nieopomiarowana iloscia zuzycia cieplej wody w ogole.
Przy jego obliczeniach bardzo wazne jest sD.
Chyba komleks nizszosci moglby to wytlumaczyc.
A co rozmiaru czlonka....
Cos wspominal o pluskaniu sie z zona w wannie 300L.
Ja tylko moglbym dodac ze w takiej wannie zmiescilyby by sie 3 osoby.
Indiana pisze:Bajbaga - mieszacz termostatyczny montujemy standardowo w KAŻDEJ instalacji solarnej, to jest oczywista oczywistość, wliczona w cenę. Jeśli ten mieszacz według Ciebie zamienia instalację z IXXw na taką z XX1w, to śmieszny jesteś .
Nigdy i nigdzie, ani nie pisałem o mieszaczu, ani nie wynikało to z treści moich wpisów - no chyba że dla kompletnego laika.
Nie śmieszą mnie ciasne horyzonty innych, raczej ubolewam z tego powodu.
Tak jak myślałem, zadawanie głupkom podstawowych pytań z zakresu projektowania instalacji jest śmieszne, bo głupki szybko sprowadzają dyskusję do kwestii rozmiaru członka Aby głupimi tekstami zamaskować swoją nieudolność i zupełny brak kompetencji.
Szkoda, że głównie matołki bez żadnego doświadczenia z kolektorami dyskutują w dziale "Kolektory słoneczne". Ale na logikę: jakiego poziomu dyskusji o kolektorach można spodziewać się od kafelkarza konkreta, i dwóch miernych inżynierów pracujących poza wyuczonym zawodem?
Radziłbym trochę poszanowania dla adwersarzy.
Samouwielbienie, nadmiar kolorów zawsze kończą się wstydem i są wekslem bez pokrycia, mój ty niprzypiął ni przyłatał parafrazując fraszkę Mistrza.
Prawidłowego schematu podłączenia cyrkulacji nie podasz, bo nie masz o tym pojęcia. Na necie tego nie znajdziesz, szkoda czasu na szukanie. A w szkole nie nauczyli, więc klapa.
To jakim prawem zarzucasz mi w każdym poście brak fachowości? Jak sam podstaw nie masz?
Nie podasz, jakie to cudowne urządzenie za kilka stówek zmieni instalację z IXXw w instalację z XXI w, bo czujesz, że się ośmieszysz. Dobrze, że przynajmniej tyle wiesz...
Bo wystarczy w miejscu poboru CWU, albo w jego najbliższym możliwym sąsiedztwie, zastosować elektroniczne przepływowe podgrzewacze, o dobrze dobranej mocy. Wtedy cyrkulacja zbędna, i brak strat z nią związanych, a kolektory zawsze wstępnie podgrzewają wodę, nawet w zimie i w dni bezsłoneczne.
Cyrkulacja, nawet sterowana jest nieekonomiczna. Takie rozwiązanie jest coraz częściej stosowane w każdym przypadku, w którym dotychczas stosowano cyrkulację CWU.
Ps. Podobny ale nie taki efekt, będzie miało zastosowanie małych term, tak jak sugerował Pan TB.
To ja stosuję jeszcze lepsze rozwiązania. Punkt pierwszy, ciągła i gruba warstwa izolacji na rurach, oraz dobrze rozplanowana instalacja.
Punkt drugi, w każdym domu teraz jest centrala alarmowa, więc do łazienek i do WC-tów dajemy czujki. Centrala alarmowa każdorazowo uruchamia cyrkulację na 5 minut po stwierdzeniu ruchu w łazienkach. I masz cyrkulację załączaną tylko wtedy, gdy potrzeba. Wersja druga, w domach istniejących, to cyrkulacja sterowana bezprzewodowymi kontaktronami na drzwiach. Dalej twierdzisz, że Twój system z elektrycznym podgrzewem jest lepszy? Nowszy? Z XXIw? I nie kosztuje kilka stówek, oj nie, minimum tysiaka od każdego punktu, + spore koszty prądu później.
Elektryczny podgrzew wtórny bardzo dobrze się sprawdzi w innej instalacji - odzysku ciepła ze ścieków szarych. Wtedy wodę wystarcza podgrzać z około 20'C do 38, i jest rzeczywiście tanio. Niestety, w domach tego typu instalacji na razie nie projektowałem, ani nie zamontowałem. Takie systemy odzysku ciepła ze ścieków wydajemy w pływalniach, sprawdzają się tam znakomicie. W połączeniu z solarami - rewelka.
Panie Indiana widać zapędził się pan w ślepy róg a teraz stosuje pan takie właśnie sztuczki:
Zadaje pan pytania związane z tematem, na które przeciwnik nie będzie w stanie odpowiedzieć i w ten sposób przekonać wszystkich, że ma pan rację.
Naprawdę myśli pan, że tego nikt nie zauważy? Tylko pan sobie szkodzi. Nawet ktoś zdefiniował takie właśnie sposoby rozmowy. Stosuje pan tą metodę w kombinacji z :
Zadawaniem wielu pytań naraz i obszernie, ukrywając to, na czym zależy panu w odpowiedziach przeciwnika, trudno mu wtedy zorientować się w biegu rozumowania i przeoczy pańskie ewentualne błędy i braki we wnioskowaniu.
Teraz walnie pan tekst wypełniony emotikonami, opowie o jakimś solarze magneto-plazmatycznym, o którym nikt nie napisał w necie i obwieści światu, że pokonał forumowiczów.
Ale konkrecie - ja nie pytam o zawiłości kodu stosowanego w sterownikach, rodzaj procesora, zależnności natężenia przepływu w obiegu solarnym i oddawanie ciepła, itp. skomplikowane rzeczy. Tym niech się zajmują fachowcy, czyli projektanci.
Ale ja pytam o najzwyklejszą rzecz pod Słońcem: jak podłączyć PRAWIDŁOWO cyrkulację do zasobnika solarnego, gdzie panuje temperatura wyższa niż w instalacji. Tylko tyle, proste pytanie - każdy kumaty instalator czy projektant poda bez problemu odpowiedź, a dziwnym trafem ludzie którzy zarzucają mi wszystkie możliwe braki w wiedzy instalatorskiej (Exeter i Bajbaga konkretnie) nie mają o tym pojęcia! No to jak to jest? Kto tutaj nic nie wie? Poprzednie, wczorajsze pytanie o schematy technologiczne dużych instalacji solarnych to nawet nie wiedzieli, o co pytam, więc szybko zakończyłem temat....
Nie dziwię się, że ani Ty ani TB nie ma o tym pojęcia, bo to nie wasza branża. Ja również jestem kompletna noga z kafelkowania czy nawet malowania chaty (właśnie cały dzień siedzę w domu i sprzątam pobojowisko po całotygodniowym malowaniu domu przez firmę). Ale dlatego nigdy nie zobaczysz mojego wpisu w dziale "Flizowanie" czy "Wykończenia wnętrz". Bo się na tym nie znam. Natomiast widzę, ile staranności i precyzji wymaga zwykłe, standardowe wyrównanie ścian i pomalowanie chaty - i mam pełen szacunek do ludzi, którzy to potrafią.
Kultura wskazuje, by nie ryć się na chama z "mądrymi" radami tam, gdzie nie ma się nic do powiedzenia - tak jak to się dzieje w dziale "Kolektory słoneczne, gdzie z aktywnych użytkowników o dobrym poziomie wiedzy mogę wymienić jedynie Bachusa - i koniec listy.
Reszta wycofała się zakrzyczana przez półgłówków. Sam uważam, że wyzwiska przygłupów nie są nic warte - bo autorzy są zerami , dlatego ciągle i spokojnie tutaj dalej piszę i prostuję pojawiające się codziennie kretynizmy. Ktoś musi.
Kiedys bylem na koloni i pojechalismy nad jezioro poplywac, a tam taki miejscowy ok 12 latek 80kg z zespolem downa sie tez kapal i dla glupiej zabawy podtapial innych i wpychal z pomosu do wody.
A najwieksza radoche mial jak kogos trzymajacego sie poreczy sila oderwal i wepchnal do wody i smial sie klaskajac "nie umie plywac, nie umie plywac" i tak wszyscy tolerowali jego "Wyzszosc" w nauce plywania i nie negowali bo nikt nie mial moralnej odwagi wystapic przeciwko komus z widocznym kalectwem.
Dopiero jak wychowawca podszedl i jego wepchnal do wody, a po wyplynieciu mine mial tak obrazona jak jak dziecko, ktoremu zabrali zabawke.
---------------
Ty taki wlasnie jestes jak ten 12 latek i cieszysz sie jak glupi do sera krzyczac "nie umie liczyc, nie umie liczyc", ciekawe jak ciebie i twoje teorie skwituje Bachus, toc widac golym okiem, zes jego przydupas i wazeliniarz. Morze nie odzywa sie dlatego zeby ci nie robic przykrosci.
Atakowaniem mnie nie ukryjesz faktu, że z tematu instalacji jesteś cieńszy niż Bolka trampki. Na ŻADNE proste pytanie nie potrafisz odpowiedzieć, reagujesz tylko agresją by ukryć swoją głupotę.
Podobno jesteś inżynierem, a nawet nie potrafisz podstawowych spraw wyliczyć czy objąć rozumkiem. Nie udowadniaj czasem, ze masz jakiś dyplom, bo tylko wstyd swojej szkole (o ile taka była) przyniesiesz....
Dobry przykład dałeś z tym chłopcem, też zachowujesz się jak on - nic nie potrafisz, a każdemu na złość robisz... Żałosne.