Myślę, że przykłady najlepiej odzwierciedlają dyskusję a najlepiej gdy są to własne przykłady.Indiana pisze: Re konkret:
Jak to dodatkowe bonusy związane z posiadanie solarów chcesz pominąć? Przecież te bonusy są znacznie więcej warte dla mnie niż marna stówka czy dwie oszczędności miesięcznej! Dla innych ludzi podobnie - wygoda i komfort korzystania z dużych ilości ciepłej wody, możliwość swobodnego napełnienia dużej wanny z hydromasażem jest znacznie więcej warta niż dwie stówki miesięcznych oszczędności! Na tym forum skupiamy się wyłącznie na tej stówce - dwóch miesięcznych oszczędności, bo główny dyskutant - TB tylko na koszcie ogrzania szklanki wody potrafi się skupić. A jest wiele dodatkowych korzyści, wśród nich jedną z najważniejszych jest prestiż. No sam powiedz - kto jest bardziej poważany - TB w kawalerce (by mało płacić) i przepływką na prysznicu (by jeszcze coś przyoszczędzić) czy Bachus z willą z baterią kolektorów za 50k na dachu? To są ogromne zalety instalacji solarnej, których żadna PCi czy 10 zasobniczków od TB nie dadzą.
Wystarczy raz zasmakować lepszego to powrót do gorszego można przypłacić zdrowiem.
Parę ładnych lat temu zaproszono mnie do Tunezji w związku z kolektorami. Wykupiłem sobie tygodniowy pobyt nad morzem, jednocześnie załatwiając swoje sprawy. Oczywiście na tą wycieczkę poleciałem samolotem. Wcześniejsze wakacje spędzałem z przyjaciółmi włócząc się samochodem po Europie. Wystarczyło, że raz się przeleciałem. Od tego czasu nie wyobrażam sobie bym w wakacje musiał tłuc się samochodem a przyjaciele robią to dalej. Kupując kolejny samochód przecież nie kupujemy gorszego modelu niż mieliśmy poprzednio. Po to sobie budujemy domy by uciec z blokowisk. Polepszamy sobie standard życia a nie ograniczamy się jak T.B. Nie oszukujmy się, każdy z nas jest próżny jak diabli ale zazdrość sąsiadów mam gdzieś wchodząc do wanny o pojemności 500l z zimnym piwkiem i .....z małżonką.
A, ta instalacja kosztowała nie 50 a 35 kzł