kolektory płaskie HEWALEX

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: kolektory płaskie HEWALEX

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Szanowny Panie jak można pisać o kalkulacji jak Pan nie wie ile kWh Pan zużywa? Ja założyłem podlicznik na dogrzewanie i cyrkulacje ... i solary wyrzuciłem , założyłem podlicznik na elektrownię wiatrową SG 3 inż, Górki - i stoi na podwórku zakładu .
Bez wiedzy podstawowej Pan może tylko pisać o głupotach nie energooszczędności.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przy takim zużyciu najtaniej wyjdzie zasobnik z pompą ciepła.
I co, tą wypowiedź mam traktować jako jakąś wyrocznię. Może tak więcej szczegółów!!!!!!!!
Otrzymał Pan propozycję proszę się do niej ustosunkować. Mam uwierzyć na słowo??????
Może tak parę cyferek!!!!!!! dla poparcia jedynie słusznej tezy.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Ja założyłem podlicznik na dogrzewanie i cyrkulacje ... i solary wyrzuciłem.
A jakim cudem cyrkulacja do term???????????????????

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Tak... była pompka między kolektorem a zasobnikiem.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Tak... była pompka między kolektorem a zasobnikiem.
Indiana, wytłumacz Panu co to jest cyrkulacja w instalacji. Bo mogę coś napisać źle ha, ha,ha.
Pomijając, proszę o parę cyfr na udowodnienie tezy:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przy takim zużyciu najtaniej wyjdzie zasobnik z pompą ciepła.

exeter
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: exeter »

O ja padne!
TB skad ty sie wziales?

Rozumiem ze pompka byla pomiedzy kolektorem a zasobmikiem bo postawiles tam swoj rower.
A ta pompka byla do roweru tylko czy na ramie z przodu czy pod siodelkiem?
A tym rowerem wystepowales w cyrku, wiec o te cyrkulacje ci chodzi!

A ten podlicznik to licznik energi wyprodukowany z dynama tegoz roweru.
:lol:

pzdr.
dobranoc, snij dobrze

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: konkret2 »

Chwytacie się tandetnych sposobów aby obronić swoje swiecidełka. Umowy, zakłady itp.

A ja się pytam jasno ile oszczędzają średniorocznie.te wasze solary energii potrzebnej do ogrzania 120-150 litrów na dzień wody. ? Konkretna liczba a nie około to i sramto.

Obecnie płacę na ten cel za prąd 950 zł/rok użwając przepływowego podgrzewacza wody.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

To Szanowny Pan zakręca wodę??? Ależ to dyskomfort!! I kran się zużywa.

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Przy rachunku 950 zł/rok ani chwili bym się nie wahał, u siebie od razu zamontowałbym zestaw. Przy dobrze dobranym układzie można zmniejszyć rachunek o 500-600zł, na dodatek zdecydowanie zwiększy się komfort korzystania z CWU.
Od stycznia trzeba się liczyć ze wzrostem cen prądu w okolicy 40%, więc oszczędności będą znacznie wyższe.
Tylko trzeba mieć dom, bo w mieszkaniu w bloku gdzie każdy ma termę elektryczną można zapomnieć o solarach, zawsze znajdzie się ktoś przeciwny inwestycji w modernizację całego bloku.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jest tylko jedno ale... po założeniu podlicznika - ilość kWh wzrosła.
Zapewne dlatego wciskający solary wolą zakładać liczniki zysków ze słońca a nie ile my zużywamy kWh
No chyba, że solar zakładam tylko na letnie dni a termę przepływową na zimowe.
Duży bufor i rurki - czynią temat przy normalnym zużyciu wody - nieekonomiczny
Podoba mi się "naukowe" podejście do tematu:
nie wiem ile idzie kWh na cyrkulację i dogrzewanie w skali roku, jest jest to o połowę mniej.
Niestety - jest więcej - też się czułem głupio gdy to odkryłem - ale żabę połknąłem i kolektory odstawiłem.
Do zobaczenia w czerwcu w Monachium - największe targi fotowoltaiki -

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bajbaga »

Panie TB, bardzo proszę, bardzo, ale to bardzo proszę, o ten link do tych danych (nie do strony KAPE). A może to też ściśle tajne/poufne ?

Co do zakładu, raczcie zauważyć, że Pan TB:

- umieszcza PCi z zasobnikiem w łazience,

- ma jakieś PCi, które działają z COP 3 przy -20 stopniach, mimo że konstrukcyjnie (dane fabryczne) przy temperaturach około 0 stopni osiągają COP mniejszy niż 2, a przy -5 zatrzymują się,

- w swojej łaskawości nie pisze, skąd czerpie powietrze do zasilania tej PCi, a to w sprawie najważniejsze, bo zapewne w domu (mieszkaniu) czerpał z klatki schodowej, a w owczarni, z owczarni. PCi robiła (robi) za wentylację wyciągową.

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bajbaga »

konkret2 pisze: A ja się pytam jasno ile oszczędzają średniorocznie.te wasze solary energii potrzebnej do ogrzania 120-150 litrów na dzień wody. ? Konkretna liczba a nie około to i sramto.

Nie mniej niż 600kWh do troche ponad 1.000kWh, przy typowych instalacjach.
W połączeniu z przepływówkami, nie mniej niż 1.500kWh.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

BACHUS napisał:
To Pan obliczy ja już podałem ile zużywam wody (400l) dziennie o temp. 43 stopnie przy średniorocznej zimnej 12 stopni.
Tomasz Brzeczkowski napisał: Przy takim zużyciu najtaniej wyjdzie zasobnik z pompą ciepła.
BACHUS napisał: I co, tą wypowiedź mam traktować jako jakąś wyrocznię. Może tak więcej szczegółów!!!!!!!!
Mam uwierzyć na słowo??????
Może tak parę cyferek!!!!!!! dla poparcia jedynie słusznej tezy.

Panie Tomaszu proszę po raz wtóry ( 2 ) o przedstawienie symulacji opłacalności zastosowania pompy ciepła!

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Żądasz rzeczy niemożliwych :-) Jak na podstawie zużycia wody przez łowiecki na kolibie gostek po podstawówce zrobi Ci symulację :-)
Gościu jest na etapie rozwoju umysłowego, że PCi stojąca w łazience jest systemem niecentralnym ze sprawnością 100% i COP-em 5, a jak stoi za ścianą w pomieszczeniu obok - to już centralnym, czyli złym, 10% sprawności, i w ogóle be :-)
Na dodatek, wedle wiedzy miszcza, PCi ma zawsze i wszędzie COP od 3,8 do 5 :lol:

Re TB
Ja nie montuję klientom żadnych zbędnych liczników, podliczników itp. Po co, jak mają już zainstalowany jeden główny licznik prądu/ gazu? On najlepiej i od razu pokazuje oszczędności dzięki zainstalowaniu solarów - po co do tego 10 podliczników i ciepłomierzy?

Mówię po prostu, o ile niższy będzie ich roczny rachunek za prąd. W przykładzie konkreta będzie to 500-600zł, po podwyżce prądu za rok ok. 900 zł rocznie. Przy małym zużyciu wystarczy mały, tani system z 200l zasobnikiem, który można zamontować za <10k, do tego dochodzi 45% dotacji, więc realny czas zwrotu to kilka lat - przy MAŁYM ZUŻYCIU.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Indiana pisze:Żądasz rzeczy niemożliwych :-) Jak na podstawie zużycia wody przez łowiecki na kolibie gostek po podstawówce zrobi Ci symulację :-)
.
A ja wierzę w miszcza i po jego postach ten tekst będę każdorazowo cytował.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”