Znalazłem ciekawą stronkę z opisanymi tematami budowlanymi
Jak ktoś tak jak ja jest w tech. budowlanym , albo wyżej zapewne mu się przyda ponieważ mądrze tam piszą
Nie bierzcie tego jak reklamy , chcę tylko pomóc potrzebującym
Miłego dnia
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Co do sprawy... widzę, że Panów mostek termiczny w ogóle nie interesuje - tylko, że ja po rozmowach z dr Dudą ( który mnie o swoich badaniach poinformował ) o tym napisałem .Indiana pisze:Współczuję Panu Lubomirowi takich "znajomych" jak TB. Raz chłopina przechodził Bartycką, a teraz TB w co drugim poście pisze, że MY projektujemy dom ADD, MY robimy analizy :lol:
Za rok, jak paranoja się pogłębi, będzie: JA projektuję i buduję domy ADD, a Lubomir Duda chodzi i podpatruje, jak rozwiązać pojawiające się problemy :lol: :lol: :lol:
Małe sprostowanie, dom ADD proponowany przez Pana Dudę, jest ogrzewany kominkiem z PW, oraz solarami tak więc, stoi to w jaskrawej sprzeczności z tym co proponuje TB.Indiana pisze: ...... TB w co drugim poście pisze, że MY projektujemy dom ADD, MY robimy analizy ........

Nie Szanowny Panie - To nie dom ADD a dom który wygrał konkurs ( Muratora zresztą) na dom ekologiczny. Został umieszczony, nie by krytykować pomysł ( bo to jest banalnie łatwe ) tylko pisać o rozwiązaniach, ulepszeniach, doprowadzeniu do standardu ADD --- o to w założeniu wątku ADD chodziło. Co do solarów w tym domu - to głównie jest fotowltaika - Proszę to rozróżniać.bajbaga pisze:Małe sprostowanie, dom ADD proponowany przez Pana Dudę, jest ogrzewany kominkiem z PW, oraz solarami tak więc, stoi to w jaskrawej sprzeczności z tym co proponuje TB.Indiana pisze: ...... TB w co drugim poście pisze, że MY projektujemy dom ADD, MY robimy analizy ........
Pan TB, czerpie z Pana Dudy, tylko to co mu pasi, nie patrząc na całość zagadnienia.
Próbuję zweryfikować te rewelacje ponoć opisane przez Pana Dudę. Jak otrzymam odpowiedź (od Pana Dudy) zamieszczę ją na Forum, oczywiście jeśli Pan Duda wyrazi na to zgodę.
Ależ rozróżniam.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Nie Szanowny Panie - To nie dom ADD a dom który wygrał konkurs ( Muratora zresztą) na dom ekologiczny. Został umieszczony, nie by krytykować pomysł ( bo to jest banalnie łatwe ) tylko pisać o rozwiązaniach, ulepszeniach, doprowadzeniu do standardu ADD --- o to w założeniu wątku ADD chodziło. Co do solarów w tym domu - to głównie jest fotowltaika - Proszę to rozróżniać..

O jednak Pan żyje... Co do tematu, to jak najbardziej interesuje. Tyle tylko, że jak Pan podpiera się jakimiś danymi, to ja ponawiam prośbę: proszę podać DATĘ publikacji, TYTUŁ i ewentualnie IDENTYFIKATOR tego opracowania. Wtedy zobaczymy, co tam jest i będziemy mogli dyskutować. Doczekam się tego, czy nie? Bo na bicie piany ze "specjalistą" nie mam czasu.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Co do sprawy... widzę, że Panów mostek termiczny w ogóle nie interesuje
To jak to z tymi 3000 kWh przez fundament? Najpierw Pan to cytuje, a teraz już się Pan z tym nie zgadza? Coś mi tu nie gra...Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie zgadzam się z Panem Dudą co do tych 3000 kWh
Wcześniej była mowa nawet o 4000 kWhwojciech_baranski pisze:O jednak Pan żyje... Co do tematu, to jak najbardziej interesuje. Tyle tylko, że jak Pan podpiera się jakimiś danymi, to ja ponawiam prośbę: proszę podać DATĘ publikacji, TYTUŁ i ewentualnie IDENTYFIKATOR tego opracowania. Wtedy zobaczymy, co tam jest i będziemy mogli dyskutować. Doczekam się tego, czy nie? Bo na bicie piany ze "specjalistą" nie mam czasu.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Co do sprawy... widzę, że Panów mostek termiczny w ogóle nie interesuje
To jak to z tymi 3000 kWh przez fundament? Najpierw Pan to cytuje, a teraz już się Pan z tym nie zgadza? Coś mi tu nie gra...Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie zgadzam się z Panem Dudą co do tych 3000 kWh

Również napisałem do Pana Dudy z prośbą o namiary na ten artykuł/opracowanie. Zobaczymy czego się dowiem u źródła.bajbaga pisze:Próbuję zweryfikować te rewelacje ponoć opisane przez Pana Dudę. Jak otrzymam odpowiedź (od Pana Dudy) zamieszczę ją na Forum, oczywiście jeśli Pan Duda wyrazi na to zgodę.

Wtedy myślałem, że za całą różnicę w zużyciu energii odpowiada mostek termiczny do gruntu. Potem się okazało, że wpływ na tak dużą różnicę w zużyciu, też miało zawilgocenie styropianu przez kondesacje z dyfuzji pary, oraz przepływ powietrza przez ścianę bez szczelnej izolacji od wewnątrz.Postawiłem budynek testowy ( stał od 1991-96) 2 x 60m2 . Jedna połówka BK ocieplany 20 cm styropianem do ławy fundamentowej, druga BK na zewnątrz, a od środka 20 cm wełny z paroizolacją. W dachu i podłodze też po 20 cm izolacji. Ogrzewanie kablami Alcatel Kabel Norge . Pod domem i w fundamentach było umieszczonych na różnych głębokościach 60 czujników temperatury NTC. Budynek miał zamontowaną wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła własnej konstrukcji ( z natury rzeczy bo nikt wtedy domowych reku nie produkował) przetestowaną w 1989 roku u mnie w mieszkaniu. I tak połówka z izolacją od wewnątrz zużywała rocznie od 1200 do 1700kWh a ocieplana od zewnątrz od 6000 do 8200kWh ( zależnie od zimy)

Proszę - kwestionować - tylko podać podstawę czy opublikować swoje badania.asolt pisze:Panie Tomaszu gdy ktoś (ja także) kwestionował wysokość strat do fundamentu to bronił Pan tej tezy
jak lew. Kwestionował Pan również wiarygodność metod obliczeń zapotrzebowania na ciepło i projektowego obciązenia cieplnego budynku ponieważ wyniki obliczeń nie pasowały do Pana twierdzenia. Ewolucja poglądów cieszy, i jak widać nie wszyscy są takimi nieukami za jakich Pan nas uważa

Czemu Pan takie kłamstwa pisze? PAN TO ZNAJDZIE!bajbaga pisze:Dla przypomnienia.
Jeszcze rok temu, autorytatywnie pisał i twierdził Pan, że straty przez fundamenty to 4.000kWh z 1mb (z jednego metra bieżącego fundamentów).
Jak Pan nie pamięta, to znajdę te zapisy, razem z Pana epitetami wobec osób, które twierdziły, że nie jest to możliwe.
Natomiast Pan Duda, rzekomo twierdzi, że fundamenty powodują roczne straty 75kWh z 1mb.

A co to ma do rzeczy? Chyba gdzieś zostało to zaprezentowane/opublikowane, czy nie? Jeśli tak, to gdzie Pan o tym czytał? Może tak się uda w końcu dotrzeć do tego "tajemniczego" dokumentu. Mam nadzieję, że Pan Duda rzuci więcej światła na ten temat. Bo już szczerze zaczynam wątpić w istnienie tego (rzekomego) opracowania...Tomasz_Brzeczkowski pisze:Panie Wojciechu - Nie było wtedy internetu - zaprosiłem ITB ( pisałem osobiście do prof. Pogorzelskiego, zaprosiłem Pana Zygmunta Stępińskiego ( właściiel Muratora) - NIKOGO TO NIE OBCHODZIŁO : To jak mam Panu podać DATĘ publikacji, TYTUŁ i ewentualnie IDENTYFIKATOR tego opracowania
Czyli konkretnie co jest kłamstwem, 4.000kWh/rok/1mb, czy 75kWh/rok/1mb ?Tomasz_Brzeczkowski pisze: Czemu Pan takie kłamstwa pisze? PAN TO ZNAJDZIE!