kolektory płaskie HEWALEX
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: kolektory płaskie HEWALEX
Niby kolega Sonergo ma racje, ALE....
Kolektor SUK-27 ma 2,5m2 powierzchni czynnej, natomiast Hewalex 1,8m2
I tu widzę ostatnimi czasy dobry chwyt marketingowy - 2 kolektory uznanej firmy dają więcej ciepła niz 3 innej.
Tylko, że (prości) ludzie operują na sztukach a nie na metrach kwadratowych powierzchni czynnej.
3 kolektory Hewalex dadzą więcej niż 2 Viessmany (może nie drastycznie dużo), ale znacznie mniej kosztują. No ale 2 Viessmany a nie 3 gorszej firmy....
Kolektor SUK-27 ma 2,5m2 powierzchni czynnej, natomiast Hewalex 1,8m2
I tu widzę ostatnimi czasy dobry chwyt marketingowy - 2 kolektory uznanej firmy dają więcej ciepła niz 3 innej.
Tylko, że (prości) ludzie operują na sztukach a nie na metrach kwadratowych powierzchni czynnej.
3 kolektory Hewalex dadzą więcej niż 2 Viessmany (może nie drastycznie dużo), ale znacznie mniej kosztują. No ale 2 Viessmany a nie 3 gorszej firmy....
a ja powiem tyle, że nie wymieniając z nazwy uznana niemiecka firma sprzedaje od przynajmniej 6-7 lat kolektory pod tymi samymi nazwami, mimo, że ich konstrukcje znacząco się zmieniły, a sprawności spadły także zasadniczo. Jak spojrzycie na Hewalex, to ich nazwy nie są atrakcyjne marketingowo, np. KS2000 TLP AC, ale precyzyjnie oddają to co dostaje klient w produkcie. Tu nie ma przykrywek marketingowych i zmian konstrukcji
a po drugie - miałem okazję być około 2006 roku w laboratorium jednego z producentów w Niemczech, gdzie porównując kolektory powiedziano, że zaskakujące jest to, że można za tak dobrą cenę zaoferować tak dobry kolektor (i był to któryś z modeli Hewalexa). No ale jak się nie ładuje pieniędzy w kosztowne reklamy i PR, to można oferować atracyjne ceny - chyba jest to uzasadnione?
a po drugie - miałem okazję być około 2006 roku w laboratorium jednego z producentów w Niemczech, gdzie porównując kolektory powiedziano, że zaskakujące jest to, że można za tak dobrą cenę zaoferować tak dobry kolektor (i był to któryś z modeli Hewalexa). No ale jak się nie ładuje pieniędzy w kosztowne reklamy i PR, to można oferować atracyjne ceny - chyba jest to uzasadnione?
-
ireneuszirek
- Aktywny

Piszą ludzie posiadający kolektory różnych firm, ale jakoś nikt nie ma kolektorów Watt-a. Może ktoś z tu zagladających spotkał w necie opinie o próżniowych kolektorach CPC9 Watt-a. Jeśli tak, to proszę o namiar.
Raczej podejrzewam, że nie ma się czym chwalić. Nie chcę już tu wrzucać wykresu porównawczego czy też porównań mocy jednostkowych, ale ten CPC to jest porównywalny z płaskimi jedynie pod względem sprawności i wydajności..., jednocześnie za wyższą cenę.
... że nie wspomnę o zaleganiu śniegu wobec niższej sprawności optycznej i niższych strat ciepła od kolektorów płaskich...
... ale może ktoś się wypowie z użytkowników?
... że nie wspomnę o zaleganiu śniegu wobec niższej sprawności optycznej i niższych strat ciepła od kolektorów płaskich...
... ale może ktoś się wypowie z użytkowników?
-
ireneuszirek
- Aktywny

No własnie na to liczę, że ktoś kto je posiada się wypowie.
ja tylko słyszałem z dwóch źródeł informacje od instalatorów o podobnych kolektorach innego producenta (nie wspomnę o nazwie, ale to jeszcze gorszy pod wględem parametrów typ) o rozczarowaniu klientów niskimi temperaturami latem, rzędu 40oC na wodzie użytkowej z tego typu próżniówek. Unikam brania takich opinii za wiarygodne, ponieważ to niepełna informacja, ale instalator z okolic Karkonoszy powiedział, że klienci rozczarowali się kolektorami tego typu, poszła informacja w rynek lokalny i teraz w ogóle nie ma chętnych na żadne kolektory... W sumie nie dziwiłbym się.
To, to jeszcze pikuś. Ja słyszałem od instalatorów, że próżniówki grzeją nawet nocą, to dopiero mistrzostwo świata.posiadacz pisze:ja tylko słyszałem z dwóch źródeł informacje od instalatorów .
A tak aby być jednak bardziej obiektywnym to CPC9+ jest dużo lepszy od Hewalexa, porównując sztuka do sztuki. A i współczynniki a1 ma bijący na łeb. Nie wiem jak cena do ceny ale można zawsze sprawdzić.
Płaskie grzeją nocą (w gorące letnie noce), choć to akurat nie jest powód do chwały 
ja już widziałem hasła w stylu "kosmiczna technologia", a nawet zdjęcia na tle księżyca. To przestaje być śmieszne. ZGROZA...
a co do wyższości CPC w ogóle nad płaskimi, to nie spotkałem takich, wykresy porównawcze mówią wszystko za siebie
a co do wyższości CPC w ogóle nad płaskimi, to nie spotkałem takich, wykresy porównawcze mówią wszystko za siebie
-
RAPczyn
- Aktywny

- Kontakt:
http://www.ritter-xl-solar.com/uploads/ ... nal_02.pdfposiadacz pisze:ja już widziałem hasła w stylu "kosmiczna technologia", a nawet zdjęcia na tle księżyca. To przestaje być śmieszne. ZGROZA...
Przydał by się po przeczytaniu jakiś komentarz, no chyba, że cyganią z tymi wykresami porównawczymi mówiącymi wszystko za siebie.RAPczyn pisze:http://www.ritter-xl-solar.com/uploads/ ... nal_02.pdfposiadacz pisze:ja już widziałem hasła w stylu "kosmiczna technologia", a nawet zdjęcia na tle księżyca. To przestaje być śmieszne. ZGROZA...
...chyba ciekawy materiał, ale obszerny i wymaga wczytania się, a tu święta za pasem...
będzie czas na studiowanie:-)
będzie czas na studiowanie:-)
U mnie dzisiaj, po chłodnym ale słonecznym dniu, 3 płaskie Hewalexy nabiły 400L zasobniki do 62'C na górze, 57'C na dole. Nie spisałem licznika rano, by podać dokładny uzysk, ale w południe moc grzewcza wynosiła 3,10 kW. Oznacza to (powierzchnia kolektorów 5,46m2) że z każdego m2 dawały 567W.
Ma ktoś dane meteo, ile w tych dniach o 12:00 natężenie promieniowania dla Katowic lub Krakowa? Policzymy sprawność.
Ma ktoś dane meteo, ile w tych dniach o 12:00 natężenie promieniowania dla Katowic lub Krakowa? Policzymy sprawność.
Pozdrawiam już po Świątecznie.Indiana pisze: Ma ktoś dane meteo, ile w tych dniach o 12:00 natężenie promieniowania dla Katowic lub Krakowa? Policzymy sprawność.
Dla Gdańska na moim Volctrafcie w południe, prostopadle do promieniowania było 963W/m2
pozdrawiam.
Witold
Hmm, to tak lichutko coś mi wychodzi, sprawność rzędu 58% (u mnie pewnie było mniej więcej tyle samo), ale też na kolektorach było już 62'C (zasobnik już był mocno nagrzany), a na zewnątrz poniżej 10'C.
Podana moc była mierzona za wymiennikiem glikol/woda, na wejściu do zasobnika, czyli obejmowała wszystkie straty obiegu glikolowego.
Dzięki za odczyt!
Podana moc była mierzona za wymiennikiem glikol/woda, na wejściu do zasobnika, czyli obejmowała wszystkie straty obiegu glikolowego.
Dzięki za odczyt!