Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/p ... wnzne.html
25m3 - 1670kWh. dwie osoby
25m3 - 1670kWh. dwie osoby
Gdzie to (i co niby ma być) jest w tym linku ?
A z wyliczenia wynika, że wodę podgrzano o około 58 stopni a Pan liczy, że podgrzewa o 30 stopniTomasz_Brzeczkowski pisze:25m3 - 1670kWh. dwie osoby
To gdzie są te dane z UE ?Tomasz_Brzeczkowski pisze: jeżeli piszemy "typowy" to wg danych UE zużywamy 35 l cwu dziennie!
za 100 litrów przez 330 dni ( minimum 30 dni - głównie latem- wypada) - czyli 33000 litrów ogrzane o 30 st - daje 1100 kWh
-
instalator 7
- Zaawansowany

Jeśli w kolektorach standardowo montowane są lustra. Bo na tych lustrach kurz i szron osiada, a jeszcze bardziej śnieg. Nie ma luster nie ma problemów zimą. I nie trzeba załączać ręcznie tej ciekawej funkcji ,,grzejnika na dachu''Bolas pisze:Instalator już ktoś na forum nawet mówił że dla niego nie problem w zimie odśnieżyć kolektor czy nawet raz w tygodniu lustro przemyć.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Tato zarobiłem dziś 3 zł !
-?
-Pobiegłem do szkoły za autobusem!
- Synu, to gdybyś pobiegł za taksówką to zarobiłbyś 30 zł!
To jest przykład obrazujący tych "myślicieli" co liczą ile kWh przyjął ze słońca kolektor a nie ile nas kosztowało dogrzewanie ogromnego zasobnika i strat na rurkach.
-?
-Pobiegłem do szkoły za autobusem!
- Synu, to gdybyś pobiegł za taksówką to zarobiłbyś 30 zł!
To jest przykład obrazujący tych "myślicieli" co liczą ile kWh przyjął ze słońca kolektor a nie ile nas kosztowało dogrzewanie ogromnego zasobnika i strat na rurkach.
- Tato, zaoszczędziłem dziś prądu za 1 zł - nie umyłem zębów!
- Synku, to jeszcze nic - ja zaoszczędziłem znacznie więcej - w ogóle się nie umyłem!
- Łał, tatku, Ty to jesteś hardkor w korzystaniu z termy! Oby tak dalej, to zapłacimy 100zł za rok!
- Synku, to jeszcze nic - ja zaoszczędziłem znacznie więcej - w ogóle się nie umyłem!
- Łał, tatku, Ty to jesteś hardkor w korzystaniu z termy! Oby tak dalej, to zapłacimy 100zł za rok!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

100 zł --- w II taryfie to 350kWh - przy pompie ciepła COP 3.7 ogrzeje to ponad 30 000 litrów wody...
Wystarczy na mycie zębów.
Wystarczy na mycie zębów.
100 zł - przy pompie cyrkulacyjnej solarnej o mocy 15W i średniej mocy układu solarnego 2kW - wystarczy do nagrzania 654 000 L o 35'C
PS
Jak to? To pompa ciepła ze złowrogim zasobnikiem 300L jest cacy? Przecież to taki sam zasobnik jak przy układzie solarnym! I jeszcze bardziej groźna cyrkulacja czai się zza roga i dybie na nasz biedny podlicznik!!!!
To jakiś horror Panie Tomaszu? Jak to może być - w domu zeroenergetycznym taaaaki energożerny zasobnik-potwór????? Takie układy są w domach pasywnych - jeszcze gorszych według Pańskiej wiedzy tworach, zużywających przegigantyczne ilości kWh!
PS
Jak to? To pompa ciepła ze złowrogim zasobnikiem 300L jest cacy? Przecież to taki sam zasobnik jak przy układzie solarnym! I jeszcze bardziej groźna cyrkulacja czai się zza roga i dybie na nasz biedny podlicznik!!!!
To jakiś horror Panie Tomaszu? Jak to może być - w domu zeroenergetycznym taaaaki energożerny zasobnik-potwór????? Takie układy są w domach pasywnych - jeszcze gorszych według Pańskiej wiedzy tworach, zużywających przegigantyczne ilości kWh!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie! nie jest cacy! Cyrkulacji też nie ma. Straty zasobnika policzyłem. - Wolę oszczędną gospodarkę wodę. A nie lubię spraw energochłonnych i oszukiwania ludzi przez niekompetentne osoby. Za osoby niekompetentne uważam tych co liczą ile dadzą solary a nie ile można wykorzystać i ile to co wykorzystujemy kosztuje.
To jest przykład nieznajomości tematu. - mnie potrzeba bez pomp ciepła 300kWh rocznie na osobę. - Pytam więc ILE ZAOSZCZĘDZĘ NA SOLARZE!100 zł - przy pompie cyrkulacyjnej solarnej o mocy 15W i średniej mocy układu solarnego 2kW - wystarczy do nagrzania 654 000 L o 35'C
No to jak to - zasobnik 300L do pompy ciepła i oszczędna gospodarka wodą? Bez sensu totalnie. Do oszczędnej gospodarki wodą służą 5l termy elektryczne lub przepływowe podgrzewacze. To mówię poważnie, akurat się nie nabijam.
Do normalnego domowego użytku służą wszystkie urządzenia grzewcze z wyjątkiem term elektrycznych, tj. zasobniki CWU ogrzewane z kotła CO, układy solarne czy pompy ciepła, ewentualnie zasobniki ładowane na niskiej taryfie. Termy dla normalnego użytkownika sprawdzają się jedynie w oddalonej kuchni czy małym biurze.
Do normalnego domowego użytku służą wszystkie urządzenia grzewcze z wyjątkiem term elektrycznych, tj. zasobniki CWU ogrzewane z kotła CO, układy solarne czy pompy ciepła, ewentualnie zasobniki ładowane na niskiej taryfie. Termy dla normalnego użytkownika sprawdzają się jedynie w oddalonej kuchni czy małym biurze.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Normalny dom zużywa do 30kWh/m2 rocznie. Solary mają swoje uzasadnienie w domach nienormalnych - z ogromnym zużyciem - np. ogrzewane węglem . Można też uzasadnić ich ekonomię gdy grzejemy wodę gazem. Ale nie da się tego zrobić przy prądzie - To dla inżyniera powinno być oczywiste!
Panu solary się bardzo opłacają - bo Pan je sprzedaje to raz - dwa ogrzewa się Pan węglem.
Ja zajmuję się oszczędzaniem energii - dlatego wiem, że solary powinny być utylizowane.
Powiem Panu, że nie chodzi mi o Pana dyplom inżyniera - tylko o to że za tak szkodliwa katedra jak OZE na AGH może istnieć w cywilizowanym kraju. OZE jesT pożyteczne, ważne - ALE NIE NA MAŁĄ SKALĘ.
Biomasy, fermy wiatrowe i elektrownie solarne TAK! Domowe instalacje tego typu to zwykłe WYPACZENIA - to nie jest wiedza i oszczędność. Mało tego - to bardzo łatwo udowodnić.
Panu solary się bardzo opłacają - bo Pan je sprzedaje to raz - dwa ogrzewa się Pan węglem.
Ja zajmuję się oszczędzaniem energii - dlatego wiem, że solary powinny być utylizowane.
Powiem Panu, że nie chodzi mi o Pana dyplom inżyniera - tylko o to że za tak szkodliwa katedra jak OZE na AGH może istnieć w cywilizowanym kraju. OZE jesT pożyteczne, ważne - ALE NIE NA MAŁĄ SKALĘ.
Biomasy, fermy wiatrowe i elektrownie solarne TAK! Domowe instalacje tego typu to zwykłe WYPACZENIA - to nie jest wiedza i oszczędność. Mało tego - to bardzo łatwo udowodnić.
Najpierw trzeba ją skończyć, gwarantuję poszerzenie horyzontów. 90% wykładów dotyczy właśnie wykorzystania energii odnawialnej na dużą skalę, czyli biogazownie, wiatraki, duże instalacje solarne, elektrownie słoneczne różnego typu, wykorzystanie fal i pływów morskich, geotermia, itp. Pasuje coś wiedzieć o uczelni, którą się opluwa, choć z wagą =0 (Pański współczynnik wiarygodności) nikogo te opinie ani nie grzeją, ani nie ziębią.
Z uwagi na to, że prowadzę małą firmę, nie mam w planach budowy morskich elektrowni wiatrowych o mocy megawatów, ani zabudowywania połowy pustyni ogniwami fotovoltaicznymi.
Skupiam się na małym OZE oraz oszczędnościach energii, w nowych i istniejących budynkach.
Z uwagi na to, że prowadzę małą firmę, nie mam w planach budowy morskich elektrowni wiatrowych o mocy megawatów, ani zabudowywania połowy pustyni ogniwami fotovoltaicznymi.
Skupiam się na małym OZE oraz oszczędnościach energii, w nowych i istniejących budynkach.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie wiem ile lat Pan się nad tym skupia, ale ja robię to od 1989 - pierwszy zastosowałem rekuperator ( z natury rzeczy własnej produkcji) i nie było wtedy komputerów, internetu, nie wyjeżdżało się za granicę ) -
- kierunki na zmniejszenie rachunków są dwa
1 Ten co Pan wyznaje - szukanie tanich źródeł i inwestycja w ogrzewanie.
2 zmniejszenie potrzeb - przez skuteczną izolację termiczną i odzysk ciepła a w cwu - likwidacja strat na rurkach zasobniku i krany bezdotykowe.
- Jak Pan widzi tych dwóch kierunków pogodzić się nie da - Instalacje solarne , kotłownie , biomasy duże centralne pompy ciepła , wiatrownie domowe - mają sens przy dużym zużyciu!!!
Czyli domach fatalnie izolowanych i dużych zasobnikach ciepła z jego cyrkulacją
Tak więc Panie Andrzeju - sprawą zupełnie naturalną jest - że zajmujący się OZE na małą skalę są wrogami oszczędzania i izolowania.
Ponieważ Pana kierunek jest dotowany, reklamowany i wykładany na uczelniach - dlatego do dziś można budować domy zużywające ponad 30kWh/m2 - reklama i nacisk takich ludzi jak Pan robi swoje, ale jest coraz więcej ludzi, którzy myślą liczą i czują, że przeszłość jest w oszczędzaniu - a z OZE do domu - to tylko fotovoltaika ( oczywiście jeszcze nie dziś)
Jak już napisałem - skutecznej izolacji i oszczędzania cwu z OZE pogodzić się nie da - i na to nie liczę - dlatego będę starał się otwierać oczy inwestorom.
Pewien jestem, że Pana fascynacja "małym OZE" by wygasła gdyby miał Pan do realizacji instalacje w domach - 10-15- 30 kWh/m2 rocznie.
Wieloletnie doświadczenie - robi dużo- Pan popatrzy na cichą wentylację... mnie parę lat zajęło nim doszedłem, że najmniejsze opory i najcichsze przepływy ma powietrze w kanałach przy prędkości OD 2m/sek. DO 5m/sek a wiele osób po po budownictwie - dalej o tym nie wie!
Pozdrawiam. I proszę to przemyśleć- dlatego, by sobie nie ubliżać - TYCH KIERUNKÓW ( OZE i oszczędzanie) SIĘ POGODZIĆ NIE DA!
To tak jakby chciał Pan będąc zafascynowany energią atomową - zbudować auto osobowe z małym reaktorem .
- kierunki na zmniejszenie rachunków są dwa
1 Ten co Pan wyznaje - szukanie tanich źródeł i inwestycja w ogrzewanie.
2 zmniejszenie potrzeb - przez skuteczną izolację termiczną i odzysk ciepła a w cwu - likwidacja strat na rurkach zasobniku i krany bezdotykowe.
- Jak Pan widzi tych dwóch kierunków pogodzić się nie da - Instalacje solarne , kotłownie , biomasy duże centralne pompy ciepła , wiatrownie domowe - mają sens przy dużym zużyciu!!!
Czyli domach fatalnie izolowanych i dużych zasobnikach ciepła z jego cyrkulacją
Tak więc Panie Andrzeju - sprawą zupełnie naturalną jest - że zajmujący się OZE na małą skalę są wrogami oszczędzania i izolowania.
Ponieważ Pana kierunek jest dotowany, reklamowany i wykładany na uczelniach - dlatego do dziś można budować domy zużywające ponad 30kWh/m2 - reklama i nacisk takich ludzi jak Pan robi swoje, ale jest coraz więcej ludzi, którzy myślą liczą i czują, że przeszłość jest w oszczędzaniu - a z OZE do domu - to tylko fotovoltaika ( oczywiście jeszcze nie dziś)
Jak już napisałem - skutecznej izolacji i oszczędzania cwu z OZE pogodzić się nie da - i na to nie liczę - dlatego będę starał się otwierać oczy inwestorom.
Pewien jestem, że Pana fascynacja "małym OZE" by wygasła gdyby miał Pan do realizacji instalacje w domach - 10-15- 30 kWh/m2 rocznie.
Wieloletnie doświadczenie - robi dużo- Pan popatrzy na cichą wentylację... mnie parę lat zajęło nim doszedłem, że najmniejsze opory i najcichsze przepływy ma powietrze w kanałach przy prędkości OD 2m/sek. DO 5m/sek a wiele osób po po budownictwie - dalej o tym nie wie!
Pozdrawiam. I proszę to przemyśleć- dlatego, by sobie nie ubliżać - TYCH KIERUNKÓW ( OZE i oszczędzanie) SIĘ POGODZIĆ NIE DA!
To tak jakby chciał Pan będąc zafascynowany energią atomową - zbudować auto osobowe z małym reaktorem .
-
grzegorz andrychiewicz
Panie Tomaszu i cóż na to kadra profesorska?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Będę też od poniedziałku takie maile pisał do tych co Pana uczyli w AGH - będę sprawę nagłaśniał aż zrobią naukowe a nie komercyjne badania!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wysłałem już dwa ! I nic. Będę pisał, aż usłyszę ich stanowisko w sprawie OZE - energooszczędność w indywidualnym budownictwie!grzegorz andrychiewicz pisze:Panie Tomaszu i cóż na to kadra profesorska?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Będę też od poniedziałku takie maile pisał do tych co Pana uczyli w AGH - będę sprawę nagłaśniał aż zrobią naukowe a nie komercyjne badania!
Nie jestem, przeciwnikiem OZE, tylko wypaczeniom z OZE związanym. Te instalacje się nie nadają do domów energooszczednych bo:
- solary grzejące wodę, mają ogromną nadprodukcję latem - której nie jesteśmy w stanie wykorzystać Zaś zimą utrzymywanie ciepłej wody w dużym zasobniku i rurkach pochłonie więcej energii niż zużyjemy rocznie OSZCZĘDZAJĄC -Solary mają sens tylko w dużych elektrowniach słonecznych. Stąd takie hasła , że oszczędzanie jest złe i niekomfortowe.
- wietrownie--- mają sens tylko jako fermy wiatrowe - pojedyncze małe wiertownie, są za drogie i zbyt awaryjne - na swoje możliwości produkcyjne !
- biomasa --- no to do domu zaizolowanego tak by zużywał poniżej 30kWh/m2 rocznie - to w ogóle nieporozumienie.
- Pompy ciepła - te nie należą do OZE! Ale i tu ekonomia zaczyna się przy dużym zużyciu !