Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych

Post autor: Bolas »

obniża o 60-70% ale nie pisze w porównaniu do jakiego źródła energii? Jeżeli zastosuję pompę ciepła tzn że solary są też w stanie zmniejszyć tę energię o ponad połowę? Nooo chyba że liczymy energię którą stracę dokładając do kotła. OK. Nikt nie zaznacza że do zbiornika min 300L w zimie z mojego nieekologicznego kotła śmieciucha będę musiał dostarczyć 3 razy więcej energii by się zagrzała. Nikt normalny nie montuje sobie w systemie centralnym bez solarów zbiornika >200L dlaczego teraz mam przekonywać go do tego?
Im więcej wody zużywam tym jest taniej. Nieprawda. Za wodę i ścieki też płacimy!! To tak jakbym stwierdził że przerobienie auta na gaz będzie tanie. Nieprawda będziemy nadal wydawać podobne pieniądze na jazdę z tym że rocznie zrobimy o 1/4 więcej km. Czy taniej owszem za km taniej ale auto ma większy przebieg i traci na wartości.

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bajbaga »

Indiana pisze:Dobrze dobrany zestaw solarny obniża roczne zapotrzebowanie na energię do podgrzewu CWU o 60-70%. Więc jeśli grzejąc wodę prądem wydaję rocznie 1500 - 3000 zł (typowy zakres dla NORMALNEJ rodziny), to po instalacji kolektorów rachunek roczny spadnie przynajmniej dwukrotnie.
Co tu trzeba więcej dodać? Jedynie zastrzeżenie, że obliczenia dotyczą normalnych ludzi, zużywających normalne ilości wody, a nie kąpiących się raz na tydzień w litrze wody (bo szkoda drogiego prądu). A im więcej zużywamy, tym jest taniej. Proste?
Przyznam, że takiej demagogii dawno nie słyszałem. Toć to najprostszy marketing przeznaczony dla naiwnych.
Nie będę wyjaśniał, bo znów niepotrzebna dyskusja i przekonywanie, oraz naginanie matematyki i fizyki.

Proste pytanie, skoro jest oczywistą oczywistością, że solary oszczędzają od 60 do 70% dla normalnej rodziny, to jaki to problem dla instalatora, aby w umowie znalazł się zapis, że gwarantuje spadek kosztów w 50%, a jeśli będzie mniejszy to pokryje różnicę?

Większość instalacji solarnych jest projektowana bez głowy instalatorzy mają w głowie tylko moc, a nie temperaturę.

Dla przeciętnej rodziny suma sumarum, taniej wyjdzie eksploatacja powietrznej PCi, która przy dobrych układach (instalacja) potrafi dodatkowo ogrzać pomieszczenia w okresie przejściowym.

Czy solary są do kitu ? Nie ale tylko przy bardzo dużym zużyciu CWU i odpowiednio zainstalowane w systemie ogrzewania CWU.

Także w domu ogrzewanym (tylko) energią elektryczną solary mogą być źródłem(znacznych) oszczędności (nawet do tych wspomnianych 70%), ale nie przy typowych instalacjach. Jeśli solar będzie podgrzewał wstępnie CWU np. przy przepływowym (elektronicznym) ogrzewaczu CWU, to taki wynik jest możliwy do osiągnięcia.

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: konkret2 »

Indiana pisze:Dobrze dobrany zestaw solarny obniża roczne zapotrzebowanie na energię do podgrzewu CWU o 60-70%. Więc jeśli grzejąc wodę prądem wydaję rocznie 1500 - 3000 zł (typowy zakres dla NORMALNEJ rodziny), to po instalacji kolektorów rachunek roczny spadnie przynajmniej dwukrotnie.
Co tu trzeba więcej dodać? Jedynie zastrzeżenie, że obliczenia dotyczą normalnych ludzi, zużywających normalne ilości wody, a nie kąpiących się raz na tydzień w litrze wody (bo szkoda drogiego prądu). A im więcej zużywamy, tym jest taniej. Proste?
TE SŁOWA mijają się z prawdą.
1. Dokładnie ile bo takie ogólniki są dobre dla ludzi marnujących pieniądze.
2. 3000 zł? Przyjmijmy że zużycie wynosi 150 litrów CWU/dzień
woda energia r. Temp dni roku
150 x 1,16 x 28 x 365 = 1778 kWh na rok za CWU 1778x 0,55= 978 zł
x pańskie 60-70%= 635 zł zł na rok oszczędności wkładając 12000-15000 zł????

Prysznic to przepływowy podgrzewacz wody., lub terma(strata 1kWh/dzień 200 zł) -1500 zł.
( przy termie oszczedność 765 zł)

13500 / 635 zł= 21 lat i 4 miesiące,
/765 zł= 17 lat i 7 miesięcy zamawiam pański zestaw do drenażu portfela.

A najwspanialszy jest cytat ,,A im więcej zużywamy, tym jest taniej."

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

jeżeli piszemy "typowy" to wg danych UE zużywamy 35 l cwu dziennie!
za 100 litrów przez 330 dni ( minimum 30 dni - głównie latem- wypada) - czyli 33000 litrów ogrzane o 30 st - daje 1100 kWh
Czyli każde 100 litrów dziennie w skali roku to niecałe 600 zł
każde 100 litrów dziennie w skali roku + straty zasobnika to niecałe 400 zł
każde 100 litrów dziennie w skali roku pompą ciepła na zasobniku - 200 zł
każde 100 litrów dziennie pompą ciepła na II taryfie to 100zł
Pan mi powie jak zaoszczędzić na solarze 1500 - 3000zł!!!!
GRZANIE PRĄDEM JEST NAJTAŃSZE I SOLAR TEGO NIE PRZEBIJE

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Solary mają szansę tylko przy ogrzewaniu węglem - mogą mieć szansę przy gazie - ale nie przy prądzie! Problemem są źle nauczeni instalatorzy - nawet teraz spotyka się centralny zasobnik i rurki ciepłom wodą . A potem - jaki prąd jest drogi .

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

No to teraz przerabiamy Pański przykład z zasobnikami 5L i jednym 30L, żeby dało się w ogóle wziąć prysznic. Wanny nie dajemy, no cóż, inwestor biedny i boi się (słusznie) rachunków przy prądzie.

Do typowego domku potrzeba:
2 x 5L do kuchni i niezależnego WC
2 x 30 L do obu łazienek

Straty dobowe zasobnika 5L wynoszą katalogowo 0,3 kWh dziennie = 197 kWh
Straty dobowe zasobnika 30L wynoszą 0,8 kWh dziennie = 526 kWh

Sprawność przesyłu dla instalacji z jednym ogrzewaczem na łazienkę (z metodologii obliczania świadectw): 80%

Zapotrzebowanie ciepła użytkowego:, 4 osoby x 35 l/os, przerwa urlopowa 10%: 2409 kWh

Łączne zapotrzebowanie energii: 197 + 526 + 2409/0,8 = 3733 kWh

Średnia cena 1 kWh: 0,60 zł

Roczny koszt oszczędnego korzystania z term elektrycznych dla rodziny: 2240 zł

Teraz robimy instalację solarną, dostarczającą średniorocznie 60% energii końcowej, z uwagi na zasobnik zakładam licznik dwutaryfowy i dogrzewam zasobnik tanią taryfą:

Zapotrzebowanie ciepła użytkowego: 2409 kWh
Sprawność instalacji z zaizolowanymi normowo przewodami i instalacją cyrkulacji sterowaną czasowo: 80%

Dobowe straty zasobnika 300L, katalogowo: 2,8 kWh: 920 kWh

Energia na cyrkulację: 8W x 10h x 365 x 0,9 = 26 kWh
Energia na pompę obiegową solarną: ok. 1600h x 30W = 48 kWh

Łączne zapotrzebowanie energii cieplnej: 3931 kWh, z tego z solara: 2359 kWh

Energia elektryczna w wyższej taryfie (pompy): 74 kWh
Energia elektryczna w taniej taryfie (ciepło dla wody): 1572 kWh

Średnia cena 1 kWh wysoka taryfa: 0,60 zł
Średnia cena 1 kWh niska taryfa: 0,40 zł

Roczny koszt pracy: 673 zł

Roczna oszczędność w stosunku do instalacji wciskanej frajerom przez p. Tomasza Brzęczkowskiego: 2240 zł - 673 zł = 1567 zł rocznej oszczędności.

Teraz opłacalność inwestycji:
Koszt: 13 000zł - 5850 (dotacja 45%) + 1500 zł (obsługa dotacji) = 8650 zł

Roczna oszczędność w roku 2011: 1567 zł
Prosty czas zwrotu: 5,5 roku (czyli tak sobie)

ALE:
Skumulowana suma oszczędności za 20 lat (czas życia normalnej instalacji solarnej), licząc 10% rocznie wzrost cen energii: 89 750 zł
Od tego trzeba uczciwie odjąć 4 x wymianę glikolu, 2 x wymianę pompy, 2 x wymianę zasobnika: około 10 000 zł licząc z inflacją. Jednak termy będą wymagały równie często wymiany (co 5-10 lat), co również wykosztuje podobną kwotę, więc zostawiam to.

Panie Tomaszu - wiem, że obliczenia tego typu są zbyt skomplikowane, ale podobno co tydzień widzi Pan jakiegoś "guru wszystkich audytorów". Niech zerknie, czy obliczenia są prawidłowe. Wiem, że to po inżyniersku policzyłem - czyli w sposób niezrozumiały dla niektórych - ale końcowa suma 90 k wystarczy na małego Mercedesa :-)
Może to choć troszku ruszy wyobraźnią, skoro obserwacje milionów użytkowników i zalecenia wszelkich unijnych i światowych organizacji promujących obniżanie zużycia energii są mało wystarczające?

Aha, i jeszcze ważniejsza sprawa, od tego Merca: inwestor, który zdecydował się na dwukrotnie droższy system ogrzewania elektrycznego, przez 20 lat kąpie się jak ostatni dziad w wiaderku wody.... Przepłaca dwukrotnie za energię, nie może się wykąpać jak człowiek, zero komfortu, tragedia jednym słowem.... Wydał na dom 500 k, "zaoszczędził" 8k, a przez 20 lat dopłacił 90 k i jeszcze ma najgorszą instalację na całej ulicy - wstyd...

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Mam FVz 23 02 - 0.42 zł kWh.
Płacę za prąd do wody rocznie sporo poniżej 200 zł. - to są fakty.
Co do 10% rocznie!
Pan liczy co jak drożeje.
rok 1995
kWh 0,21 zł m3 gazu 0,40 zł litr oleju 0,60 zł tona węgla 90 zł.
Pan liczy te 10% rocznie
Panie Andrzeju trzeba naprawdę być matematycznym analfabetom by uzasadnić ekonomikę solaru przy prądzie!. Błagam Pan już nie rozśmiesza, ja nie sprzedaję term ja nie sprzedaję pomp ciepła - Ja tylko zmierzyłem podlicznikiem - że solar woda z solara w skali roku jest najdroższa!
To Pan wciska solary. Mało tego sprawdziłem, na AGH szkolą z "energii odnawialnych" więc - chwalenie się dyplomem tej uczelni nie ma sensu! Napiszę ostro - do nich też - może ich to zmusi do przebadania sprawy
TO OSZUŚCI -
Może mnie Pan obrażać - nie przejmuję się , może mnie Pan uważać za idiotę... i co z tego ja zmierzyłem jaka jest różnica ! I dlatego będę pisał aż przestaną OSZUKIWAĆ!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Pisze Pan w muratorze, Pan zapyta j-j ile płaci za prąd do wody.

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Panie Tomaszu, proszę spytać swojego "guru wszystkich audytorów" czy moje obliczenia są prawidłowe. Sam jestem audytorem, więc poczekam na opinię kogoś wykształconego, mającego jakiekolwiek pojęcie o temacie. Szkoda mi czasu na dyskusje na takim dennym poziomie z technicznym analfabetą....

Od początku wprowadza Pan w błąd swoich klientów, bo przyjmuje, że każdemu wystarczy 5 litrów ciepłej wody na tydzień. Gdybym miał takiego klienta, też zamontowałbym mu oczywiście przepływowy podgrzewacz wody. Każdemu innemu proponuję solary lub powietrzną pompę ciepła.

PS
Zanim zamontowałem solary, dusiłem się z elektrycznym podgrzewaczem wody, mimo iż go dodatkowo zaizolowałem i razem z żoną pilnowaliśmy używania jak najmniejszej ilości wody i ogólnie maksymalnie oszczędzaliśmy, to miesięczny koszt na niskiej taryfie przekraczał 80-100zł.
Teraz zużywam 4x więcej wody (koszt może 20-30 zł miesięcznie więcej za wodę), każdy tapla się nareszcie ile chce (komfort), a wtyczka grzałki elektrycznej od roku wisi zakurzona. Przy zasobniku 400L opłaca się zapalić w kotle węglowym o pojemności wodnej 50L, przy zasobniku 140L absolutnie nie (sprawność poniżej 30% - taniej już zagrzać prądem mały zasobnik). Jutro jadę jak co tydzień popływać w przeręblu, jakie to superowe uczucie wejść później do 200 l gorącej wody po takiej zimnej kąpieli. Pan nigdy go nie zazna, ze względu na kosmiczny koszt podgrzania wody i brak możliwości zmagazynowania tak dużej ilości wody w zasobniku 5L.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2012, 18:30 przez Indiana, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Co mam się pytać - wykazałem, że są błędne

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Który punkt?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Straty dobowe zasobnika 5L wynoszą katalogowo 0,3 kWh dziennie = 197 kWh
Straty dobowe zasobnika 30L wynoszą 0,8 kWh dziennie = 526 kWh
-
-1 błąd
Poza błędnym liczeniem - proszę zauważyć, że nie terma 30 a 15 I z niej jest 30 z hakiem litrów , oraz , że terma pod zlewozmywakiem i w łazience - straty dogrzewają - nie tak jak terma w kotłowni.
2 błąd Pan popatrzy na fakturę.
Średnia cena 1 kWh: 0,60 zł
3 błąd
stosunku do instalacji wciskanej
w XXI wieku czyli od 12 lat nie sprzedaję term i pomp ciepła.
Proszę dać pompę ciepła 150 litrów cop 3,7 za 4200 brutto,
Teraz opłacalność inwestycji:
Koszt: 13 000zł - 5850 (dotacja 45%) + 1500 zł (obsługa dotacji) = 8650 zł
4 błąd
licząc 10% rocznie wzrost cen energii:
od 95 roku prąd drożeje 5% w skali roku a węgiel gaz i olej znaaaacznie powyżej 10%
5 błąd -
wiem, że obliczenia tego typu są zbyt skomplikowane
są baaaardzo proste - poza tym można i należy posłużyć się podlicznikiem, bo są oszuści co podają fałszywe dane o sprawności stratach itp!
TU SIĘ zgadzam
Wiem, że to po inżyniersku policzyłem
dlatego tak źle się wypowiadam o "wiedzy" niektórych inżynierów
ale podobno co tydzień widzi Pan jakiegoś "guru wszystkich audytorów". Niech zerknie, czy obliczenia są prawidłowe.
Z tym najmniejszy problem - czy to Pana przekona?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Indiana i tu się z tobą zgodzę. Skoro zużywasz 200L wody na jedną kąpiel to brawo! Kto bogatemu zabroni.

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Re Bolas - z moim solarkiem koszt podgrzania tych 200L to 0,2 m3 x 10zł = 2 zł, kosztu pracy dwóch pompek obiegowych razem 45W przez kilka godzin nie podaję, bo to dosłownie kilkugroszowe sprawy.
Czy to jest objaw bogactwa? Albo marnotrawienia surowców naturalnych? Z punktu widzenia gościa z 5L zasobniczkiem, dla którego 10sekund mycia zębów to marnotrawstwo i duże koszty, a przy maksymalnej oszczędności wody i tak płaci >200zł miesięcznie, 200L wody to jakiś niewyobrażalna ilość kosztująca majątek. A z mojego punktu widzenia to 1/3 ceny browara, studencką miarą :-)

Woda jest pobierana przez pompę z jednej rzeki (z Soły) i po przejściu przez oczyszczalnię ścieków trafia do Wisły, 30km od ujęcia. Jakie marnotrawstwo?

Gdyby nie solary, Słońce świeciłoby mi na chodnik, a tak grzeje za darmo wodę.

Te 200L to nic, latem na dwa razy po 300L (żeby woda zdążyła się ponownie nagrzać) napełniamy często basen na tarasie, tylko po to, by oglądnąć fajny film na świeżym powietrzu. Kosztuje mnie to 0,6 m3 x 10 = 6zł, czyli połowę ceny biletu do kina - a potrzeba dwóch, więc za 1/4 ceny mam o niebo przyjemniejszy seans :-)
Czy jestem bogaty? Nie, ale za 20 lat będę miał przynajmniej o 90k więcej w kieszeni z tytułu posiadania zestawu solarnego i niewydawania idiotycznie pieniędzy na monopolistów. I na pewno szczęśliwszy od ludzi duszących się z małym zasobniczkiem. Widzę, że dla p. Tomasza 30L zasobniczek to już zbytek :lol: :lol:

A co do uwag p. Tomasza - kpiny normalnie.

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bajbaga »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:

Czyli każde 100 litrów dziennie w skali roku to niecałe 600 zł
każde 100 litrów dziennie w skali roku + straty zasobnika to niecałe 400 zł
200zł strat na każdym 100l w ciągu roku?
A kto za to zapłacił ? Bo jak strata to koszt koszt czego ? Darmowej energii (no może + koszt pompy obiegowej)

Do czasu kiedy koszt energii pozyskanej do zużytego CWU jest wyższy, niż koszt energii zakupionej do pędzenia pompy obiegowej, nie można mówić o stratach finansowych.

Co z tego, że miałem 300l CWU ogrzanej do temp. 50 stopni i zużyłem tylko 50l i to o temp.35 stopni skoro moim kosztem była tylko praca pompy obiegowej.

Inaczej jak znalazłem, lub ktoś mi podarował 400zł, to mam stratę 200zł, bo przecież mógł mi dać (mogłem znaleźć) 600zł ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”