Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Marcin Strzala
- Początkujący

Re: Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?
Jarecki. Dziękuje bardzo za odpowiedź (poczytam wpisy kaszpira)
Mecze się dalej.
Gdy ustawiłem na P50 to zleciała mi temperatura poniżej 50C :/ i ciężko było ja podnieść (musiałem znów wrócić do 35P) Spróbuje pobawić się z dmuchawą - ustawie ja jak każesz. Także pooperuje PP. Jeżeli dalej będzie kiepsko to będę zjeżał P oby nie do 35.
Co może być nie tak? Powoli jestem zdesperowany:/
P.S:Węgiel z kopalni Bobrek wiec jest ok. Jeżeli nic się nie da zrobić będę dzwonił do Elektro- Miz...może oni coś podpowiedzą...
Mecze się dalej.
Gdy ustawiłem na P50 to zleciała mi temperatura poniżej 50C :/ i ciężko było ja podnieść (musiałem znów wrócić do 35P) Spróbuje pobawić się z dmuchawą - ustawie ja jak każesz. Także pooperuje PP. Jeżeli dalej będzie kiepsko to będę zjeżał P oby nie do 35.
Co może być nie tak? Powoli jestem zdesperowany:/
P.S:Węgiel z kopalni Bobrek wiec jest ok. Jeżeli nic się nie da zrobić będę dzwonił do Elektro- Miz...może oni coś podpowiedzą...
Zostaw sobie to P.50
Doreguluj tylko wysokością kopca
np. -3, -5 lub -6, podnoś kopiec... jak nie idzie uzyskać temp....
Dalej nie tak to może być szczelność palnika albo jakość opału
Jakość opału zweryfikowac można wyłączając pid i dobierając do pracy dwustanowej siłę jednostajnego nadmuchu...
a szczelność palnika, paleniska to sprawa producenta kotła, instrukcji kotła i fachowości instalatora
Doreguluj tylko wysokością kopca
np. -3, -5 lub -6, podnoś kopiec... jak nie idzie uzyskać temp....
Dalej nie tak to może być szczelność palnika albo jakość opału
Jakość opału zweryfikowac można wyłączając pid i dobierając do pracy dwustanowej siłę jednostajnego nadmuchu...
a szczelność palnika, paleniska to sprawa producenta kotła, instrukcji kotła i fachowości instalatora
-
Marcin Strzala
- Początkujący

dzieki za informacje:)
Jezeli dam rade cos z tym zrobic to napisze:) Pozdrawiam
Jezeli dam rade cos z tym zrobic to napisze:) Pozdrawiam
Mam pytanko do Pana Jareckiego. Mam piec z Gregora 19kW wersja softu 27 spala się dobrze moje ustawienia to
PP 0
D - 80%
ni - 3
PID - 1
45 sek przerwy
Mam ustawioną temp na bojler 40stopni na piecu ustawiona temp 63stopnie.Problem polega na tym że piec nadmiar ciepłej wody przerzuca do bojlera i z ustawionych 40 robi się 50 stopni na bojlerze dzisiaj rano było nawet 55. To jest normalne czy można to jakoś w ustawieniach przestawić
PP 0
D - 80%
ni - 3
PID - 1
45 sek przerwy
Mam ustawioną temp na bojler 40stopni na piecu ustawiona temp 63stopnie.Problem polega na tym że piec nadmiar ciepłej wody przerzuca do bojlera i z ustawionych 40 robi się 50 stopni na bojlerze dzisiaj rano było nawet 55. To jest normalne czy można to jakoś w ustawieniach przestawić
damen
Soft ma napisane, że jak nastawa CWU wynosi np. 50st.C a temp. kotła przejdzie powyżej 57st.C to uruchamia się pompa CWU, aby nie przegrzać kotła i zrzucić nadwyżkę grzania na bojler.
Nie powinno tak jednak robić, gdy nastawa CWU 40 a nastawa C.O. 63st.C, może to być jakiś błąd w oprogramowaniu sl.27. Tutaj to już zalecam kontakt z serwisem Elektro-Miz, aby dopytać o taką sytuację.
Soft ma napisane, że jak nastawa CWU wynosi np. 50st.C a temp. kotła przejdzie powyżej 57st.C to uruchamia się pompa CWU, aby nie przegrzać kotła i zrzucić nadwyżkę grzania na bojler.
Nie powinno tak jednak robić, gdy nastawa CWU 40 a nastawa C.O. 63st.C, może to być jakiś błąd w oprogramowaniu sl.27. Tutaj to już zalecam kontakt z serwisem Elektro-Miz, aby dopytać o taką sytuację.
Dziękuje za informacje, jutro będę dzwonił do serwisu i dam znać co wyszło z tego
Witam.Nareszcie znalazłem ciekawą stronę i temat,który mnie bardzo zainteresował.Przeczytałem wszystkie posty na tych 29 stronach.Mam kilka pytań i liczę na odpowiedzi kompetentnych ludzi,których tutaj nie brakuje. Mam piec KWM-SR25KW Dziubarczyk z 2007 roku,sterownik OGNIK plus C.W.U,podajnik ślimakowy.Dom to tzw.klocek,ściany grube ok.40cm ocieplone styropianem 6cm,na dachu papa a pod nią styropian 10cm.Powierzchnia domu to 160m(parter+1piętro),okna drewniane z podwójną szybą.Obecnie jest włączone 6 grzejników+ bojler 140l.Temperatura w domu to 21stopni C. Posiadam jedną pompę CO(producent z Leszna).Na początku listopada paliłem ok.20 kg groszku na dobę(w nocy 0 stopni, w dzień +7 stopni). Moje nastawy: P.P -1 d.75 ni.3 Pid.1. W 2009r był zmieniony program w OGNIKU na soft 27 i taki mam do dziś.Temperaturę mam nastawioną na kotle 60st.C a wodę C.W.U na Off i tutaj myślę,że tkwi błąd ponieważ woda do kąpieli nie jest za gorąca.Myślę,że można ustawić teraz dla tych temperatur,które panują na dworze; temp.kotła 55st. a C.W.U 49st.Tutaj mam pytanie.Jak tak wcześniej ustawiłem to na przemian na wyświetlaczu pojawiał się napis bo.17 i 55.0c.Czy to jest jakiś błąd? Mam tylko 1 pompę ,czy to jest błąd?Jak będą 2 pompy to wskazania wyświetlacza będą inne?Czy można tak ustawić przy 1 pompie?Czy musi być koniecznie 2 pompa na C.W.U? Mieszkam w tym domu raptem parę miesięcy.Podobno na cały rok pali się 6 ton ekogroszku,w tym 1 tona latem na ogrzanie wody. Dużo to czy mało te 6 ton? Napisałem może trochę przydługawy post,ale starałem się wszystko w miarę precyzyjnie opisać.Teraz liczę na Waszą pomoc.
magic255
bo.17 to bojler oraz temp. czujnika CWU 17st.C
Skoro nie masz pompy ładującej CWU, to nie możesz korzystać z wyjścia i funkcji grzania CWU, bojler ma zostać na oFF
Jak na kotle masz 60st.c a woda w bojlerze nie jest gorąca, to znaczy,że albo bojler do d... albo tak fatalnie podłączony. Przy 60st.c na kotle woda w bojlerze powinna być juz bardzo gorąca
bo.17 to bojler oraz temp. czujnika CWU 17st.C
Skoro nie masz pompy ładującej CWU, to nie możesz korzystać z wyjścia i funkcji grzania CWU, bojler ma zostać na oFF
Jak na kotle masz 60st.c a woda w bojlerze nie jest gorąca, to znaczy,że albo bojler do d... albo tak fatalnie podłączony. Przy 60st.c na kotle woda w bojlerze powinna być juz bardzo gorąca
Jarecki79 fajnie,że się odezwałeś.
--- 6ton opału na cały rok,jaki to wynik?
--- czy warto założyć 2 pompę do C.W.U?
--- co powiesz o moich nastawach,warto coś zmienić?
--- czy warto wgrać nowszy soft do sterownika?,teraz posiadam soft 27 i czy wtedy można liczyć ewentualnie na większą oszczędność opału.
To są właśnie te pytania,na które nie znam odpowiedzi. Pomożesz?
--- 6ton opału na cały rok,jaki to wynik?
--- czy warto założyć 2 pompę do C.W.U?
--- co powiesz o moich nastawach,warto coś zmienić?
--- czy warto wgrać nowszy soft do sterownika?,teraz posiadam soft 27 i czy wtedy można liczyć ewentualnie na większą oszczędność opału.
To są właśnie te pytania,na które nie znam odpowiedzi. Pomożesz?
Nie byłem w Twoim budynku, więc nie wiem, czy to wynik zły, średni czy dobry...
Zależy od start ciepła obiektu (od jego izolacji), od klasy bojlera. Jak popiół jest dobry, nie ma w nim niespalonego węgla, to jest dobrze.
Czy warto założyć pompę CWU - to już pytanie do instalatora, który może Twoją instalację obejrzeć i takiego, który zna się na swoim fachu. Nie wszędzie musi ona być, plusem jest osobne ustawianie temp. na C.O. i CWU, ale to też wymaga fachowego wykonania instalacji.
Ten sterownik ma menu do korekcji, wysokośc kopca masz korygować w dwóch przypadkach:
1. Jak spada węgiel niedopalony, to korekcja kopca na wartości minusowe
2. Jak palenisko się zapad i jest wklęsłe, to korekcja kopca na wartości plusowe
Siła nadmuchu zależy od palnika, w brucerowatych między 85-92, w klasycznych, czy też dla Ardeo od nawet 68 do ok.82%. To już powinien wiedziec producent kotła.
Czy warto aktualiozowac soft - jak dobrze pracuje to raczej nie. Jak sa jakies kłopoty, to jak najbardziej. Nowe softy powinny byc bardziej stabilne, spalanie powinno byc dokładniejsze oraz mniejsze.
Zależy od start ciepła obiektu (od jego izolacji), od klasy bojlera. Jak popiół jest dobry, nie ma w nim niespalonego węgla, to jest dobrze.
Czy warto założyć pompę CWU - to już pytanie do instalatora, który może Twoją instalację obejrzeć i takiego, który zna się na swoim fachu. Nie wszędzie musi ona być, plusem jest osobne ustawianie temp. na C.O. i CWU, ale to też wymaga fachowego wykonania instalacji.
Ten sterownik ma menu do korekcji, wysokośc kopca masz korygować w dwóch przypadkach:
1. Jak spada węgiel niedopalony, to korekcja kopca na wartości minusowe
2. Jak palenisko się zapad i jest wklęsłe, to korekcja kopca na wartości plusowe
Siła nadmuchu zależy od palnika, w brucerowatych między 85-92, w klasycznych, czy też dla Ardeo od nawet 68 do ok.82%. To już powinien wiedziec producent kotła.
Czy warto aktualiozowac soft - jak dobrze pracuje to raczej nie. Jak sa jakies kłopoty, to jak najbardziej. Nowe softy powinny byc bardziej stabilne, spalanie powinno byc dokładniejsze oraz mniejsze.
Panie Jarecki, proszę o pomoc.
Kolejny gość z problemem.
Mam HEF 25kW uniwersalny. Ognik plus pid z oprogramowaniem dl 45. (jeszcze wczoraj miałem sl 42). Zasobnik CWU 120l
Problem polega na tym, że na obu oprogramowaniach sterownik nie potrafi poprawnie ustawić ustawionej temperatury. Temperatura na kotle 60C. Sterownik grzeje do 62 potem się wyłącza a jak temperatura spadnie do około 55-57 znowu się włącza, przy czym widać, że dmuchawa w momencie gdy temperatura dochodzi do 60 zmniejsza swoje obroty, potem na chwile znowu wchodzi na maxa i tak w kółko aż na końcu (gdy jest blisko 62C) jej obroty spadają do zera i kontrolka start przestaje świecić.
Oczywiście funkcja PID jest włączona.
Uważam, że funkcja PID działa, ale jak tak stoję i patrzę co się dzieje co doszedłem do wniosku, że sterownik nie reaguje na zmiany temperatury, jakby reagował za późno na jej zmiany. Dziś odłączyłem termoparę oryginalnie zamontowaną w piecu na dostarczoną ze sterownikiem i podłączyłem ją do wyjścia z pieca. Nie pomogło. Następnie włożyłem ją w miejsce gdzie normalnie wetknięty jest termometr pieca. Nie pomogło.
Co robić?
Do tej pory zmieniałem max moc dmuchawy w granicach od 80-100% zmieniając przy tym PP od 0 do -9, Nic nie dało.
Dziwne jest to że na samym początku sezonu układ działał jak należy, temperatura na kotle wahała się w granicach 0,4C (tak miej więcej.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Wielkie dzięki
Kolejny gość z problemem.
Mam HEF 25kW uniwersalny. Ognik plus pid z oprogramowaniem dl 45. (jeszcze wczoraj miałem sl 42). Zasobnik CWU 120l
Problem polega na tym, że na obu oprogramowaniach sterownik nie potrafi poprawnie ustawić ustawionej temperatury. Temperatura na kotle 60C. Sterownik grzeje do 62 potem się wyłącza a jak temperatura spadnie do około 55-57 znowu się włącza, przy czym widać, że dmuchawa w momencie gdy temperatura dochodzi do 60 zmniejsza swoje obroty, potem na chwile znowu wchodzi na maxa i tak w kółko aż na końcu (gdy jest blisko 62C) jej obroty spadają do zera i kontrolka start przestaje świecić.
Oczywiście funkcja PID jest włączona.
Uważam, że funkcja PID działa, ale jak tak stoję i patrzę co się dzieje co doszedłem do wniosku, że sterownik nie reaguje na zmiany temperatury, jakby reagował za późno na jej zmiany. Dziś odłączyłem termoparę oryginalnie zamontowaną w piecu na dostarczoną ze sterownikiem i podłączyłem ją do wyjścia z pieca. Nie pomogło. Następnie włożyłem ją w miejsce gdzie normalnie wetknięty jest termometr pieca. Nie pomogło.
Co robić?
Do tej pory zmieniałem max moc dmuchawy w granicach od 80-100% zmieniając przy tym PP od 0 do -9, Nic nie dało.
Dziwne jest to że na samym początku sezonu układ działał jak należy, temperatura na kotle wahała się w granicach 0,4C (tak miej więcej.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Wielkie dzięki
podaj linka, jaki masz palnik.
Najważniejsze w tym wszystkim to szczelne palenisko, może tutaj zrobił się problem i dlatego sterownik pracuje w sposób skokowy robiąc takie zjawisko falowania.
Najważniejsze w tym wszystkim to szczelne palenisko, może tutaj zrobił się problem i dlatego sterownik pracuje w sposób skokowy robiąc takie zjawisko falowania.
Jakiego linka?:)
Palnik retortowy, nieobrotowy. Nie wiem czy to wystarczy, czy może chodzi Ci o dokładniejsze dane, jak oznaczenie itp.?
Dzięki za odzew i chęć pomocy.
Palnik retortowy, nieobrotowy. Nie wiem czy to wystarczy, czy może chodzi Ci o dokładniejsze dane, jak oznaczenie itp.?
Dzięki za odzew i chęć pomocy.
Co jest uniwersalnego w zwykłym palniku fajkowym na ekogroszek ?
Wygaś kocioł, ściągnij palenisko, uszczelnij czarnym siliconem jego połączenie z tą stalową puszką, złóż ponownie.
Dalej w 3111 ustaw:
P.50
reszty rzeczy nie zmieniaj.
W normalnym menu klienta:
PP.-5
d.82
ni.1 lub ni.2
pid.1
Daj znać jak po tych zmianach chodzi.
Wygaś kocioł, ściągnij palenisko, uszczelnij czarnym siliconem jego połączenie z tą stalową puszką, złóż ponownie.
Dalej w 3111 ustaw:
P.50
reszty rzeczy nie zmieniaj.
W normalnym menu klienta:
PP.-5
d.82
ni.1 lub ni.2
pid.1
Daj znać jak po tych zmianach chodzi.
Uniwersalny - tak się nazywa kocioł bo można w nim palić na ruszcie - nie moja wina;)
Dzięki za odpowiedź.
Jako, że uszczelnienie paleniska trochę zajmie czasu pozwolę sobie zacząć od końca czyli od zmian parametrów. Może tak być?:) Ma to sens?
Oczywiście dam znać jak się sprawy mają po zmianach.
Jeszcze raz dzięki.
Dzięki za odpowiedź.
Jako, że uszczelnienie paleniska trochę zajmie czasu pozwolę sobie zacząć od końca czyli od zmian parametrów. Może tak być?:) Ma to sens?
Oczywiście dam znać jak się sprawy mają po zmianach.
Jeszcze raz dzięki.