A może kolega napisać jakie ma funkcjonalności? I ile to kosztowało?Gierzydraw Dulski pisze:A tak mam system, który kosztuje grubo o połowę taniej, a ma te wszystkie funkcjonalności, na których mi zależało
Pozdrawiam
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
A może kolega napisać jakie ma funkcjonalności? I ile to kosztowało?Gierzydraw Dulski pisze:A tak mam system, który kosztuje grubo o połowę taniej, a ma te wszystkie funkcjonalności, na których mi zależało
Nie żartuj, Przecież to znowu pajac z fibaro.budujący pisze:A może kolega napisać jakie ma funkcjonalności? I ile to kosztowało?Gierzydraw Dulski pisze:A tak mam system, który kosztuje grubo o połowę taniej, a ma te wszystkie funkcjonalności, na których mi zależało
Pozdrawiam
Nie żartuj, Przecież to znowu pajac z fibaro.budujący pisze:A może kolega napisać jakie ma funkcjonalności? I ile to kosztowało?Gierzydraw Dulski pisze:A tak mam system, który kosztuje grubo o połowę taniej, a ma te wszystkie funkcjonalności, na których mi zależało
Pozdrawiam

Brawo. Brawo Brawo.Gierzydraw Dulski pisze:Wypraszam sobie taki określenia chamie. Chcesz zastraszyć wszystkich forumowiczów? Że niby jesteś taki wszechwiedzący chamie. Jeżeli masz jakieś argumenty to je przedstaw chamie. Nie będę z chamem więcej dyskutował. Widać jaka jest ta cała firma, skoro pracują w niej takie chamy.
Gierzydraw Dulski pisze:A tak mam system, który kosztuje grubo o połowę taniej, a ma te wszystkie funkcjonalności, na których mi zależało
Może i tak.budujący pisze: A może kolega napisać jakie ma funkcjonalności? I ile to kosztowało?
Ale na jednym z forum niejaki fidme(pracownik fibaro) pochwalił się, a ja poddałem krótkiej szybkiej analizie jego wywody.budujący pisze: A może kolega napisać jakie ma funkcjonalności? I ile to kosztowało?
60 urządzeń to przy cenach fibaro oznacza 20 450 zł brutto na lokal. Plus do tego montaż, bo przecież użytkownik apartamentu sam sobie tego nie założy i nie zaprogramuje. Montaż i programowanie przypuszczam, że z 20 zł od punktu na dzień dobry, co daje 1 200 zł plus programowanie HC i testowanie pewnie z 300-500 zł. Nie sądzę, żeby certyfikowany przez fibaro instalator wziął mniej za tego typu instalację.fidme pisze: We wszystkich apartamentach HC Fibaro po ok 60 urzadzen w kazdym HC + sceny.
W dzisiejszych czasach w domu kładzie się kilometry kabli alarmowych, TV, TVsat, głośnikowych, widedomofonowych, do kamer, do rolet i oczywiście 230V do gniazdek i oświetlenia. Naprawdę myśli pan, że dodanie 100-200m kabla może robić jakiekolwiek znaczenie i że jako instalator właśnie na położeniu kabli od IB zbijam majątek? Kabel do KNX kosztuje około 2,50 zł, kabel do gniazd 230V 3x2,5 kosztuje około 3,30, a do oświetlenia 3x1,5 (tego idzie w dzisiejszych czasach najwięcej, kilka razy tyle co kabla KNX) 2,40 zł. Wielkość rabatów na kable prądowe też jest dużo ciekawsza.fidme pisze:Szanowny Panie, instalatorzy polecają rozwiązanie przewodowe bo to dla nich dodatkowa kasa.
Przecież to oczywiste! kabel + położenie = większy zarobek. Po co polecać nieświadomemu klientowi system na którym mniej zarobi?
Skoro twierdzi pan, że każdy może sobie zaprogramować wasz system, to tym bardziej każdy może położyć sobie kable, jest to dużo prostsze i naprawdę nie wymaga fachowca. Fachowiec jest dopiero potrzebny jak trzeba to połączyć.fidme pisze: ale nie każdy może położyć sobie samemu kable. Większość ludzi wzywa do tego fachowca.
Proponuje włożyć wasz sterownik do typowego halogena zewnętrznego albo do dowolnej ładnej lampy.fidme pisze: Minuaturowe moduly fibaro mozna wsadzic gdziekolwiek chocby do lampy

Po co? Większość ekspresów po włączeniu zasilania nie robi nic. Spora część włącza grzałkę. Bardziej zaawansowane płuczą się.czy wybranego urzadzenia (np: ekspresu do kawy)

Czy do sterowania ogrzewaniem używa Pan termostatów FIBARO czy używa Pan jakiś innych? Mnie osobiście te z FIBARO nie podobają się w ogóle ale podobno można używać innych, zgodnych z z-wave.Gierzydraw Dulski pisze:Steruje światłem, kontaktami, roletami, na parterze ogrzewaniem podłogowym
Czy orientuje się Pan w jaki sposób zrealizowana będzie integracja z systemem alarmowym? Czy FIBARO można podłączyć pod dowolny system alarmowy czy jakiś konkretny? Czy można wówczas obsługiwać wszystkie funkcje alarmu czy jakieś konkretne?Gierzydraw Dulski pisze:Nie mam czujek, ponieważ mają mi się podłączyć pod istniejące czujki z systemu alarmowego, a również czujkę opadów i prędkość wiatru (na to muszę poczekać ok. miesiąc - tak mnie zapewniano, na razie im wierzę).
Z tego, co się zdążyłem dowiedzieć to multiroom będzie realizowany poprzez podłączanie elementów FIBARO pod złącza HDMI urządzeń AV.Gierzydraw Dulski pisze:No i podobno ma być multiroom. Nie wiem dokładnie ma wyglądać, ale podobno ma być bardzo ciekawą funkcjonalnością.
No właśnie ile pan zapłacił, to pytanie nawet nie jest ode mnie. Mnie może pan nie odpowiadać, bo jestem chamem, ale kolega budujący nie jest chamem, a jemu jakoś pan też nie odpowiedział.Gierzydraw Dulski pisze: Zdaję sobie sprawę, że to nie taki system jak zagraniczne, ale po pierwsze CENA, a po drugie patrząc na to co weszło do oferty od początku tej firmy, mam nadzieję, że kolejne moduły też wejdą szybko do oferty.
budujący pisze:A może kolega napisać jakie ma funkcjonalności? I ile to kosztowało?Gierzydraw Dulski pisze:A tak mam system, który kosztuje grubo o połowę taniej, a ma te wszystkie funkcjonalności, na których mi zależało
Pozdrawiam
Niestety muszę kolegę rozczarować. Nie reklamuję swojej firmy na forach internetowych.magmmm pisze:Panie dendrytus, proszę o namiar na Pańską firmę.
Z góry dziękuję.

Chodziło mi o termostat naścienny, za pomocą którego ustawiamy temperaturę w pomieszczeniu.Gierzydraw Dulski pisze:Witam.
W ogrzewaniu podłogowym używam sterowania elektrozaworami, a w kaloryferach głowic danfossa działających w systemie fibaro.
A czy można wykorzystać czujki alarmowe do sterowania np. oświetleniem?Gierzydraw Dulski pisze:Mogłem już podłączyć się do instalacji alarmowej, ale zrezygnowałem do czasu przetestowania fibaro. A że wszystko działa (ma mankament taki, że po upgradzie softu trzeba centralkę wyłączyć z prądu, żeby się zresetowała), to chyba się zdecyduje, żeby była taka "mała" integracja, a mianowicie uzbrojenie alarmu będzie miało wykonać scenę wyjście w domu (wyłączenie świateł, zasunięcie rolet, itp.), a przy powrocie wyłączało czujkę w garażu, żebym mógł wjechać do garażu bez uruchomienia alarmu.
Tak też robięGierzydraw Dulski pisze:Życzę powodzenia w poszukiwaniach. Sugeruję poczytać inne fora
"Lepszy" to chyba pojęcie względne. Na pewno znajdzie się lepszy tylko pytanie przy jakiej cenie. Interesowałem się jeszcze systemem Homiq. Wszystko mi się tam podoba poza jedną rzeczą - jest to system zupełnie zamknięty więc boję się trochę co będzie np. za 10 lat. Czy firma będzie istniała (oczywiście życzę im jak najlepiejGierzydraw Dulski pisze:Jeżeli znajdzie Pan lepszy system to proszę dać znać na forum - wchodzę tu od czasu do czasu, chętnie się zapoznam.