Fibaro - najlepszy system

Rozwój technologii pozwala nam żyć łatwiej i bezpieczniej. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rozwiązań, które sprawiają, że nasz dom czy mieszkanie stanie się przytulny, komfortowy, elegancki i przede wszystkim praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

budujący
Początkujący
Początkujący

Re: Fibaro - najlepszy system

Post autor: budujący »

Gierzydraw Dulski pisze:A tak mam system, który kosztuje grubo o połowę taniej, a ma te wszystkie funkcjonalności, na których mi zależało
A może kolega napisać jakie ma funkcjonalności? I ile to kosztowało?

Pozdrawiam

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: dendrytus »

budujący pisze:
Gierzydraw Dulski pisze:A tak mam system, który kosztuje grubo o połowę taniej, a ma te wszystkie funkcjonalności, na których mi zależało

Pozdrawiam
Nie żartuj, Przecież to znowu pajac z fibaro.
Tłuką posty licząc, że ktoś będzie czytał tylko te ostatnie i nie dotrze do moich z niewygodnymi pytaniami lub tych o podłogówce w wykonani pracowników fibaro.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

budujący pisze:

Pozdrawiam
Nie żartuj, Przecież to znowu pajac z fibaro.
Tłuką posty licząc, że ktoś będzie czytał tylko te ostatnie i nie dotrze do moich z niewygodnymi pytaniami lub tych o podłogówce w wykonani pracowników fibaro.
PS.
Dulski miał na imię Felicjan nie Gierzydraw,

Gierzydraw Dulski
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gierzydraw Dulski »

Wypraszam sobie taki określenia chamie. Chcesz zastraszyć wszystkich forumowiczów? Że niby jesteś taki wszechwiedzący chamie. Jeżeli masz jakieś argumenty to je przedstaw chamie. Nie będę z chamem więcej dyskutował. Widać jaka jest ta cała firma, skoro pracują w niej takie chamy.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Gierzydraw Dulski pisze:Wypraszam sobie taki określenia chamie. Chcesz zastraszyć wszystkich forumowiczów? Że niby jesteś taki wszechwiedzący chamie. Jeżeli masz jakieś argumenty to je przedstaw chamie. Nie będę z chamem więcej dyskutował. Widać jaka jest ta cała firma, skoro pracują w niej takie chamy.
Brawo. Brawo Brawo.
Jaki mam dowód? Twoje IP kolego.
Co do chamstwa w mojej firmie? No cóż poziom wypowiedzi świadczy raczej o inteligencji mojej i jej braku u was. Skoro bez większego wysiłku odkrywam wasze nowe tożsamości.
Dawanie upustu emocjom, bo dostał kolega zjebkę od szefa, jest mocno śmieszne.

A wracając do tematu to
budujący pisze: A może kolega napisać jakie ma funkcjonalności? I ile to kosztowało?
Może i tak.
budujący pisze: A może kolega napisać jakie ma funkcjonalności? I ile to kosztowało?
Ale na jednym z forum niejaki fidme(pracownik fibaro) pochwalił się, a ja poddałem krótkiej szybkiej analizie jego wywody.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... d4d03805e4
fidme pisze: We wszystkich apartamentach HC Fibaro po ok 60 urzadzen w kazdym HC + sceny.
60 urządzeń to przy cenach fibaro oznacza 20 450 zł brutto na lokal. Plus do tego montaż, bo przecież użytkownik apartamentu sam sobie tego nie założy i nie zaprogramuje. Montaż i programowanie przypuszczam, że z 20 zł od punktu na dzień dobry, co daje 1 200 zł plus programowanie HC i testowanie pewnie z 300-500 zł. Nie sądzę, żeby certyfikowany przez fibaro instalator wziął mniej za tego typu instalację.
Do tego jakiś system alarmowy, który nie będzie zintegrowany z fibaro.
Do tego smartfon i/lub iPad, niekoniecznie w promocji i niekoniecznie za 1 zł, w końcu nie każdy chce płacić miesięcznie 300 zł za telefon i mamy prawie 25 tys.
W tej cenie mamy przewodowego nexwella ze zintegrowanym alarmem, dotykowym wyświetlaczem LCD i profesjonalnym montażem. Dodatkowy plus to wybór różnych czujek np Satela z doświetlaniem LED w cenie 70 zł, która jest lepsza od dowolnej bezprzewodowej czy czujkę otwarcia okna, która z montażem, kablem, czujką kosztuje 30-40 zł. Wasza czujka otwarcia kosztuje 300 zł plus montaż co przy 10 oknach robi całkiem fajny wynik - 3000 zł. Tyle co całkiem fajnie wyposażony cały alarm z montażem
Zestaw z Allegro
W skład zestawu wchodzi:
- płyta główna Satel INTEGRA 32
- akumulator ALARMTEC 12V 7Ah
- 7 x czujka ruchu BOSCH BLP1
- manipulator sensoryczny Satel INT-KSG-BBB
- sygnalizator zewnętrzny Satel SP-4001 R
- obudowa Pulsar AWO-220 wraz z transformatorem
- instrukcja,oprogramowanie
Cena to 1725 zł brutto z wysyłką do tego 10 kontaktronów z montażem - 300 zł i ktoś kto pewnie za 1000 zł zamontuje to i uruchomi.
Oczywiście zapomniałem o 200m kabla 6x0,5 za 150 zł.
Zapomniałem też o kontaktronach wpuszczanych, które w żaden sposób nie psują estetyki okna i pomieszczenia (biały kontaktron na drewnianym lub aluminiowym oknie) montaż ich jest trochę droższy od standardowych, ale efekt jest wart tych pieniędzy. Na pewno nie jest to 300 zł/sztukę.
fidme pisze:Szanowny Panie, instalatorzy polecają rozwiązanie przewodowe bo to dla nich dodatkowa kasa.
Przecież to oczywiste! kabel + położenie = większy zarobek. Po co polecać nieświadomemu klientowi system na którym mniej zarobi?
W dzisiejszych czasach w domu kładzie się kilometry kabli alarmowych, TV, TVsat, głośnikowych, widedomofonowych, do kamer, do rolet i oczywiście 230V do gniazdek i oświetlenia. Naprawdę myśli pan, że dodanie 100-200m kabla może robić jakiekolwiek znaczenie i że jako instalator właśnie na położeniu kabli od IB zbijam majątek? Kabel do KNX kosztuje około 2,50 zł, kabel do gniazd 230V 3x2,5 kosztuje około 3,30, a do oświetlenia 3x1,5 (tego idzie w dzisiejszych czasach najwięcej, kilka razy tyle co kabla KNX) 2,40 zł. Wielkość rabatów na kable prądowe też jest dużo ciekawsza.
Nie polecam rozwiązań bezprzewodowych, bo przywiązują mnie do określonego rozwiązania/producenta, lubię mieć zadowolonego klienta, święty spokój i dawno wyrosłem z udowadniania sobie poprzez "walkę", że dam radę i mi musi działać.
Kładzeni kabli, to najgłupsza, najbardziej czasochłonna i najgorzej wyceniana praca w całej instalacji IB.
Zresztą jak chce się mieć elektryczne rolety i tak trzeba doprowadzić prąd czyli jest kucie.
fidme pisze: ale nie każdy może położyć sobie samemu kable. Większość ludzi wzywa do tego fachowca.
Skoro twierdzi pan, że każdy może sobie zaprogramować wasz system, to tym bardziej każdy może położyć sobie kable, jest to dużo prostsze i naprawdę nie wymaga fachowca. Fachowiec jest dopiero potrzebny jak trzeba to połączyć.
fidme pisze: Minuaturowe moduly fibaro mozna wsadzic gdziekolwiek chocby do lampy
Proponuje włożyć wasz sterownik do typowego halogena zewnętrznego albo do dowolnej ładnej lampy.
Obrazek
Życzę powodzenia.
czy wybranego urzadzenia (np: ekspresu do kawy)
Po co? Większość ekspresów po włączeniu zasilania nie robi nic. Spora część włącza grzałkę. Bardziej zaawansowane płuczą się.
Chce pan sobie zrobić kawę? Ile modułów musi pan użyć, aby to zrealizować? Jak pan zamierza przekazać informację z ekspresu na np. iPada, że nie ma kubka/filiżanki, wody czy kawy?
Resztę mądrości panów z fibaro przemilczę.

PS.
To że świetnie opanowaliście używanie funkcji kopiuj(z nexwell'a)/wklej(moja strona fibaro) nie oznacza, że jesteście dobrzy, raczej świadczy że zżynacie wszystko od innych, nawet treści na stronie.

A co do wyboru fibaro do apartamentów, to wyboru dokonał deweloper (zerowa wiedza na temat IB), a wszyscy wiemy jak budują i wyposażają domy deweloperzy. Mają dwie zasady musi być tanio, albo jeszcze taniej np 2 sztuki gniazdek 230V na pokój i jedno w łazience. Druga to szybko, szybko nikt nie będzie z tego strzelał.

Odnośnie fachowości i uczciwości developerów polecam świetne opracowanie
Link
Tak wygląda z boku wizualizacja prestiżowej Willa Parc,
Obrazek
a tak od tyłu z ruchliwą trasą kolejową.
Obrazek
I do tego mała niespodzianka w przyszłości.
Od okien rozgranicza ją tylko pas nieużytków zarezerwowany pod budowę trasy szybkiego ruchu.

To muszą być naprawdę prestiżowe i zajebiste apartamenty, skoro ktoś wyposażył je w najtańszy na rynku systemu(to wy tak twierdzicie) którego polecacie niezamożnemu Kowalskiemu.

Ciekawi mnie jedna rzecz, skoro każdy może sobie sam wszystko zrobić i zamontować sterownik w 3 min, to po jakiego ch**a robicie szkolenia dla instalatorów? Nie wystarczy przeczytać instrukcji?

Czy Apple Polska czy w ogóle Apple organizuje kursy obsługi iPada/iPhona?

Gierzydraw Dulski
Początkujący
Początkujący

Witam. System, który mam nie ma takich bajerów, jak ten od tego chama. Steruje światłem, kontaktami, roletami, na parterze ogrzewaniem podłogowym, a na piętrze głowicami kaloryferów, otwiera drzwi garażowe i bramę wjazdową. Nie mam czujek, ponieważ mają mi się podłączyć pod istniejące czujki z systemu alarmowego, a również czujkę opadów i prędkość wiatru (na to muszę poczekać ok. miesiąc - tak mnie zapewniano, na razie im wierzę). Ale te funkcjonalności to proste rozwiązania. Bardziej zaawansowane to zdalne sterowanie z telefonu (używam iPhona4) i sceny czyli wykonywanie różnych poleceń na podstawie danych z zewnątrz, np. zamykanie rolet przy dużej prędkości wiatru (to mam już dziś, ale na podstawie danych z pogodynki internetowej) czy uruchamianie ogrzewania przy niskiej temperaturze.
Zdaję sobie sprawę, że to nie taki system jak zagraniczne, ale po pierwsze CENA, a po drugie patrząc na to co weszło do oferty od początku tej firmy, mam nadzieję, że kolejne moduły też wejdą szybko do oferty.
No i podobno ma być multiroom. Nie wiem dokładnie ma wyglądać, ale podobno ma być bardzo ciekawą funkcjonalnością.
I proszę nie zwracać uwagi na tego chama. Nie rozumiem jak przedstawiciel jakiejkolwiek firmy może się w taki sposób odnosić do innych użytkowników forum. Nawet jeżeli przyjmiemy, że jestem z konkurencji to odrobina przyzwoitości i przede wszystkim KULTURY obowiązuje. Zastanawiam się jak traktuje klientów po sprzedaży swojego systemu. Zapewne tak jak mnie, jeżeli chcą coś od niego po zakończeniu sprzedaży i zapłacie.

budujący
Początkujący
Początkujący

Gierzydraw Dulski pisze:Steruje światłem, kontaktami, roletami, na parterze ogrzewaniem podłogowym
Czy do sterowania ogrzewaniem używa Pan termostatów FIBARO czy używa Pan jakiś innych? Mnie osobiście te z FIBARO nie podobają się w ogóle ale podobno można używać innych, zgodnych z z-wave.
Gierzydraw Dulski pisze:Nie mam czujek, ponieważ mają mi się podłączyć pod istniejące czujki z systemu alarmowego, a również czujkę opadów i prędkość wiatru (na to muszę poczekać ok. miesiąc - tak mnie zapewniano, na razie im wierzę).
Czy orientuje się Pan w jaki sposób zrealizowana będzie integracja z systemem alarmowym? Czy FIBARO można podłączyć pod dowolny system alarmowy czy jakiś konkretny? Czy można wówczas obsługiwać wszystkie funkcje alarmu czy jakieś konkretne?
Gierzydraw Dulski pisze:No i podobno ma być multiroom. Nie wiem dokładnie ma wyglądać, ale podobno ma być bardzo ciekawą funkcjonalnością.
Z tego, co się zdążyłem dowiedzieć to multiroom będzie realizowany poprzez podłączanie elementów FIBARO pod złącza HDMI urządzeń AV.

Pozdrawiam

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Gierzydraw Dulski pisze: Zdaję sobie sprawę, że to nie taki system jak zagraniczne, ale po pierwsze CENA, a po drugie patrząc na to co weszło do oferty od początku tej firmy, mam nadzieję, że kolejne moduły też wejdą szybko do oferty.
No właśnie ile pan zapłacił, to pytanie nawet nie jest ode mnie. Mnie może pan nie odpowiadać, bo jestem chamem, ale kolega budujący nie jest chamem, a jemu jakoś pan też nie odpowiedział.
Post wysłany 18.10.2011, 18:56
budujący pisze:

Pozdrawiam

Udzielił pan dokładnie takiej odpowiedzi jakiej można się spodziewać po pracowniku fibara.
Zapłacił pan. Ok. Nie jest pan pracownikiem tej firmy. Ok. Wystarczy fakturka w jpg z oczywiście zamazanym adresem, a uroczyście pana przeproszę za powstałe nieporozumienie.
PS.
Ale niektórzy mają problem z napisaniem, że zapłacą 30 tys.

magmmm
Początkujący
Początkujący

Post autor: magmmm »

Panie dendrytus, proszę o namiar na Pańską firmę.
Z góry dziękuję.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

magmmm pisze:Panie dendrytus, proszę o namiar na Pańską firmę.
Z góry dziękuję.
Niestety muszę kolegę rozczarować. Nie reklamuję swojej firmy na forach internetowych.
Nie odpowiadam też na negatywne opinie na temat mojej firmy, które czasami się pojawiają. Najśmieszniejsze jest to, że:
1. kompletnie nie znam tych ludzi, a oni reprezentują opinię, które usłyszeli od szwagra sąsiadki, brata, wujka, który podobno zna kogoś dla którego pracowaliśmy.
2. zdarzały się przypadki podszywania pod moją firmę.
3. Zdarzył się raz przypadek, gdzie po kilkunastominutowym nagabywaniu, uległem i postanowiłem pomóc klientowi uprzedzając go, że szanse na powodzenie są praktycznie zerowe, a ja i tak wezmę pieniądze, co prawda nie takie jak w przypadku sukcesu. Wziąłem 70 zł zamiast około 300 gdyby się udało. Idealne rozwiązanie, które ja proponowałem kosztowało 850 zł i dawało 100% powodzenia plus 24 mies gwarancji
Było to jakieś 5 lat temu, a ja do tej pory znajduję posty na mój jakim to jestem cwaniakiem, oszołomem i że wziąłem kasę po 3 tygodniach nic nie zrobiwszy.

Gdybym był zainteresowany reklamą na forum na pewno miałbym inny nick i pewnie byłbym mniej upierdliwy.
Nie mógłby też nazywać rzeczy po imieniu.
Inne powody są takie, że do połowy kwietnia przyszłego roku mam już zapełniony grafik. Znając życie będzie pewnie 1-2 mies. poślizgu.

Z ciekawości zapytam mniej więcej gdzie kolega mieszka.

PS.
Nie jest kolega jedynym, który chciałby poznać moją tożsamość.

PS2
Miałem klienta, który zrezygnował kiedy dowiedział się, że jestem ateistą.

Gierzydraw Dulski
Początkujący
Początkujący

Witam.
W ogrzewaniu podłogowym używam sterowania elektrozaworami, a w kaloryferach głowic danfossa działających w systemie fibaro. Podobno można, ale z tego co się zorientowałem to w Polsce nie ma dostępnych innych głowic działających w systemie z-wave, a mi zależy na tym, aby to było produkty z polskiej dystrybucji.

Mogłem już podłączyć się do instalacji alarmowej, ale zrezygnowałem do czasu przetestowania fibaro. A że wszystko działa (ma mankament taki, że po upgradzie softu trzeba centralkę wyłączyć z prądu, żeby się zresetowała), to chyba się zdecyduje, żeby była taka "mała" integracja, a mianowicie uzbrojenie alarmu będzie miało wykonać scenę wyjście w domu (wyłączenie świateł, zasunięcie rolet, itp.), a przy powrocie wyłączało czujkę w garażu, żebym mógł wjechać do garażu bez uruchomienia alarmu. Na razie mam takie pomysły, ale instalator, który ma mi to podłączyć będzie u mnie najwcześniej za dwa tygodnie, więc jeszcze się zastanowię nad większą integracją z alarmem.
Jeżeli to ważne to mam centralkę Satela, ale instalator twierdzi, że mógłby się podłączyć do każdej centralki alarmowej z programowalnymi wyjściami (cokolwiek to znaczy).

Jeżeli chodzi o multiroom to też zostałem poinformowany, że ma się to odbywać po złączach HDMI, ale nie więcej nie wiem. Mam już w domu taki system, z centralką do przesyłu danych, ale nie wiem czy da się zintegrować z fibaro. Najbardziej mi zależny, żeby dało się wyświetlić obraz z kamery w domofonie w PIP telewizora (a ostatecznie mogę zainstalować dodatkową kamerę przy wejściu na posesję), ale nie odpowiedziano mi czy to będzie możliwe. Poczekam do końca roku i wtedy zdecyduję co dalej.

Życzę powodzenia w poszukiwaniach. Sugeruję poczytać inne fora i nie przejmować się chamskimi krzykaczami, ukrywającymi się w internecie, czującymi się bezkarnie z powodu anonimowości.
Jeżeli znajdzie Pan lepszy system to proszę dać znać na forum - wchodzę tu od czasu do czasu, chętnie się zapoznam. A jeżeli chce Pan zobaczyć taki system to chyba najlepiej pofatygować się do jakiegoś "salonu", o ile takie mają. Fibaro na pewno ma we Wrocławiu, w okolicach centrum (nie pamiętam ulicy, ale jest na stronie), mają tam taka instalację, a co do innych to nie jestem pewnie. Widziałem też KNX we wrocławskiej firmie, więc może gdzie indziej też są takie miejsca.
Pozdrawiam GD

budujący
Początkujący
Początkujący

Gierzydraw Dulski pisze:Witam.
W ogrzewaniu podłogowym używam sterowania elektrozaworami, a w kaloryferach głowic danfossa działających w systemie fibaro.
Chodziło mi o termostat naścienny, za pomocą którego ustawiamy temperaturę w pomieszczeniu.
Gierzydraw Dulski pisze:Mogłem już podłączyć się do instalacji alarmowej, ale zrezygnowałem do czasu przetestowania fibaro. A że wszystko działa (ma mankament taki, że po upgradzie softu trzeba centralkę wyłączyć z prądu, żeby się zresetowała), to chyba się zdecyduje, żeby była taka "mała" integracja, a mianowicie uzbrojenie alarmu będzie miało wykonać scenę wyjście w domu (wyłączenie świateł, zasunięcie rolet, itp.), a przy powrocie wyłączało czujkę w garażu, żebym mógł wjechać do garażu bez uruchomienia alarmu.
A czy można wykorzystać czujki alarmowe do sterowania np. oświetleniem?
Gierzydraw Dulski pisze:Życzę powodzenia w poszukiwaniach. Sugeruję poczytać inne fora
Tak też robię ;)
Gierzydraw Dulski pisze:Jeżeli znajdzie Pan lepszy system to proszę dać znać na forum - wchodzę tu od czasu do czasu, chętnie się zapoznam.
"Lepszy" to chyba pojęcie względne. Na pewno znajdzie się lepszy tylko pytanie przy jakiej cenie. Interesowałem się jeszcze systemem Homiq. Wszystko mi się tam podoba poza jedną rzeczą - jest to system zupełnie zamknięty więc boję się trochę co będzie np. za 10 lat. Czy firma będzie istniała (oczywiście życzę im jak najlepiej ;)) oraz czy nie zmienią się jakieś standardy używanych przez nich urządzeń. Na razie cały czas poszukuję i czytam o pojawiających się nowościach.

Pozdrawiam

Gierzydraw Dulski
Początkujący
Początkujący

Witam ponownie.

Pytałem o możliwość sterowania termostatem naściennym, ale okazało się, że to skomplikowane podłączenie, wiec oba systemy działają równolegle, chociaż fibaro ma pewne nadrzędne możliwości - może wyłączyć ogrzewanie całkowicie. Być może zdecyduje się na takie połączenie, ale nie odbędzie się one do sterownika naściennego tylko do centralki sterującej ogrzewanie - takie coś mi zaproponowali, bo podłączenie do sterownika naściennego wymagałoby instalacji kostek przy sterowniku, a na to nie mam miejsca.

Oczywiście, można wykorzystać czujki ruchy do sterowanie czymkolwiek, ale jeżeli chciałbym Pan wykorzystać czujki ruchu z już zainstalowanego systemu do sterowania innymi urządzeniami to musi Pan poczekać do listopada (nie wiem dokładnie kiedy), bo wtedy ma wejść do oferty taki specjalny moduł. Też na niego czekam, bo chcę wykorzystać do programowania systemu czujki ruchu i kontaktrony z alarmu.

Jeżeli chodzi o systemy to przed wyborem fibaro tez trochę poszukałem. Wyniki są takie: są bardzo fajne i funkcjonalne systemy (jak chociażby KNX, którego przedstawiciel wypowiadał się na tym forum, chociaż mam wątpliwości co do jego kultury), posiadające bogatsze wyposażenie, ale mnie osobiście przekonała cena. Różnica jest tak znaczna, że nawet świadomość tego, że będę musiał czekać na wszystkie komponenty fibaro przez najbliższe 3 czy 6 miesięcy, mnie nie odstraszyła. Widziałem tez Homiq'a. Miałem podobne obawy co Pan, więc się na nich nie zdecydowałem, a poza tym ich oferta była droższa, więc wybór miałem bardzo ograniczony.
Być może coś się zmieniło, ale dla mnie już za późno na zmiany. Liczę na to, że fibaro dokończy swoje moduły jak najszybciej i wszystko będzie działać tak jak do tej pory.

Pozdrawiam
GD

qwerty1234

Post autor: qwerty1234 »

Zacząłem czytać powyższy wątek i mam wrażenie, że połowa uczestników dyskusji (a raczej kłótni) to 40 letnie dzieci.....

Czy Panowie przedstawiciele rożnych firm, różnych systemów, nie pomyśleli, że takie ciskanie się zabiera wam klientów? Jeśli reszta pracowników waszych firm też jest tak dziecinna, nietolerancyjna i chamska to naprawdę współczuje...

Każdy z waszych systemów ma swoje zalety i wady, ale niezaprzeczalnie najbardziej rozwojowy jest system Fibaro.

Przez parę lat pracowałem w firmie której budynek był sterowany za pomocą KNX. Przyznaje że parę lat temu robiło to wrażenie i wady sytemu były przysłonione zaletami. Ale z perspektywy czasu uważam że tych wad było naprawdę wiele. Podstawową był brak możliwości konfiguracji systemu przez użytkownika, ciągłe usterki. System działał jak samo źle jak stary Windows 95...

Gdy budowałem (skończyłem pół roku temu) swój dom, rozglądałem się za systemem inteligentnego domu. KNX także wziąłem pod uwagę. Przez długi czas nie mogłem się zdecydować, głównie ze względu na cenę systemów... aż przez przypadek zobaczyłem jąś reklamę w necie systemu Fibaro. Po paru spotkaniach z przedstawicielem, zdecydowałem się na zakup i jak na razie jestem bardzo zadowolony. U mnie instalacja zajęła 3 dni (dom ma 350m2 i osobny garaż 50m2, działka 6000m2). System ma naprawdę wiele zalet i parę wad- niektóre naprawdę śmieszne jak np.
światła w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa wskazują domownikom drzwi :) jak by m nie wiedział gdzie mam wyjście... :)

Panie dendrytus, jestem osobą która może wypowiedzieć się na temat obu systemów. Z góry proszę Pana o uszanowanie mojej opini na temat tych systemów i odrobinę tolerancji. Ma Pan dość specyficzny sposób konwersacji...

Wprowadza Pan czytelników w błąd. Sprostuje tylko kilka kłamst:
Prawie każdy ekspres firmowy (Seaco, Krups, Delonghi, itp.) można załadować kawą/ziarnami, ustawić ulubiony program i wyłączyć urządzenie. Fibaro gdy tylko włączy ekspres kawa sama zaczyna się robić. System Fibaro jako jeden z niewiele może obsługiwać każdy (radzi sobie moja 9 letnia córka).

Żadnego systemu nie można dyskryminować. A Pan na dodatek lekceważy ludzi. Systemy inteligentnego domu nie są tylko dla bogatych, kupujących złote gniazdka... Dzięki kilku systemom takim jak Fibaro, systemy są dostępne dla szerokiego grona, ponieważ ich koszt jest taki jak umeblowania jednego pomieszczenia w domu (nie myśle tu o tanich meblach z ikei, Voxu itp.).

W Pana działaniach widzę głębszy sens... Ten wątek jest nr. 1 po wpisaniu hasła Fibaro w Google... W innym kraju takie teksty byłyby dla Pana firmy bardzo nieciekawe, a Pan już niemiałby pracy. Ale jesteśmy w Polsce- ludzie są kłótliwi, przwrotni, lubią konflikty i podziały więc Pana posty na tym forum działają odziwo nie na niekorzyść Pana firmy, tylko firmy Fibaro... jest to absurdalne ale trzeba pamiętać, że jesteśmy w Polsce, a tu trochę inaczej rozumie się słowa kultura, tolerancja, rozmowa, opinia (a raczej wogóle się ch nie rozumie...).

Obojętnie co Pan jeszcze napisze to jest mój 1 i ostatni post w tym wątku i temacie. Z Panem nie ma sensu prowadzenie dyskusji. Mój post zamieszczam dla innych niezdecydowanych i mam nadzieje że będzie wystarczającym sprostowaniem Pana przekrętów.

Pozdrawiam i życzę zdrowia :)

qwerty1234

Post autor: qwerty1234 »

Zacząłem czytać powyższy wątek i mam wrażenie, że połowa uczestników dyskusji (a raczej kłótni) to 40 letnie dzieci.....

Czy Panowie przedstawiciele rożnych firm, różnych systemów, nie pomyśleli, że takie ciskanie się zabiera wam klientów? Jeśli reszta pracowników waszych firm też jest tak dziecinna, nietolerancyjna i chamska to naprawdę współczuje...

Każdy z waszych systemów ma swoje zalety i wady, ale niezaprzeczalnie najbardziej rozwojowy jest system Fibaro.

Przez parę lat pracowałem w firmie której budynek był sterowany za pomocą KNX. Przyznaje że parę lat temu robiło to wrażenie i wady sytemu były przysłonione zaletami. Ale z perspektywy czasu uważam że tych wad było naprawdę wiele. Podstawową był brak możliwości konfiguracji systemu przez użytkownika, ciągłe usterki. System działał jak samo źle jak stary Windows 95...

Gdy budowałem (skończyłem pół roku temu) swój dom, rozglądałem się za systemem inteligentnego domu. KNX także wziąłem pod uwagę. Przez długi czas nie mogłem się zdecydować, głównie ze względu na cenę systemów... aż przez przypadek zobaczyłem jąś reklamę w necie systemu Fibaro. Po paru spotkaniach z przedstawicielem, zdecydowałem się na zakup i jak na razie jestem bardzo zadowolony. U mnie instalacja zajęła 3 dni (dom ma 350m2 i osobny garaż 50m2, działka 6000m2). System ma naprawdę wiele zalet i parę wad- niektóre naprawdę śmieszne jak np.
światła w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa wskazują domownikom drzwi :) jak by m nie wiedział gdzie mam wyjście... :)

Panie dendrytus, jestem osobą która może wypowiedzieć się na temat obu systemów. Z góry proszę Pana o uszanowanie mojej opini na temat tych systemów i odrobinę tolerancji. Ma Pan dość specyficzny sposób konwersacji...

Wprowadza Pan czytelników w błąd. Sprostuje tylko kilka kłamst:
Prawie każdy ekspres firmowy (Seaco, Krups, Delonghi, itp.) można załadować kawą/ziarnami, ustawić ulubiony program i wyłączyć urządzenie. Fibaro gdy tylko włączy ekspres kawa sama zaczyna się robić. System Fibaro jako jeden z niewiele może obsługiwać każdy (radzi sobie moja 9 letnia córka).

Żadnego systemu nie można dyskryminować. A Pan na dodatek lekceważy ludzi. Systemy inteligentnego domu nie są tylko dla bogatych, kupujących złote gniazdka... Dzięki kilku systemom takim jak Fibaro, systemy są dostępne dla szerokiego grona, ponieważ ich koszt jest taki jak umeblowania jednego pomieszczenia w domu (nie myśle tu o tanich meblach z ikei, Voxu itp.).

W Pana działaniach widzę głębszy sens... Ten wątek jest nr. 1 po wpisaniu hasła Fibaro w Google... W innym kraju takie teksty byłyby dla Pana firmy bardzo nieciekawe, a Pan już niemiałby pracy. Ale jesteśmy w Polsce- ludzie są kłótliwi, przwrotni, lubią konflikty i podziały więc Pana posty na tym forum działają odziwo nie na niekorzyść Pana firmy, tylko firmy Fibaro... jest to absurdalne ale trzeba pamiętać, że jesteśmy w Polsce, a tu trochę inaczej rozumie się słowa kultura, tolerancja, rozmowa, opinia (a raczej wogóle się ch nie rozumie...).

Obojętnie co Pan jeszcze napisze to jest mój 1 i ostatni post w tym wątku i temacie. Z Panem nie ma sensu prowadzenie dyskusji. Mój post zamieszczam dla innych niezdecydowanych i mam nadzieje że będzie wystarczającym sprostowaniem Pana przekrętów.

Pozdrawiam i życzę zdrowia :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom inteligentny, dom bezpieczny”