Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

pachol83
Początkujący
Początkujący

Re: Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?

Post autor: pachol83 »

TOMCAR pisze:zrobiłem tak jak Pan mówi (z 35 na 40 i dmuchawa na 80) i za pare godzin sprawdzę. zastanawia mnie czemu niekiedy temp spadnie tylko o 2 stopnie od zadanej 60 a niekiedy o ok 4 i wtedy musi mocno nadganiać, maja na to wpływ jakieś parametry do ustawienia ?? czy może ten zawór 4d miesza?? jest ustawiony na poz 7
u mnie spadki temperatury to normalka - czasem o 3C czasem o 4C - jedyne co pozostalo i moze powodowac te spadki to bojler CO - PID chyba nie potrafi za szybko zareagowac a przez ciagle wahania zapotrzebowania energetycznego nie wyuczy sie algortymu i czasu kiedy zareagowac

spieki u mnie sa nadal dosc spore a piec produkuje duze ilosci koksu - cala zime nie potrafie sobie z tym poradzic mimo ze juz zmienilem opał
mimo wszystko spalanie jest obecnie na poziomie 30 kg / dobe (za oknem mysle srednio 3C) co chyba najgorsze nie jest - ale widzac ta ilosc koksu ciagle gnebi mnie to, ze daloby sie wyciagnac cos wiecej z opału
przerabialem przesiewanie i wrzucanie tego skoskowanego wegla spowrotem - nie za dobrze sie to sprawdzalo bo piec 'zaciagajac' porcje koksu znacznie gorzej pracowal, temp. nienaturalnie skakala - ewidentnie koks nie nadaje sie do powtornego wsypywania do zasobnika

jak przecztasz wyzej - nakombinowalem troche z ustawieniami w 3111 - teraz SAS mysli ze jest Dziubarczykiem ;) - zauwazlem ze przerwa podawania raz jest ok 35 s, raz ok 50 s - na ustawieniach typowo SASowych wydawalo mi sie ze byla przerwa jednakowa ok 35 s - czy czas przerwy ma byc zmienny ?
niemniej piec pracuje dobrze (no procz koksu i spiekow ktore jak byly tak sa)
SAS Gro-ECO rocznik 2008 + Ognik Plus PID II sl.28

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

30kg/dobę nie jest złym wynikiem.

W tym roku jest jednak wielki problem z jakością ekogroszku, opały sa spiekające, zwykłe palniki fajkowe na sam ekogroszek nie radzą sobie z groszkami typu 32.1 lub 33 jak RI jest w pobliżu lub większe jak 20. Wówczas właśnie zaczyna się produkcja koksu. Jedyna opcja to rozciąganie dawek i obniżanie nadmuchu, aby lepiej to dopalić.

Lepiej jednak kupić retopal, jaret albo jaret plus i domieszać do spiekającego groszku.
Ewentualnie domieszać ok.30%ziarna owsa.

wagarz
Początkujący
Początkujący

Post autor: wagarz »

Witam.
Ja też miałem problem z jakością spalania ekogroszku . Z retorty spadły niedopalone kawałki węgla wyglądające jak koks. Temperatura zadana na piecu 53 stopnie potrafiła spaść o 8 stopni i wtedy piec wchodził w częste podawanie opału by dojść do 53 stopni a nawet ją przekraczał do 58 / kocioł Dziubarczyk typ wysoki/
Przed tygodniem podjechałem do Pleszewa ze sterownikiem i bardzo miły serwisant zmienił mi soft z SL27 na SL35. Obecnie piec pracuje rewelacyjnie. Groszek wypalony maksymalnie a kociołek pracuje bardzo stabilnie bez skoków temperatur. Poprawiono też sterowanie pompą cwu.
Pozdrawiam wagarz

damen
Początkujący
Początkujący

Post autor: damen »

Wymianę oprogramowania można przeprowadzić samemu czy pozostaje tylko serwis? W jaki sposób odbywa się zmiana oprogramowania trzeba ściągnąć obudowę sterownika czy jest jakiś inny sposób ?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Sterownik trzeba spakować w kartonik i wysłać do serwisu Elektro-Miz z prośba o wgranie aktualnego softu.

Zatem warto chyba poczekać aż będzie kilka dni cieplej.
Będzie jeszcze mała zmiana softu dla współpracy z termostatem pokojowym lub pompą za wymiennikiem (jak ktoś tak ma). Chodzi o to, aby sterownik szybciej reagował na nagły napływ zimnej wody z pompy, która długo stała.

lsde
Początkujący
Początkujący

Post autor: lsde »

Jarecki, jakie ustawienia są najlepsze dla kotła Tilgner 25KW sterownik Brucer II Centrozap +Ognik PIDII SL28.

Obecnie mam
w 3111
nr 3
P.50

PP 4 (pale groszkiem z Chwałowic i objętościowo zmieści się go mniej w dawce niz np miału, na miale miałem ustawione -9)
dmuchawa 90
ni 3
pid1

temperature mam ustawioną na 54 C

Troche mi koksuje węgiel

Mam jeszcze pytanie, denerwuje mnie jak spadnie mi temperatura na cwu i po kąpieli sterownik wyłącza mi pompę co i ładuje cwu, czy można ten priorytet cwu wyłączyc?? chodzi mi o to żeby nie wyłączana była pompa co.

Z góry dzięki za odpowiedz

A poza tym dla wszystkich zastanawiających się nad palnikiem polecam brucera, na początku obawiałem się czy łyknie mi zwykły groszek ale już jade na nim 2 miesiąc i napęd jest na tyle mocny że jak coś większego wpadnie to skruszy i po problemie. Próbowalem też palic suchym miałem, pali się ekstra ale jest tyle popiołu że zrezygnowałem, groszkomiał pali się też dobrze ale musi być suchy więc powodzenia w próbach...

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Ten groszek chwałowicki ma "taki urok" ,że szlakuje.

Co do reakcji ognika, przygotowywany jest (z tego co wiem) nowszy soft, gdzie będzie zwiększona szybkość reakcji, z myślą właśnie o współpracy z termostatem pokojowym bądź z ładowaniem CWU.

Ognik sam dobiera tryby pracy CWU.
Inna opcja możliwa jest tylko przy zaworze mieszającym, wówczas można na C.O. zadać np. 60st.C a zaworem na dom ustawić mniej a drugą pompę do bojlera ustawić na np. 55st.C

elk
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: elk »

Panowie ciężko się przyznać że te wasze PID nie działa.Nie nadaje się do tak małych obiektów na paliwo stałe,chyba że to nie PID tylko zwykły on/off+czasówki-to jako tako działa(kwestia regulacji).
Jeśli znacie zasadę działania algorytmu PID to wiecie o czym mowa.POZDRAWIAM :twisted:

Matii
Początkujący
Początkujący

Post autor: Matii »

Witam

Mam kocioł KTM 35 Grobelnego ze sterownikiem Ognik Plus Pid II piec ma 3 miesiące ustawienia mam standardowe, opalam ekogroszkiem. Czy możecie podać najlepsze ustawienia dla tego zestawu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Matii pisze:Witam

Mam kocioł KTM 35 Grobelnego ze sterownikiem Ognik Plus Pid II piec ma 3 miesiące ustawienia mam standardowe, opalam ekogroszkiem. Czy możecie podać najlepsze ustawienia dla tego zestawu.

Pozdrawiam
Wielokrotnie pisałem,że tłoki to zupełnie inna historia.
Każdy ma inny skok, inne porcje podaje, ma inny palnik.
Jedynym sensownym rozwiązaniem jest telefon do serwisu producenta kotła i rozmowa o tym, co chcesz poprawić. Pomogą telefonicznie odpowiednio dostroić sterownik do Twojego obiektu i węgla.

Norwid
Początkujący
Początkujący

Post autor: Norwid »

elk pisze:Panowie ciężko się przyznać że te wasze PID nie działa.Nie nadaje się do tak małych obiektów na paliwo stałe,chyba że to nie PID tylko zwykły on/off+czasówki-to jako tako działa(kwestia regulacji).
Jeśli znacie zasadę działania algorytmu PID to wiecie o czym mowa.POZDRAWIAM :twisted:
No właśnie wiem jak działa PID i nie muszę się znać ale na moim obiekcie Ognik PID pracuje wyśmienicie i nic nie muszę kręcić i zmieniać. I niezależnie czy na dużych mocach czy na małych.

Więc jak kolega taki mądry to niech wytłumaczy wszystkim dlaczego to wg. niego nie działa???

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Executive
Aktywny
Aktywny

Post autor: Executive »

Małe OT.

Znając kolegę elk zaraz mu się naradzisz i przeczytasz mało cenzuralne słowa o braku profesjonalizmu.

Chętnie będę śledził ten wątek, może i ja się czegoś nauczę lub dowiem.
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...
Usługi remontowo-wykończeniowe

elk
Zainteresowany
Zainteresowany

EX jeszce raz SORKI za jazdę.Ale wracając do tematu=======
1 skąd sterownik wie ile wsypać (potrzebne dozowanie wagowe)
2 s... s........ wie co wsypałeś (owies czy śmieci) kaloryczność
3 jak a lepiej skąd ludzie co to wam wciskają te bzdety mogą wiedzieć jaki masz układ,bezwładność,izolacje domu,wielkość kotła (regulator PiD odnosi się tylko do danego obiektu i to też nie każdy potrafi go ustawić AUTO TUNING w90% się nie sprawdza)
4 JAK MÓWI ŁEM ON/OFF+CZAS TO NIE PiD!!!!!(gdzie algorytmy a że tak nazywają to już inny temat)

Norwid
Początkujący
Początkujący

Post autor: Norwid »

No to się popłakałem, że zostałem oszukany przez "nieuczciwych sprzedawców" którzy mówili mi że to jest regulator PID.....
A tak na poważnie to kol. niech sobie mówi i myśli co chce o tych swoich sterownikach ON/OFF etc., u mnie ten regulator działa i nie wchodzi w żaden stan podtrzymania.

Ciekawe jak to kolega wytłumaczy.

elk
Zainteresowany
Zainteresowany

Panie NORWID ksywa dobra ale reszta chyba nie. Jeszcze raz przypomnę każdy sterownik o możliwościach sterowania PID da się przełączyć na zwykły ON/OFF a odwrotnie niestety to nie działa (on/off nigdy nie będzie PID) może kupiłeś PID ale u ciebie (TAK JAK U WSZYSTKICH) działa jako on/off do tego wpisujesz czasy działania (went,podaj,itd).zakrezs proporcjonalności,stała czasowa-całkowania,stała czasowa-różniczkowania,korekta sygnału sterującego,okres imoulsowania,histereza-to pewnie znasz bo musiałeś ustawić (odnosi się też do on/off)TO PODSTAWY PID nie wspomnę o rampach,czasach narastania/opadania,wydajnościach,czasu integracji.Poczytaj głębiej poprawiałem sterowania oparte na PLC i WinCC na palnikach nawet 15MW i więcej więc wiem jak i kiedy działa a kiedy nadaje się do kibla.pozdro!!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”