u mnie spadki temperatury to normalka - czasem o 3C czasem o 4C - jedyne co pozostalo i moze powodowac te spadki to bojler CO - PID chyba nie potrafi za szybko zareagowac a przez ciagle wahania zapotrzebowania energetycznego nie wyuczy sie algortymu i czasu kiedy zareagowacTOMCAR pisze:zrobiłem tak jak Pan mówi (z 35 na 40 i dmuchawa na 80) i za pare godzin sprawdzę. zastanawia mnie czemu niekiedy temp spadnie tylko o 2 stopnie od zadanej 60 a niekiedy o ok 4 i wtedy musi mocno nadganiać, maja na to wpływ jakieś parametry do ustawienia ?? czy może ten zawór 4d miesza?? jest ustawiony na poz 7
spieki u mnie sa nadal dosc spore a piec produkuje duze ilosci koksu - cala zime nie potrafie sobie z tym poradzic mimo ze juz zmienilem opał
mimo wszystko spalanie jest obecnie na poziomie 30 kg / dobe (za oknem mysle srednio 3C) co chyba najgorsze nie jest - ale widzac ta ilosc koksu ciagle gnebi mnie to, ze daloby sie wyciagnac cos wiecej z opału
przerabialem przesiewanie i wrzucanie tego skoskowanego wegla spowrotem - nie za dobrze sie to sprawdzalo bo piec 'zaciagajac' porcje koksu znacznie gorzej pracowal, temp. nienaturalnie skakala - ewidentnie koks nie nadaje sie do powtornego wsypywania do zasobnika
jak przecztasz wyzej - nakombinowalem troche z ustawieniami w 3111 - teraz SAS mysli ze jest Dziubarczykiem
niemniej piec pracuje dobrze (no procz koksu i spiekow ktore jak byly tak sa)