kolektory słoneczne - analiza
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: kolektory słoneczne - analiza
TB co się składa na energooszczędne systemy? Jakbyś wyliczył i podał ceny orientacyjne tych urządzeń to byłbym wdzięczny.
-
Przemek
ciekaw jestem czy nowe rozwiązanie zostanie wdrożone
http://www.e-dach.pl/pokrycia,dachowe,B ... 11205.html
Wdrożone zapewne będzie, ale jego popularność będzie zależała od ceny.Przemek pisze:ciekaw jestem czy nowe rozwiązanie zostanie wdrożone
-
JBZ
Żeby nie pisać po próżnicy i patrzeć jak TB wije się jak piskorz w sieci, założyłem nowy wątek i zapraszam wszystkich do zapoznania się w jednym miejscu z wyjaśnieniami TB w sprawie głoszonych przez siebie poglądów.
http://www.forumbudowlane.pl/vt/23052/0 ... ta?t=23052
Jerzy Zembrowski
http://www.forumbudowlane.pl/vt/23052/0 ... ta?t=23052
Jerzy Zembrowski
Witam ponownie,
dzięki uprzejmości szanownych forumowiczów, uzyskałem wiele ciekawych danych do mojej pracy. Mam już jeden obiekt który wykorzystuje kolektory próżniowe.
Potrzebowałbym jednak dalszej Państwa pomocy do mojego kolejnego obiektu wyposażonego w kolektory płaskie (w pracy muszę wykazać co najmniej dwa obiekty wyposażone w różne kolektory tak aby na końcu móc je porównać). Więc jeżeli ktoś z Państwa prowadzi zapiski danych z instalacji wyposażonej w kolektory płaskie, to będę ogromnie wdzięczny za kontakt w tej sprawie.
Pozdrawiam
Michał
dzięki uprzejmości szanownych forumowiczów, uzyskałem wiele ciekawych danych do mojej pracy. Mam już jeden obiekt który wykorzystuje kolektory próżniowe.
Potrzebowałbym jednak dalszej Państwa pomocy do mojego kolejnego obiektu wyposażonego w kolektory płaskie (w pracy muszę wykazać co najmniej dwa obiekty wyposażone w różne kolektory tak aby na końcu móc je porównać). Więc jeżeli ktoś z Państwa prowadzi zapiski danych z instalacji wyposażonej w kolektory płaskie, to będę ogromnie wdzięczny za kontakt w tej sprawie.
Pozdrawiam
Michał
I tak Pan udowadnia sprawność rzędu 20% produkcji energi. I po co wodę z mózgu robić ludziom razem z małym energetykiem i elpapiotrem w temacie DRJ Wtg? Sam Pan się wystawia na wyśmianie. Ale najlepsze dopiero przyjdzie.....lIndiana pisze: W sumie pójdzie na to ze 150l ciepłej wody, co kosztuje przy solarach całe 0,15 m3 x 11 zł/m3 = 1,50 zł - prądu do napędu pompki nie liczę, no ale załóżmy że 1,60 zł- elektrownia przy okazji produkcji 1 kWh którą ja zużywam, przy okazji "puszczają w atmosferę" kolejne 4 kWh w postaci strat - ale takie osoby jak Pan wolą o tym nie pamiętać, tak jest prościej....)
Proponuję zapoznać się z nasza strona
można w niej znaleźć trochę informacji
można w niej znaleźć trochę informacji
-
Przemek
a co tam jest takiego czego nie mozna napisać na forum ?
Witam.
agarti napisał:
pozdrawiam. Witold
agarti napisał:
To cytat z waszej strony, i nic bardziej błędnego, dlaczego?Są one zazwyczaj produkowane jako biwalentne podgrzewacze buforowe o dwóch wężownicach.
pozdrawiam. Witold
-
swronkowski
- Początkujący

Chciałbym prosić o opinię o kolektorach firmy Gavia. Poszukując informacji o kolektorach natknąłem się na tą firmę, jednak nie znalazłem żadnych informacji. Czy ktoś ma doświadczenie? Czy to jest naprawdę polska firma? Czy to jakiś bubel... Ciekawy jestem bardzo.
-
swronkowski
- Początkujący

gavia.pl/produkty-gavia/systemy-solarne/kolektory-soneczne
dokladnie chodzi mi o ten produkt. Ktoś się spotkał?
dokladnie chodzi mi o ten produkt. Ktoś się spotkał?
Słuchajcie, od ponad roku mam założone 2 kolektory 20 rurowe z firmy Solar-Tech. Kiedy słońce mocno świeci nagrzewają mi zbiornik 400l do 60 stopni. W dzień pochmurny do około 35 stopni. Wyobraźcie sobie, nie wiem jak, ale znalazłam tę firmę przypadkowo w internecie
Na jej stronie internetowej jest wiele przydatnych informacji:)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Zakładając bardzo optymistycznie, że mamy 183 dni słoneczne i 182 pochmurne ( zimy nie ma)
3660 kWh + 1820 kWh a w DTR-ce czytamy
Czytamy dalej:
Szkoda, że nie podają:
- ile kWh / 24h traci 400-l zasobnik w okresie gdy dogrzewamy
-jakie są straty na rurkach
w okresie gdy dogrzewamy
Dodam- W systemie niecentralnym zużycie energii elektrycznej na cwu u mnie wynosi 300kWh rocznie ( 160 zł) na osobę. Prysznic 5 min rano 2 min wieczorem, i mycie rąk itp w ciągu dnia.
Ile kWh zużyjemy na dogrzewanie 400 l zasobnika gdy brakuje słońca.?
Ile kWh idzie na obie cyrkulacje?
Jaki jest koszt wymiany po ... latach?
Ile wynoszą roczne odsetki bankowe gdybyśmy kasę wpłacili na 5%?
Podgrzanie 400 l wody do 35 st C to jakieś 10 kWh - do 60 to 20 kWhvitija pisze:Słuchajcie, od ponad roku mam założone 2 kolektory 20 rurowe z firmy Solar-Tech. Kiedy słońce mocno świeci nagrzewają mi zbiornik 400l do 60 stopni. W dzień pochmurny do około 35 stopni. Wyobraźcie sobie, nie wiem jak, ale znalazłam tę firmę przypadkowo w internecie
Zakładając bardzo optymistycznie, że mamy 183 dni słoneczne i 182 pochmurne ( zimy nie ma)
3660 kWh + 1820 kWh a w DTR-ce czytamy
i- duży uzysk energii: 884,86 kWh/m2/rok
a Szanowny Pan ma dwa takie Po co?powierzchnia całkowita absorbera: aż 5 m2
Czytamy dalej:
I w instrukcji:- bardzo wysoka trwałość: powyżej 20lat
- długa gwarancja: do 15 lat
oraz ... -Gwarancja Solar-Tech na cały kolektor - 7 lat
możliwość recyklingu
- wymienne zwierciadła
Szkoda, że nie podają:
- ile kWh / 24h traci 400-l zasobnik w okresie gdy dogrzewamy
-jakie są straty na rurkach
w okresie gdy dogrzewamy
Dodam- W systemie niecentralnym zużycie energii elektrycznej na cwu u mnie wynosi 300kWh rocznie ( 160 zł) na osobę. Prysznic 5 min rano 2 min wieczorem, i mycie rąk itp w ciągu dnia.
Ile kWh zużyjemy na dogrzewanie 400 l zasobnika gdy brakuje słońca.?
Ile kWh idzie na obie cyrkulacje?
Jaki jest koszt wymiany po ... latach?
Ile wynoszą roczne odsetki bankowe gdybyśmy kasę wpłacili na 5%?
Witaj Marku. Znalazlem Cie przypadkiem na jakims forum budowlanym. Co u Ciebie? B dawno sie nie widzielismy,Bywasz jeszcze w Polsce? Pozdrowienia dla Ciebie i rodziny, ryszard Kaniewski
rk