Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Wlodek_PID
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Re: Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?

Post autor: Wlodek_PID »

pachol83 pisze:i kolejny dzien w piwnicy za mna (żona pyta kiedy sie tam przeprowadzam :))

na dworze nieco zimniej, w ciagu ostatnich 4 dni kombinowalem "jak kon pod gorke" - powietrza mniej, potem wiecej, podawanie zmniejszylem na Ogniku do -9 ale to nic nie pomaga - tak jak byl skoksowany wegiel i az biale grudy oraz pojawiajace sie kawalki niedopalonego wegla - tak pozostalo :(
na piecu ustawione 57C oraz CWU na 49C - piec nabija do ok 62C, zatrzymuje sie jednak temperatura szybko spada, przy 57C piec pracuje juz na maxa ale spada w tym czasie takze do ok 52C, odbija sie od "dna" i podgrzewa do >60C i tak w kolo...
nie powiem zeby bylo zimno, bo w domu temp trzyma, plomien wyglada ok (jasny, szeroki - nie jak palnik i nie przytlumiony), zbiornik ok 110 kg starcza na 3,5 doby (przy temp do +10 na dworze na 4-5 dób)
Przygladalem sie rowniez dzisiaj procesowi spalania na retorcie - wegiel pali sie, po czym jak spadnie taki rozzazony na kolniez retorty bardzo szybko blednie i gasnie co by potwierdzalo fatalna jakosc opalu... czy ktos mial takie doswiadczenia ?
Wydaje mi się, że najlepiej to sprawdzić kupując 2-3 worki
innego, dobrego opału. Jeśli będzie się palić dobrze, to znaczy,
że problem jest w paliwie.

Podobny problem może powodować nieszczelna retorta
(powietrze ucieka do góry zamiast trafiać do palnika)
lub długo nieczyszczona retorta, która ma zatkane otwory
od powietrza.

Pozdrowienia,
Wlodek

pachol83
Początkujący
Początkujący

Post autor: pachol83 »

Wlodek_PID pisze: Wydaje mi się, że najlepiej to sprawdzić kupując 2-3 worki
innego, dobrego opału. Jeśli będzie się palić dobrze, to znaczy,
że problem jest w paliwie.

Podobny problem może powodować nieszczelna retorta
(powietrze ucieka do góry zamiast trafiać do palnika)
lub długo nieczyszczona retorta, która ma zatkane otwory
od powietrza.
co prawda niedawno to robilem, ale postanowilem - wygaszam piec, jak ostygnie czyszcze wszystko co sie da, w szczegolnosci retorte i przeplyw powietrza - dam znac czy cos pomoglo
SAS Gro-ECO rocznik 2008 + Ognik Plus PID II sl.28

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Szczelna i czysta retorta to podstawa dobrej pracy.

Jak zdejmie Pan palenisko, koniecznie przy montażu trzeba je uszczelnić czarnym siliconem na 1200st.c w innym wypadku będzie to, co opisuje Włodek, czyli część powietrza zamiast trafiać w palnik pójdzie bokiem, odbije się to także na spiekach, pogorszeniu bilansu CO2-CO a w efekcie obniżeniem sprawności.

Jak klasyczna retorta fajkowa jest szczelna bez problemu osiąga się 14-16%CO2 (to jedyny gaz, który promieniuje) przy niskim CO 0,01%, to oznacza wysoką sprawność spalania. Nieszczelna retorta to 8-max.10%CO2, wyższe CO, wyższa temp. spalin, spadek sprawności spokojnie o ok.10%.

damen
Początkujący
Początkujący

Post autor: damen »

Czytam wszystkie posty dot. piecy ekogroszek i przypominają mi się moje próby ustawienia pieca aby jak najszybciej dochodził do swojej temperatury ileż to musiało minąć miesięcy (cały sezon) aby opanować swój piec który teraz pracuje przez ok 10 min i stoi między podawaniem dawki nawet i 40min. Panowie podstawowa zasada (mam piec gregora wersja oprogramowania 27) zmniejszyć czas podawania węgla. Standardowo jest ustawiona na 35sek. (wejście kodem 3111) ja osobiście mam ustawione na 10sek i PP na - 6. Piec szybciej dostaje paliwo a tym samem szybko się rozgrzewa i długo trzyma swoją wymaganą temperaturę. Wcześniej (ustawienia fabryczne) temp. spadała mi ponad 10 stopni od ustawionej na grzanie a teraz spada mi co najwyżej 4-5 stopni co po 6-10 ,min dochodzi do wymaganej temp. i znowu odpoczywa do 0,5h.

slawekfox
Początkujący
Początkujący

Post autor: slawekfox »

Ja miałem problem ze spadającą szybko temp. w czasie pracy kotła. Zwróć uwagę, czy przypadkiem nie dzieje się tak w momencie jak kocioł się podnosi i włącza się pompa na cwu (bojler). Czy przypadkiem praca pompy nie powoduje "cofania wody w kotle" i wpychania jej do powrotu obwodu co. Możesz to sprawdzić przez kontrolowanie temp. rur obwodu co. Spróbuj wyłączyć obwód cwu (zakręć zawory) i zobacz czy dalej temp będzie tak spadała. Jeśli tak się dziej, to błąd w instalacji (najprawdopodobniej niezachowanie zasad stosowania przekrojów rur.

Użytkownikom palnika Ekoenergia mogę podpowiedzieć, że zmniejszanie podawania opału jest błędem. Tem palnik musi mieć paliwo i wtedy dobrze pracuje (nie koksuje) (paliwo też jest ważne). Błędem jest skracanie czasów podawania. Należy spróbować zwiększać dawki i skracać czas podawania.

powodzenia.

pachol83
Początkujący
Początkujący

No i piec wyczyszczony jak nigdy (ostatnio taki byl po fabrycznym zamontowaniu) ruszylem od ustawien serwisanta (pp.0, d.60, ni.3, PID aktywny) czyli tak jak palil zawsze dobrze np. w lato. Odpalam, po 4h w zuzel nadal, kawalki niedopalonego wegla tez sie pojawiaja ale generalnie szlaka, koks i zuzel. Jednym slowem - MASAKRA. Jutro reklamuje ekogroszek bo ewidentnie wpuszczono mnie w bambuko :/ Swoja droga czy ktos wie czy mozna oddac probke wegla aby ja zbadali pod kątem parametrow i wartosci opalowych?

Dodam jeszcze ze w calym piecu PELNO sadzy, pylu a na rurach z woda w srodu (nie wiem jak to fachowo nazwac ;)) az rozowo - czyli wnioskuje, ze groszek ma multum siarki... i byc tu czlowieku madry, tona 720 zl czyli wyglada ok i staly dostawca i taki numer...

slawekfox
Początkujący
Początkujący

Post autor: slawekfox »

KIEDYŚ, KTOŚ MĄDRY NAPISAŁ (NA TYM LUB INNYM FORUM), ŻE GDYBY ZEBRAĆ CAŁY EKOGROSZEK KTÓRY JEST SPRZEDAWANY JAKO PIEKLORZ, TO KOPALNIA PRZEZ PIĘĆ LAT NIE WYDOBYŁABY TEGO.

pachol83
Początkujący
Początkujący

slawekfox pisze:KIEDYŚ, KTOŚ MĄDRY NAPISAŁ (NA TYM LUB INNYM FORUM), ŻE GDYBY ZEBRAĆ CAŁY EKOGROSZEK KTÓRY JEST SPRZEDAWANY JAKO PIEKLORZ, TO KOPALNIA PRZEZ PIĘĆ LAT NIE WYDOBYŁABY TEGO.
wiesz co, przerazajacy jest fakt, na jaka skale jestesmy oszukiwani
ok ja moge palic paliwem nizszej klasy bo wiadomo, ze ktos to wydobyl i ktos musi to zuzyc, ale za ODPOWIEDNIA cene i swiadomie!
kto mi zaplaci za piec, ktory zuzyje sie w ciagu 5 lat ? nie zyjemy w Kambodży czy innym kraju totalitarnym... (nie)stety zyjemy za to w Polsce a tu kazdy chce byc cwańszy od drugiego

TOMCAR
Początkujący
Początkujący

Post autor: TOMCAR »

Witam Wszystkich.
Jestem nowym forumowiczem z dużym problemem z ustawieniem pieca :(
Konkretnie:
- mieszkanie 55m2 ( 6szt dużych grzejników z termostatami na 3 poz) i piwnica (2szt, jeden zakręcony, bez termostatów)
- nowy piec Skamet 15kw, eko-retort/ opał II
- sterownik Ognik Plus pid II, sl28
- w tej chwili mam s powrotem ustawienia fabryczne bo wszystkie moje kombinacje nic nie dawały
- drzwiczki dolne lekko uchylone bo ciąg w kominie straszny i idzie przez dmuchawe
- zawór 4-drożny ustawiony na 7, CO na 60stopni, CWU na 40
złe objawy sa takie że spokojnie dochodzi do 60 stopni potem chwile utrzymuje się na ok 61-62 i spada aż do 53-54 i wtedy piec nadgania temperaturę i chyba wynikiem tego jest duza ilość niespalonego węgla w popielniku, ogólnie tez chyba duzo spala bo pojemnik na 100kg potrafi zejść w 3 doby przy temp -5 w nocy, ok 0 w dzień
prosiłbym o jakieś sugestie jak pozmieniać parametry żeby coś się polepszyło :)

Wlodek_PID
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Sprawdź, czy pompa CO jest na 2-gim biegu.
Jeśli nie, przełącz na 2-gi bieg. Przyspieszenie
cyrkulacji wody ustabilizuje temperaturę.

Pozdrowienia,
Wlodek

TOMCAR
Początkujący
Początkujący

pompę CO miałem na 2-biegu a pompę CWU na 1 i już przestawiłem na 2.
będę obserwował co i jak. w tej chwili mam tez uchylone dolne drzwiczki ale poziom węgla nieobniża mi się wiec nie wiem czy je tak zostawić. a co do ustawień które teraz mam czyli
- pp 0
- d 100
- ni 3
- pid 1
w 3111
- nr 3
- p. 35
to nie powinienem Waszym zdaniem nic zmieniać ??

Wesołych Świąt :)

damen
Początkujący
Początkujący

Post autor: damen »

dla wszystkich zdesperowanych film jak prawidłowo ustawić piec http://www.youtube.com/watch?v=4khgdMS8 ... re=related

TOMCAR
Początkujący
Początkujący

obejrzałem film, ja nigdy nie mialem takiego ognia :( u mnie raczej jest efekt 'palnika' i nadal nie wiem jak prawidłowo ustawić mojego pida 2 :( temperatura waha się ok 60 +4 i -4 ale nadal strasznie mi nie dopala węgla

Wlodek_PID
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Są gatunki węgla, które palą się powoli - zawierają
mało części lotnych. Płomień, który widzisz, to
palący się gaz - czysty węgiel żarzy się (jak węgiel drzewny
na grillu).

Spróbuj zwiększyć podawanie np. z 35s na 40s i zmniejszyć
obroty dmuchawy na 80%. Dzięki temu węgiel będzie dłużej'
leżał na palniku i lepiej się dopali.

UWAGA:

Taki zabieg zmniejsza moc palnika i kotła.
Wlodek

TOMCAR
Początkujący
Początkujący

zrobiłem tak jak Pan mówi (z 35 na 40 i dmuchawa na 80) i za pare godzin sprawdzę. zastanawia mnie czemu niekiedy temp spadnie tylko o 2 stopnie od zadanej 60 a niekiedy o ok 4 i wtedy musi mocno nadganiać, maja na to wpływ jakieś parametry do ustawienia ?? czy może ten zawór 4d miesza?? jest ustawiony na poz 7

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”