piec na ekogroszek - ranking

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: piec na ekogroszek - ranking

Post autor: Jarecki79 »

Tak, to prawda.

Jeżeli chodzi o Ardeo, palnik obrotowy AZP-MRŻ spala miały węglowe (samodzielnie), mieszanki z ekogroszkiem lub sam ekogroszek.

Ma szeroka gardziel zsypową, aby miał nie wieszał się w koszu, na ślimaku od strony kosza wykonano rodzaj warkocza, który ma wzruszac nawet lekko wilgotny miał, aby schodzil do podajnika. Przeciwuzwojenie jest tez od strony paleniska.

Obrót częściowy trochę w lewo i trochę w prawo. Obrót ma zrywac spieki paliw miałowych. Najwyżej z tych palników cenię model AZP-MRŻ.

Jedyny na rynku system półautomatycznego czyszczenia strefy napowietrzania.

trebor102
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: trebor102 »

dzięki
czy ten palnik jest alternatywą dla opisywanych tu burzliwie palników Brucer i Ekonergia? Czy też to jest zupełnie inna filozofia( może przestarzała)?Czytałem o tych wszystkich palnikach na stronach producentów i zastanawiałem się jak w palnikach bez części obrotowych dokonuje się zrywania spieków, które tworzą się ( jak tu piszecie) przy spalaniu gorszych paliw?
Mam też wrażenie że w tych 'prostokątnych" typu Brucer pali się większa dawka paliwa. :roll:

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Palniki Ardeo powstają od kilku lat.

To Ardeo jako pierwsze produkowało prostokątne palniki serii AZP.
Pierwsze modele miały kwadratowe paleniska i wykonane były ze stali.

Model AZP-MRŻ jest już kolejna generacja tego palnika. Od momentu debiutu zmieniono m.in.:
- dodano przeciwuzwojenie od strony kosza
- zmieniono obrót koronki z ruchu na około na mniej awaryjny obrót częściowy.
- mechanizm obrotowy tego palnika jest zgłoszony do ochrony patentowej
- dodano system półautomatycznego czyszczenia strefy napowietrzania.
- literka Ż oznacza wersje z żeliwnymi paleniskami

Palnik AZP-MRŻ jest alternatywą dla palników Brucer/ekoenergia, spala miały węglowe oraz groszki. Instrukcja poleca m.in. klasyfikowane miały węglowe typu Eko-Fins.

zawijan
1 - ostrzeżenie!

Post autor: zawijan »

trebor102 pisze:dzięki
czy ten palnik jest alternatywą dla opisywanych tu burzliwie palników Brucer i Ekonergia? Czy też to jest zupełnie inna filozofia( może przestarzała)?Czytałem o tych wszystkich palnikach na stronach producentów i zastanawiałem się jak w palnikach bez części obrotowych dokonuje się zrywania spieków, które tworzą się ( jak tu piszecie) przy spalaniu gorszych paliw?
Mam też wrażenie że w tych 'prostokątnych" typu Brucer pali się większa dawka paliwa. :roll:
W palnikach typu BRUCER dzięki specyficznemu ukształtowaniu paleniska i ślimaka spieki nie stwarzają zagrożenia zakleszczenia palnika, lecz są usuwane z paleniska do popielnika.
Nie. Wpalnikach typu BRUCER nie pali się większa dawka paliwa. Zawsze - we wszystkich palnikach, nie tylko w BRUCERZE - pali się taka sama dawka paliwa. Taka, jaka jest potrzebna do uzyskania potrzebnej mocy eksploatacyjnej.

brudny harry
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: brudny harry »

Witam
Załóżmy taką sytuację.
Kupuję np kocioł Ogniwo z eCoal.
Czy jestem sam w stanie uruchomić kocioł tzn sterownik.
Bo np niektore firmy wymagają aby pierwsze uruchomienie kotla bylo pod nadzorem firmy z której jest kocioł.
Na pewno taką politykę prowadzi Klimosz i jeszcze ma wymagania aby były zainstalowane zawory 3,4 drożne.
Sam widziałem jak instalator Klimosza wgrywał ustawienia początkowe do sterownika kotła co dla mnie jest niezrozumilałe jakby nie można wgrać tego od razu.Jak jeszcze słyszę Pana z serwisu że dla kotla jest wskazane aby był jak najczęściej w nadzorze to czasami rozumie małego energetyka że mu "nerwy puszczają".
Uważam że kotly Klimosza są dobrym wyrobem ale wymaganie aby był zawór czterodrożny i wgranie ustawień początkowych jest dla mnie nie zrozumiałe stąd to moje pytanie czy w przypadku instalacji kotła z eCoal też można spodziewać wizyty serwisu i dodatkowych kosztów :lol:

zawijan
1 - ostrzeżenie!

Jeśli nie masz jakichś fanaberyjnych rozwiązań w układzie instalacji wodnych - nie potrzebujesz do uruchomienia żadnego instalatora. Producent także tego nie wymaga.
W trybie ręcznym napełniasz palnik węglem. Rozpalasz go zwykłym sposobem. W momencie, kiedy stwierdzisz, że już się pali - ustawiasz temperaturę zadaną wody i włączasz tryb automatyczny. Teraz możesz np. położyć się spać.

MarcinBar
Początkujący
Początkujący

Post autor: MarcinBar »

Nikt nie pokusił sie o podpowiedż więc piszę jeszcze raz:
.Miałem do poprzedniej niedzieli piec marki Vigas 25kw.Ogrzewałem tym piecem 200kwadr,domku jednodzinnego przez 5 sezonów.U mnie sezon trwa cały rok,ponieważ pale w okresie letnim dla uzyskania ciepłej wody.Piec był bardzo ekonomiczny i na rok spalał drewna za 1600-1800zł .
Niestety po 5 latach w komorze spalania i woda w kotle.Pospawać się nie da.
I teraz moje pytania.Pieca zgazowujacego drewno juz chyba nie chce.Mam juz w sumie dość robali wałęsających sie po piwnicy.
Proszę o pomoc w wyborze pieca.Chciałbym kupic piec z podajnikiem.Paliwo :ekogroszek,miał i moze cos więcej..Wśród pieców z podajnikiem tłokowych interesują mnie dwa modele Defro Akm 22kw oraz Sas Eco23kw.Tyle ,ze podczas transportu tych piecy nie można oddzielić podajnika i przeraza mnie wnoszenie takiego kolosa prawie 500kg do mojej kotłowni w piwnicy.
Dlatego tez biorę pod uwagę piece z podajnikiem ślimakowym.Rozumiem ,ze wszystkie niedogodności w uzytkowaniu takich piecy wynikają z kiepskiej jakości paliwa tzn,nieodpowiednio suche,nieodpowiedniej granulacji,zabrudzone itd.Jestem tego świadom.Ale są piece i piece .Róznica z budowie ,palnikach itd.Więc znów proszę o pomoc w wyborze.
Zainteresowany jestem: HEF EKO PLUS MULTI 25 kW lub HEF EKO PLUS "U" 25 kW-ten ze wzgledu na to ,ze zostało mi sporo drewna .Mam pytanie czy w piecach Hefa montowane jest juz sprzęgło przeciążeniowe?
Inne moje typy to:Klimosz LING DUO 25 kW lub może Defro UKM?
Może fachowcy maja dla mnie inny typ.Prosze o podpowiedzi.
A przy okazji moze jest ktos zainteresowany.Odstapie cały osprzę t do Vigasa 25kw.Elektronika,dmuchawa itd.Wszystko pracowało nie nagannie.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

kol.MarcinBar

Odpisałem Ci na priva, przeczytaj wiadomości na skrzynce.
Generalnie produkty Hef,Sas,Klimosz uważam za dobre.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

brudny harry pisze:Witam
Załóżmy taką sytuację.
Bo np niektore firmy wymagają aby pierwsze uruchomienie kotla bylo pod nadzorem firmy z której jest kocioł.
Na pewno taką politykę prowadzi Klimosz i jeszcze ma wymagania aby były zainstalowane zawory 3,4 drożne.
Sam widziałem jak instalator Klimosza wgrywał ustawienia początkowe do sterownika kotła co dla mnie jest niezrozumilałe jakby nie można wgrać tego od razu.Jak jeszcze słyszę Pana z serwisu że dla kotla jest wskazane aby był jak najczęściej w nadzorze to czasami rozumie małego energetyka że mu "nerwy puszczają".
Uważam że kotly Klimosza są dobrym wyrobem ale wymaganie aby był zawór czterodrożny i wgranie ustawień początkowych jest dla mnie nie zrozumiałe stąd to moje pytanie czy w przypadku instalacji kotła z eCoal też można spodziewać wizyty serwisu i dodatkowych kosztów :lol:
Bezwzględny wymóg montażu zaworu n-drogowego w każdym przypadku jest bez sensu.

Na rynku jest jednak tylu producentów, że spokojnie idzie cos wybrać.
Są firmy, które wgrywają odpowiednie nastawy wyjściowe w dane typy sterowania.
Ja tak robię przy RT09pid oraz przy Ogniku PID (od krótkiego czasu także do PUMY)
Po wgraniu odpowiedniego zakresu, procedura wygląda tak, jak opisuje zawijan. W trybie ręcznym paliwo i dmuchawa, po rozpaleniu nastawa temp. na C.O. i CWU i koniec.

Zresztą jak masz Perfekta PID, to wiesz, że przy dobrych nastawach wyjściowych pozostaje tylko wybór temp. i sposobu pracy CWU.

Przy Ogniku czy PUMIE tryb pracy CWU dobiera sie automatycznie w zależności od różnic temp. między C.O. a CWU.

zawijan
1 - ostrzeżenie!

Jarecki79 pisze:
brudny harry pisze: Załóżmy taką sytuację.
Ja tak robię przy RT09pid oraz przy Ogniku PID (od krótkiego czasu także do PUMY)
Po wgraniu odpowiedniego zakresu, procedura wygląda tak, jak opisuje zawijan. W trybie ręcznym paliwo i dmuchawa, po rozpaleniu nastawa temp. na C.O. i CWU i koniec.
Jest jednak pewna różnica.
Sterownik eCoal.pl sam dobiera odpowiednie nastawy i nie trzeba mu wgrywać nastaw wyjściowych, jak w sterownikach podanych przez Jareckiego. Po zmianie paliwa - w tych sterownikach trzeba znowu wgrywać lub ustawiać nowe nastawy, natomiast eCoal dobierze je sobie sam - bez różnicy, czy jakość paliwa zmieniła się niewiele, czy bardzo wiele.

brudny harry
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: brudny harry »

Ja w instalacji posiadam zawór 3 drożny i kocioł Zębiec ,ale nikt nikt nie wymagał u mnie aby on był

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

zawijan pisze:
Jarecki79 pisze:
brudny harry pisze: Załóżmy taką sytuację.
Jest jednak pewna różnica.
Sterownik eCoal.pl sam dobiera odpowiednie nastawy i nie trzeba mu wgrywać nastaw wyjściowych, jak w sterownikach podanych przez Jareckiego. Po zmianie paliwa - w tych sterownikach trzeba znowu wgrywać lub ustawiać nowe nastawy, natomiast eCoal dobierze je sobie sam - bez różnicy, czy jakość paliwa zmieniła się niewiele, czy bardzo wiele.

Z kolei w eCoal trzeba programować i wybierać tryb pracy CWU, co Ognik oraz PUMA robi automatycznie tylko na podstawie nastawy temp.
Menu do korekt w Ogniku czy PUMIE to raptem 2parametry przy zmianie paliwa na dużo gorsze od wyjściowego (dawka i max.siła nadmuchu).

Trzeba wyraźnie tez zaznaczyć, że PUMA ma cały czas opracowywany system ADC (Auto Dose Control), także do nowego sezonu jego praca będzie do wyboru:
Pełen automat ADC (dobór porcji,przerwy,powietrza bez ingerencji)
lub
PID z doborem przerwy i powietrza i możliwością korekty.

Sterownik ma formę otwartą z platformą 32bitową, każdy użytkownik poprzez wyjście USB może wgrywać pojawiające się nowinki, duża pojemność procesora zostawia spore pole do zmian.

zawijan
1 - ostrzeżenie!

Jarecki79 pisze: Z kolei w eCoal trzeba programować i wybierać tryb pracy CWU
Widzę, że wreszcie zapoznałeś się z pracą sterownika eCoal.pl. Cieszę się niezmiernie, bo dotąd go nie sprawdzałeś. Napisz coś więcej o swoich doświadczeniach z tym sterownikiem.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Odpowiedz, czy w eCoal należy wybrać stan pracy CWU, czy do wyboru jest tryb normalny, priorytet i lato?
Czy nie programuje się tez innych spraw z CWU?

Czy czasem nie ustawia się tez czasu dawkowania paliwa w trybie podtrzymania?

Czy aby na pewno nic się nie programuje?

Masz swój punkt widzenia i reklamujesz ten wyrób. Twoje prawo.

zawijan
1 - ostrzeżenie!

Jarecki79 pisze:Odpowiedz, czy w eCoal należy wybrać stan pracy CWU, czy do wyboru jest tryb normalny, priorytet i lato?
Czy nie programuje się tez innych spraw z CWU?
Czy czasem nie ustawia się tez czasu dawkowania paliwa w trybie podtrzymania?
Czy aby na pewno nic się nie programuje?
Masz swój punkt widzenia i reklamujesz ten wyrób. Twoje prawo.
Odpowiedz najpierw, czy testowałeś już sterownik eCoal.pl, czy też znasz go tylko z przeczytanej w internecie instrukcji obsługi?
Potem możemy dyskutować na temat tego sterownika.

Uprzedzając Twoje kontr-pytanie odpowiadam wyprzedzająco, że ja testowałem sterownik OGNIK, o którym zresztą mam pozytywną opinię. Będę również testował PUMĘ i o niej mogę podyskutować dopiero po tych testach. Tobie też sugeruję, aby RZECZOWĄ dyskusję o PUMIE rozpocząć wtedy, kiedy będzie ona już w eksploatacji. Z tego, co wiem - wierzę, że będzie to dobry sterownik, ale na RZECZOWĄ dyskusję jeszcze chyba za wcześnie.

Jedno jest pewne - w sterowniku eCoal.pl użytkownik nie musi programować nic, co wiąże się z przebiegiem procesu spalania paliwa. Czy Ty nie potrafisz odróżnić układu spalania od układu c.w.u.?

I naucz się wreszcie odpowiadać na temat. Chyba, że nie potrafisz zrozumieć, co jest tematem pytania?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”