Błędy w teorii i poradach Tomasza_Brzeczkowskiego

Budownictwo energooszczędne zyskuje coraz większą popularność. Tu znajdziesz mnóstwo podpowiedzi na temat budowy domu energooszczędnego i pasywnego ? od opłacalności takiej inwestycji, poprzez wybór projektu i wykonawców, do technologii budowy i montażu instalacji.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Błędy w teorii i poradach Tomasza_Brzeczkowskiego

Post autor: HenoK »

Ciepło rozchodzi się z wykorzystaniem różnych zjawisk fizycznych :
- przewodzenia (kondukcji) - rozchodzi się jednakowo dobrze we wszystkich kierunkach, ilość ciepła zależy od gradientu temperatury,
- unoszenia (konwekcji) - zjawisko to dotyczy płynów (gazów i cieczy), ciepło rozchodzi się w kierunku zależnym od gęstości ośrodka cieplejszego, intensywność wymiany ciepła zależy od swobody ruchu płynu,
- promieniowania (radiacji) - ciepło rozchodzi się jednakowo we wszystkich kierunkach, jego intensywność zależy od kwadratu odległości pomiędzy źródłem promieniowania i odbiornikiem,
Bardziej złożony sposób transportu ciepła wykorzystuje się w tzw. "rurkach ciepła" - następuje tu przemiana fazowa i przepływ w jednym kierunku fazy ciekłej, a w drugim fazy gazowej.

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: MTW »

a "pan" uważa że oddaje wszędzie gdzie tylko ma możliwość a nie tylko w dół czyli znowu pan zawęził do półprawdy panie TB

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

MTW pisze:a "pan" uważa że oddaje wszędzie gdzie tylko ma możliwość a nie tylko w dół czyli znowu pan zawęził do półprawdy panie TB
Nie napisałem, że tylko w dół .
Cytat:
W fizyce ciepło ucieka na dół, co?

Szanowny Gościu... w mojej fizyce TAK

Cieszę się taż, że Pan to zrozumiał po wykładzie Pana Henryka. I już Pan wie, że to nie kwiatek.
Skoro już Pan wie, że ciepło może iść na dół, w lewo w prawo, to może i przestanie Pan pisać o ocieplaniu styropianem fundamentów domów niepodpiwniczonych.

JBZ

Post autor: JBZ »

Tu uwaga do Pana MTW:
Wadliwie Pan się wyraził, bowiem zawężać zagadnienia może wyłącznie osoba mająca szersze pojęcie, a zawężenie jest świadome - choć niekoniecznie poprawne.
W przypadku TB, mamy do czynienia z niewiedzą, zatem zawężenie nie wchodzi w grę.

My tu operujemy pojęciami fizyki budowli typu: przewodzenie czy przenikanie ciepła, gradient temperatury itd., a TB operuje swoją wymyśloną na własny użytek "wiedzą" i operuje pojęciami abstrakcyjnymi typu: notoryczne odbiorniki ciepła, niecentralne ogrzewania elektryczne zapewniające mniejsze zużycie energii czy cudowne baterie zmniejszające 8 razy pobór wody itp.
Drugie do pierwszego przystaje jak garbaty do ściany.

TB jest niereformowalny tak długo, jak długo nie posiądzie wiedzy na temat budownictwa - chociaż w zakresie elementarnym, by móc odróżnić domy murowane od szkieletowych czy pawilon handlowy od domu jednorodzinnego.

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: MTW »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
MTW pisze:a "pan" uważa że oddaje wszędzie gdzie tylko ma możliwość a nie tylko w dół czyli znowu pan zawęził do półprawdy panie TB

Cytat:
W fizyce ciepło ucieka na dół, co?

Szanowny Gościu... w mojej fizyce TAK

Cieszę się taż, że Pan to zrozumiał po wykładzie Pana Henryka. I już Pan wie, że to nie kwiatek.

tak się składa ze nasze posty się ścigały mój był troszkę wolniejszy :(
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Skoro już Pan wie, że ciepło może iść na dół, w lewo w prawo, to może i przestanie Pan pisać o ocieplaniu styropianem fundamentów domów niepodpiwniczonych.
zdecydowanie wiem że nie wolno termoizolacji zakładać na mokra ścianę
link
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie napisałem, że tylko w dół .

panie TB może i geniuszem nie jestem ale czytać ze zrozumieniem jeszcze potrafię , a poniższy tekst właśnie o takim pańskim stanowisku świadczy , co więcej nie tylko ja tak ten tekst odebrałem
Tomasz_Brzeczkowski pisze: Weźmy dwa namioty – dziś!
1 П - 5 cm styropian i a od gruntu płótno gumowane
2 _ - 5 cm styro a ściany i dach płótno gumowane.
- Kamera – pokaże, że ten drugi jest fatalny … a ja zapewniam, że wolałbym ogrzewać właśnie ten drugi.

JBZ pisze:Tu uwaga do Pana MTW:
Wadliwie Pan się wyraził, bowiem zawężać zagadnienia może wyłącznie osoba mająca szersze pojęcie, a zawężenie jest świadome - choć niekoniecznie poprawne.
W przypadku TB, mamy do czynienia z niewiedzą, zatem zawężenie nie wchodzi w grę. ........
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
no cóż mój błąd moja wina postaram się poprawić

Jani_63
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jani_63 »

Fizyka TB to zupełnie inna dziedzina nauki nieznana innym ludziom.

Ekopiece
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Ekopiece »

JBZ pisze: przedstawiam aktualne ceny energii w Polsce:
en. elektryczna 0,20 zł/MJ
olej opałowy 0,07 zł/MJ
pellety 0,04 zł/MJ
gaz ziemny 0,033 zł/MJ
gaz płynny propan 0,032 zł/MJ
Czy są to wyliczenia autorskie, czy pochodzą z jakiegoś źródła?
Z tego zestawienia wynika, że gaz płynny jest bardzo tani, nawet tańszy od gazu z sieci?????

JBZ

Post autor: JBZ »

Szkoda, że nie przeczytał Pan dalszych wypowiedzi, ale tak jest jak dyskusja z TB przesłania inne ważniejsze miejsca.
Napisałem:
JBZ pisze: Koszt en. elektrycznej w Polsce nie jest jednakowy, zaś różnica w stałej opłacie handlowej między ofertami sprzedawców wynosi nawet 155 %. Przykładowo, za sprzedane 1000 kWh en. elektrycznej w miesiącu w taryfie G11, każą sobie płacić:
603,65 zł PGE ZE B-stok
640,01 zł RWE Polska
679,93 zł Vattenfall Sales Poland - uniwersalny
691,64 zł Vattenfall Sales Poland - zielony
750,57 zł ENERGA-Obrót
902,21 zł RWE Polska z pośrednictwem
Porównałem dane wszystkich dostawców en. elektrycznej w Polsce (http://www.verivox.pl/attchmnt.ashx?id=49582) i otrzymałem wynik:
od 0,168 do 0,251 zł/MJ. Oczywiście przeliczając 1 kWh = 3,6 MJ.
Do porównań przyjąłem wartość średnią 0,2 zł/MJ, co nie zmienia kalkulacji, przy wynikach np. 3,0 czy 2,9 raza droższej energii.
Przy okazji, zauważyłem błąd w cenach energii, które podałem dla gazu płynnego propan: powinno być 0,111 zł/MJ a nie 0,032 zł - przepraszam - to z pośpiechu.
Aktualne ceny energii są dostępne w serwisie BDB.

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Ekopiece
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Ekopiece »

JBZ pisze: Aktualne ceny energii są dostępne w serwisie BDB.

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
Dzięki za wyjaśnienie.
W którym miejscu w serwisie BDB szukać aktualnych cen energii?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

ale tak jest jak dyskusja z TB
Czy ja dyskutuję?

Czy moja wiedza o technice i fizyce budowli jest pełna? Na pewno nie. Chociaż całe życie zawodowe jej poświęcam, to ciągle się uczę, bo postęp mamy cały czas. Mam też nadzieję, że wreszcie ujrzał Pan mnie stojącego po tej samej stronie muru - zatem nie ma między nami barykad, lecz innymi chadzamy drogami.

Dobrosław
Początkujący
Początkujący

Post autor: Dobrosław »

Witam,

przez noc z zapartym tchem przeczytałem temat od deski do deski i dawno tak dobrze się nie bawiłem na forum budowlanym. Gratulacje dla adwersarzy Pana TB za cierpliwość i wytrwałość.

Na pierwszej stronie nie-co.pl/index.php można znaleźć piękne zdjęcie przedstawiające wykonywanie izolacji od wewnątrz. W związku z tym ja się pytam jaki jest sens dodatkowego izolowania tych słupów od wewnątrz jeżeli ich powierzchnia do powierzchni tych okien jest znikoma? Nie lepiej zainwestować w lepsze okna?

Czy zupę jemy widelcem a wodę nosimy sitkiem?

tomek33
Aktywny
Aktywny

Post autor: tomek33 »

Tam już są lepsze okna i nie są to słupy tylko ściana zewnętrzna z otworami okiennymi. A co do ubawu, to śmiech bez przyczyny oznaką duraczyny.

Jani_63
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jani_63 »

Oczywiście cały czas mówimy o ścianie wybudowanej w technologii szkieletowej :)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Oczywiście np. szkielet z ytonga
Obrazek

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Oczywiście np. szkielet z ytonga
Obrazek
Znowu podaje Pan informacje wyrwane z kontekstu.
Podał Pan fragment ulotki reklamującej Yonga :
http://www.xella.fr/html/fra/fr/Deplian ... t_2009.pdf
Podają w niej trzy rodzaje ścian wykonywanych z materiałów Xelli :
- ścianę jednowarstwową,
- ścianę izolowana od zewnątrz,
- ścianę izolowaną od wewnątrz, którą Pan pokazuje.

Ściana izolowana od wewnątrz celowo umieszczona jest na końcu ulotki. Jest polecana dla deweloperów, którzy w krótkim czasie chcą osiągnąć maksymalny zysk.
A long terme, le mi335 assure un DPE très favorable optimisant la revente.
Deweloperzy to pewnie kupią, w końcu to nie oni będą w takich domach mieszkać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom energooszczędny i dom pasywny”