Błędy w teorii i poradach Tomasza_Brzeczkowskiego
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
JBZ
Re: Błędy w teorii i poradach Tomasza_Brzeczkowskiego
Mógłbym zignorować tę wypowiedź, ale żeby nie być gołosłownym, przedstawiam aktualne ceny energii w Polsce:
en. elektryczna 0,20 zł/MJ
olej opałowy 0,07 zł/MJ
pellety 0,04 zł/MJ
gaz ziemny 0,033 zł/MJ
gaz płynny propan 0,032 zł/MJ
Czy teraz widać, jak przepłaca się instalując zasilenie domu wyłącznie w energię elektryczną? Ma Pan okazję do weryfikacji osądu.
Pan nie narzeka? Oczywiście, a dlaczego miałby narzekać? Płaci rachunki i eto wsio. Rolą sporządzającego charakterystyki energetyczne domów jest wskazać rozwiązanie ekonomicznie uzasadnione i tym samym pomóc przyszłemu inwestorowi w wydaniu jak najmniej dla osiągnięcia tego samego efektu.
Oczywiście, podane ceny dotyczą kosztów eksploatacyjnych, ale przy wyborze systemów należy także przeanalizować koszty inwestycyjne i ich roczny odpis - by suma tych rocznych kosztów była najmniejsza. W Pana przypadku, należałoby wykazać ile Pan płaci, a ile płaciłby po rozwiązaniach ekonomicznie uzasadnionych, ale po co Panu psuć dobry humor?
Kilka miesięcy temu prowadziłem szkolenie w znanej dużej spółce akcyjnej na temat Value engineering. Po tym szkoleniu pomagałem w praktyce zastosować metodykę szukania rozwiązań ekonomicznie uzasadnionych na przykładzie projektu supermarketu. Firma ta wybudowała ich do tej pory kilkanaście w całej Polsce - z tego samego projektu wykonawczego. I co się okazało? Otóż, z łącznego kosztu budowy 13,6 mln zł na skutek działań optymalizacyjnych, koszt budowy zmniejszył się o 1,45 mln zł - przy tych samych parametrach technicznych inwestycji (o to zadbałem, gdyż to mój punkt honoru). Prezes firmy aż podskoczył, jak policzył ile milionów wywalili w błoto na już zrealizowanych marketach! Trzeba było widzieć jego minę! A do tej pory im się wydawało, że 13,6 mln to norma i tak musi być. I też wcześniej nie narzekali. W Pana przypadku, skala oszczędności jest mniejsza, ale jest.
Dopóki w Polsce (wzorem Francji) enegia elektryczna nie będzie pochodzić z elektrowni jądrowych, dopóty będziemy ją zużywać wyłącznie tam, gdzie niezbędna.
I jeszcze coś, o czym się nie pamięta. Przed decyzjami trzeba zapoznać się z przydziałem mocy do danego domu. Domek mający zużycie EK ok. 23 kWh/m2rok (EP=77 kWh/m2rok) wymaga zainstalowania na cele ogrzewania, wentylacji i c.w.u. ok. 12 kW mocy. Nie oznacza, że tyle będzie wykorzystane, ale tyle trza zainstalować na wypadek, gdyby utrzymywały się temperatury zewnętrzne na poziomie obliczeniowym, np. -22 C. A to często jest niemożliwe, gdyż są domy z przydziałem mocy np. 7 kW (ja mam nawet 5,5 kW). I co, zafundować takiemu nieszczęśnikowi ogrzewanie elektryczne?
Zdrowija żełajem tawariszcz jenerał!
Jerzy Zembrowski
olej opałowy 0,07 zł/MJ
pellety 0,04 zł/MJ
gaz ziemny 0,033 zł/MJ
Czy teraz widać, jak przepłaca się instalując zasilenie domu wyłącznie w energię elektryczną? Ma Pan okazję do weryfikacji osądu.
Pan nie narzeka? Oczywiście, a dlaczego miałby narzekać? Płaci rachunki i eto wsio. Rolą sporządzającego charakterystyki energetyczne domów jest wskazać rozwiązanie ekonomicznie uzasadnione i tym samym pomóc przyszłemu inwestorowi w wydaniu jak najmniej dla osiągnięcia tego samego efektu.
Oczywiście, podane ceny dotyczą kosztów eksploatacyjnych, ale przy wyborze systemów należy także przeanalizować koszty inwestycyjne i ich roczny odpis - by suma tych rocznych kosztów była najmniejsza. W Pana przypadku, należałoby wykazać ile Pan płaci, a ile płaciłby po rozwiązaniach ekonomicznie uzasadnionych, ale po co Panu psuć dobry humor?
Kilka miesięcy temu prowadziłem szkolenie w znanej dużej spółce akcyjnej na temat Value engineering. Po tym szkoleniu pomagałem w praktyce zastosować metodykę szukania rozwiązań ekonomicznie uzasadnionych na przykładzie projektu supermarketu. Firma ta wybudowała ich do tej pory kilkanaście w całej Polsce - z tego samego projektu wykonawczego. I co się okazało? Otóż, z łącznego kosztu budowy 13,6 mln zł na skutek działań optymalizacyjnych, koszt budowy zmniejszył się o 1,45 mln zł - przy tych samych parametrach technicznych inwestycji (o to zadbałem, gdyż to mój punkt honoru). Prezes firmy aż podskoczył, jak policzył ile milionów wywalili w błoto na już zrealizowanych marketach! Trzeba było widzieć jego minę! A do tej pory im się wydawało, że 13,6 mln to norma i tak musi być. I też wcześniej nie narzekali. W Pana przypadku, skala oszczędności jest mniejsza, ale jest.
Dopóki w Polsce (wzorem Francji) enegia elektryczna nie będzie pochodzić z elektrowni jądrowych, dopóty będziemy ją zużywać wyłącznie tam, gdzie niezbędna.
I jeszcze coś, o czym się nie pamięta. Przed decyzjami trzeba zapoznać się z przydziałem mocy do danego domu. Domek mający zużycie EK ok. 23 kWh/m2rok (EP=77 kWh/m2rok) wymaga zainstalowania na cele ogrzewania, wentylacji i c.w.u. ok. 12 kW mocy. Nie oznacza, że tyle będzie wykorzystane, ale tyle trza zainstalować na wypadek, gdyby utrzymywały się temperatury zewnętrzne na poziomie obliczeniowym, np. -22 C. A to często jest niemożliwe, gdyż są domy z przydziałem mocy np. 7 kW (ja mam nawet 5,5 kW). I co, zafundować takiemu nieszczęśnikowi ogrzewanie elektryczne?
Zdrowija żełajem tawariszcz jenerał!
Jerzy Zembrowski
No to teraz mi oblicz czym taniej grzac jezeli roczne rachunki za prad mi wychodza w granicach 900-1200zl.JBZ pisze:Mógłbym zignorować tę wypowiedź, ale żeby nie być gołosłownym, przedstawiam aktualne ceny energii w Polsce:
olej opałowy 0,07 zł/MJ
pellety 0,04 zł/MJ
gaz ziemny 0,033 zł/MJ
Czy teraz widać, jak przepłaca się instalując zasilenie domu wyłącznie w energię elektryczną?
Jest jakis tanszy sposob??????????????,
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

[/quote]JBZ pisze:[łownym, przedstawiam aktualne ceny energii w Polsce:
olej opałowy 0,07 zł/MJ
pellety 0,04 zł/MJ
gaz ziemny 0,033 zł/MJ
Czy teraz widać, jak przepłaca się instalując zasilenie domu wyłącznie w energię elektryczną?
A cóż to za wygłup. Kto się poszył pod Szanownego Pana Zembrowskiego?
Pan Zembrowski jaki jest to jest ale takich kretynizmów by nie wypisywał.!!!
Temu podszywaczowi wyjaśnię, że piszemy o zużyciu kWh .
Temu podszywaczowi co chce całkiem pogrążyć Pana Zembrowskiego - wyjaśnię , że w 95' cała masa ludzi dała się omamić cenie oleju (0.6 zł) i wszyscy zakładali "buderusy" zamiast izolować!
Temu wrednemu podszywaczowi wyjaśnię, że Pan Zembrowski dzielić i mnożyć potrafi i nigdy by nie zrobił takiego błędu
1m3 z przesyłem jakieś 1,70 co daje (ale tylko w teorii 9.5 kWh) co daje 0.17 zł / 0.5 zł to nie jest to samo co 0.033/0.2 !!!
Temu niedoukowi co się podszywa pod JBZ wyjaśnię, że nie da się na żadnym piecu na pellety czy węgiel tak palić by piec w sezonie grzewczym zużył paliwo odpowiadające 3000-4000kWh na dom 150m2
Proszę moderatora by podszywacza ujawnił.
Panie TB pan to już w przedszkolu uciekał na wagary.
MTW pisze:tomek33 pisze:Mimo najszczerszych chęci, jakoś mnie Pan nie przekonał.
a szkoda
więc jest 1 potencjalny klient systemu TB poobserwujmy jego budowę
Czy poobserwujemy to się okażę ale szczerze to wątpię kolejne ocieplanie od środka i zapewne 0 (zero) dzienników, zdjęć itp
chętnie porównam swój dom z pańskim, co do kosztów eksploatacji i komfortu.
z checia ale poki co etap szukania odpowiednich technologi;)
-
Maciejbudowniczy
- Aktywny

1200 za energię na ogrzewanie i wszystko razem wzięte? To Ty mieszkasz w domu czy mieszkaniu 40m2?UNICOM pisze:No to teraz mi oblicz czym taniej grzac jezeli roczne rachunki za prad mi wychodza w granicach 900-1200zl.JBZ pisze:Mógłbym zignorować tę wypowiedź, ale żeby nie być gołosłownym, przedstawiam aktualne ceny energii w Polsce:
olej opałowy 0,07 zł/MJ
pellety 0,04 zł/MJ
gaz ziemny 0,033 zł/MJ
żeby było ładnie, ciepło, zdrowo i tanio...
Coś tu rzeczywiście nie gra, przynajmniej w odniesieniu do energii elektrycznejJBZ pisze:Mógłbym zignorować tę wypowiedź, ale żeby nie być gołosłownym, przedstawiam aktualne ceny energii w Polsce:
en. elektryczna 0,20 zł/MJ = 0,72zł/kWh
olej opałowy 0,07 zł/MJ = 0,252zł/kWh
pellety 0,04 zł/MJ = 0,144zł/kWh
gaz ziemny 0,033 zł/MJ = 0,1188zł/kWh
gaz płynny propan 0,032 zł/MJ = 0,1152zł/kWh
Aktualnie płacę za energię 0,58792zł/kWh w I taryfie i 0,30793zł/kWh w II taryfie (ceny z podatkiem VAT).
Do tego dochodzą jeszcze opłaty stałe i abonament, ok. 20zł w skali miesiąca.
Skąd więc te 0,2zł/MJ?
Tym razem tego nie można nazwać błędem, jest to celowa manipulacja, kłamstwo i oszustwo :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 873#113873
Świetną manipulacją jest podawanie, że w moim domu są kolektory słoneczne, w styczniu, gdy było kilka dni słonecznych podczas których kolektory słoneczne pracowały, ale tylko jako wspomaganie dolnego źródła pompy ciepła (maksymalna temperatura, którą udało mi się zanotować na kolektorach słonecznych to 38st. C (przy mrozie -6st. C) - to trochę za mało do podgrzewania ciepłej wody.
Te 1133kWh ( http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... ht=#113686 ) dotyczyły całkowitego zużycia energii na wszystkie jego potrzeby (463kWh w I taryfie i 670kWh w II taryfie przy cenie odpowiednio 0,58792 0,30793 zł/kWh + ok. 20zł kosztów stałych). Gazu zużyłem pół butli - koszt ok. 23zł. Wypad jeszcze dodać, że średnia temperatura powietrza zewnętrznego w styczniu wynosiła -6st. C.
Ogrzewanie mojego wolno stojącego domu
kłamca Brzęczkowski porównuje z pawilonem handlowym wcisniętym pomiedzy dwa inne (zabudowa szeregowa) prawdopodobnie bez żadnej wentylacji (gdyby policzyć przy wentylacji naturalnej jedną wymianę na godzinę, to zużycie energii na sama tylko wentylację byłby 4 krotnie wyższe).
://bartycka24.pl/zdjecia/1_86.jpg
Kolejne kłamstwo - w tych domach "zero energetycznych" to nie bufory Pan rozbierał tylko rodzaj gruntowego wymiennika ciepła zintegrowanego z odzyskiem ciepła:

http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 873#113873
Kłamstwo, kłamstwem, kłamstwo pogania !Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przesyłałem Panu Henrykowi zdjęcia jak rozbieramy bufory w domach "zero energetycznech' ...ludzie nie wyrabiali na rachunki.
Panie Indiana niech Pan zejdzie na ziemię - Pan Henok w swoim domu z pompą ciepła i kolektorem zużył w styczniu 1133 kwh i gaz do kuchni dom 109 m2 Czy Panowie sobie jaja z ludzi robicie?
22 stopnie non stop w sklepie 200m2 z witrynami na przestrzał - elektryczne podłogowe, światło mieszalniki... 1100kWh w styczniu
Świetną manipulacją jest podawanie, że w moim domu są kolektory słoneczne, w styczniu, gdy było kilka dni słonecznych podczas których kolektory słoneczne pracowały, ale tylko jako wspomaganie dolnego źródła pompy ciepła (maksymalna temperatura, którą udało mi się zanotować na kolektorach słonecznych to 38st. C (przy mrozie -6st. C) - to trochę za mało do podgrzewania ciepłej wody.
Te 1133kWh ( http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... ht=#113686 ) dotyczyły całkowitego zużycia energii na wszystkie jego potrzeby (463kWh w I taryfie i 670kWh w II taryfie przy cenie odpowiednio 0,58792 0,30793 zł/kWh + ok. 20zł kosztów stałych). Gazu zużyłem pół butli - koszt ok. 23zł. Wypad jeszcze dodać, że średnia temperatura powietrza zewnętrznego w styczniu wynosiła -6st. C.
Ogrzewanie mojego wolno stojącego domu
kłamca Brzęczkowski porównuje z pawilonem handlowym wcisniętym pomiedzy dwa inne (zabudowa szeregowa) prawdopodobnie bez żadnej wentylacji (gdyby policzyć przy wentylacji naturalnej jedną wymianę na godzinę, to zużycie energii na sama tylko wentylację byłby 4 krotnie wyższe).
://bartycka24.pl/zdjecia/1_86.jpg
Kolejne kłamstwo - w tych domach "zero energetycznych" to nie bufory Pan rozbierał tylko rodzaj gruntowego wymiennika ciepła zintegrowanego z odzyskiem ciepła:

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

... i zakładałem nową instalcję:

-
JBZ
Co nie zmienia faktu, iż dokonał Pan ohydnej manipulacji faktami (jak wiele już razy), co doskonale wykazał HenoK.Tomasz_Brzeczkowski pisze:... i zakładałem nową instalcję
Koszt en. elektrycznej w Polsce nie jest jednakowy, zaś różnica w stałej opłacie handlowej między ofertami sprzedawców wynosi nawet 155 %. Przykładowo, za sprzedane 1000 kWh en. elektrycznej w miesiącu w taryfie G11, każą sobie płacić:Coś tu rzeczywiście nie gra, przynajmniej w odniesieniu do energii elektrycznej
Aktualnie płacę za energię 0,58792zł/kWh w I taryfie i 0,30793zł/kWh w II taryfie (ceny z podatkiem VAT). Do tego dochodzą jeszcze opłaty stałe i abonament, ok. 20zł w skali miesiąca. Skąd więc te 0,2zł/MJ?
603,65 zł PGE ZE B-stok
640,01 zł RWE Polska
679,93 zł Vattenfall Sales Poland - uniwersalny
691,64 zł Vattenfall Sales Poland - zielony
750,57 zł ENERGA-Obrót
902,21 zł RWE Polska z pośrednictwem
Porównałem dane wszystkich dostawców en. elektrycznej w Polsce (http://www.verivox.pl/attchmnt.ashx?id=49582) i otrzymałem wynik:
od 0,168 do 0,251 zł/MJ. Oczywiście przeliczając 1 kWh = 3,6 MJ.
Do porównań przyjąłem wartość średnią 0,2 zł/MJ, co nie zmienia kalkulacji, przy wynikach np. 3,0 czy 2,9 raza droższej energii.
Przy okazji, zauważyłem błąd w cenach energii, które podałem dla gazu płynnego propan: powinno być 0,111 zł/MJ a nie 0,032 zł - przepraszam - to z pośpiechu.
UNICOM napisał:
orazJa jakos uzywam elektyki do wszystkiego, ogrzewanie pomieszczen i wody, kuchenka i jakos nie narzekam.
No ale jak sie ma plowy zamiast mozgu, to tak pisze sie brednie ze sie nie oplaca.
Co do przeliczeń, to może zrobić to pana dziecko nawet z podstawówki kierując się przelicznikami podanymi wyżej przez HenoK.No to teraz mi oblicz czym taniej grzac jezeli roczne rachunki za prad mi wychodza w granicach 900-1200zl.
Zakładając, iż nie używa pan kuchenki elektrycznej, czajnika elektrycznego, pralki ani oświetlenia czyli, iż chodzi pan spać z kurami i mieszka sam, przyjmijmy, że miszka pan w okolicach W-wy. Teraz przyjmijmy, że w domu są superokna U=0,7 W/m2K oraz ściany, dach i podłoga na gruncie U=0,13 oraz wentylacja mechaniczna z rekuperatorem sprawności średniej w roku 70% i GWC 60%, to pana dom ma 33 m2 powierzchni użytkowej ogrzewanej!!!
Zatem, UNICOM to kolejne wcielenie TB
Jerzy Zembrowski
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

tak jak Wiesław Grygorowicz (Wgregor) inż. budowlanyZatem, UNICOM to kolejne wcielenie TB cnd
tomek33
Pan Głowacki z Fundacji Polska droga
i każdy kto napisze o izolowaniu od środka i niecentralnym ogrzewaniu.
Życzę dalej dobrego humoru ... bo na więcej nie ma szans.
-
JBZ
Nie jest możliwe, by jakiiekolwiek specjalności inżynier napisał taką bzdurę - co udowodniłem. Nawet jeśli U ścian, podłogi i dachu wynosi nie 0,15 a tylko 0,09 to powierzchnia domu jednorodzinnego wyniesie 42 m2 !!!
O takim domu UNICOM pisze?
O takim domu UNICOM pisze?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dlaczego Pan uważa, że żaden inżynier nie zna fizyki.
Nasi architekci czy nadzór budowlany są inżynierami i znają fizykę.
To nie prawda, że wszyscy są tak słabi jak Pan w temacie.
Nasi architekci czy nadzór budowlany są inżynierami i znają fizykę.
To nie prawda, że wszyscy są tak słabi jak Pan w temacie.